Als ik zwaluwstaarten maak dan gebruik ik ook een dozuki.
Maak eerst de staarten en teken dan de nesten af met een mes.
de zaag die ik heb is 0.2 mm dik en hiermee zaag ik in het mes lijntje.
Is hierdoor gelijk goed.Gebruik zo wie zo veel Japans gereedschap.
Zagen met een heel dun blad geeft geen nauwkeuriger e zaagsnede. Exact naast de lijn zagen is belangrijk. Bij het schulpen zal een een heel dun blad vaker afwijken dan en dikker zaagblad. Een dunner zaagblad is nu eenmaal flexibeler en dus gevoeliger voor het hardheidsverschil tussen najaarshout en voorjaarshout.
Belangrijk is dat de tanden weinig gezet zijn.
Zelf kan ik zeggen dat door persoonlijke observatie van mensen die leren zwaluwstaarten zagen door gebruik te maken van Japanse zagen , dozuki , gebruiken helemaal niet beter evolueerden dan die met de westerse zagen. Ik heb het over meer dan 300 personen.
Hierbij moet ook gesteld worden dat bij ons , traditioneel (een paar eeuwen geleden,) juist dikke zaagbladen gebruikt weren om blaadjes fineer uit en brede balk te schulpen. Een dik blad om een stijf blad te bekomen. Om recht te blijven....
De Video overtuigd ook mij niet. Waar gaat het eigenlijk over?
groeten
Ornament