Advies gevraagd nieuwe Formaatzaag of zaagtafel in werkplaats

Menno86

Nieuw lid
3 aug 2021
10
0
Nunspeet
nieuwgemaakt.nl
Dag beste forumleden! Ik heb een werkplaats van een kleine 50 vierkante meter waar ik werk als zelfstandig meubelmaker. Op dit moment gebruik ik als zaagtafel nog een DeWalt 7492 zaagtafel welke ik opgesteld heb zodat mijn werkbank als outfeed tafel fungeert. Dat heeft prima gewerkt maar ik wil graag overstappen naar een serieuzere zaagtafel of zelfs een formaat zaag. Mijn gedachte tot nu toe was dat die laatste eigenlijk niet zou passen in mijn werkplaats maar ik zie dat velen van jullie een formaatzaag stallen in een veel kleinere werkplaats.

Daarom mijn vraag; hoe zou ik in mijn opstelling het beste een formaatzaag kwijt kunnen en hoe zouden jullie de werkplaats hiervoor indelen? Ik werk zowel met plaatmateriaal (Max 305) als massief hout.

De ruimte is zo’n 10m lang, 4,75m breed en 3m15 hoog. Op dit moment staan er twee werkbanken, een van 280 bij 90 en een van 244 bij 122. Daarnaast staat er een werkbank voor mijn gereedschap en een afkortzaagtafel. Verder heb ik een Felder Lintzaag, Teknatool kolomboor en een Hammer A3-31 staan als grote machines. Daarnaast heb ik plaatmateriaal en hout tegen de wanden staan en staat ‘t al best vol.

Bij voorbaat dank voor het meedenken!

IMG_2779.jpegIMG_2780.jpeg
 

hdv

Post veel
24 nov 2019
865
449
Noord-Veluwe
Sorry, ik heb niet direct advies voor de locatie van je nieuwe machine.

Maar mocht je voor een formaatzaag kiezen, bedenk dan van tevoren heel goed dat zo'n machine ontworpen is om zoveel mogelijk links van het blad (dus op de roltafel) te doen. Je werkproces zal dus significant anders zijn dan op een traditionele cabinet saw a la Amerikaanse stijl. En daarmee ook de benodigde ruimte rondom de machine.

In mijn geval betekent dat dat mijn Felder bijvoorbeeld zo'n beetje tegen de muur staat met de tafel rechts van het blad (80 cm breed). Je hebt 10 m lengte, dus dat komt goed uit. Om je een indruk te geven: mijn machine heeft een roltafel waarmee ik een volle plaat kan zagen. De totale slag van voor het blad naar achter het blad komt uit op iets tussen de 530 en 550 cm. Die lengte zul je dus vrij moeten houden, wil je de machine optimaal kunnen inzetten. Ik heb een vak van ongeveer 3x5½m gereserveerd voor mijn machine. Maar dat is dus wel voor een machine die is afgestemd op het verwerken van volle platen. Dat is natuurlijk niet voor iedereen noodzakelijk of gewenst. Dat ligt een beetje aan wat je met de machine wilt gaan doen.

Stap 1 zou in mijn ogen dus moeten zijn om te bedenken in hoe verre je van plan bent je manier van werken aan te passen aan een Europese stijl zaagtafel ipv de Amerikaanse stijl. Stap 2 zou dan zijn om te bedenken welk materiaal (lees welke afmetingen) je met je nieuwe machine wilt kunnen verwerken. Daarna kun je proberen uit te tekenen hoe dat in jouw werkplaats gaat passen, waarbij je ook rekening houdt met je algehele workflow. Vermoedelijk komt dan het moment om compromissen te sluiten, want wat je wilt, wat kan, en wat handig is in jouw situatie zullen niet altijd goed op elkaar aansluiten. Ik heb de mazzel dat ik vrij veel ruimte heb. Maar toch heb ik ervoor gekozen om alle machines die ik niet met de pompwagen kan verplaatsen op wielen te zetten, zodat ik op de momenten dat het nodig is ruimte kan maken die ik normaal gesproken liever beschikbaar houd voor andere doeleinden.

Succes met het uitpuzzelen!

P.S. Qua veiligheid, nauwkeurigheid, en comfort (dat laatste in ieder geval voor mij) kan ik je trouwens absoluut aanraden om voor een formaatzaag te kiezen!
 

hdv

Post veel
24 nov 2019
865
449
Noord-Veluwe
Ik heb bewust een korte afkortgeleider gekocht, naast de grote "outrigger". Als ik geen grote stukken hoef te zagen heb ik meestal de draagarm van de grote dwarsgeleider ingeklapt en gebruik ik de kleine dwarsgeleider. Dat scheelt een flinke berg aan benodigde ruimte. Ik zou moeten nameten hoeveel, maar het gaat denk ik wel richting een meter.
 

ccrider

Actieve deelnemer
24 jan 2011
180
18
Beusichem (Betuwe)
En vergeet niet dat je die drie meter breed alleen nodig hebt als je zaagt. De rest van de tijd kun je het overgrote deel 'dubbel' gebruiken. De ruimte waar de afkort geleider doorheen gaat kan ook je verkeersruimte zijn., Dus bijvoorbeeld de plek waar je aan een werkbank staat. Daar sta je niet als je zaagt en andersom. Ik heb een flinke Felder in een hok van krap 5 mtr x 10mtr gehad waar ook nog palen in en flinke kasten langs de muur stonden. Dat ging verrassend goed. Het voordeel van een roltafel is dat ie rolt;-)
 

jorisvh

Post veel
van een formaatzaag ga je geen spijt krijgen.
van een model waar je platen van 3m05 mee kan verzagen wel, misschien. dan ga je naar een machine met 3m20 roltafel en die heeft erg veel ruimte nodig:
  • tot 6m80 in de lengte: 3m20 voor & achter het zaagblad + zaagblad + dwarsaanslag
  • tot 4m40 in de breedte: 3m10 links en 1m30 rechts van het zaagblad
1715142649871.png

dat kan theoretisch maar dat lijkt me niet erg praktisch.
je hebt niet die hele oppervlakte nodig maar in een groot deel kan je niks permanent neerzetten. en je wil er ook nog langs kunnen.

om die reden heb ik een formaatzaag met zaaglengte van 2m50 gekozen (ttz een grotere kon gewoon niet omdat mijn atelier maar 35m2 is), met makkelijk demonteerbare afkorttafel.
platen van 2m80x2m10 of 3m05x1m30 deel ik buiten in 2 of 3 met de invalzaag voor ik ze op de formaatzaag verwerk.
opdrachten waar veel van die platen voor nodig zijn, laat ik volledig op maat gezaagd en afgeplakt leveren

hangt er natuurlijk van af wat je activiteiten zijn. als je constant 3m05 platen verwekt is dat misschien toch nuttig.

locatie:
als de afkorttafel met dwarsaanslag makkelijk en zonder nastellen ge(de)monteerd kan worden, zou ik ze vooraan zetten zodat je binnenkomend plaatmateriaal onmiddellijk over de zaag haalt en dan verder verwerkt. bij de formaatzagen van 3m20 waar ik mee gewerkt heb, kan de roltafel er niet even snel af.
als dat niet het geval is, achteraan, anders blokkeer je. de vrije loop aanzienlijk.
 
  • Leuk
Waarderingen: Count Chocula

Menno86

Nieuw lid
3 aug 2021
10
0
Nunspeet
nieuwgemaakt.nl
Dank voor alle input, waardevolle info! @hdv wat leuk, waar zit jij? Ik kom graag even bij je spieken!

Als ik t zo allemaal lees is het misschien haalbaar om inderdaad een formaatzaag met 2m50 geleider voor aan in de werkplaats neer te zetten mits verstekgeleider ed goed (de)monteerbaar zijn. Ik heb eigenlijk altijd de roldeur open staan dus dat geeft ook iets extra speling achter de tafel in de lengte. Ik moet maar eens gaan puzzelen met een mogelijke indeling denk ik.


image.jpg
 

hdv

Post veel
24 nov 2019
865
449
Noord-Veluwe
Ik stuur je zo een PM met mijn contactgegevens. Misschien is het leuk om iets in het Pinksterweekeinde te plannen? Dan komt @workingwithwood namelijk ook langs. Is wellicht een mooie gelegenheid om een paar forumleden in levende lijven te leren kennen.
 
  • Leuk
Waarderingen: ZotVanHout en Menno86

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.