Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 32
 1. #1

  Question help ik heb een draaibank, wat te doen met al het stof?

  Hoi mannen&vrouwen,

  Ik heb sinds gister een beest van een machine in mijn huis/studio geplaatst, een "Hegner HDB 200XL"
  Een studio van 80m2 waar gewerkt&geleefd wordt, ik heb dus geen scheiding van mijn privé en werken. ( als Design Academy student werk je ALTIJD)

  Het combineren van mijn studio, met woon&leef gedeelte en dan werkplaats ging tot zover goed, ik maakte niet veel stof tot zover.
  Maar nu met een dikke draaibank moet ik echt wel een semi-prof. afzuiging installeren..

  Ik twijfel nog over welke afzuiging ik zou moeten kiezen, klein/groot/goedkoop/professioneel..

  klein: http://www.baptist.nl/houtbewerkers/...-stofafzuiging

  middel: https://www.hbm-machines.com/product...uiginstallatie

  prof: https://www.hbm-machines.com/product...uiginstallatie

  en zou ik eventueel ook een fijnstof filter moeten aanschaffen?

  http://www.vdhbv.nl/houtbewerkingsma...filtersysteem/

  Ik zoek al een tijdje op internet voorbeelden voor een stofdichte werkplaats, ik mag in mijn huurwoning verbouwen, mits het bouwkundig verantwoord is.
  Maar omdat het een huurwoning is wil ik er niet teveel geld in steken, ik ben nog student.

  Ik dacht aan een raamwerk te maken van vurenhout, van grond tot plafond en dan transparant zeil te plaatsten. om zo een licht doorlatende "stof dichte" afscheiding te maken.

  Stofdicht zal het nooit worden, dat hoeft ook niet, het zou echter wel fijn zijn dat als ik op de witte bank zit hij niet bruin van de stof is..

  Hebben jullie wat input voor mij? ik hoop dat de foto's duidelijk genoeg zijn.
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen

 2. #2

  aanvullende foto's werkplaats

  extra foto's
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen

 3. #3
  Shoji, Japanse schuifpanelen, zouden handig zijn. Zien er goed uit en je kan de boel redelijk stofdicht afsluiten, terwijl je met het wegschuiven van één of twee panelen weer één grote ruimte kan creëren. Je kan ze, in plaats van met het traditionele papier, ook bekleden met transparant of melkwit plastic. Kost weinig (op marktplaats koop je voor weinig een partij latten) en is erg leuk om te maken. Op youtube zijn veel filmpjes te vinden over Shoji en hoe ze te maken. Een (Japans) zaagje, een scherpe beitel en een maatlat, veel meer heb je niet nodig. Ja, lijm, als je in het begin nog geen perfecte verbindingen kan maken

  Als je in dezelfde ruimte slaapt zou ik absoluut voor een fijnstoffilter in combinatie met goede afzuiging.

  Succes!

  Groet, Rob.
  Laatst gewijzigd door Heckemann; 16-02-14 om 23:46.
  "I may be left handed but I am always right"

 4. #4
  Hey bedankt voor je advies!

  Leuk idee, ik ga er zeker even naar kijken, ik denk dat mijn idee ook niet echt ideaal is, op een plastic wand blijft uiteindelijk ook veel stof op zitten, nietwaar?
  een goede uittrekbare wand gebruiken ze ook vaak in spuitcabine's dat is eventueel ook een optie..

  Ik slaap in een andere kamer, dus hier wordt alleen gegeten en ontspannen op de bank. ik werk hier ook trouwens met computers,

 5. #5
  Als je eet echt stofvrij wilt houden zou ik op het moment dat je aan het werk gaat zorgen voor een overdruk aan de andere zijde. Dit in combinatie met een afzuiging en een fijnstoffilter zal er voor zorgen dat je computers en bank en later ook jijzelf weinig kast van stof hebben.

 6. #6
  Houtbewerken en drummen in dezelfde ruimte, my kind of place !

 7. #7
  Athanor
  Guest
  Ik denk dat je er verstandig aan doet om een afzuiger met een fijnstoffilter aan te schaffen zoals de HBM profi 100. Daarnaast kun je een fijnstoffilter maken voor het fijnste stof volgens de specs van Kor, dé filterspecialist op ons forum.


  Fons

 8. #8
  Dag Nando,

  Er zijn een aantal dingen waar je over na kan denken: Wil je de filteren op zichtbaar stof (dit is het soort stof dat je op je mooie witte bank blijft liggen) of wil gaan filteren op al het stof dus zowel het zichtbare stof, maar ook het niet zichtbare stof?

  Het zichtbare stof is vervelend, maar het zeer fijne stof is dan weer schadelijker voor je gezondheid.
  Het zichtbare stof is voor een (groot) deel ook op te lossen door snijdend te leren draaien ipv schrapend! Dit scheelt heel erg veel stof. Op de academy zal alleen loo van de houtwerkplaats je dit kunnen leren, de rest van de werkplaats medewerkers hebben zeer beperkte kennis van houtdraaien.
  Daarnaast kun je overwegen om een aftuiging te plaatsen... maakt wel veel geluid en neemt veel ruimte in beslag. Dat zou wel zonde zijn van je stille draaibankje.
  Het zeer fijne stof kun je dmv van een luchtfilter redelijk goed uit de lucht halen. (HEPA filters zijn hier voor nodig) Dergelijke systemen worden bijvoorbeeld door microlene gemaakt. sinds kort heb ik er ook een naast m'n draaibanken staan en dat bevalt me prima!

  Mijn advies is echter wel om het probleem aan te pakken. Ik heb ook jaren rondgelopen op de design academy zonder mond bescherming en daarna in m'n eigen werkplaats ook zonder mondbescherming. Ik heb er een chronisch verstopte neus aan over gehouden. Zeg dit niet om je bang te maken, maar wel om je bewust te maken van de mogelijke gevolgen.  "als Design Academy student werk je ALTIJD" Jammer genoeg is dit wel een realiteit. Werk en rusten scheiden helpt mij wel heel erg. Ik heb er voor gekozen om een werkplaats te nemen ver van mijn huis. Dat is in Eindhoven natuurlijk een goede oplossing, maar ik heb het idee dat jij dat niet wil.

  succes ermee!
  Rik

 9. #9
  Hoi Fons, ik ga zeker even napluizen hoe ik fijnstof kan filteren, mooi naslagwerk!

 10. #10
  @Nando: wij hebben met een aantal leden van Radius NHN deze fijnstoffilter gebouwd: https://docs.google.com/file/d/0B--U...zcx/edit?pli=1
  Hij werkt bij mij perfect.
  Groet,
  Pieter

  www.houtdraaien.com

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top