Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5
 1. #1

  Kromtrekken masief grenen kastdeurtjes

  Hallo allemaal,

  Ik ben een beginnend houtbewerker en volg dit forum regelmatig. Onlangs heb ik een kast gemaakt voor mijn vrouw van massief grenen panelen welke er best wel geslaagd uitzag maaaaarrrr, nu zijn de deurtjes (90 hoog en 45 breed) aan het kromtrekken :evil: . Ze staan aan de binnenzijde al 1 cm van de kast af. Wat heb ik verkeerd gedaan? Wat ik kan bedenken is dat ik aan de binnenzijde van de deurtjes een dwarslat boven en onder vast lijm/schroef maar dat vindt ik niet fraai. Oplossingen zijn zeer welkom.

  Marc.

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.337

  Re: Kromtrekken masief grenen kastdeurtjes

  Hoe zijn de deurtjes gemaakt, is het uit 1 plaat?

  Dan heb je namelijk grote kans op kromtrekken ja. Beste manier om het kromtrekken van platen (deuren/tafels/etc.) tegen te gaan is door stroken hout met de nerf richting tegen elkaar in tegen elkaar te lijmen.

 3. #3

  Re: Kromtrekken masief grenen kastdeurtjes

  Er is jammer genoeg geen deftige oplossing voor je probleem, uit je beschrijving begrijp ik dat de deuren bestaan uit één massief paneel zonder stijl en regelwerk, het is heel belangrijk dat bij een dergelijke constructie de houtvochtigheid, en de zaagwijze van het hout correct zijn.

  Voor binnen max. 11% vochtigheid, en het hout dient kwartiers gezaagd te worden, ook enkel hout gebruiken met een mooie rechte draad.

  Wanneer de panelen samengelijmd worden uit meerdere stroken welke dosse gezaagd zijn dan deze stroken om en om verlijmen, dwz. dat op de kop gezien de jaarringen van de stroken afwisselend naar buiten en naar binnen moeten lopen. Daar hout steeds van het hart weg trekt bij het drogen krijg je bij deze manier van verlijmen een lichtjes golvend paneel dat min of meer vlak blijft, de stroken werken tegen elkaar op.

  Maar om het nog wat complexer te maken, het is soms al genoeg dat er een verschil is tussen het vochtigheidsgehalte van de lucht in de kast en er buiten om een kromme deur over te houden.

  Hout is een mooi maar complex materiaal om te verwerken, en garantie is er nooit.

  Mvg,

  André

 4. #4
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.741

  Re: Kromtrekken masief grenen kastdeurtjes

  Ik heb het werkzame deel van m'n leven in de metaal doorgebracht en doe houtbewerken als een hobby. Ik heb in de tussentijd wel geleerd dat de methoden van generaties houtbewerkers van eeuwen terug nog steeds geldig zijn.
  De beste resultaten krijg je door te doen wat zij al jaren doen. Verdiep je in de gebruikelijke constructies, maak binnen het concept eventueel wat aanpassingen. Dan kom je voor kastdeuren al gauw op paneeldeuren uit. Wil je niet overgeleverd zijn aan de nukken van natuurlijk hout, gebruik dan MDF of melamine/spaanplaat panelen. De MDF moet dan wel goed tegen vocht worden beschermd.

 5. #5

  Re: Kromtrekken masief grenen kastdeurtjes

  Een oplossing voor het problrrm kan het aanbrengen van rekeinden zijn.
  Deze werden vroeger ook veel aan massieve tafelbladen bevestigd.
  In toepassingen van hout in meubels is hier al eens aandacht aan besteed.
  Zoek naar een bericht van Nol op 22 maart over het maken van een eiken tafel.
  Overigens is het monteren van een klamp op de binnen of buitenkant van de deur een toepassing die bij onze oosterburen heel normaal was. Zo' klamp wordt iets bijzonders als je 'm met een schuifzwaluwstaart maakt ipv schroeven en treksleuven.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top