Uittrekken Dewalt Dw707 gaat zwaar

Handypete

Nieuw lid
12 jul 2020
18
3
Ik bezit al een tijdje een tweedehands Dewalt DW707 afkortzaag. Wat me steeds meer gaat tegenstaan, is de hoeveelheid kracht die ik moet uitoefenen om de zaag uit te trekken. Als ik de zaagmachine niet vastzet, moet ik deze met mijn linkerhand echt goed tegenhouden, om te voorkomen dat de hele machine zich verplaatst tijdens het uittrekken. Het afkorten zelf gaat prima. Wellicht zijn er andere forumleden hier, die dezelfde machine bezitten en kunnen bevestigen of dit een normale eigenschap is van deze afkortzaag of niet? Zo niet, vraag ik mij af wat de oorzaak hiervan is en hoe ik dat kan oplossen?
 

jelmer

Oud hout
10 jan 2009
2.615
1.134
Fryslân
Even de 2 geleidestangen insmeren met wat vet of olie. Als je erg ruw zijn, dan zou je ze licht op kunnen schuren met korrel 400 oid. Niet te grof iig, voor de olie.
Als het daarna nog stroef gaat, dan zit op de zijkant van de machine een zwarte dop die je eraf kan draaien. Hierachter zit een verstelschroef waarmee je de "stroefheid" en speling van de geleidestangen mee in kan stellen.
 

Handypete

Nieuw lid
12 jul 2020
18
3
@jelmer: bedankt voor deze tips!
Dat van die zwarte dop etc. wist ik niet, deze is mij nog niet opgevallen aan de machine; ik ga het 's goed bestuderen.

@jan: ik ben nog in opleiding voor de "MOST Handy Pete" 😜
 
  • Haha
Waarderingen: Jan van den Broek

jelmer

Oud hout
10 jan 2009
2.615
1.134
Fryslân
Als je er niet uitkomt kan ik er morgen wel wat fotos van maken op mijn soortgelijke zaag. Ik heb er al eens fotos van gemaakt en hier op het forum gezet, maar die kan ik niet terugvinden.
 

jelmer

Oud hout
10 jan 2009
2.615
1.134
Fryslân
Ik zou er zeker geen vet of olie op doen.
Dit trekt extra stof en dergelijke aan.
Ik gebruik al jaren af en toe een paar druppels naaimachineolie. Niet te veel, maar een klein filmlaagje. Voor extra stof aantrekken ben ik niet zo bang. Er zitten bij de dewalt extra stofkapjes op de geleider, zodat stof en zaagsel niet in de machine kunnen komen. En het valt me ook niet op dat er na het olieen extra stof op blijft hangen. Met vet misschien wel, dat is wat dikker. Maar daar heb ik geen ervaring mee.
En om de geleidestangen weer gangbaar te maken zoals die van Handypete, kan het zowiezo geen kwaad voor een keer.
 

jelmer

Oud hout
10 jan 2009
2.615
1.134
Fryslân
Ja, meer wat foto's zouden zeker uitkomst bieden!

Bij deze. Ik heb zelf de dw777, maar volgens mij is het bij de 707 praktisch hetzelfde.

Je moet even het zaagblad en de bovenste beschermkap eraf schroeven (3 schroeven) en dan zie je een zwart kunststof dopje zitten. Als je deze er met een platte schroevendraaier afwipt, zie je een stelschroef zitten om de stijfheid van de geleiderails te stellen. Experimenteer er maar wat mee. Te los is speling op de geleiders, te vast is het probleem wat je nu hebt. Probeer de middenweg te vinden.



Edit: fotos komen eventueel later, ik kan ze niet uploaden vanaf mijn telefoon. Ze zijn te groot.
 

Handypete

Nieuw lid
12 jul 2020
18
3
Superbedankt hiervoor. Ik ben deze week onderweg, maar ga dit begin volgende week direct checken en laat je de afloop weten!
 

jelmer

Oud hout
10 jan 2009
2.615
1.134
Fryslân
Ik zal nog proberen de fotos erbij te krijgen voor je. Succes alvast en ik ben benieuwd naar de afloop!
 

LeonvB

Post veel
23 nov 2014
867
183
Siliconen en lak is geen goede combinatie. Dus geen siliconen gebruiken als je je werkstuk nog moet gaan verven. Mocht bijstellen toch niet de oplossing zijn: schoonmaken met WD40 en smeren met bijvoorbeeld grafiet of een ander droog smeermiddel is verstandig.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.