Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 24
 1. #1

  Kwartier/Dosse , wat gebruiken?

  Beste Forumleden,

  Ik wil een eiken tafel maken maar zonder enige houtopleiding zijn mij bepaalde termen onbekend. Bij het aankopen van hout in de houthandel vragen ze mij of ik kwartier of dosse of nog enkele benamingen moet hebben. Ik heb het al opgezocht en weet ondertussen dat het te maken heeft met het verzagen van de boomstam en dat die ook verschillend werken.
  Maar wat gebruik ik dan best voor mijn tafelblad en poten?
  Ik denk volgens ik heb kunnen afleiden dat kwartierhout beter zou zijn omdat het minder zal werken en de tekeningen van het hout zullen fijner zijn?
  Kan iemand me raad geven, of zij er bepaalde regels voor het gebruik van kwartier-,... hout?

  Alvast bedankt!

 2. #2
  Veel hangt af van wat voor soort hout je kiest. Als je b.v. eiken neemt krijg je met dosse gezaagd hout vlammen in het hout. Terwijl je bij kwartiers gezaagd hout een fijne nerf krijgt. Voor een leek lijkt het een andere houtsoort. Dus zeg eerst een wat voor hout je wil.

 3. #3
  Alleen kwartiers tafelblad is zoals Wim al aangeeft minder interessant qua tekening, maar zeer stabiel; het zal voornamelijk in de dikte werken en in de breedte praktisch niet. Dosse is qua tekening veel mooier voor een tafeblad, werkt voornamelijk in de breedte maar dit kan prima als je het goed bevestigd. Met klosjes in een groef bijv.

  En je kan het natuurlijk ook combineren. Hangt er net vanaf waar jij zelf de voorkeur aan geeft.

  P.s.
  Voor een ding adviseer ik indien mogelijk altijd kwartiers te gebruiken en dat is voor deurframes.

 4. #4
  Dosse gezaagd hout is hout dat evenwijdig gezaagd is aan de jaarringen, dwz. in tangentiale richting van het hout gezaagd. Bij dosse gezaagd hout zijn de groeiringen (jaarringen) goed zichtbaar in de vorm van vlammen. Daarom wordt het ook wel vlamhout genoemd.

  http://www.joostdevree.nl/shtmls/dosse_gezaagd.shtml

 5. #5
  David80 ik deel je mening niet voor wat betreft de tekening. Ik geef wat tekening betreft vaak de voorkeur aan kwartiers. Het is een stuk rustiger. Maar nu hebben we het over smaak.

 6. #6
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Wim Kluck Bekijk Berichten
  David80 ik deel je mening niet voor wat betreft de tekening. Ik geef wat tekening betreft vaak de voorkeur aan kwartiers. Het is een stuk rustiger. Maar nu hebben we het over smaak.
  en in kwartiers zie je spiegels bij eiken, mijn voorkeur.

 7. #7
  Dag Wim, het gaat inderdaad om eik.

 8. #8
  Mag ik er dan van uit gaan dat met een correcte constructie (waarbij het tafelblad kan werken) ik eigenlijk mag gebruiken wat ik het liefst zie?

 9. #9
  Ja. Let wel op dat je droog eiken krijgt. Ook bij kringloop winkels kan je vaak eiken bladen scoren. Is droog en spaart het milieu.

 10. #10
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Wim Kluck Bekijk Berichten
  Is droog en spaart het milieu.
  En vaak stukken goedkoper!

  Groet, Rob (Hollander)
  "I may be left handed but I am always right"

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top