Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 6 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 55

Onderwerp: Deuvel of domino

 1. #1

  Deuvel of domino

  Al enige tijd overweeg ik een lamello/deuvel of domino frees aan te schaffen.
  Ik ben nu zover dat mijn voorkeur uitgaat naar de mafell dd40 of de festool 500.
  Ik wil deze gebruiken voor meubels.
  Kan iemand mij adviseren wat de beste keus is en waarom?

  alvast bedankt.

  grt,

  Leo

 2. #2
  De domino is veelzijdiger, bij de Mafell zit je met een vaste maat tussen de beide drevels, dus smalle balkjes of iets dergelijks kan je wel verbinden met de domino maar niet met de Mafell.

  Domino's maak je makkelijk zelf uit afvalhout, die hoeven zelfs geen afgeronde zijkanten te hebben. Drevels zelf maken is al iets lastiger.

 3. #3
  Er is weinig info over Mafell machines op het web te vinden maar ik begrijp niet waarom sommigen steeds zeggen dat de DD40 geen smalle balkjes kan verbinden. Je monteert gewoon een van de bijgeleverde spacers en 2 boringen maken. Of je neemt 1 vd 2 boren er uit. Vrij simpel.


  Verder vind ik het net omgekeerd qua veelzijdigheid.
  Met de Domino kan je enkel verbindingen maken, maar met mijn DD40 kan ik ook super snel LR-32 boringen voor inbouwkasten maken. Bij Festool moet je dan nog een bovenfrees, speciale geleiderail met indexeringsgaten en dat LR-32 pakket gaan aankopen. Komt je duurder uit dan DD-40 met indexeringsrail. Met de DD40 gaat het ook een pak sneller om LR-32 boringen te maken.

  Verder hang je dan ook weer vast aan hun Domino's. Akkoord, je kan er altijd zelf maken. Deuvels vind je echter in elke doe-het-zelf en ze zijn spotgoedkoop.  Als meubelmaker kan je trouwens ter vervanging van of in combinatie met deuvels ook Lamello Invis MX verbinders gebruiken voor volledig demonteerbare en onzichtbare verbindingen. Deze zijn dan wel niet meer zo spotgoedkoop als houten deuvels uiteraard  Nuja zowel de Domino als DD-40 systemen zijn niet goedkoop en werken goed. Je zal van geen van beide machines spijt hebben. Zoals bij alles hangt veel af van persoonlijke workflow. Hoe belangrijk het prijsverschil voor je is moet je voor jezelf afwegen.
  Qua functionaliteit kan je met de DD40 echter meer dan enkel verbinden zoals met de Domino. Helaas is er weinig info te vinden en ondeschatten velen daardoor de mogelijkheden. Ik maak quasi al mijn verbindingen met de DD-40.
  Laatst gewijzigd door Jonathan; 18-02-14 om 17:48.

 4. #4
  Nou weet ik niet of die Mafell veel duurder is dan de 500, zo ja, kijk dan ook eens naar de XL700

  http://www.woodworking.nl/showthread...-domino-df-700

  Er is namelijk van Seneca Woodworking een opzetstuk te koop zodat je ook de kleine freesjes van de 500 op de XL700 kunt gebruiken.

  http://www.senecawoodworking.com/blo...l-domino-df700

  http://www.senecawoodworking.com/pro...-festool-df700

  Zodoende kun je ook met de 700 dun plaatmateriaal Dominoën waar oorspronkelijk de 500 voor ingezet kan worden én je kunt de grootste maten Domino's pakken voor kozijnenwerk etc.

 5. #5
  Ik heb zelf een mafell dd40P, deze kan deuvels boren tot 16mm. Deze is goedkoper dan bijvoorbeeld een Festool df700. Voor de meeste meubels kun je denk ik met deuvels prima uit de voeten. Als je slechts 1 deuvel wil plaatsen kun je er ook 1 frees uitnemen. Dat is welliswaar wat omslachtiger dan met de Festool. Verder zijn dominos dacht ik sterker dan deuvels. Maar deuvels zijn over het algemeen ook sterk genoeg is mijn ervaring en bovendien plaats je met de mafell gelijk al twee deuvels wat het geheel ook sterker maakt.

  Als je kijkt naar wat deuvels kosten per grote verpakking dan is het niet de moeite om hier zelf iets voor te maken. Dit weegt volgens mij ook neit op tegen het zelf maken van dominos. Ik heb de machine om er mee te werken en er gemak van te hebben. Ik heb zelf niet sterk de behoefte om een uur lang alleen maar deuvels te maken. Maar dat is persoonlijk

 6. #6
  Ik heb beide systemen gebruikt.
  Mijn Conclusie:
  Mafell Duo is veel beter afgewerkt, goede van aluminium gefreesde grondplaat, ook de groeven zijn ingefreesd.
  De Domino is redelijk afgewerkt, met een, bij mij, oud model, waardeloze blikken grondplaat, met wat krasjes die ik niet goed kan onderscheiden.

  gebruik:
  de Domino is veelzijdiger.

  Als ik de keuze had, en het geld, zou ik daarom een Domino kiezen, en de iets mindere kwaliteit voor lief nemen.
  Voor meubels is de DF500 voldoende, de DF700 is meer voor deuren, kozijnen bedoeld, en, voor zover ik het kan overzien, ik heb een DF500, lastiger te hanteren.
  Joep

 7. #7
  Als ik zo de reacties lees, dan zijn beide systemen goed.
  De Mafell is echter wat goedkoper dan de Domino.
  Moet er nog eens even goed over nadenken wat mijn keuze wordt, zeker omdat de machine voor hobbygebruik is.

  Bedankt voor de reacties.

  grt,

  Leo

 8. #8
  Houdt dan ook zeker even rekening mee dat je nu kijkt naar gereedschap waar je minstens 10-15 jaar mee vooruit kan, kies dus met volle overtuiging na je afweging van gebruik, kosten etc.

  Zo heb ik, als hobbyist, toch gekozen voor een MT55cc tegen de 55 van Festool. Ook heb ik de XL700.

 9. #9
  Vorige week de knoop toch doorgehakt en de Festool domino gekocht.
  Heb hem gelijk maar aan het werk gezet en een aantal nieuwe kasten maken voor in de werkplaats!
  Systeem werkt op zich fantastisch, wat me echter wel opviel is dat het gedeelte dat de pendel beweging maakt behoorlijk warm wordt.

 10. #10
  Proficiat met je koop! Ik heb die in december ook gekocht, het is even slikken aan de kassa, maar ben er ook heel tevreden over! Ik heb nog niet gemerkt dat die warm wordt, sluit je hem wel aan aan de stofzuiger voor onmiddelijke afzuiging?
  mvg, seb

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top