Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 11
 1. #1

  keukenblad van kophout ?

  Rick heeft een trend gezet met zijn snijplanken wat erg mooie resultaten heeft opgeleverd.

  Nu vroeg ik me af of je op deze manier ook een compleet keukenblad zou kunnen maken. Wat zoekwerk op google levert deze voorbeelden op
  http://grothouselumber.paulgrothouse...s/endgrain.php

  Zouden deze bladen nog op een specifieke manier zijn gemaakt? Of is het in principe gewoon het zelfde als het maken van snijplanken alleen in flink groter maatje ?

  Zou hier bijvoorbeeld een plaatvan hechthout onder zitten voor de stijfheid of om breuk tegen te gaan? Ik kan me namelijk voorstellen dat een flinke plank van endgrain gemaakt een stuk sneller breekt op de nerf. Als daar een plaat onderzit, zou die verlijmd zijn met de grote snijplank of is dat op een andere manier gedaan?

  Iemand enig idee waar je met deze maten rekening mee moet houden?

 2. #2
  Goh, grappig. Dit heb ik nog nooit gezien.

  Je moet ze wel elke maand in de olie zetten.
  En het lijkt me ook best wel gevoelig voor uitzetten en krimpen.

 3. #3
  idd, elke maand even in de olie maar op zich is dat niet zo'n probleem denk ik. De krimp/uitzet, dat vraag ik me wel af, op de eoa manier denk ik dat dat wel mee zal vallen, toch ?

 4. #4
  Uitzetten en krimp zal ook wel afhangen van de houtsoort.
  En flink in de olie zal wel helpen.

  Ik denk dat je zo'n blad kan maken door 'm in delen dat maken.
  Als een paar snijplanken, zeg maar.
  En dan als laatste met ratelbanden (sjorbanden) deze planken aan elkaar lijmen.
  Of misschien als losse planken tegen elkaar laten, alleen wat kit er tussen? Of met van die speciale werkbladklemmen.

 5. #5
  Ik heb van die oude sergeants staan die 3 meter aankunnen dus mijn idee zou zijn ze regel voor regel te maken en ik zou epoxy lijm gebruiken.

  Wat ik me afvraag is of er een blad onderzit oid. Puur voor de stabiliteit. Als je een snijplank van 2 meter maakt dan kun je er de donder op zeggen dat die gaat doorhangen door zijn eigen gewicht. Het gemaakte blad heeft van zichzelf vermoed ik weinig draagkracht.

 6. #6
  Daar zitten echt wel mooie exemplaren tussen! En blijkbaar is het de bedoeling ze echt als werk-snijblok te gebruiken. Wat zonde.
  Laatst gewijzigd door de Kastanjeboom; 04-02-14 om 00:06.

 7. #7
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door de Kastanjeboom Bekijk Berichten
  ...En blijkbaar is het de bedoeling ze echt als werk-snijblok te gebruiken. Wat zonde.
  Zonde? Dat is maar net hoe je het bekijkt. Persoonlijk ben ik van mening dat je de dingen moet kunnen gebruiken waar ze voor gemaakt zijn. Als je te voorzichtig met je spullen moet omgaan, omdat ze anders beschadigen of overmatig slijten, waren ze blijkbaar niet goed ontworpen. Een goed ontworpen gebruiksvoorwerp mag van mij best gebruikssporen oplopen door bedoeld gebruik, maar blijft tot in lengte der dagen functioneel.
  Overigens wel erg gaaf zo'n enorm kopshouten blad of zelfs blok in je keuken, bedankt voor de inspirerende link! Ik vind de dambordmotieven dan wel weer iets teveel van het goede, leuk voor een snijplank, maar voor zo'n groot oppervlak vind ik ze mooier met maar één houtsoort.

 8. #8
  Dat teak blad met rechte kanten vind ik ook wel erg mooi, maar ik weet niet of Burmese teak wel door de ethische commissie komt.

  Als de bovenkant van de kastjes mooi stevig en vlak is, hoef je verder denk ik geen versterking in te bouwen. Wel stevig vastschroeven op zo'n manier dat het nog bewegen kan.

 9. #9
  http://haalhout.nl/teak/teak.htm

  Hoort niet bij dit draadje, maar wellicht komt deze (plantage)teak wel door de commissie?

 10. #10
  Die stammen hadden ze nog 100 jaar moeten laten groeien, dan had er wat meer mooi hout in gezeten.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top