Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 13

Onderwerp: Beitel geslepen

 1. #1

  Beitel geslepen

  Ik wilde jullie even om wat raad vragen.
  Een hele tijd geleden heb ik nooitgedagt beitels gekocht en deze heb ik zo nu en dan geslepen op een roterende schijf, hiervan weet ik de korrel niet meer maar was een witte steen. Het bleek goed te werken want kreeg ze goed scherp maar ja, ze werden een beetje hol. Nu heb ik de Veritas MK2 besteld en binnen gekregen waarna ik meteen ben gaan slijpen. Dat is.......ik had de Eden slijpstenen set gekocht van Knives and Tools en een Naniwa 220 grit vlaksteen. Alle stenen incl. de vlaksteen heb ik afgevlakt totdat je perfect vlak waren. Hierna kon ik gaan slijpen met de MK2 wat overigens erg goed werkt en mijn beitel is vlijmscherp, echter na het opzetten van de microvouw blijkt dat deze er scheef op staat, zie foto's.
  Ik heb de beitel eerst vlak geslepen op een vlakke natuursteen met een vel schuurpapier 180, vervolgens de slijpsteen 240, hierna 800, daarna 2000 en op het laatst 5000. Hierop heb ik ook de microvouw gezet zonder de stand van de beitel te veranderen.
  Enig idee wat ik verkeerd heb gedaan ? (Bij het wisselen van de stenen heb ik ervoor gezorgd dat ze absoluut vlak waren.)
  P1000832.jpg
  P1000834.jpg
  Met vriendelijke groet,

  Martijn.

  Met de fouten die ik maak, creeër ik

  www.facebook.com/willemsontwerp
  http://www.willemsontwerp.nl/

 2. #2
  Hallo Martijn
  Het lijkt een beetje gezichtsbedrog. Maar het kunnen twee verschillende metalen op elkaar zijn. Een foto van opzij kan licht op de zaak brengen.
  Zo je verhaal horend ga je goed. Is de beitel scherp?? lijkt hiervandaan MESSCHERP.
  hg Hugo

 3. #3
  Je bent niet de eerste met dit euvel bij de MK2. Je kunt het voorkomen door niet aan het wieletje te draaien maar de beitel opnieuw in de MK2 steken maar dan instellen op 30 graden. Zo heb ik het opgelost.

 4. #4
  @Armadaman, ik heb geen idee of deze beitels van gelamineerd staal zijn. De kleur laat dit niet zien evenals de krasjes. Hierbij even een foto van opzij, en ja de beitel is inderdaad messcherp getuige de kale plek op mijn arm
  P1000831.jpg

  @Vurenhout, ik heb de beitel geslepen op 30gr. Doordat ik in eerste instantie met die roterende schijf heb geslepen (uit de hand) heb ik de vouw dusdanig aangepast dat een 25gr niet meer te doen was. Althans, zonder al teveel van het staal te verliezen.
  Met vriendelijke groet,

  Martijn.

  Met de fouten die ik maak, creeër ik

  www.facebook.com/willemsontwerp
  http://www.willemsontwerp.nl/

 5. #5
  Als de secundaire vouw scherp is en ongeveer haaks tov. de zijkanten van de beitel is het toch prima. De schuine overgang komt waarschijnlijk omdat de primaire vouw niet helemaal haaks geslepen was.

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Gem. Winsum (Groningen)
  Berichten
  1.626
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Vurenhout Bekijk Berichten
  Je bent niet de eerste met dit euvel bij de MK2. Je kunt het voorkomen door niet aan het wieletje te draaien maar de beitel opnieuw in de MK2 steken maar dan instellen op 30 graden. Zo heb ik het opgelost.
  Ik heb dezelfde ervaring met de MK 2. Ik schreef de afwijking toe aan een niet goed verdeelde druk van mijn hand, maar het was me al wel opgevallen dat de afwijking ALTIJD in dezelfde richting was. Ik heb er niet aan gedacht dat verdraaiing van het wieltje om de hoofdvouwhoek van bijv 25 graden naar de tweede vouwhoek van bijv 30 graden te schakelen ook een verdachte zou kunnen zijn.
  Het effect stoort me wel. Ik zal er nav van de tip van Vurenhout eens mee experimenteren.

  mvg
  klaas

 7. #7
  Ik denk niet dat deze serie Nooitgedagt uit gelamineerd staal bestaan. De laatste foto die je post geeft wel een erg vertekend beeld, gewoon even controleren met een winkelhaak. De secundaire vouw hoeft overigens niet zo groot te zijn, een paar halen over een fijne steen is al veel. Bij deze grootte herslijp ik de beitel bijna; hol slijpen op een ronde aangedreven slijpsteen geeft dan snel een mooie klein beetje holle vouw die snel uit de hand weer in de juiste hoek te slijpen is. Voor deze beitel is 25 graden een prima eerste hoek en dan een tweede vouw op de fijnste steen van 27. Dat laatste is op de MKII gemakkelijk te doen. Alleen het puntje van de beitel snijdt en die hoek (de aanvalshoek) is bepalend.

  jaap

 8. #8
  Eerlijk gezegd zou ik die tweede vouw laten voor wat ze is. Ik heb dat in het begin ook gedaan, omdat het blijkbaar 'moest', maar ben er ser ondertussen van af gestapt. Ook al omdat ik nu bijna enkel zonder slijphulp werk. Die tweede vouw is moeilijk met de losse hand te realiseren, en ik zie de toegevoegde waarde niet. Als je stenen vlak zijn, kan je even goed de ganse vouw afwetten. Tijd die je misschien nu wint met de tweede vouw, verlies je weer als die te groot geworden is en er af moet. Maar je zal zelf wel merken na een tijdje wat prettig en snel werkt en wat niet. Zoveel mogelijk proberen op te pikken van anderen en voor jezelf uitmaken wat voor jou het fijnste werkt
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 9. #9
  Voordeel van de tweede vouw is dat het slijpen wel sneller gaat.
  Moet zeggen dat ik exact het zelfde probleem heb. Niet alleen met de MK2 maar ook op mijn Tormek (heb er wel eens een topic over geopend).

 10. #10
  Tweede vouw niet helemaal haaks lijkt me nauwelijks een probleem te noemen. Ik heb ook een MKII en gebruik hem eigenlijk alleen nog om beitels op een gekozen hoek te "resetten". De beitel op deze foto snijdt en hakt volgens mij heerlijk, of niet?

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top