Gereedschapsset & advies

Kor

Post veel
10 jun 2012
1.199
562
Helaas wel. Het zou niet nodig moeten zijn met de apparatuur die ze ter beschikking hebben, maar als de medewerkers zagen zonder de plaat netjes aansluitend tegen de wand te zetten en daar te houden gaat het mis.
Laatste ervaring: kwart plaatje 4 mm triplex, met wat moeite een redelijk vlakke plaat zonder grote noesten gevonden. Ik was onderweg naar de kennis voor wie het bestemd was en dus maar even in de bouwmarkt laten zagen. Plaatje was zo licht dat het tegen het eind van de horizontale snede door de zaag werd meegenomen. "Zoekt u maar even een nieuwe uit". :sick:
 

klusrob

Post veel
27 jun 2011
1.763
981
Omgeving Eindhoven
Hier ook ja. Zit vaak wel een mm verschil in. En ook niet altijd 100% haaks.
Bij de zaak waar ik meestal kom voor plaatmateriaal, hebben ze een rek met reststukken. Je hoeft dus geen hele plaat te kopen, maar betaalt gewoon per m2. Ik zoek daar altijd uit wat ongeveer de maat is wat ik nodig heb en laat alleen daar zagen als er niets bij de reststukken staat wat in de richting komt. EN dan idd iets te groot, waardoor ik het zelf exact kan zagen.
Ook omdat de hoekjes van de platen niet altijd mooi zijn. Dat merk ik vaak als ik dan toch in de bouwmarkt (Hornbach) een stuk haal omdat die andere zaak dan toevallig dicht is.
 

Superbra

Actieve deelnemer
16 feb 2014
282
116
Wetteren, Belgie
Een millimeter verschil valt nog mee. Als ik een stukje van 100 cm laat zagen, kan het evengoed 99 cm als 101 cm zijn. Ongelooflijk hoe ze erin slagen om dit voor elkaar te krijgen.
 

Bigfoot48

Actieve deelnemer
18 dec 2018
84
11
Lieshout
Precies mijn gedachten. Ik denk dat er met de bovenfrees minder gevaar is voor kickback, alleen de zogenaamde 'ejection' , en dat is voor mij het probleem met de tafelzaag dat hij je vingers in het blad kan trekken. Blijkbaar kan dit ook gebeuren met een riving knife. Was het ongeval in uw geval ernstig?
Wat de stofzuiger betreft, ik ben al bezig met het bekijken van de makita en ik vind hem leuk, ook al is hij een beetje duurder. Een probleem dat ik las, gaat over het feit dat het in sommige gevallen niet overeenkomt met veel van de apparatuur, en dat mensen allerlei soorten adapters moesten kopen om op de machines te passen. Is dit zo in uw ervaring?


Natuurlijk, zelfs met het spijkerpistool is het gewoon om het op zijn plaats te houden totdat de houtlijm hard wordt.


ik zal er naar kijken


je hebt volkomen gelijk, dit is zonder twijfel het extra geld waard, het enige probleem is dat het veel investeren is voor mijn situatie. Ik zal kijken hoe het rendement eruit zou zien als ik het als tweedehands verkoop, dat klinkt als een goed idee. Ik kon er geen vinden op markplaats.


Ik heb het nog niet gezien. Is dit nog steeds met de UJK PARF? Zijn er voordelen?


Is dat niet de waarheid?:D


Erg leuk deze opzet.
De bankschroef staat op mijn kooplijst! Ik zal eerst met een kleine beginnen, omdat ik waarschijnlijk ook een paar bench dogs zal hebben voor grotere stukken.
Voor de schaaf wilde ik er een krijgen, maar ze lijken zoooo duur voor een goede. En als je naar een YouTube-video keek, leek het niet zo eenvoudig om het mes te slijpen. Misschien zal ik het nog eens bekijken en de 'Jack plane' controleren, de enige echte schaaf :geek:
En je hebt helemaal gelijk, ik ben van plan grotere vellen op maat te laten knippen. Ik schets mijn tekeningen toch altijd.
Bedankt voor het delen!


Bespaar inderdaad veel!

Ik heb zelf de Kärcher NT 25/1 Ap Ap Stof-,Waterzuiger (toolnation.nl) deze heeft een onderdruk van 254mbar, dit is een stuk meer dan de Makita VC2512L 230V Stofzuiger L-Klasse + 5 jaar dealer garantie! VC2512L (toolnation.nl)
Een vriend van mij heeft de makita en kan toch duidelijk verschil merken.

Nog even wat verder onderzoek gedaan, op deze site kan je eenvoudig zien wat de onderdruk is in mbar.
M-klasse stofzuigers | Kruis.nl
Nu weet ik waarom iedereen zo'n fan is van Starmix. De meeste zitten op 280mbar onderdruk.
Als je niet oppast dan zuigen ze de kleren van je lijf ;)
 
Laatst bewerkt:

BoyS

Actieve deelnemer
15 jan 2018
153
80
Limburg
Hoi Bogdan, ik heb even je verhaal en de verschillende reacties gelezen. Hierbij mijn bijdrage.

Ik ben zelf begonnen met een invalzaag om te kunnen zagen. Na dik twee jaar daarmee te hebben gewerkt heb ik afgelopen maand een zaagtafel aangeschaft. Ik miste namelijk de mogelijkheid om echt haaks en zuiver te zagen. Dit kun je oplossen door verschillende mallen te maken maar een tafelzaag is gewoon veel fijner. Net zoals jij heb ik ook een gezonde angst voor dat ding. Ik heb mijn vingers namelijk nodig voor mijn dagelijkse baan. Ik heb bij gereedschappro de GRR Ripper van microjig besteld (cadeau van de vrouw). Met dat ding en met gezond verstand probeer ik de zaag zo veilig mogelijk te gebruiken. Mijn buurman werkt ook als timmerman dus daar krijg ik ook goede tips van. Tips zoals: laatje niet afleiden maar maak je zaagsnede af en beantwoord dan de vraag van je vrouw bijvoorbeeld. Een invalzaag kan je tevens ook op een slechte manier verassen (been there, done that). Gelukkig kwam alleen de kabel ertussen. Je moet gewoon je kop erbij blijven houden.

Verder heb ik de makita bouwstofzuiger vc2512 en heb zelf met een cycloon en metalen drum en wat buizen een afzuiging systeem gemaakt. Hij is alleen niet antistatisch dus kun je af en toe een schok krijgen (voornamelijk als je met de invalzaag mdf gaat zagen). Grote voordeel aan het cycloon systeem vind ik dat je gewoon een afvalzak voor je zaagsel kunt gebruiken ipv dat je heel veel stofzuigerzakken er doorheen jaagt.

Om alles samen te vatten zou ik zeggen: Bewaar die tafelzaag en zorg zelf dat je er zo veilig mogelijk mee werkt.

Met vriendelijke groet,

BoyS
 

WillemWoodWorker

Actieve deelnemer
29 sep 2019
40
6
Ha Bogdan,
Als beginner zie ik ook zo veel mooie dingen langs komen dat ik een rem op mijzelf heb gezet en eigenlijk, zoals Chevy al zei, iets koop als ik er een klus voor heb.

Van mijn vader heb ik een oude maar nog goede Metabo tafelzaag gekregen. Ik heb er een slede voor gemaakt maar mijzelf vooral dingen aangewend om het veilig te houden.

Ik had een partij eiken balkjes gekocht. Die heb ik met deze zaag in plankje gezaagd om er vervolgens panelen van de maken. Die panelen heb ik bij een timmerbedrijf laten vlakken. 18 mm dik en aan beide zijden prachtig vlak. Om hier keukendeurtjes van te maken heb ik een invalzaag gekocht. Een Triton. Er was toen een aanbieding van een set, rail en klemmen erbij. Omdat er een heel fijn getand blad bij zit heb ik een Makita g-force blad van 24 tanden blad gekocht. Ik wilde verbranding voorkomen. Dit werkt echt heel fijn.

Nu ik toch zo'n invalzaag heb doe ik er meer mee. De filmpjes van Peter Millard hebben mij goed geholpen. Als het gaat om het zagen van platen is een invalzaag top. Wil je kleine dingen met een hele hoge nauwkeurigheid maken, dan is een tafelzaag echt veel beter in mijn optiek. Ik denk wel dat een invalzaag erg veilig is. Als hij uit je handen geslagen wordt gaat hij uit.

Bang zijn voor een machine is prima. Het zet je op scherp, juist daardoor voorkom je fouten. Ik heb mijzelf ook ritmes aangewend. Zo houd ik mijn handen als de zaagsnede klaar ik op dezelfde plek, kijk naar de schakelaar laat altijd links los en zet hem uit.

Misschien heb je er wat aan.

Vriendelijke groet,
WillemWoodWorker
 

Bogdan

Nieuw lid
23 okt 2020
7
4
Iedereen bedankt voor hun advies, ik heb veel geleerd!
Nadat ik alles hier had gelezen en heen en weer was gegaan, besloot ik voorlopig mijn tafelzaag terug te geven (sorry voor het teleurstellen van sommigen van jullie). Ik ga voor een andere opstelling met een tafel in mft-stijl, een baanzaag (hoogstwaarschijnlijk een mafell mt55cc), een kolomboormachine (denk aan een bosch pbd 40), verstekzaag (mijn reeds gekochte metabo kgs216m), freestafel zelf gemaakt (alleen insert bij baptist gekocht), cycloon systeem met de eerder genoemde makita stofzuiger. De volgende aankoop wanneer er meer budged beschikbaar zal zijn, is een lintzaag.
Ik wil zien hoe deze opstelling mij van dienst zal zijn en ik kan later altijd extra's (zoals een tafelzaag) toevoegen als ik die nodig heb.
Ik heb nogal wat tijd besteed sinds ik voor het laatst onderzoek heb gepost, ontwerpen maken (nog in uitvoering), stukjes en beetjes bestellen (in totaal meer dan 100 uur).
Ik heb wel een vraag waar ik vandaag mee geworsteld heb en dat is het vinden van een montageplaat, zoiets als deze, maar verschillende afmetingen rond 60x50 en alle 4 gaten M8:

Ik zou misschien liever amazon.nl of amazon.de hebben vanwege transportkosten (meestal 0).

Het is moeilijker, vooral omdat ik niet weet welke winkels zoiets zouden hebben en nog belangrijker het juiste woord in het nederlands.
Enige tips?
 

Emilio

Post veel
1 nov 2012
2.448
395
Dordrecht
Ieder zijn eigen voorkeur bij het werken, maar ik zou zenuwachtiger worden van een freestafel dan van een zaagtafel.........
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.