Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 10 van de 10
 1. #1

  Hardhouten trap afwerken

  Hallo,

  Ik weet niet zeker of dit het juiste forum is, maar ik zit met het volgende probleem. In mijn huis heb ik een hardhouten trap (mahonie) die niet afgewerkt opgeleverd is. Nu dacht ik dit zelf te gaan doen, maar er zitten her en der beschadigingen op. Zoals deze:
  IMAG1078.jpgIMAG1081.jpg

  Ik dus naar de verf speciaal zaak, deze adviseerden me om de beschadigingen weg te schuren en vervolgens met blanke lak op water basis af te werken. Nu heb ik op 1 trede eerst met korrel 120 de beschadigingen weg proberen te schuren en vervolgens met korrel 220 opgeschuurd en gelakt, helaas was dit erg veel werk en waren de putjes zoals op de tweede foto nogsteeds redelijk goed zichtbaar. Kennelijk niet goed geschuurd dacht ik, dus poging nummer twee. Hier heb ik met een schuurmachine (fein multimaster) een leuning kaal geschuurd totdat alle beschadigingen er uit waren en hem vervolgens afgelakt met het volgende resultaat:

  IMAG1082.jpg

  De vegen die je ziet waren voor het lakken nauwelijks zichtbaar, maar na het lakken viel het resultaat dus behoorlijk tegen, de krassen waren gelukkig wel helemaal weg. Nu heb ik het vermoeden dat er wel iets op het hout zat (geen idee wat) en dat de lichte plekken toch niet ver genoeg geschuurd waren, wat het kleur verschil veroorzaakt. Maarja op naar poging nummer 3, heb een trede met putjes kaal geschuurd, deze keer goed op kleur verschillen gelet. Eerst korrel 80 met de machine, toen korrel 120 en 220 en gelakt. Nu is het volgende het resultaat:

  IMAG1087.jpg

  Helaas is het al donker dus wellicht niet helemaal goed zichtbaar op de foto, maar het geschuurde oppervlak ziet er toch slechter uit dan voor het schuren. De moet begint me dus al wel in de schoenen te zinken, zou iemand me kunnen vertellen wat ik hier mee aan moet? Voordat ik het weet is de hele trap 1 groot experiment en dat was niet helemaal de bedoeling. Doe ik iets fout met schuren of zit het probleem in het lakken?

  Alvast bedankt!

  Gr,

  Coen

 2. #2
  Ik weet niet hoe lang je geschuurd hebt met de verschillende korrels, maar ik vermoed dat je dezelfde fout maakt als ik in het begin, namelijk heel lang met de grove korrel tot de onvolmaaktheden wegzijn en dan nog kort met de andere korrels. Helaas zie je dan niet goed dat je nog langer moet schuren. Met schuren maak je namelijk veel krasjes en deze krasjes overschuur je met fijner papier dat ook weer krasjes maakt die iets minder opvallen en so on. Je moet dus ook redelijk lang schuren met de fijnere korrels en geen stappen overslagen. Verder helpt het natuurlijk ook om een goed schuurmachine te hebben. Sommige schuren in dezelfde richting zodat de krasjes ook snel opvallen. Met bv een excenter krijg je geen rechte bewegingen en valt het dus minder hard op.

 3. #3
  Hallo Coen,

  Ik zit net je droevige verhaal te lezen. Ondertussen zit ik bluesmuziek van BB King te luisteren. Versterkt elkaar wel vind ik, de "Staircase"- blues .

  Waarom neem je niet eerst contact op met de leverancier van de trap om te vragen waarmee het hout is afgewerkt (op je eerste foto zie een glans die volgens mij niet van het hout afkomstig is) - glans op traptrede en de witte strepen).

  Om verder alles echt kaal te moeten schuren om een redelijk egale kleur te krijgen zou mij te ver gaan.
  Waarom niet een passende kleurbeits geprobeerd en daarna eventueel krasvast blank aflakken?

  Succes met je klus.

 4. #4
  Bedankt voor jullie reacties!

  @mcarma:
  Gezien de fijnere korrels met de hand gedaan zijn, is dit inderdaad minder goed geschuurd dan met de machine. Zou dit inderdaad het grote verschil maken? Dan probeer ik het allemaal nogeens met de machine, welke korrels zouden hier goed voor zijn? Eerst 80 dan 120 dan 180? Ik heb zeker gedacht over een excenter schuurmachine, probleem wat ik dan wel heb is dat het lastig is om in de hoekjes te komen (wat ik nu ook heb met de MM) Toevallig suggesties over wat een goede schuurmachine zou zijn voor deze klus?

  @Tjeerd:
  Tja soms zit het mee en soms zit het tegen mijn aannemer heeft hem van een sub aannemer etc etc. heb toen der tijd wel gevraagd wat er op zat maar geen duidelijk antwoord gekregen. De reden voor het schuren was dus om de beschadigingen weg te krijgen. De reden dat ik geen kleurbeits gebruik is omdat de verf winkel het hier niet over gehad heeft ben wel een redelijk fanatieke doe het zelver, maar een leek op dit gebied. Zou dit een optie zijn om het 1 en ander te verbergen of blijf je krassen etc dan nogsteeds zien? Wat voor soort beits zou ik naar moeten kijken?

 5. #5
  Ha Coen, da's snel.

  Krassen krijg je er niet mee weg, die moet je echt schuren.
  Kleine kleurverschillen wel. Wat de kleurbeits betreft, dat wordt er in jouw geval geen op waterbasis (werk ik het liefst mee - kun je zelf de kleurintensiteit regelen). Omdat er bij jou waarschijnlijk resten van een of andere oppervlaktebehandeling in het hout zitten zou dat nog meer vlekken geven.
  Verder advies bij de verfspecialist zou ik zeggen.

 6. #6
  Ben opnieuw langs de verf specialist gegaan, het lijkt er voornamelijk op dat de kleur verschillen ontstaan zijn door het zonlicht. Hij heeft me een gekleurde beits mee gegeven, maar ik weet nog niet of ik deze wil gaan gebruiken gezien de helft van de treden geen beschadigingen hebben, maar als ik met beits bezig ga zal ik deze dan ook moeten schuren en beitsen om alles in de zelfde kleur te krijgen.

  Dus maar weer verder gegaan, deze keer de leuning opnieuw ontvet, geschuurd, eerst met 60 toen 120 en vervolgens 180. Dit voelde glad aan en zag er netjes uit. Heb deze opnieuw ontvet en toen een laagje blanke lak op gedaan, waarna er weer een nieuw probleem bij kwam

  IMAG1093.jpg

  Zoals je ziet allemaal zwarte vlekken... iemand enig idee wat ik deze keer fout gedaan heb?

 7. #7
  geen grondlak gebruikt..... In vele hardhoutsoorten zitten zg. inhoudsstoffen die de lak kunnen verkleuren. Alvorens je hardhout gaat lakken moet er altijd een transparante grondlak eerst worden aangebracht om die stoffen in te sluiten.

 8. #8
  Hallo Coen,

  Ik weet niet hoever je al bent met schuren en of je al klaar bent,

  Maar om goed te schuren moet je een aantal schuur doorgangen maken.
  Als je gaat lakken dan is de maximale korrel grootte 220 om een goed schuurresultaat te krijgen moet je de volgende stappen doordlopen:
  als je begint bij bijvoorbeeld korrel 80 dan zijn de volgende stappen: 100 - 120 - 150- 180 - 220. Doorloop je deze stappen niet en ga je van bijvoorbeeld 120 naar 220 dan zal je de schuurkrassen van 120 nog steeds blijven ziend omdat je deze niet wegkrijgt met 220.
  Het is een hele klus maar het resultaat is er dan ook naar. Het is wel zo naarmate de korrel hoger wordt wordt de schuurtijd korter.
  Lakken of vernissen heeft het geen zin om hoger te gaan dan korrel 180 of 220. als je hoger gaat met schuren dan hecht de laklaag niet goed en zou je het als een velletje erweer van af kunnen halen.
  Schuur tussen iedere laklaag met de laaste korrel 180 of 220 anders doe je het weer te niet als je met een groffere korel gaat schuren.
  Vanaf korrel 180 ziet de mens de schuurkrassen niet meer en schuur altijd in de richting van de nerf. ook al gebruik je een excenter. Het resultaat is beter.
  Gebruik ook goede schuurpapier. Betaal liever wat meer. Het schuurpapier gaat langer mee. Schuurpapier uit de 5 euro bak is zand.

  Mocht je overwegen om de trap af te werken met olie dan is de schuur principe hetzelfde alleen kan je nog verder gaan met de hoogte van de korrel tot korrel 400
  hoe hoger je schuurt des te meer glans krijgt de trap.
  De olie dringt in het hout en brengt de struktuur van het hout meer naar boven. De olie droogt. Neem goede olie van bijvoorbeeld de Cokerije www.hout-olie.nl

  Ik hoop jou hiermee opweg geholpen te hebben

  Groeten,

  Sjaak Bos
  Meubelmakerij bohome
  www.bohome.nl

 9. #9
  sbos even een vraagje over dat olie-stukje dat je typt
  ik ben zelf ook(nog steeds) bezig met onze beukenhouten trap en ik denk er ook aan om olie aan te brengen
  maar slijt dit niet (veel) sneller dan lak?

 10. #10
  Olie gaat in het hout en droog daar. de olie wordt dan beschermt door het hout.
  Het slijt wel sneller dan lak maar is gemakkellijker bij te werken indien je een loop erin gaat zien.
  je hoeft er alleen een beetje olie bij te doen en het ziet er weer als nieuw uit. Indien nodig lichtjes opschuren en dan weer oliën.
  Lak slijt ook en je krijgt er krassen in. Lak kan je niet bijwerken want de krassen blijven zichtbaar. Om dit dan weg te werken moet je de gehele treden schuren en dan pas kan je weer een laklaag erop brengen.
  Met olie als je het op de juiste wijze aanbrengt ben je de eerste keer wat langer bezig maar nadien korter. Als je het lak ben je naar een paar jaar (afhankelijk hoe intensief de trap wordt gebruikt) aan de beurt. Oude laklagen verwijderen glad schuren, lakken, schuren nogmaals lakken.
  Met olie is een nieuwe laag aanbrengen zo gedaan.
  Indien je olie gaat gebruiken kan je het ook bij mij bestellen.

  Hopende jou hiermee geholpen te hebben.

  Met vriendelijke groeten,

  Sjaak Bos

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top