Wielen combinatiemachine Robland NLX310

WimVG

Nieuw lid
12 okt 2016
3
0
56
Limburg, België
Hallo allemaal,

ik heb de kans om een Robland NLX310 Van 2005 over te nemen in goede staat, en met een hele hoop extra’s. Het water kwam me al in de mond wanneer ik naar de machine ging kijken ( zie foto’s). Nu alleen dat gevaarte zonder brokken in mijn garage krijgen. Grote ontgoocheling echter wanneer ik bij een Robland dealer een wielenset wilde halen, want die zei me dat mijn machine te zwaar is voor wielen. Raar, want ik meen op dit forum, al vind ik de thread niet direct terug, al gelezen te hebben dat dit zou moeten lukken. De dealer wilde mijn machine wel overnemen voor een zacht prijsje om mij vervolgens een kleinere nx310 te verkopen die makkelijk verplaatsbaar zou zijn. Dat maakt het voor mij echt wel te duur. Anderzijds kan ik de machine slechts een plaats geven in mijn werkplaats als ze verplaatsbaar is. Heeft er iemand van jullie raad voor mij? Bij voorbaat dank. Wim
 

Bijlagen

  • 8DE70109-13BC-4AC8-B460-CB00F6CED195.jpeg
    8DE70109-13BC-4AC8-B460-CB00F6CED195.jpeg
    259,8 KB · Weergaven: 76
  • DEE1D4C6-DFF7-45CD-B7F5-7CA83BD98316.jpeg
    DEE1D4C6-DFF7-45CD-B7F5-7CA83BD98316.jpeg
    189,9 KB · Weergaven: 76
  • 6339B2BC-14C8-4860-A7DC-1AB68D9E05C4.jpeg
    6339B2BC-14C8-4860-A7DC-1AB68D9E05C4.jpeg
    273,1 KB · Weergaven: 69

Joost79

Actieve deelnemer
27 mei 2017
454
139
Apeldoorn
Ik las dat de machine 700 kg weegt, een flinke last, maar niet ondoenbaar lijkt me. Maar wel te zwaar voor de HBM universele onderstellen. Zeker als je het gewicht wat ruimer moet nemen ivm eventuele werkstukken die op de zaag liggen.

Maar bekijk deze wielen eens? Met 4 stuks schijnen ze 2400 lbs te kunnen dragen, is die machine van jou niets bij ;)

Kwestie van een beetje knutselen denk ik, maar dan lijkt het me toch wel haalbaar. Al lijkt me het verplaatsen ervan vervolgens een hele klus... :D
 

klusrob

Post veel
27 jun 2011
1.762
981
Omgeving Eindhoven
Ik heb deze wielen onder m'n Hammer A3-31 zitten. Alleen is die 'maar' 300 kg, en verplaatsen gaat redelijk soepel, maar niet geweldig. Die wielen kunnen 130 kg per stuk halen, dus helaas is dat voor jou nog niet genoeg, als ik zo lees.
Bij dezelfde webwinkel hebben ze ook deze zwaarlastwielen in verschillende uitvoeringen, is dat iets? Bedenk daarbij dat hoe groter het wiel, hoe groter het draagvermogen en hoe makkelijker het rolt. Alleen is met 700 kg makkelijk een relatief begrip.
Wordt de werkhoogte van de machine alleen wel iets hoger.

Kan je de machine eventueel niet op een pallet zetten en dan met een pompwagen verplaatsen? Als je een blokpallet neemt, of er eventueel zelf een maakt, en die zo centraal (qua gewicht) onder de machine zet, kan dat misschien wel lukken. Moet je wel het zwaartepunt vinden om 'm in evenwicht te krijgen en het ligt eraan hoe ver je hem moet verplaatsen.
En een pompwagen is 2ehands nog wel ergens te vinden.
 

Joost79

Actieve deelnemer
27 mei 2017
454
139
Apeldoorn
Ik heb voor mijn hammer zaag (weegt ook iets van 300kg) een jig gemaakt met een krik zodat ik deze makkelijk kan liften en verrijden. Er zitten 2 vaste wielen op een as aan de ene kant van de zaag (standaard rij inrichting) en de jig met krik en zwenkwiel aan de andere kant. Kwestie van 2x pompen met de krik en ik kan hem overal naar toe rijden en hij staat op 3 wielen, zodat ik hem overal naar toe kan rijden. En door het zwenkwiel korte bochten kan maken. Staat ie op zn plek, dan draai ik het ventiel van de krik open en zakt de zaag netjes naar de grond.

Ik heb een standaard model zwenkwiel gebruikt met een draagkracht van 175 kg, maar dat is bij lange na niet genoeg voor jou natuurlijk. Vandaar de zwenkwielen die in mijn eerste link, die hebben het voordeel dat het center van het wiel midden onder het draaipunt zit (dit is bij de meeste zwenkwielen niet het geval), waardoor ze een hogere last kunnen dragen en niet dubbel klappen bij het rijden.

Als je het door mij geposte zwenkwiel (of meerdere) combineert met onderstaande, kom je een heel eind denk ik.




Edit, deze vond ik net, geen verkeerde optie lijkt me! Vier van deze wielen eronder en je bent pikeur!

 
Laatst bewerkt:

brt

Actieve deelnemer
21 jul 2012
726
31
BE / Tienen
Is een geweldige machine, de beste combi die Robland in huis heeft.... Is nieuw zijn geld dubbel en dik waard.... Dus zou zonde zijn als je hem moet laten staan.

Het feit dat de wielset van robland niet geschikt is voor de machine, heeft vermoedelijk niets te maken met het gewicht op zich, maar wel met de constructie van de machine. Het zijn in wezen twee halve combinés die tegen elkaar gebout zijn. De topie-zaag is dezelfde als de NLX TZ, en daar hebben ze een vlak-vandikte tegen gebout. Dat maakt de onderstellen van HBM en consoorten ook meteen ongeschikt (bekijk de voetafdruk van het machineframe, is ook helemaal geen rechthoek....)

De machine in je werkplaats krijgen is niet zo héél moeilijk.... De twee helften haal je uit elkaar, en je hebt twee toestellen die verplaatsbaar zijn met een palletwagen. Wanneer ze aan elkaar gebout zijn is dit waarschijnlijk niet mogelijk (informeer je hiernaar, als dit wel kan, weet je meteen ook hoe je hem kan verplaatsen in je werkplaats....).

Welke verplaatsing moet er juist gemaakt worden? Moet je vrij kunnen rondrijden en draaien? Moet je hem enkel rechtlijnig een metertje heen en weer kunnen schuiven.? Weet dat de oplegtafel makkelijk en vrij snel van de machine kan (mogelijk sneller dan je hem kan verplaatsen) om plaats te winnen. Wellicht zijn er in dit kader ook kortere afkortaanslagen verkrijgbaar die je courant op de machine kan laten, en de oplegtafel enkel plaatsen voor plaatwerk.

Als hij verplaatsbaar moet zijn, is het denk ik de beste oplossing om een onderstel te (laten) lassen waar de volledige machine op past (voorwaarde is dat je zelf niet de allerkleinste bent: de machine neemt toch minstens 5cm toe in hoogte). Het onderstel kan je zo (laten) bouwen dat je een verplaatsingsset, zoals Robland of Felder die maken, kan gebruiken. Of een andere oplossing in functie van de noden.... Een eenvoudige kader met een paar dwarssupporten laten lassen volgens de voetafdruk van de machine is denk ik niet het einde van de wereld wat betreft kostprijs.

Wat DENK IK (toets eventuele plannen in deze richting af bij technieker die de machine fatsoenlijk kent) ook mogelijk is, op voorwaarde dat je elektrisch voldoende onderlegd bent, is om de twee machines te ontdubbelen. (Ik geef meteen toe dat dit een relatief verregaande oplossing is.) Het schaafgedeelte heeft zijn eigen bevestiging voor de aanslag. Op de plaats waar het schaafgedeelte stond, moet dan een oplegtafel komen (mogelijk past die van een NLX TZ, waar je via robland aan kan komen), kan ook perfect multiplex zijn (bij een paneelzaag of een TZ is dit van dun plaatstaal gemaakt, heeft niets met nauwkeurigheid machine te maken). Dan heb je twee machines die perfect verplaatsbaar zijn.... Dit kost je één of twee relais, een hoofdschakelaar en wat klein installatiemateriaal..... Is voor een goede 100 euro (max. 200) mogelijk als je er niemand zijn uurloon voor moet betalen....

Bij welke dealer ben je geweest? BIMAC?
 
Laatst bewerkt:

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
8.071
2.598
Ik zou ook een frame lassen met daaraan 4 zwaarlast zwenkwielen. Als je de wielen naast het frame maakt kan je zelf de hoogte bepalen. Mijn zaagmachine staat ook op zo'n frame en die wielen zijn zelfs niet geremd. Dat heeft nog nooit voor problemen gezorgd. Door het hoge gewicht van het geheel blijft het op zijn plek. Als je regelmatig moet rijden zou ik voor vulcolan wielen gaan. Die nylon wielen zijn zo hard dat ze bij een klein stukje hout op de vloer al blokkeren.
 

brt

Actieve deelnemer
21 jul 2012
726
31
BE / Tienen
Wielen in combi met stelvoeten is ook optie. De lintzaag staat hier op wielen, als hij op zijn plaats staat draai je deze met de stelvoeten een paar mm van de grond. Systeem van b.v. Felder Met zwenkarm kan je ook integreren in zelfgemaakt frame (kost denk ik iets van een 200 euro)
 

Koenraad

Actieve deelnemer
20 sep 2017
34
4
Ik heb zo een NLX310 van 2007. Het originel wielenset dat je van Robland kan kopen werkt, maar daar is ook alles mee gezegd. Je bent dan al best met 2 man om hem toch te verrollen. Ik heb dit opgelost door de kunststof wielen te vervangen door de volgende: Colson Europe BV Het resultaat is een wereld van verschil. Ik ga er geen hardloop wedstrijden mee winnen, maar zie er niet meer tegenop om hem even alleen te verplaatsen. Ter referentie, mijn vloer is een gepolierde beton. De soort vloer dat je hebt zal ook een invloed hebben.

Even goed om weten, je kan de combine met een palletwagen verplaatsen (zonder dat die op een pallet staat) maar dan moet je er wel waakzaam op zijn dat je steeds de topie omhoog draait, anders duw je met de lippen van de palletwagen tegen de topie.
 

CSK

Actieve deelnemer
30 jan 2013
602
57
Provincie Zeeland
Hier was ik nou precies ook naar op zoek. Ik gebruik HBM 600 onderstel voor mij Lurem CB310SL (370kg), maar door de niet rechthoekige footprint heb ik het onderstel breder moeten maken waardoor het teveel doorbuigt en de stelvoeten in de hoogste positie de grond raken. Ik ga denk ik een onderstel lassen met 4 zwenkwielen.
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
8.071
2.598
Mijn zwenkwielen zitten op een centrale bout. Die bout gaat in een stuk draadeind van M30. In het frame zit M30 draad. Hierdoor kan ik met een dopsleutel de hoogte van mijn machine stellen. Doordat mijn werkplaats een langgerekte pijpenla is, kan ik op deze manier de zaagtafel ook als uit of invoertafel gebruiken. Ik heb niet echt de ruimte om ergens heen te rijden. Ik gebruik de wielen eigenlijk alleen om de machine 90 graden te draaien, zodat ik meer doorloop heb. Als ik onder de machine wil schoonmaken, draai ik hem op de hoogst stand. Dan kan ik er met een bezem onder. Dat is vooral handig als ik mijn zaagmachine als lastafel ga gebruiken. Dat voorkomt wat extra rookwolken.
 

Infinity

Actieve deelnemer
26 sep 2019
224
28
Twente
Ik zou voor een stalen frame gaan die stelvoeten heeft. En als verplaatsen nodig is zo maken dat er een palletwagen onder kan.
Machines op wielen kan ik niet begrijpen, staat nooit stabiel en verloopt altijd.
En het is weer zoiets "typisch amerikaans". Maar sommigen hier gaan blind op de amerikaanse youtubers.
 

Koenraad

Actieve deelnemer
20 sep 2017
34
4
Een stalen frame met stelvoeten lijkt mij niet nodig, in het frame van de NLX zijn er genoeg punten voorzien voor stelbouten in te draaien. Als je deze stationair wilt opstellen en uitlevelen, dan kan dit perfect gebeuren zonder iets extra te moeten voorzien. Dit is voorzien van de fabrikant uit. En een palletwagen kan er steeds onder, zolang je maar je topie omhoog draait.
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
8.071
2.598
Ik heb al mijn machines op wielen staan. En die wielen zijn zelfs niet geremd. Een palletwagen heb ik niets aan, omdat mijn werkplaats daar niet breed genoeg voor is. Machines met een brede basis en een gewicht van een paar honderd kilo duw je niet zo snel van zijn plek. Ik heb zelfs mijn lintzaag op bokwielen staan en ik ben nooit bang dat hij omvalt. Die amerikaanse blikken onderstelletjes met een losse trekstang en mini wieltjes lijken mij niet erg praktisch als je vaak je machines moet verplaatsen. Vooral als je geen strak gevlinderde vloer hebt. Maar als je meer machines dan ruimte hebt, is het handig dat alles op wielen staat, zodat het makkelijk te verplaatsen is.
 
  • Leuk
Waarderingen: CSK, klusrob en Joost79

klusrob

Post veel
27 jun 2011
1.762
981
Omgeving Eindhoven
Ik onderschrijf ook Chevy zijn reactie. Alles valt of staat bij de ruimte die je hebt. Als ik een grote werkplaats had, zouden mijn machines ook niet op wielen staan. Maar in een schuurtje van 2,5 x 4 meter met daarin meerdere machines zal je toch iedere keer moeten schuiven en machines moeten parkeren om met de andere aan de slag te gaan.
Ik heb mijn machines (Harvey + Hammer A3-31) ook nooit op de rem staan. De Harvey alleen bij het schulpen van zwaar hout, maar anders vergaat hij geen cm. Ook niet buiten op de bestrating, die toch minder vlak is dan de betonvloer binnen, staan ze stevig en niet te wiebelen. En qua rollen, zelfs een (afgeschuinde) drempel is geen enkel probleem.
Maar het valt of staat natuurlijk bij het soort wielen. Ik heb dus ook niet gekozen voor ' bouwmarktkwaliteit' ; en dat verschil merk ik zeker met de rolkastjes waar ik wel simpele kleinere wielen onder heb staan; die staan stukken minder stevig (maar wegen ook maar een fractie van de machines).
 
  • Leuk
Waarderingen: CSK

CSK

Actieve deelnemer
30 jan 2013
602
57
Provincie Zeeland
sorry dat ik dit topic een klein beetje kaap, maar wel on-topic denk ik: zou voor een onderstel van 105x80cm met 4 zwaarlastwielen, met mijn Lurem van 370kg, kokerprofielen van 40x40x3mm voldoende zijn?
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
8.071
2.598
Hoeklijn is goedkoper en als je je machine er in zet verlies je minder hoogte. Maar koker is ook prima. De stijfheid komt al uit je machine, dus het profiel moet stijf genoeg zijn om de zijdelinkse krachten op je wielen te kunnen hebben zonder op te vouwen.
 

CSK

Actieve deelnemer
30 jan 2013
602
57
Provincie Zeeland
oke, ik kan tweedehands deze koker gunstig kopen. Nieuw is metaal best wel duur. Maar deze afmetingen moet wel goed komen, vooral ook qua doorbuiging? Ik wil de machine ertussen zetten dmv 4 stukken hoeklijn (wat ik nog heb liggen) eraan te lassen.
 

WimVG

Nieuw lid
12 okt 2016
3
0
56
Limburg, België
Heerlijk zo'n hoop reacties. Alvast heel hartelijk dank aan iedereen voor al jullie antwoorden!!! Ik ben al een heel pak slimmer geworden.
Nog even een vraagje voor Koenraad. brt vermoedt dat de combiné wellicht niet in zijn geheel verplaatsbaar is, want het zaag/frees gedeelte zit inderdaad simpelweg vast met bouten aan de vlak/vandiktebank. Heb jij dan wel ervaring met het verplaatsen van het geheel met een palletwagen? En zou dat in combinatie met de stelvoeten zoals hoger gemeld niet de gemakkelijkste oplossing zijn?

De machine in je werkplaats krijgen is niet zo héél moeilijk.... De twee helften haal je uit elkaar, en je hebt twee toestellen die verplaatsbaar zijn met een palletwagen. Wanneer ze aan elkaar gebout zijn is dit waarschijnlijk niet mogelijk (informeer je hiernaar, als dit wel kan, weet je meteen ook hoe je hem kan verplaatsen in je werkplaats....).
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.