Freestafel nodig voor mes/groef frezen in vloerdelen

roncitf

Nieuw lid
4 jul 2020
4
1
Ik heb vaak vloerdelen die verlijmd waren, waar een nieuw mes en groef in gefreesd moet worden. Ik ben me aan het oriënteren welke freestafel ik het beste kan kopen. Ik heb geen krachtstroom, dus het zal een 230V moeten worden. Is een machine met een as van bijv. 30mm met 'freesringen' of een waar je een 12mm frees in spant handiger. Ik ben al weken op allerlei sites en fora aan het kijken, maar wordt niet veel wijzer.
De freestafel heeft in principe maar 1 taak; mes/groef frezen en eventueel een V-groef. Dus degelijkheid/kracht is voor mij belangrijker dan veel mogelijkheden.
Iemand een tip of beginpunt?
 
7 mrt 2015
1.080
336
P'beek
Ik ga traptreden maken en heb onlangs een tong/groef CMT frezensetje besteld.
Schacht van 8mm en diktes tot 19mm.

Wanneer dit voldoende is voor je kun je met een relatief kleine bovenfrees die je in je zelfgemaakte freestafel monteert prima uit de voeten.

Meer dan genoeg freestafel filmpjes te vinden op YouTube

Wat is de lengte van je vloerdelen? (Dit drijft deels de grootte van je tafel/noodzaak voor featherboards/guides en ondersteuning

Halen:
1x. Bovenfrees >1000W
1x freesplaat (incra, kreg of ander merk)
1x bovenblad freestafel (zeg de standaard 120x60cm)
1x stofzuiger
1x fence
1x frezenset (die tong/groef + V-groef in 1x kan frezen (dit om zo min mogelijk/niet om te hoeven stellen)
1x iets van een uitvoertafel/rolbok?

Optioneel
1x Jessem clearcut stock guides of featherboards
1x miter en/of T-track

30mm freesas lijkt me overkill (of je moet honderden meters willen frezen en een aanvoerautomaat erbij hebben)

Hopelijk helpt dit
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
10.693
2.568
Gaanderen
Ga volledig mee in war hiertebreeddaattelang hierboven schrijft.
Een zware bovenfrees ,als je veel moet doen, onder een plaat met een geleider (fence) is voldoende. De rest is zeer aanbevelingswaardig. De triton bovenfrees heeft een ingebouwde lift en 8 en 12 mm spantangen ook 1/2 etc.
Dat is weer makkelijk bij het instellen en die 1/2" is makkelijk bij het bestellen in het buitenland (vaak een stuk goedkoper)
 
  • Leuk
Waarderingen: Hiertebreeddaartelang

Kor

Post veel
10 jun 2012
1.200
563
De door HTBDTL en Wim Kluck aanbevolen oplossing werkt prima en is een mooie manier om een al in bezit zijnde handmachine te gebruiken voor stationair werk. Als ik het goed begrijp word jij nog niet door reeds aanwezig gereedschap belemmerd in je keuze. Dan vind ik het geen vanzelfsprekende oplossing om een handmachine in te zetten voor stationair gebruik.
Als het inderdaad "vaak" gebeurt en dan een fors aantal meters per keer, in wisselende houtsoorten en je hebt eigenlijk helemaal geen behoefte aan de variabele inzetbaarheid van een bovenfreesmachine, dan zou ik toch een lekker stabiele machine zoeken met een 30 mm as. Die maakt gebruik van grote diameters, kan dus op lagere toeren draaien en heeft zwaardere lagers dan de bovenfrees, kortom is ontworpen op "vaak" en "veel".
 

rinus

Post veel
13 nov 2011
753
154
Heerde
marinusvannorel.nl
Ik zag geen prijsbeperking en dan denk ik aan het volgende.

Als het veel en vaak is dan kom je misschien toch uit op een zaag-frees combi. Immers bij gebruikte vloerdelen zul je voor het frezen toch eerst een rechte kant moet maken. Daar heb je dan je zaag voor.
Als je een 30 mm as hebt dan kun je volstaan met 1 freeskop en verschillende lossen profielmessen, waardoor je ook in een handeling de v-groef kunt frezen ( bv profielmes F 84). De afzuiging is op dergelijke machines meestal ook wel goed geregeld.
Ook ga je de behoefte hebben/krijgen aan een aanvoerapparaat. Dat kan op dergelijke machines vaak probleemloos worden gemonteerd.
Succes.
 

jelmer

Oud hout
10 jan 2009
2.621
1.140
Fryslân
Ben je bedrijfsmatig bezig of voor de hobby? Heb je veel of weinig ruimte? Dat kan ik niet uit je verhaal opmaken. Maar als je bedrijfsmatig bezig bent en alleen maar vloeren schoonmaakt, dan zou ik toch voor een stationaire machine gaan met 30mm as, met aanvoerapparaat. Dat werkt toch zoveel prettiger en sneller dan een kleine freestafel met al dan niet een zware frees, waar je alles met de hand moet doorvoeren. Je moet elke plank toch minimaal 4 x doorvoeren voor alleen de mes en groef en v naden. Ik neem aan dat de vloerdelen ook van boven schoon moeten omdat je anders met kleurverschil van de v naad zit? Dan is een vandiktebank ook een extra handeling. Een combinatiemachine zou dan een goede optie zijn.

Maar heb je 2x per jaar een vloer die schoon moet, dan is die optie nog te overwegen. Een stationaire machine neemt dan wel veel ruimte in, terwijl een freestafel eventueel weer op te ruimen is.
 

roncitf

Nieuw lid
4 jul 2020
4
1
Bedankt voor alle tips (y), ga ik vanmiddag even goed doornemen.
Ik heb nu 1600 grenen planken liggen van ongeveer 2 meter bij 20 cm en 2 cm dik.
Een vandiktebank heb ik al.
 
7 mrt 2015
1.080
336
P'beek
1600! Dan zeker stationair met aanvoer zoals kor/rinus voorstellen.
Al dan niet als combinatie of losstaand.

Zal niet meevallen er 1 te vinden op 230V (voor weinig)

(Of nog beter, iemand kennen die er 1 heeft, 1600 planken doorvoeren en een bak bier afgeven)
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: Wim Kluck

detopo2011

Actieve deelnemer
28 mrt 2013
109
17
Een eenvoudige stationaire freestafel bijv Scheppach hf 3000 met een freeskop en profielmes + spaanbrekers werk prima voor zo’n klus. Bij een kop van bijv 40 mm hoog heb je ook veel minder hoogte/diktebeperkingen voor de planken. Profielmessen keuze is enorm en kosten ook geen vermogen.
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
10.693
2.568
Gaanderen
1600 dat is werken en dat doe ik alleen voor mijzelf. Als je zoveel hebt dan is inderdaad alleen een stationairere frees met aanvoerapparaat de juiste oplossing. 3.2 km is :cry:
 

roncitf

Nieuw lid
4 jul 2020
4
1
Een eenvoudige stationaire freestafel bijv Scheppach hf 3000 met een freeskop en profielmes + spaanbrekers werk prima voor zo’n klus. Bij een kop van bijv 40 mm hoog heb je ook veel minder hoogte/diktebeperkingen voor de planken. Profielmessen keuze is enorm en kosten ook geen vermogen.

Bedankt voor de tip, dit lijkt me een perfecte machine. Even een zoeken met aanvoerapparaat. Zie dat ze regelmatig worden aangeboden op oa eBay.de en marktplaats.
Lekker compact.
 

houtdraaierke65

Actieve deelnemer
8 apr 2018
593
138
58
Linter
Ik heb anders ook nog enkele freeskoppen te koop.
Bijna niet gebruikt met minstens 5 paar messen.
Prijs tussen 50 en 125 euro
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.