Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 9 van de 9
 1. #1

  Houtverbindingen Nederland/Amerika

  Goedenavond,

  Ik zou graag wat informatie willen hebben over het volgende:

  Nu ben ik van plan een onderstel te gaan maken voor mijn zaagtafel. Ben een beetje inspiratie aan het op doen via internet, Tool carts/cabinets etc. Zodra je dan tekeningen tegenkomt, word er vrijwel altijd gewerkt met zogenoemde "dado's". Voorbeeld je hebt een rechthoekige kast, worden de tussenpanelen verbonden via deze dado's, op de hoeken met rabbets(sponning). Meestal worden deze dan nog is gespijkerd met tacker om het op z'n plaats te houden. Ooit gelezen dat die dado's verboden zijn in Nederland, tenminste met de zaagtafel. Worden deze verbindingen hetzelfde gedaan hier in Nederland ? Ik denk het namelijk ook zo te doen, maar dan met de bovenfrees. Hier heb ik dan ook nog is een vraag over..

  Stel, je werkt met 18mm multiplex, je maakt een groef over de hele lengte, frees je deze dan met een 18mm frees, zodat het precies passend is? Of moet dit iets breder?

  Volgens mij, zijn er verschillen tussen Nederland en Amerika , betreft houtverbindingen. Zou dan ook wel is willen weten, waar het hem dat in zit. Dit komt omdat ik me de laatste tijd erg veel heb verdiept in het houtbewerken. En dit zijn dan ook bijna allemaal Amerikaanse sites/magazines/boeken.

  Gr Elio

 2. #2
  Het probleem met multiplex is dat het vaak 'onder' de maat is. Een dado zaagblad is verstelbaar en zo maak je mooie passende verbindingen. Voor de bovenfrees zijn er frezen beschikbaar die ook 'onder de maat zijn' speciaal voor dit multiplex. Whiteside b.v. heeft ze in een paar maten. Je kunt ook een kleinere bit nemen en het in 2 keer doen. Tegenwoordig zijn er wel zaagtafels in Nederland te koop die met bredere of samengestelde zaagbladen kunnen werken.

  jaap

 3. #3
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.558
  Voorzover ik het weet zijn dado-zaagbladen door de ARBO (volgens mij zelfs in heel Europa) verboden. Je zal dan ook weinig zaagtafels in Europa zien met de verlengde zaagas om deze dado-sets te kunnen monteren.
  De groef kan je met een frees maar ook met een cirkelzaag maken. Met de zaag moet je dan een paar keer extra heen en weer om het hout tussen de lijnen weg te halen. Let op dat multiplex soms wat dunner is dan wat het labeltje aangeeft. Je kan het best een wat dunner freesje nemen en in meerdere gangen zowel in diepte als in breedte de groef maken.

  Ik heb te weinig zicht op de traditionele verbindingstechnieken in Europa en Amerika om gedetailleerde informatie op te hoesten. Er is zoveel Europese invloed in Amerika dat ik me niet kan voorstellen dat voor bijvoorbeeld meubels er veel verschil is. Voor zaken die met de pionierstijd te maken hebben kan er wel een verschil bestaan. Als je in de wildernis zit met een overvloed aan hout maar met een beperkte hoeveelheid gereedschap moet je improviseren. Ik denk dan aan blokhutten en de bijbehorende meubels en landbouwwerktuigen.

  Zo kwam ik diverse voor mij onbekende vormen van hekken tegen. Eén ervan bestaat uit palen met gaten. De horizontale delen hebben verdunde uiteinden en kunnen zo in de palen geschoven worden.
  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   Fences06080801_s.jpg
Bekeken:  320
Grootte:  57,9 KB
ID:    13397

  Veel in Amerika ontwikkelde verbindingsmethoden zijn ontwikkeld om snel machinaal constructies uit de grond te stampen. Dat zie je terug in bijvoorbeeld de frame bouw bij huizen. Als je handig bent met een electrische zaag en een hamer/spijkerpistool en de voorschriften kent kan je al een huis bouwen. En dat kan dan al in een paar weken weer en wind dicht zijn.

 4. #4
  Mathias Wandel heeft een fraaie jig bedacht om met de elektrische cirkelzaag op eenvoudige wijze gleuven te zagen, erg handig. Even google aanslingeren en het is te vinden.

  Groet, Rob.
  "I may be left handed but I am always right"

 5. #5
  Soms is het interessanter om met de bovenfrees een keer extra te passeren dan met de passende frees te werken. Want zoals gezegd komt dat niet altijd overeen. De 3mm panelen die je in de kastruggen steekt zijn daar ook een vb van. Die zijn in realiteit wel een flinke 4 mm en dan is je speciale maatgebonden freesje van 3mm min of meer niet van nut.
  Wat de dado frezen betreft. Kan je die in Nederland niet krijgen als optie op je (paneel)zaag?

 6. #6
  Zo kwam ik diverse voor mij onbekende vormen van hekken tegen. Eén ervan bestaat uit palen met gaten. De horizontale delen hebben verdunde uiteinden en kunnen zo in de palen geschoven worden.
  Lijkt me een klusje dat uitstekend te doen is met de Festool Domino XXXXL

  Mathias Wandel heeft een fraaie jig bedacht om met de elektrische cirkelzaag op eenvoudige wijze gleuven te zagen, erg handig.
  Bedoelde je deze, Rob ?

  Groeten, Ekko

  "In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk. In de praktijk wel..."

 7. #7
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door WR1944 Bekijk Berichten
  Zo kwam ik diverse voor mij onbekende vormen van hekken tegen. Eén ervan bestaat uit palen met gaten. De horizontale delen hebben verdunde uiteinden en kunnen zo in de palen geschoven worden.
  Die kom je in het alpengebied vrij veel tegen (heb zelf 5 jaar in Muenchen gewoond, vandaar dat ik veel hekken in de bergen gezien heb).
  Wellicht toch invloed van boeren uit de Alpen die naar de USA emigreerden? Of gewoon praktisch boerenverstand natuurlijk.
  Groeten, Paul

  Ik pruts ook maar wat. Maar met inzet en liefde...

 8. #8
  Athanor
  Guest
  Om een groef met de bovenfrees exact op de maat van de plaat te maken kun je van een handig hulpstuk gebruik maken. In deze video van de woodwhisperer is dit goed te zien.

  Fons


 9. #9
  @Ekko: Yep! Simpel doch doeltreffend, ik heb zelf een soortgelijke jig gemaakt maar dan zijn de twee delen verstelbaar aan elkaar verbonden. Veel gebruikt maar eb er een keer dwars doorheen gezaagd en nooit meer een nieuwe gemaakt

  Groet, Rob.
  "I may be left handed but I am always right"

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top