Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 19

Onderwerp: Tuinhekje

 1. #1

  Tuinhekje

  Hallo allemaal,

  Ik lurk al een tijdje mee op dit forum en naast de gezellige sfeer die er hier hangt vind ik het allemaal erg interessant wat hier besproken wordt. Heb al wel wat algemene klus-ervaring, maar ben nu van plan om wat meer aan houtbewerking te gaan doen. Er staan een aantal meubelstukken op de planning (buitentafel, bankje, keukentafel), maar eerst wil ik een tuinhekje maken, om wat te oefenen en om wat ervaring op te doen met verschillende verbindingen. Ik heb een ontwerpje gemaakt:

  Breedte van het hekje is 2,6m en de hoogte 90cm. Op het houten frame wil ik kastanjehouten paaltjes bevestigen ('schapenhek'). Het linkergedeelte is het poortje

  hekje1.jpg

  Hier een detail van de verbinding van het poortje. Ik heb hier nog wel wat vragen over: Hoe kan ik de diagonale regel het beste bevestigen? En aan de bovenkant wil een spatpen maken, is dit aan de onderkant van de poort ook aan te raden?

  hekje2.jpg

  Detail van het rechtergedeelte van het hek (gewoon een 'simpele' pen-gat-verbinding)

  hekje3.jpg
  Hebben jullie verder nog tips of leuke verbindingen die ik kan uitproberen?

  Alvast bedankt!

 2. #2
  Leuk idee,

  ik zit zelf al lang te denken om zoeits zelf te maken.

  Heb al 2 dergelijke deurtjes gemaakt, moets toen snel gaan en ik heb gewoon dennehout gebruikt destijds, en nog erger, alles vastgemaakt met gewoon ijzeren plaatjes.

  Maar ik heb een dergelijk poort nodig,komt me nu natuurlijk wat ongelegen, anders deed ik mee.

  Kastanjehout is inderdaad een goede keuze, ik zie dat die palen onbehandeld veel langer houden dan gedrenkte den.

  Maak je de pennen zelf uit kastanje? Die houden het geheel stevig, dus als die rotten ligt het hekje uiteen?

  Mvg Bart

 3. #3
  Ik zou nog eens goed nadenken of je bepaalde verbindingen niet anders zou maken ivm inwateren. Zo zou ik bijvoorbeeld de bovenste stijl van het poortje doorlaten lopen tot boven de staanders van het poortje. M.a.w. de pen aan de staander maken daar boven in en het gat in de ligger daar boven in. Onderzijde van de pport zou ik om dezelfde redenen gelijk houden als je huidig ontwerp qua pen en gat. Het hek zou ik houden zo komt ook veel minder kracht op en is derhalve minder kritisch dan een deur/poort

 4. #4
  Het frame wil ik maken van douglas-hout en daarna behandelen met een beits. Op het frame wil ik dan het kastanjehout bevestigen.
  Een beetje zoals dit:


  De pennen zijn dus onderdeel van de horizontale (douglas-)balkjes. De verbinding zelf wil ik gaan verlijmen en met deuvels vastzetten.

 5. #5
  Bij een opgeklampte poort/deur zitten de schoren er "los" tussen, vastgespijkerd aan de bekleding. In dit geval zou ik er een korte pen aanmaken, 10mm is al voldoende. Er zit druk in de schoor, los ertussen voldoet in principe maar dan is hij er tussenuit te duwen.
  sometimes you just need a bigger hammer

 6. #6
  Thomaske,

  dus eigenlijk kom je toch een beetje op wat ik heb gemaakt, probleem;

  na verloop van tijd verkleuren beiide houtsoorten anders, kastanje wordt grijzig, douglas wat meer oranje achtig.

  De pennen op jouw voorbeeldfoto lijken met trouwens metalen dingen, moer/bout. Lijkt me beter.

 7. #7
  Bedankt voor de input. Hier mijn nieuwe ontwerp van de hoekverbinding:
  hekje4.jpg

  De verkleuring van het hout vind ik niet zo'n probleem. Ik was van plan om het frame in een grijstint te beitsen.

  De deuvels wil ik van hout houden, een moer en een bout vind ik niet mooi en voegt ook niet zoveel toe volgens mij.

 8. #8
  Ik zou de pen wat smaller en de spatpen wat breder maken. Hoe breed is de spatpen nu getekend?
  sometimes you just need a bigger hammer

 9. #9
  Nog een tipje: boor je gaten voor je deuvels apart in stijl en regelwerk. Eerst boor je de gaten die in de langgaten terechtkomen.
  Daarna steek je je hek eens samen (zonder lijm ) en je zorgt dat alles haaks ligt. Vervolgens teken je de gaten op je pennen af.
  Als je nu alles weer uit mekaar haalt, en de gaten in de pennen een beetje dichter naar de pennenborst boort (afhankelijk van de hardheid van het hout dat je gebruikt, ik doe doorgaans een kleine mm) krijg je een supersterke verbinding. De deuvels maak je best zelf, of je zou er in de handel moeten vinden van hardhout. De beuken deuvels zijn buiten niks waard. Ik heb de gewoonte om met gebruik van een schroeftol en een potloodslijper een uiteinde van de deuvel af te schuinen, zo 'zoekt' hij zelf het gat.

  Het diagonale gedeelte wordt hier in Vlaanderen een 'steker' genoemd. Om die vast te zetten volstaat een klein groefje en een lamelloachtig 'veertje', zodat hij niet zijwaarts kan schuiven. Natuurlijk is de pen die je uittekende ook super, maar iets bewerkelijker. Wel een goeie oefening natuurlijk

  Succes!
  Steven

  Succes ermee!
  Als de kat van huis is...
  ...wordt de melk zuur
  www.houtentiek.be

 10. #10
  Nog een tipje: boor je gaten voor je deuvels apart in stijl en regelwerk. Eerst boor je de gaten die in de langgaten terechtkomen.
  Daarna steek je je hek eens samen (zonder lijm ) en je zorgt dat alles haaks ligt. Vervolgens teken je de gaten op je pennen af.
  Als je nu alles weer uit mekaar haalt, en de gaten in de pennen een beetje dichter naar de pennenborst boort (afhankelijk van de hardheid
  van het hout dat je gebruikt, ik doe doorgaans een kleine mm) krijg je een supersterke verbinding
  Dit is een belangrijke tip !

  Ergens op het forum is iemand geweest die een uitgebreide test heeft gedaan met - als ik mij niet vergis - 1 mm en 2 mm. Volgens mij "won" die van 1 mm.
  'k Zal eens kijken of ik die test nog terug kan vinden...
  Groeten, Ekko

  "In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk. In de praktijk wel..."

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top