opbouw klapluiken

Stijnley

Nieuw lid
6 jul 2020
9
0
Beste experts

Na het vinden van dit forum heb ik als beginner houtbewerker al veel bijgeleerd, waarvoor dank!

Ik zou graag zelf aan de slag gaan om klapluiken te maken voor 2 grote zuidgerichte ruiten, dit om de soms warme zomerzon buiten te houden.
Omdat dit maar maximum enkele weken per jaar nodig is, wens ik een beperkt budget te spenderen.

Na een reisje naar Frankrijk meen ik voldoende luiken gezien te hebben die daar heel goed dienst doen, maar ik ben toch niet overtuigd van de stevigheid van de constructie.
De luiken dienen mij niet te overleven, maar hoop er toch minstens een 15-tal jaar geniet van te hebben mits keurig onderhoud.

Ik hoor graag eens jullie mening qua houtsoort / constructie van de luiken. De zoekfunctie leverde mij enkele oude topics op, maar misschien is de kennis er al weer vooruit op gegaan :)

Ik vond in mijn zoektocht een goede uitleg over franse luiken op Luiken en buitendeuren - Wonen en Leven in Frankrijk

Hier worden tand-groef latten in elkaar geschoven en vervolgens vastgeschroefd met (dubbel) Z-profiel.
Ik dacht zelf om geïmpregneerd grenen te gebruiken als houtsoort, die nadien zal meegelakt worden met onze houten ramen.

De ramen zijn 210 hoog op 160 breed dus één luik zou 210 op 80 groot zijn. Als dikte van de latten aan 16mm of 22mm met een iets dikker dubbel Z-profiel.

Op internet zag ik ook andere constructies waarbij bvb. het luik dubbel wordt opgebouwd, met één zijde horizontale en andere zijde verticale latten volledig vol. Deze fransman doet het op dit filmpje:
Ook dit vinden wij mooi maar deze constructie wordt zo misschien te zwaar.

Wat denken jullie zelf van deze constructies in combinatie met de grootte van mijn luiken? Pak ik het goed aan?

Ik ging reeds ten rade bij een ervaren blokhutplaatser. Hij raadde mij aan om de luiken te voorzien van een volledig kader rondom, met hierin nogmaals een dubbel Z-profiel. Het kader zou volgens hem toch 4cm dik en 8cm breed zijn, zoals bij een houten tuinhuisdeur/poort gebeurt. Dit lijkt mij echter een zware constructie en overkill. Ik ben er vantovertuigd dat dit zeer stevig is, maar ik zag nooit eerder raamluiken die zo dik zijn opgebouwd.

Aangezien dit goed lukt bij de Fransen, vraag ik mij af of dit hier ook zou werken? Of is ons natter klimaat toch een spelbreker?
Hoe pakken jullie dit aan om scheefhangen te voorkomen?

Met dank voor jullie expertise!
 

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
7.114
1.939
Klein-Brabant, Vlaanderen
een vrij lange vraag ;)
mocht ik daar aan beginnen, dan zou ik starten met het kiezen van een model/ontwerp dat ook de partner graag ziet
daarop volgt het technische & constructieve aspect, wat jouw zorg wordt
geïmpregneerd grenen zal het weer voldoende trotseren
wel vraag ik mij af of het oppervlak voldoende glad/vlak zal zijn, want je wil het lakken
ik denk ook aan thermowood, dat toch nog budgetvriendelijk is
dank voor de links - ik heb ze in mijn bib gestopt
 

vandikte

Post veel
3 jul 2013
1.763
459
Almere
Mooie link over de Franse manieren, zou een van de methodes met het Z frame kiezen. Een frame om de randen zou kunnen maar dat zou ik alleen doen als je dat mooier vindt.

Met mijn beperkte kennis zou ik de dubbele methode (haaks op elkaar) niet toepassen, je laat het hout niet werken wat het wel wil en dat gaat volgens mij problemen opleveren,

Ik ga deze wel even volgen.

Succes
 

Stijnley

Nieuw lid
6 jul 2020
9
0
Dankuwel.

Beide voorgestelde ontwerpen komen wel in aanmerking bij ons thuis. Ik zou er voor kiezen om de luiken omgekeerd te monteren, dus met het Z-profiel naar de woning wanneer het luik open is. Zo is het klassieke Z-profiel enkel zichtbaar wanneer de luiken gesloten zijn, dus bij volle zon op de heetste dagen.

Beide zijden volledig zoals in het filmpje vinden we eigenlijk nog mooier, maar ik had graag geweten of deze niet zou scheeftrekken zonder een Z-profiel.

Lakken hoeft niet, maar we willen ze wel in dezelfde kleur als onze woning om de luiken zo discreet mogelijk te houden :)

Bedankt voor de tip, ik had al ontdekt dat ayous thermowood ook een dankbaar hout is voor deze werken!

Benieuwd naar jullie opmerkingen inzake de constructie zelf!
 

vandikte

Post veel
3 jul 2013
1.763
459
Almere
Het Z profiel aan de buitenzijde is wel een echte vochtvanger...die dubbele constructie trekt niet krom door het ontbreken van het Z profiel maar doordat het hout niet kan werken.

Toen Kees juist het eerste luik op de schragen had, kwam de oude buurman François langs, en die was toevallig in zijn actieve leven timmerman geweest. Toen hij van Kees hoorde wat hij van plan was schudde hij zijn kaal hoofd en hield een college over luiken. Hij had het over de lames, de verticale planken met messing en groef en afgeschuinde kanten, en over het Z-verband, de barres et écharpes. De lames hebben een standaarddikte van 21mm, bij erg grote luiken ook 28 mm. Zij hebben vroeger de planken nooit aan elkaar gelijmd, want dat belemmert het werken van het hout, en dat gebeurd bij iedere wisseling van de luchtvochtigheid. ‘Le bois respire comme nous’, zei hij en ademde diep ter demonstratie van hetgeen hij bedoelde. Als de werking in de tong-en-groef van de‘lames’ door de verlijming belemmerd wordt, kan het hout van de lamellen scheuren. En dan liet hij Kees zien hoe hij luiken weer recht en haaks stelt.

Als je de delen met vele schroeven haaks op elkaar schroeft is het ongeveer als je de hierboven (uit jouw link) beschreven schuimlijm gebruikt. Volgens mij werden hier vroeger juist expres spijkers gebruikt omdat het hout dan kan werken.
 

Stijnley

Nieuw lid
6 jul 2020
9
0
Het Z profiel aan de buitenzijde is wel een echte vochtvanger...die dubbele constructie trekt niet krom door het ontbreken van het Z profiel maar doordat het hout niet kan werken.

dankjewel

Ik had het idee om de bovenste kopse kant te voorzien van een lapje lood. Het Z-profiel zou overigens tegen het huis hangen en dus geen slagregen krijgen, de regen zou dus op de verticale lamellen komen.

Zien jullie het Z-profiel als de beste oplossing? Hoe dik zouden jullie gaan in het profiel?
 

Stijnley

Nieuw lid
6 jul 2020
9
0
Dankje, leuke website en inderdaad dezelfde opbouw.

Jullie zien hier geen probleem in binnen ons klimaat?

enig idee welke diktes ik moet aanhouden met bvb grenenhout? Ga ik voor de dunste latten met iets dikker Z-profiel? Iemand concrete cijfers wat best zou passen bij de grootte van 210 op 80?

met dank voor het meedenken!
 

Stijnley

Nieuw lid
6 jul 2020
9
0
Onze woning zal in het wit/beige komen, de luiken willen we verven/beitsen in een gelijkaardig kleur.

@ZotVanHout In de eerste link "wonen werken in frankrijk" wordt het luik opgebouwd met een (dubbel) Z-profiel als versteviging: Luiken en buitendeuren - Wonen en Leven in Frankrijk
Dit lijkt nu de beste optie en zo goed als alle luiken (in frankrijk) lijken zo opgebouwd.

Luiken-23-nieuw.jpg

luiken24.JPG


Aangezien een dubbele rij zoals in het filmpje afgeraden wordt, blijft het Z-profiel als optie over.

Ik vroeg mij echter af hoe dik de constructie moet zijn om scheeftrekken op termijn te voorkomen. Ergens lijkt deze optie niet stevig genoeg, maar dit lijkt toch te lukken in de meeste streken.

Het alternatief is een volledig kader zoals een schuurdeur, maar dat lijkt mij overkill en zie ik nergens voorkomen eigenlijk.

Iemand die al dergelijke luiken heeft gemaakt?
 
Laatst bewerkt:

Stijnley

Nieuw lid
6 jul 2020
9
0
Dankjewel allemaal

Intussen ben ik er nog niet uitgeraakt welke houtsoort beste is. De Franse luiken zijn allemaal "den", maar hierin is er opnieuw zoveel keuze. Thermowood lijkt hier in België wel wat duurder, zeker in tandgroef. Als nadeel zou deze mogelijks sneller gaan splijten op termijn?

Iemand die mij een courante houtsoort kan aanraden voor deze luiken? Ik denk dat geïmpregneerd hout zowiezo niet kan gelakt/geverfd worden zoals onze houten ruiten, en dus geen optie is?

Wat vinden jullie van Europees Douglas (lariks/oregon) voor luiken? Of wordt dit te zwaar?
 

vandikte

Post veel
3 jul 2013
1.763
459
Almere
Geïmpregneerd hout kun je na schuren prima verven, thermowood heeft inderdaad sneller neiging tot splijten/scheuren en is erg bros, Accoya zou erg geschikt zijn maar prijzig.

Maar als die Franse luiken gemaakt worden van "den" zou je prima een langzaam groeiende houtsoort uit noord-Scandinavië of Rusland kunnen gebruiken, dat zou mijn keus zijn.

Oregon Pine is erg mooi maar hier niet makkelijk te verkrijgen, het is niet hetzelfde als "ons" Douglas, opletten dus.
 

Stijnley

Nieuw lid
6 jul 2020
9
0
Ok dankjewel, ik wist niet dat geïmpregneerd hout kon geverfd worden, ik dacht dat deze laklaag niet zou hechten gezien de chemische verwerking.

De meeste keuze hier is geïmpregneerd grenen of dus geïmpregneerd dennenhout. Dit lijkt mij dus de beste optie?
 

rinus

Actieve deelnemer
13 nov 2011
749
152
Heerde
marinusvannorel.nl
Ik weet niet hoe oud je huis is, maar ik ben er voor gegaan om min of meer dezelfde luiken als de originele te maken.
Er kwam iemand langs die 70 jaar geleden in ons huis geboren was en hij had nog een foto met de luiken aan het huis. Deze luiken waren gewoon geklampt en geen schuine plank. Gevoelsmatig denk ik dat kan niet goed gaan, maar ik heb het toch maar geprobeerd. Ze hangen al twee dagen:)

Als ze meestal open staan kun je ze ook laten steunen op de wervel mbv een los blokje hout, of zo. Als je dat hulpstukje niet al te grooot maakt dan ziet niemand het.

Bij 80 cm breed kun je ook nog overwegen om ze dubbel te maken. Je laat ze dan op de helft nog een keer scharnieren.

Voor beslag kwam ik terecht bij 78322251 Erg behulpzaam bij het kiezen van het beslag. In eerste instantie vond ik het wat licht uitgevoerd, maar het draait prima.
 

Stijnley

Nieuw lid
6 jul 2020
9
0
Dankje voor de tips Rinus, hier ga ik zeker gebruik van maken!

Kan je mij vertellen welk hout je hebt gebruikt aub?
 

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
7.114
1.939
Klein-Brabant, Vlaanderen
Thermowood lijkt hier in België wel wat duurder
de aangeboden materialen verschillen in de zuidelijke nederlanden vaak van die in de noordelijke
Iemand die mij een courante houtsoort kan aanraden voor deze luiken?
van geïmpregneerd hout verwacht ik dat de vezels zich weer gerecht hebben
dus minstens schuren
als de sectie constant moet zijn, dan verwacht ik dat je 4-zijden zal moeten schaven
ben je sowieso zinnens om het hout te verven, waarom dan geen onbehandeld hout nemen ?
ga je verven of beitsen ?
met verf kan je naar een kleur gaan die erg van de oorspronkelijke van het hout verschilt
bij beitsen zal de (grond)kleur ven het hout blijven meespelen
voor hout dat iets duurder is dan het vuren van de zelfbouw, raad ik RND aan (rode noordse den)
zoals bij elk hout bepaalt de kwaliteitsklasse de prijs (veel of weinig knoesten)
wil je duurzamer hout, dan is sipo een mogelijkheid
kijk wat je houthandel aanbiedt
het aantal levensjaren van de luiken wordt ook door de opbouw + de regelmaat van het onderhoud bepaald
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: vandikte

rinus

Actieve deelnemer
13 nov 2011
749
152
Heerde
marinusvannorel.nl
Dankje voor de tips Rinus, hier ga ik zeker gebruik van maken!

Kan je mij vertellen welk hout je hebt gebruikt aub?

Sloophout.

Ik vermoed Merantie. Bij toeval kon ik een partij hout kopen welke was vrijgekomen bij de renovatie van de omheining van een hockeyveld. Het zag er niet uit maar na schaven en dergelijke bleef er uiteindelijk voldoende over.
 

Bijlagen

  • IMG_3945.JPG
    IMG_3945.JPG
    78 KB · Weergaven: 20

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.