VVD 260 of 310 mm?

workingwithwood

Actieve deelnemer
22 okt 2008
560
94
Stiens
Ik kijk rond voor nieuwe machines in mijn werkplaats. Ik heb al diverse vragen gesteld (zoals hier) om vooraf zoveel mogelijk kennis te vergaren. Zo zit ik nog met de vraag of een schaaftafelbreedte van 310 mm nou zoveel beter is als 260 mm. Ik moet rekening houden met de beperkte ruimte die ik heb dus een kleinere machine is aantrekkelijk. Ik weet dat ik mijn huidige 310 mm zelden of nooit gebruikt heb. Wat ik niet weet is of ik veel geprofiteerd heb van de langere tafels. Dat het werkstuk er eerder afkantelt bij een korte tafel begrijp ik en dat is oplosbaar maar de tafels zelf zijn korter. Wanneer krijg ik daar last van?

Ik had mijn oog al op de Record Power modellen laten vallen maar nu zie ik dat de tafels van de PT107 (260 mm breed) niet in één keer naar achter kantelen maar in delen en schuin (zoals niet zo lang geleden alle tafels van alle merken en modellen volgens mij). Wat moet ik daar nou van vinden.
 

Petrolhead

Post veel
4 mrt 2015
1.737
400
Uiteindelijk zijn dit vragen waar alleen jij op kan antwoorden.. Het eerste hangt puur af van de lengte en breedte van de dingen die je gaat maken. Het tweede hangt af van hoeveel waarde je hecht aan tijdswinst bij wisselen tussen vlakken/vandikteschaven.
 
  • Leuk
Waarderingen: orgelman

workingwithwood

Actieve deelnemer
22 okt 2008
560
94
Stiens
Waarom wil je dan een nieuwe kopen, waarom houd je deze niet wanneer die weinig gebruikt is ?
Ik druk mij onduidelijk uit. Ik bedoel dat ik de 310 mm weinig gebruikte heb De schaafbank zelf zeker wel! Die zou ik niet willen missen.

Ten tweede is de vraag eigenlijk hoeveel ik profiteer van langere tafels. (Gebruikelijk zijn de tafels bij een 310 mm schaafbreedte wat langer en voor een 410 mm nog wat langer.)
 

Bert Vanderveen

Oud hout
1 sep 2015
2.777
746
Enschede, Twente
Langere tafels zijn vooral belangrijk als je zwaardere delen bewerkt, dus balken en dergelijke. Dat is tenminste mijn ervaring. Er is een omslagpunt waar voorbij je niet in je eentje kunt schaven, maar een extra paar handen nodig hebt. Hoe langer de tafels, hoe verder weg dat omslagpunt. (Dit gaat over schaven - de vandikte werkt trouwens ook handiger als je tafelverlenging hebt. Die optie vind ik belangrijk genoeg om mee te wegen bij de koopbeslissing.)

Nog een overweging: als je van plan bent het een en ander aan snijplanken te gaan maken, dan is een 260 te smal. Een beetje snijplank heeft minstens het formaat van een A3, dus rond de 30*42 cm. Dat kan met een 310 perfect.
 
  • Leuk
Waarderingen: Wim Kluck

egg72

Actieve deelnemer
23 aug 2019
53
8
Kruibeke
Heb zelf de A3 26, op zich erg tevreden over, had ook t idee dat die 5cm extra wel erg duur waren voor iets dat je misschien zelden gaat nodig hebben, koos dan liever voor de optie met silent power en tafelverlenging. Natuurlijk eerste job paar snijplanken en al te smal. De verlenging is ook zeer moeilijk perfect in lijn te krijgen met de rest, verder blijkt dat deze bij zwaardere balken wat naar beneden drukt, dus absoluut niet evenwaardig aan een langere tafel. De tafel van de A3 31 is echter amper langer, dus weet niet of dat veel verschil uitmaakt. De 41 of zwaardere uitvoering van Felder lijkt me veel beter, maar dan zit ik met plaatsgebrek, pak hoger budget en drie-fase welke ik niet heb.
 

jorisvh

Post veel
misschien een vreemde zienswijze maar volgens mij maakt 26, 31 of 41 vooral uit bij kleine werkstukken.
het is natuurlijk handig als een snijplank van 30cm, samengesteld uit strookjes van een paar cm over en door de VVD kan.
een eettafel van 1m breed gaat nooit passen en moet je sowieso samenstellen uit geschaafde stroken van 10-15cm breed en dan opnieuw vlakken op een andere manier (handschaaf, bandschuurder, …). stroken eerst per 2 of 3 verlijmen en door de VVD doen biedt m.i. geen enkele meerwaarde. 26, 31, 41 maakt dus niks uit.

voor een tafel is langer natuurlijk beter maar voor stroken van >2m is geen enkele VVD in deze range voldoende lang om dat zonder er zelf wat aan te breien tot een goed einde te brengen.
 

workingwithwood

Actieve deelnemer
22 okt 2008
560
94
Stiens
Altijd zo breed mogelijk en lang mogelijk als je je kunt permitteren en kunt plaatsen nemen
Dit lijkt wat gulzig maar is misschien het meest verstandig. Vanwege plaats en budget blijft het dan wel bij 310.
Een Felder 530 gaat hem niet worden dus blijf ik dan steken bij Hammer A3 31 of een Record Power PT310.
Mogelijk een machine van SCM maar nog geen idee hoe duur die is.
 

RDR2950

Nieuw lid
21 okt 2023
20
18
Kapellen (Antwerpen)
Lijkt heel erg op mijn eigen zoektocht vorig jaar - ik begon aan alle kanten tegen de limieten van de oude Elektra Beckum HC 260 uit het atelier van mijn vader te lopen, dus ik zocht naar een machine met een 400V motor, spiraalmessen, tafel die in één geheel recht opklapt en als het even kan 310mm breed.
De Record Power PT 310 leek me beter aan mijn wensen te voldoen, vooral omwille van die recht opklapbare tafel, Record Power gebruikt onder meer rubberen doorvoerwalsen en daar ben ik niet zo een fan van. Ik ben er eentje gaan bekijken en het viel me op dat die ondanks de spiraalmessen even luid was als die oude Elektra Beckum. Ik postte al eerder over mijn ervaringen met Baptist, ze gaven me in elk geval een goeie incentive om verder te zoeken...

Uiteindelijk ben ik bij DB&S terechtgekomen en heb daar een Hammer A3 31 aangeschaft. Alles bij elkaar een kleine 700 euro meer dan de 260mm versie, maar voor mijn toepassingen toch nét dat beetje meer flexibiliteit om de planken uit onze eigen eikenbomen te verwerken. Als je puur naar de specificaties kijkt, lijken de verschillen met Record Power klein; als ik de machines zelf ging bekijken, vond ik de Hammer toch een stuk beter afgewerkt en preciezer af te stellen.

Intussen zitten er een paar tientallen werkuren op en ik geniet nog steeds van:
  • een flink stuk stillere machine dan de Elektra Beckum of de PT310
  • de krachtige 3kW 400V motor die in combinatie met de spiraalas door gelijk welk materiaal zoemt (gewoon omdat het kan, heb Ik zelfs getest met 4mm afname van een stuk Europees eiken. Niet echt mijn werkstijl, maar de machine geeft geen krimp)
  • de 1m40 lange werktafel die echt veel prettiger is om langere werkstukken te verwerken
  • het vlot omschakelen tussen vlak- en vandiktebank zonder telkens accessoires te moeten afnemen of terugplaatsen
  • uitstekend schaafresultaat dankzij de spiraalmessen - ik ga nog niet zo ver om te beweren dat ik de meerprijs daarvan terugverdien door de besparing aan schuurpapier, maar de tijdswinst bij het schuren is makkelijk twee derde
Mijn werkplaats is in de kelder, dus het had wel wat voeten in de aarde om zo een machine van 290kg op zijn plaats te krijgen...
 

workingwithwood

Actieve deelnemer
22 okt 2008
560
94
Stiens
Ik ben er eentje gaan bekijken en het viel me op dat die ondanks de spiraalmessen even luid was als die oude Elektra Beckum.
Dit is dus over de Record Power. Dat is nuttige informatie. Maar hoe krijgt die RP dat dan voor elkaar, zou je zeggen. Zou dat dan komen door de plaatsing van de mesjes, bouw van de machine, . . ?

Mijn werkplaats is in de kelder, dus het had wel wat voeten in de aarde om zo een machine van 290kg op zijn plaats te krijgen...
Oei, oei, terug omhoog dan ooit!
 

RDR2950

Nieuw lid
21 okt 2023
20
18
Kapellen (Antwerpen)
Dit is dus over de Record Power. Dat is nuttige informatie.
de Record Power klonk voor mij even luid als mijn oude Elektra Beckum, de Hammer A3 is een stuk stiller
Maar hoe krijgt die RP Hammer dat dan voor elkaar, zou je zeggen. Zou dat dan komen door de plaatsing van de mesjes, bouw van de machine, . . ?
Heel zeker ben ik niet, maar ik gok op een betere motor, betere kogellagers en net dat beetje preciezere overbrenging?
Oei, oei, terug omhoog dan ooit!
tja, momenteel ga ik ervan uit dat dat een probleem voor mijn erfgenamen wordt :cool:
Om hem binnen te brengen heb ik de zware componenten eraf gehaald en apart naar beneden gebracht (in- en uitvoertafel elk pakweg 50~55 kg, vandiktetafel rond de 45 kg en de motor 40kg of zo), waardoor het restgewicht van de afgeslankte machine met vier mensen eigenlijk best vlot ging. Op voorhand met de ingenieur van DB&S besproken welke invloed dat zou hebben op de afregeling en wat tips gekregen...
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.