Jaren 80 oranje afwerking...

Belgje

Actieve deelnemer
Mijn tante heeft een tafel in grenen of beuk met een typische jaren 80 oranje kleur. Het tafelblad vertoont gebruikssporen en nu heeft ze mij gevraagd of ik haar tafel opnieuw kan schuren en herstellen. Ze wil zoveel mogelijk terug dezelfde "oranje" kleur, haar stoelen hebben die kleur ook. Nu zijn de meeste hedendaagse producten er net op gericht om niet oranje te worden....
Welke afwerking zouden jullie gebruiken dan?
 

Rizz

Oud hout
15 apr 2014
2.569
849
Moordrecht
Grenen is het in ieder geval niet. Ik denk dat het een geval wordt van proberen de kleur te matchen met verschillende beitsen. Dit is ook verkleuring van jaren en jaren. Proefjes op de onderkant maken
 

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
9.308
2.614
Klein-Brabant, Vlaanderen
een typische jaren 80 oranje kleur
onze vrienden ten noorden van ons zijn gek op die kleur

ter zake: je vind veel afwerkingen met een bepaalde kleur
zoek eens op deze: cetol filter 7

raad: probeer het eerst op een proefstuk uit, zoals de onderkant van de tafel

grenen of beuk
geen grenen, want te veel tekening
geen beuk, want te weinig spikkels
dus . . . over naar familie
 

trigger

Oud hout
15 jun 2020
3.092
2.335
Emmen
bigbeardbuilds.nl
Dan zul je de jaren aan veroudering ook moeten nabootsen ;-). Je zou eens kunnen kijken naar wat video's van AT restoration op Youtube:


Hij restoreert heel veel antieke meubelen en weet de originele tint vaak goed te herstellen.
 

Belgje

Actieve deelnemer
Ik heb nog nooit met shellak gewerkt en dat lijkt mij iets zo'n eenvoudige techniek.
Bijkomende uitdaging: mijn tante woont op 1u15' rijden. Ik wil de klus op 1 dag gedaan krijgen: voormiddag schuren en 1ste laag, namiddag 2de laag. Tussendoor zorgt tantelief voor lekker eten ☺️
 

hdv

Post veel
24 nov 2019
1.280
669
Noord-Veluwe / Skåne
Ik vind de suggestie van knotwilg helemaal zo gek nog niet. Kleuren mengen gaat heel simpel daarmee en de droogtijd tussen de laagjes is veel korter dan met welk ander middel dan ook. Bijkomend voordeel is dat je daarna nog vrij bent in de keuze van waarmee je de boel uiteindelijk wilt afwerken, want op schellak kun je zo'n beetje alles smeren.

Pasgeleden had iemand hier op het forum nog de tip dat de schellakvlokken eerst door een koffiemolen halen het oplossen ervan flink bespoedigt. Dat is wellicht iets voor je als tijd een punt is.
 
  • Leuk
Waarderingen: jaap

knotwilg

Post veel
17 apr 2011
1.984
952
Enschede
ingoogni.nl
Ik heb nog nooit met shellak gewerkt en dat lijkt mij iets zo'n eenvoudige techniek.
vlokken oplossen of een oplossing kopen. oplossing verdunnen (met alcohol) tot je net kleurverschil ziet na aanbrengen. Dan kun je gewoon laagjes over elkaar heen kwasten,

Als je bij schellak aan politouren denkt, niet doen. Dat is dit niet.

Omdat het alcohol gebaseerd is en je voornamelijk alcohol opbrengt droogt het heel snel. Je kunt zelfs voorzichtig foehnen.

Een andere optie is om met waterbasis verven te lasureren en dan aflakken. Duurt langer want het droogt langzaam.

Ik zou zeker lasureren, hele dunne transparante laagjes opbrengen en zo de kleur opbouwen. De grap is dat je het doel bijvoorbeeld met een enkele laag oranje en 4 lagen geel kunt bereiken. Het is wel iets om te oefenen, je zou dat met aquarel kunnen doen.

Vooraf in een potje meteen de goede kleur mengen is iets dat veel ervaring vraagt en de juiste gereedschappen om consistent aan te brengen en de kleur te vergelijken.

Maar goed, ik heb makkelijk praten, ik heb een ruim decennium als designer/colourist gewerkt en deed dit bijna dagelijks.
 
  • Leuk
Waarderingen: Belgje

hdv

Post veel
24 nov 2019
1.280
669
Noord-Veluwe / Skåne
Een ding om je goed te beseffen is dat de kleur die je nu weet te creëren op dit moment misschien goed overeenkomt met de oude kleur, maar dat zal zeker niet zo blijven. Het onderliggende nieuwe hout zal sowieso vergelen (licht hout wordt donkerder, donker hout lichter). Dat betekent dus dat een perfecte match nu over een paar jaar niet meer perfect zal zijn, want het oude hout zal niet veel meer veranderen qua kleur, terwijl het nieuwe hout in sommige gevallen zelfs nog flink kan veranderen. Vraag dus aan degene voor wie je het doet wat belangrijker is: nu een perfecte match of later een aardig goed match.

[Edit] Oh, wacht even. Ik nam zomaar aan dat er nieuw hout naast oud hout gebruikt werd. Maar dat was iets al te kort door de bocht als ik #1 nog een keer bekijk.Sorry voor de ruis.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.