Krrrrrukkk, ofwel een meubeltje maken op de draaibank

EdP

Post veel
4 jan 2016
1.592
540
Steenbergen, Noord Brabant
Ik had al een tijd behoefte aan een hoge kruk in m'n werkplaats, voor als ik eens iets detailwerk moet doen...of frunnikwerk: daar wil ik dan graag even bij kunnen gaan zitten.
De werkplaatskruk van de Samurai Carpenter, die hier laatst op het forum opdook, is een prachtig ding. Maar daar zit ook best wel veel werk in. Ik had in de houtopslag nog allerlei resten staan: een paar plankjes berk (over van het beitelrek) en een bundel meranti latten waar ik al tijden geen emplooi voor weet te vinden.
IMG_0299.jpg
Het meranti heb ik kort gezaagd en samengesteld om de zetel van de kruk uit te kunnen draaien.
IMG_0298.jpg
Segment werk??? Ik heb verder van dit maakproces geen foto's gemaakt: gewoon vergeten:oops:. Op de lintzaag rond uitgezaagd, en op de draaibank verder afgewerkt: beide kanten vlak gedraaid, schuine kant aan de onderzijde en de bovenkant beetje hol. Diameter van de zetel = 32 cm. De gaten voor de poten op de kolomboor geboord met behulp van een grote wig. De poten wilde ik 10 graden naar buiten hebben staan.
IMG_0300.jpg
Hier de pootjes gelamineerd: leek me een leuk contrast voor de poten.
IMG_0301.jpg
Op deze foto: twee pootjes klaar, de 3e moet nog. Pootjes zijn over meerdere assen gedraaid om ze een asymetrisch uiterlijk te geven. Ze liggen bovenop de zetel die ondertussen klaar was, maar nog niet afgewerkt in verband met het lijmen van de poten.
IMG_0303.jpg
Dit was een moment van onoplettendheid (zondagochtend voor de koffieo_O). Ik had op de pootjes op verschillende plaatsen met de bedan een ringetje afgedraaid naar de correcte diameter die ik daar wilde hebben, deze zit op het midden van de lengte....en had ik dus te diep gestoken. Hoe lossen we dat nu weer op:unsure:....
IMG_0302.jpg
Een vul-ringetje gedraaid. Deze met de dozuki door de midden gezaagd en om het pootje heen gezet en in de groef gelijmd.
IMG_0304.jpg
Zo dus. Met vliegertouw om het ringetje om deze goed in de groef te trekken tijdens het lijmen. Na een uurtje (koffie...met een koekje) kon ik verder draaien.
IMG_0310.jpg
En dan een sprongetje naar het gerede product: voor de dwarsspijltjes heb ik nog wat restjes teak gebruikt. de onderkant van de pootjes netjes zo gezaagd dat de pootjes vol met het voetje op de vloer staan. Kruk is 69 cm hoog en zoals eerder gezegd 32 cm diameter. (als je heeeeel goed kijkt, kun je het ringetje zien zitten op 1 van de pootjes:p).
IMG_0309.jpgEn de bovenkant. De kruk zoals hij hier staat, heeft 1 laag microcrystaline was gekregen. Dat gaat straks voor de tweede keer gebeuren. Leerpunten:
1) meranti is verschrikkelijk om te draaien: zelfs bij gebruik van de platte beitel komt er veel fijn stof vrij, ik blijf er voorlopig van weg voor draaiwerk:cautious:,
2) Bij contrasterende houtsoorten EN over meerdere assen draaien: opletten waar je het 2e centerpunt plaatst: bij het voorste pootje op de foto zie je de berken middenlaag gedraaid in het pootje zitten. Ook bij de pen door de zitting zit dat niet goed qua richting. Is bij de andere 2 pootjes wel goed gegaan.
3) Meer overlengte nemen bij met name de pennen door de zetel: dan kunnen die na het lijmen worden afgezaagd en ben je de centerpunten kwijt. Bij het voorste pootje zie je die nog.
Ik was blij met m'n bed verlenging: daardoor kon ik de poten draaien (ik gebruik het Oneway tegencenter...die's wat langer dan het standaard tegen center). Het is niet een meubelstuk geworden dat ik zo in de woonkamer zal zetten, maar voor de werkplaats is het meer dan OK. Het is een praktisch werkstuk dat ik met veel plezier heb gemaakt.
 

renekooijman

Actieve deelnemer
1 sep 2011
319
25
Dat is een hele mooie kruk geworden!
Het draaien van de poten over meerdere assen is een mooie toevoeging.

Ik moest trouwens vrij lang zoeken naar het ringetje :) mooi opgelost!

Groet Rene
 
  • Leuk
Waarderingen: EdP

Kor

Post veel
10 jun 2012
1.198
560
Leuke kruk, daar vind je geen tweede van. De reparatie is ook prima gelukt, bijna onzichtbaar.
 
  • Leuk
Waarderingen: EdP

Petrolhead

Post veel
4 mrt 2015
1.736
398
Het spint in 1 vd spijlen is een heel leuk detail, matcht mooi met de poten zo. Knap!
 
  • Leuk
Waarderingen: EdP

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
10.667
2.550
Gaanderen
Oh leuk. Daar lees ik sinds kort ook mee. Zal me dan maar eerst even netjes voorstellen en dan de krrrukkk ;) daar ook posten. Dank voor de tip Wim.
Bedenk wel dat dit een soort wedstrijdje was voor alleen de maand mij. Er is volgens mij ook een soort richtingen strijd gaande mbt tropisch hout. Ook werd er wel eens opmerkingen gemaakt over het gebruik van hoofdletters. Dit is voor sommige nogal een dinggetje.
 

EdP

Post veel
4 jan 2016
1.592
540
Steenbergen, Noord Brabant
Bedenk wel dat dit een soort wedstrijdje was voor alleen de maand mij. Er is volgens mij ook een soort richtingen strijd gaande mbt tropisch hout. Ook werd er wel eens opmerkingen gemaakt over het gebruik van hoofdletters. Dit is voor sommige nogal een dinggetje.
Aha. Laat ik eerst maar eens goed lezen voordat ik iets ga posten dan.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.