Verplaatsbare zaagtafel

Peentjens

Actieve deelnemer
29 mei 2020
111
29
Amersfoort
Hoi allemaal,

Ik volg het forum al een tijdje, maar heb nu toch ook een aanleiding om me aan te melden en een vraag te stellen...

Ik ben enkele jaren geleden begonnen met houtbewerking, maar de smaak wel te pakken. En dus mag ik van mezelf een (andere) zaagtafel.
Belangrijkste is dat hij verplaatsbaar en 'stalbaar' is: naast mijn spullen en werkbank staan er ook nog 10+ fietsen en allerlei tuinspul in de garage dus de aan mij 'toegewezen' ruimte is beperkt. Ik moet hem dus goed in een hoekje op kunnen bergen. Ik had tot nu toe een Scheppach HS 80; die blinkt vooral uit in klein en goedkoop zijn maar verder nergens in - die mag straks dus weg.
Daarnaast vind ik nauwkeurigheid belangrijk: een parallelgeleider moet ook echt parallel zijn en een verstekgeleider met niet-fixbare speling hoeft voor mij ook echt niet.
Na enig onderzoek heb ik mjin budget dan ook maar wat opgehoogd. Dit is zo rond de 700 euro (maar minder is beter).

Kijkend naar verplaatsbaarheid en goede parallelgeleider overweeg ik dus een Dewalt 7485 te kopen in combi met verrijdbaar onderstel. zoals echter in een ander topic genoemd: deze circuleert op internet met 1 of met 2 geleidegleuven. een enkele geleidegleuf vind ik geen optie wegens de wens tot sledegebruik. De enkel-sleuf is echter de enige die op de combifoto met onderstel te vinden is (Officieel DW7485-RS geloof ik). Dat maakt alles bij elkaar dat ik hem niet echt online durf te bestellen.

Misschien toch maar voor een Metabo TS254 gaan dan? Is wat duurder dan de DeWalt en ik heb het idee dat ik heel veel geld betaal voor dat onderstel. Lijkt een redelijke allrounder te zijn maar minder precies dan DeWalt?
Zien jullie goede alternatieven?

Overigens, bijna als een zijstap - wat moet ik denken van die Bosch AdvancedTableCut ? Is dat nou wel, of juist niet nauwkeurig?

Alvast hartelijk dank!

Bart
 

Guido76

Actieve deelnemer
23 okt 2018
267
48
Zeewolde
In een ander topic is hier ook al naar gevraagd en het blijkt dat de 7485 ook 2 sleuven heeft. Ik zelf heb recentelijk de 7492 ontvangen met verrijdbaar onderstel. Dit onderstel zit echter nog in de doos maar daarmee kun je de zaag in ieder geval makkelijk opklappen en in een hoekje rijden.

Zaag en onderstel incluslief extra zaagblad kost 792 euro. De parralel geleider werkt zeer fijn en nauwkeurig.
 

Boktor026

Actieve deelnemer
1 sep 2016
580
156
Neem in jouw geval een DeWalt 7492. Die is zo makkelijk verplaatsbaar en toch heel stabiel. Bovendien kun je'm op z'n kant zetten en dan neemt ie veel minder plek in. Door de grote wielen ook makkelijk door deuren en over drempels :cool:
 

Peentjens

Actieve deelnemer
29 mei 2020
111
29
Amersfoort
Mmm..
Kan de 7492 met ondersteun vinden voor 835, de 7485 voor 625.
Als de 7485 ook twee sleuven heeft, wat maakt de 7492 dan 210 euro beter?
Begin zelf eigenlijk naar de Metabo te neigen...
Lijkt me toch een goede allrounder.
 

Boktor026

Actieve deelnemer
1 sep 2016
580
156
De fence van DeWalt is onnavolgbaar. En ten opzichte van de lichtere heb je een ander en beter onderstel. Zaagbreedte en hoogte zijn groter en het spouwmes is zonder tools uitwisselbaar.
 

wim2008

Actieve deelnemer
14 feb 2020
70
7
Eindhoven
Gisteren een Dewalt 7485 gekocht. Apparaat ziet er goed uit en alles loopt goed. De prijs was net onder de 500 euro.
Ik heb een kleine werkplaats en heb weinig ruimte. Mijn verwachting is dat ik toch nu meer hout zelf kan zagen.
Graag zou ik een 2de zaagblad willen kopen, met bv 40-60 tanden, wat adviseren jullie of waar heb je ervaring mee?
Gr. Wim
 

MaartenS

Post veel
29 jul 2012
1.031
65
Omgeving Amersfoort
DIe 7485 heeft TWEE geleidesleuven, is hier inmiddels door 2 eigenaren bevestigd op het forum :)

groeptestje, helaas nog met de 745 maar ze gaan binnenkort de 7485 testen.
In deze test ook de Metabo 254

 

Wjsalter

Actieve deelnemer
9 jul 2019
76
33
Herselt
Ik heb zelf vorig jaar de Metabo 254 gekocht omdat ik in hetzelfde schuitje zat en kan zeker niet zeggen dat het een miskoop was! Was van plan om er dit jaar een uitgebreide review van op het forum te plaatsen gezien dit topic toch regelmatig terug de revue passeert.

Maar hier alvast in het kort: Het hele ingebouwde onderstel werkt fantastisch en is ook super stevig, voor het verplaatsen moet je hem dan natuurlijk wel kantelen, inklappen en de wieltjes gebruiken (iets minder praktisch in een kleinere ruimte dan een vaste verrijdbare kar natuurlijk). Zagen gaat ook fantasisch, heb zelf al moeiteloos in 1 keer padoek planken van 7cm geschulpt. De speling op de verstekgeleider is bij te stellen door inzetstukjes met stelschroeven, de parallelgeleider beweegt geen millimeter eenmaal vastgezet. Nadeel tov dewalt is dat je hier niet met het rack/pinion (ken de nederlands naam niet) systeem werkt wat misschien iets gebruiksvriendelijker is om de parallelgeleider snel correct te verstellen.

Al bij al ben ik zeer tevreden van het toestel, maar ik heb natuurlijk geen ervaring met de andere toestelen en kan dus niet echt vergelijken. Maar het werkt echt goed en is best compact voor de capaciteiten die het heeft, dus volgens mij niet echt een miskoop.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.