Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 4 van de 4
 1. #1

  Smeermiddel voor kops boren ?

  Gisteren heb ik als beginnend draaier voor het eerst een gat geboord in kops hout (rond 20 diep 125) met een metaalboor. Na een paar centimeter begon er echter een janktoon waar de hond, mijn vrouw EN de buurvrouw niet blij van worden. Het lijkt me dat dit te verhelpen is door tijdens het boren te smeren, maar waarmee? Heeft iemand een tip?

 2. #2
  Je zou wat lijnolie kunnen proberen, maar te voorkomen is het niet echt. Het hout vervormt onder invloed van de hitte die door het boren gegenereerd wordt. Wat wel helpt is regelmatig de boor terugtrekken om het boormeel te verwijderen (na een anderhalve cm zorgen de groeven daar niet meer automatisch voor). En zelf iig gehoorbescherming gebruiken...

 3. #3
  en misschien de bank iets langzamer laten draaien?
  zo wordt er ook minder warmte opgewekt

 4. #4
  Ik vraag me af of een metaalboor scherp genoeg is. Ik weet nog dat ik 20 mm gaten moest boren (in Azobe). Met een metaalboor. Niet fijn. Met een Famag boor daarintegen zonk ik er ongeveer vanzelf in weg.

  Als je dus veel in kopshout gaat boren, koop dan een goede houtboor.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top