Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 15
 1. #1

  De "Flier" bedan-platte-afsteek-beitel.

  Zoals bekend maakt Woodworker Wilco Flier prachtige beitels.
  Hierover kwamen we een jaar geleden of zo in gesprek.
  Nu gebruik ik bij het houtdraaien de platte beitel voor een mooi glad oppervlak, de bedan zoals die in Frankrijk veel wordt gebruikt voor profielwerk tussen de centers en een afsteekbeitel.
  Zeker bij het afsteken van grotere dieptes begint de afsteker en bedan te klemmen. Door wrikken kun de dit voorkomen maar wel als gevolg een ruw afgestoken oppervlak.
  Gemak dient de mens, dus waarom niet een beitel bedacht die al die gebruiksmogelijkheden in zich heeft.
  Dus vroeg ik Wilco: kun je een beitel van 12x12mm in trapeziumvorm maken op basis van de bedanvorm.
  Door de breedte (12 mm) verwachte ik de beitel te kunnen gebruiken als platte beitel en bedan.
  Door de trapezium vorm verwachtte ik gemakkelijker den dieper te kunnen afsteken zonder gewrik en klemmen.

  En gisteren was daar de post met de beitel.
  Vanmorgen even een handvat gedraaid en aan de slag.

  Resultaat:
  Afsteken: uitmuntend met een gladde zijkant en "bodem". Precies wat ik verwachtte van de trapezium vorm.
  Bedan: uitstekend als bij het normale Franse beitelgebruik.
  Platte beitel: prima maar vergt net als de bedan enige oefening om steeds op dezelfde plaats van de vouw het hout te snijden - namelijk naar de punt - snij je meer op het middenvlak van de vouw dan protesteert de beitel met een onregelmatige snede (hij zoekt zijn weg) en ga je nog verder pal midden dan dreigt een "happer".
  Conclusie: Een uitstekende combinatie beitel voor afsteken en profiel, die enige oefening vergt in het gebruik als platte beitel. Wilco hartelijk dank voor dit perfect afgewerkte product!!!!!!!!!!!!

  Aanbeveling: prettiger in de beitelvoering als platte beitel zou kunnen zijn om bij deze 12 mm snijbreedte een kleinere hoogte te kiezen als b.v. 8 of 10 mm bij een zelfde hellingshoek van het trapezium.

  Hieronder plaats ik een aantal foto's van de test die voor zichzelf spreken. Je ziet de perfecte gladde afwerking met name bij het afsteken. Tenslotte nog een aantal afsteek en platte beitels bij mij in gebruik. Let ook op het kenmerkende verschil tussen de Flier beitel (trapezium vorm) en de bedan (rechthoek).

  Reacties zijn uiteraard van harte welkom.
  Met dank aan Wilco.
  vr.gr. Jan Pranger.

  P3160008.jpg

  P3160002.jpg

  P3160003.jpg

  P3160004.jpg

  P3160010.jpg

  P3160005.jpg
  http://www.arstorno.nl [b:3c68c353]"hout-vormen"[/b:3c68c353]

 2. #2
  Jan,
  Mooi verslag, maar enkele kanttekeningen.
  Ik ben afgelopen maandag bij Wilco geweest om naar zijn draaibank te kijken (Teknatool 1624) omdat ik overweeg om zo'n zelfde bank te kopen. Ook heb ik zijn beitelactiviteiten bekeken. Onvoorstelbaar hoe hij met heel eenvoudige middelen zulke mooie producten maakt. Het staal dat hij gebruikt in echter O-1 staal (eenvoudig gereedschapsstaal) dat prima is voor steekbeitels, haalmessen, e.d. maar volgens mij niet geschikt voor houtdraaiactiviteiten. Een moderne draaier heeft toch echt wel HSS staalsoorten nodig. Ik ben bang dat jouw nieuwe beitel op de korte termijn gaat tegenvallen, maar ik laat me graag verrassen.
  De handelingen die jij beschrijft en waaraan een beitel moet voldoen, vind je volgens mij in de Duitse Glaser/Steinert platte beitels terug. Maar als ik me niet vergis heb jij die al. Waarom dan nog verder zoeken?
  Groet,
  Pieter

  www.houtdraaien.com

 3. #3
  Hallo Jan,
  Fijn dat de beitel goed is aangekomen! En het is ook direct goed aan het werk gezet zo te zien! Ik ben blij dat je eerste indruk positief is en ben benieuwd naar je verdere bevindingen! Is het afgebeelde handvat een testhandvat? Of is het een bewuste keuze om de arend een stukje uit te laten steken?

  O Paety, interessant punt maak je, deze had ik ergens al verwacht.

  De staalsoort is inderdaad O1, een tamelijk ordinaire staalsoort, zoals bij de allereerste gesprekken met Jan over deze beitel ook besproken is. De standtijd zal ongetwijfeld lager liggen dan HSS-staal. Toch heb ik er het volste vertrouwen in dat de standtijd acceptabel is voor het werk dat Jan ermee gaat doen. Juist door de afgeschuinde hoeken wordt er veel minder hitte opgebouwd dan een rechte bedan zoals in Jan’s 1 na laatste foto. Voor de warmteontwikkeling, wat funest is voor de scherpte, ben ik dan ook niet zo bang. Ik heb de bedan zelf ook uitgebreid getest voor verzending en bij elke bewerking bleef de temperatuur ‘handvast’. Dit in tegenstelling tot mijn Nooitgedagt rechte afsteekbeitel die door de wrijving goed heet wordt.

  Dus ondanks het feit dat je zeker gelijk hebt dat er betere staalsoorten zijn dan O1 voor draaibeitels, heb ik er zeker het volste vertrouwen in dat Jan nog veel schik met deze beitel gaat hebben. Ik heb er niet voor niets mijn eigen naam ingeslagen he? ;-)

 4. #4
  Hallo Pieter.
  Inderdaad heb ik ook Gläser platte beitels.
  Het ging mij om de combinatie van afsteken, profileren en de aspecten van de platte beitel. Dat is prima gelukt.
  De staalsoort moet ik even uit proberen. Slijpen doe ik zo even tussendoor uit de losse hand. Geleerd bij Christiaan Jörg. Met hulpstukken en nat naslijpen met Tormek geeft vast een beter resultaat. Maar zo gaat het ook prima.
  O ja Wilco die zichtbare arend: het gat was niet dieper en toen zat ie echt al (te) vast.
  vr.gr. Jan Pranger.
  http://www.arstorno.nl [b:3c68c353]"hout-vormen"[/b:3c68c353]

 5. #5

 6. #6
  Jan ik slijp met de Tormek. Dhr. Jorg slijpt zijn beitels zeer scherp. Ik heb nooit een verschil kunnen merken. Hij wet zijn gutsen zelfs niet af. Dus als je kan slijpen maakt de methode niet heel veel uit.

 7. #7
  Hallo Henk, wat mij betreft mag Wilco "mijn model" verder gebruiken en verbeteren en toevoegen aan zijn collectie. B.V. door ook beter HSS staal (met wolfraam??) toe te passen voor een hogere standtijd (zie ook opmerking Pieter).
  vr.gr. Jan Pranger.
  www.arstorno.nl
  http://www.arstorno.nl [b:3c68c353]"hout-vormen"[/b:3c68c353]

 8. #8
  Persoonlijk weet ik niet of HSS echt nodig is. Draaiers hebben het eeuwenlang met gewoon gereedschapsstaal gedaan - nog 'minder' van kwaliteit dan O1... Enkele van mijn beste gutsen zijn van gereedschapsstaal. Ik zou geen moeite hebben met een bedan van O1...

 9. #9
  Let wel, ik ben niet tegen het gebruik van gereedschapsstaal voor draaibeitels, maar er is inmiddels veel beter voorhanden. Zelf heb ik ook nog een aantal Nooitgedagt en Kirschen beitels in gebruik, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar de Gläser platte beitel en guts, maar ook naar de nieuwste aanwinst van Hamlet via Ronald Kanne onlangs verkregen, een extreem goede schalenguts.
  De meesten van ons hebben inmiddels ook moderne draaibanken met frequentieregelaars en tal van chucks, zagen met hardpoint bladen, HSS boren, etc.
  Ik probeer alleen maar te zeggen dat als er iets beters te koop is voor een redelijke prijs, je dat niet moet nalaten.
  Ik denk dat Wilco die ik zeer waardeer als uitstekende hobby-metaalbewerker, maar ook als professioneel werktuigbouwkundige vast wel op zoek gaat naar ander staal voor draaibeitels.
  Wilco, als je nu ook nog eens gaat frezen kun je uit rondstaal de mooiste gutsen creëren.
  Groet,
  Pieter

  www.houtdraaien.com

 10. #10
  Dag Jan, een prachtige, slimme beitel, met veel mogelijkheden. En uiteraard de complimenten aan de maker Wilco Flier.
  Maar toch een opmerking, maak een handvat waar de arend van deze mooie beitel mooi inpast.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top