Boktor kever in brandhout

luccl

Nieuw lid
5 mrt 2017
9
1
Hallo allen, ik heb een paar bomen verzaagd voor brandhout.
Bij het klieven zag ik houtblokken die vol zaten met grote wormen en kevers.
Ik had reeds heel wat geklieft en gestapeld en ik zie nu dat er overal boktor kevers in en rond mijn tuinhuis zitten.
In mijn tuinhuis ligt ongeveer 24 m3 brandhout, en ook planken in eik , beuk, en Kerselaar.

Hebben jullie ideeën om het tuinhuis te behandelen, inspuiten lijkt me moeilijk, ik geraak nooit tussen alle houtblokken.
Het is een open ruimte dus gas zal ook niet lukken.

1590774092509.jpeg

1590774048422.jpeg


1590773984350.jpeg
 

Jan van den Broek

Post veel
28 nov 2017
1.373
830
69
Veldhoven
Ahhhhh.....Sterkte.
Het enige wat ik kan betekenen is deze brochure. Ik heb een huis met houten vloeren en houten dak en meende de boktor bij mij gezien te hebben. Was gelukkig een ander soort beestje. Verder ga ik je geen adviezen geven want ik heb geleerd op forums dat er dan altijd anderen reageren die het anders of beter weten.
Succes!
 

Bijlagen

  • BOKTOR en zo Brochure VEH.pdf
    314,3 KB · Weergaven: 17

luccl

Nieuw lid
5 mrt 2017
9
1
zit er niet bij hij staat op de 2 de foto boven grijszwart met tekening op de rug en blauw vlakje achteraan. Als ik zie hoe groot de hangen zijn denk ik wel dat hij zeer veel schade zal aanbrengen.
 

Jurriaan

Oud hout
1 jul 2009
3.237
652
Beneden Leeuwen
www.houtenschalen.nl
Misschien lusten ze alleen vers hout. Ik quote uit Nature Today | Boktorren gedemoniseerd

In en om het huis worden in Nederland meestal slechts vier soorten gezien. Drie van deze soorten worden regelmatig met openhaardhout huizen binnen gebracht. Het gaat daarbij om de prachtige vermiljoengekleurde vuurboktor (Pyrrhidium sanguineum), de zeer variabel gekleurde veranderlijke boktor (Phymatodes testaceus) en de gewone smalboktor (Stictoleptura rubra) waarvan de mannetjes bruingele en de vrouwtjes helderrode dekschilden hebben. De volwassen vrouwtjes van deze soorten hebben hun eitjes afgezet in het hout. Wordt dit openhaardhout binnenshuis opgeslagen dan zijn de larven door de hogere temperaturen in staat zich sneller te ontwikkelen. Na verpopping sluipen ze dan in huis het hout uit. Geen van deze soorten is in staat te overleven in bewerkt hout.

In Nederland komt slechts één soort boktor voor waarvan de larven een bedreiging zouden kunnen vormen voor bewerkt hout, en dan alleen voor naaldhout! Dit is de huisboktor (Hylotrupes bajulus).

Van die rode boktorren zie ik hier ook regelmatig. Nou is die op de foto grijs/zwart, maar ik weet zo niet welke het precies is - dat blauwe stukje is niet te vinden. Alleen hoe kom je daar achter? Een bestrijdingsbedrijf heeft een belang, tenslotte. Hebben ze allemaal zo'n blauwe vlek?
 
  • Wow
Waarderingen: vandikte

mathieu

Oud hout
5 jul 2010
4.494
960
Riemst
Af en toe heb ik ook een stuk brandhout met een zo een mooie, dikke larve er in. Bij het draaien van kersenhout of iep zitten ze er soms nog in. Maar algemene aantasting van kernhout heb ik nog nooit gezien. Houtwormen nestelen zich meestal in het spinthout of net onder de bast. Iep is daar een uitzondering op, maar die beestjes eten zeker niet de ganse blok op. Het spint van kersenhout lijkt ook lekker te zijn. Daar tref ik ook vaak larven aan.
Volledige aantasting is meestal bij hout dat vochtig gelegen heeft.
Dus hout droog opslaan en geen zorgen maken.
 

henkverhaar

Oud hout
20 jan 2011
4.839
892
Nijswiller
www.buroverhaar.nl
Heel algemeen - huisboktor eet alleen droog hout, en vooral naaldhout. Boktorren in 'vers' loofhout zijn dus meestal (altijd?) andere soorten en niet direct gevaarlijk voor je huis. Wat niet wegneemt dat dit hout wel extreem aangetast is. Ik zou het denk in in zijn geheel dumpen.

Je binnenhout beschermen doe je bijvoorbeeld met Perfacs, of een ander houtimpregneermiddel met permethrin.
 

luccl

Nieuw lid
5 mrt 2017
9
1
Bedankt voor de reacties allemaal.
Gevonden Xylotrechus rusticus of grijze wespenboktor , zeldzaam blijkbaar voorkeur voor populier, dat was ook de boom die ik velde.
Veel informatie vind ik niet over het insect, maar ik gok erop dat mijn tuinhuis veilig is.
 
  • Leuk
Waarderingen: Jan van den Broek

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.