PDA

Bekijk Volledige Versie : Zaagtafel slaat onmiddellijk uit



mrRuben
19-11-18, 16:24
Ik heb sinds kort een probleem met mijn axminster zaagtafel. Als ik de startknop induw voel ik dat die 'trilt' om af te slaan.
Dat lijkt mij een soort beveiliging dus heb ik al het stof eens verwijderd (wat ik wel regelmatig doe). Darna het zaagblad verwijderd en enkele kleine stukjes hout gevonden in de bak die rond het blad zit. Ook de stofafzuigingslang aan de motor onderaanwas los.

Geen van deze dingen lijken mij de oorzaak, maar het probleem bljft. Als ik de startknop ingrdrukt hou, draait de machine normaal.
Iemand enig idee?

Superkees
19-11-18, 17:03
Schakelaar/relais/noodstop kapot?

mrRuben
19-11-18, 20:57
Geen idee, het is in ieder geval niet tijdens het werken gebeurd denk ik. Het was zo als ik wou starten.

Jos Cuypers
20-11-18, 08:27
Ruben,
Vermoedelijk is het houdrelais defect of zit er vuil tussen de interne contacten van het relais (stof of verbrand).

Controleer ook eens of alle contacten nog goed aangesloten zijn. of er een breuk is in de print-plaat (indien zo gebouwd, kan je dit gewoon oversolderen) .

Jos

81779

EvdL
20-11-18, 09:01
Als de schakelaar nog goed is denk ik dat de condensator defect is

Dunhans
20-11-18, 09:02
Als het relais kapot is. Dan blijft de motor draaien zolang je de startknop ingedrukt houd. Als je die los laat stopt de motor.

Jos Cuypers
20-11-18, 09:05
Als de schakelaar nog goed is denk ik dat de condensator defect is

Bij een defecte condensator loopt de motor niet aan, ligt die gewoon te brommen, ook al hou je de start-knop ingedrukt.
Je kunt dan bij wijze van "onvoorzichtig zijn" de zaag helpen op te starten door ze een klein duwtjete geven in de juiste richting. de motor gaat dan langzaam op toeren komen. Laat je dan de startknnop los, blijft ie lopen omdat de motor spanning blijft krijgen.


Jos

Klaasjandiederik
20-11-18, 11:52
Hoi,

Heb je de aansluitdraden al eens los gehaald en weer aangesloten?
Als dit het geval is, kan het zijn dat je de draden hebt omgedraaid.
Het lijkt erop dat ik jouw probleem ook wel eens heb gehad.
Bij het inschakelen ging de schakelaar aanzienlijk brommen en wilde niet inschakelen.

mrRuben
20-11-18, 14:27
Bedankt iedereen voor de tips, ik zal ze dit weekend allemaal testen.

@Klaasjandiederik: ik heb deze machine al een paar jaar, dus verwacht ik dat de draden wel correct zijn aangesloten...

mrRuben
01-12-18, 13:41
Ik heb vandaag de schakelaar los gemaakt en achter de start knop hangt een doorschijnend bakje met wat op de tekening hierboven als M is aangeduid. Dat bakje zat halfvol stop, dus dat heb ik eens leeg gemaakt. Daarna alles in elkaar gezet, maar helaas geen verschil. Ik dacht dan zal de schakelaar kapot zijn... maar doe 3 stappen naar mijn splinternieuwe tweemaal gebruikte lintzaag en lots heeft die hetzelfde probleem.

Op dit moment brandde er enkel 2 dubbele TL lampen, dus belasting kan ook het probleem niet zijn. De koude lijkt mij ook geen probleem op dit moment. Zou het puur toeval kunnen zijn dat beide machines hetzelfde voorhebben?

Jos Cuypers
01-12-18, 14:32
En hoe zit het met de aansluiting van de draden in de stopcontacten ? Zitten die nog goed ? Of in de aftakdozen, de Waco stekkers.

Het lijkt bijna een probleem met je electrische installatie ... maar hoop van niet.

Jos

Bert Vanderveen
01-12-18, 15:22
Misschien een reststroom op de neutraal? Check met een spanningzoeker, ook in de contactdozen. Misschien is er ergens een sluiting.

mrRuben
01-12-18, 16:06
Dat zal ik ook eens testen. Bedankt voor de hulp

Toxiq
01-12-18, 20:05
Onwaarschijnlijk, maar het is mogelijk....
De stroom (net) al eens doorgemeten ?

boertje125
02-12-18, 10:08
probeer je machine even op een andere groep bijvoorbeeld met een verlengsnoer vanuit de keuken

mrRuben
02-12-18, 10:41
Mijn vader heeft een multimeter, volgend weekend zal ik de aftakkingen eens nakijken. Ondertussen wel de verlengkabel nar de keuken geprobeerd.... helaas geen verschil voor beide machines. De draaibank en andere elektrische aparatuur blijft wel overal werken. De draaibank heft wel een frequentieomvormer en de andere machines zijn mss lichter. Zou het kunnen dat er een probleem is op de afrakkingen waardoor toch de schakelaars van de lintzaag en de tafelzaag kapot gegaan zijn?

Even afwachten wat de metingen zeggen, maar ik begin te denken dat ik beter een professional inschakel en mss beter meteen een aparte zekeringskast kan laten installeren.

Jos Cuypers
03-12-18, 08:14
Ruben,
Wat je zeker moet controleren is :

1) krijg je voldoende vermogen binnen (van het net) ?

2) ik weet niet of je 3 x 380V + N binnen krijgt, maar het kan zijn dat alles op 1 faze hangt, en dan kan die lijn bij jou overbelast zijn waardoor die lijn onder de 200V is ipv 240. Als je dan iets aanzet dat piekvermogen nodig heeft (bv zaagtafel zonder softstarter) lukt dat niet meer. Splitsen is dan de boodschap of op de machines een soft-starter plaatsen.

3) Verlichting en stopcontacten zijn altijd gescheiden door een andere zekering. Verlichting is max 16A, Stopcontacten max 25A., tenzij je 1 kabel hebt liggen naar je werkplaats vanuit je zekering kast. (Dus die 2 TL Lampen zijn niet belangrijk.) Is die kabel dan ook voldoende gedimentioneerd (min 2.5mm˛) ?

Jos

mrRuben
04-12-18, 16:32
Jos ik ben er alvast zeker van dat alles (verlichting + stopcontacten) van 1 kabel is afgetakt en dus 1 zekering heeft in de zekeringskast v/h huis.
De rest controleer ik dit weekend.

maar wat ik raar vind is dat de lintzaag een week geleden wel nog werkte met dezelfde belasting. De tafelzaag ben ik niet zeker van of die nog gedraaid heeft sinds ik de lintzaag kocht. ik dacht dat het aantal machines op zich geen kwaad kon zolang ze maar niet tegelijk draaien/gestart worden voor de zwaardere.
in dit geval waren enkel de lichten aan (geen stofafzuiging of zo).

bedoel je met splitsen een 2de kabel trekken naar de werkplaats of een extra zekeringskast installeren met die ene draad als invoer?

Jos Cuypers
07-12-18, 08:23
Ruben,
ik zou een apparte kabel trekken van de hoofd-zekeringen-kast (met eigen zekering-automaat) naar een "tussen-kast" in je werkplaats en vandaar verdelen naar de stopcontacten.

Ik ken jou situatie niet, maar vroeger werd er al eens een aftakking gemaakt ...ergens in de keuken of zo, en dan naar de achterbouw. Later van de achterbouw naar de garage . en nog later van de garage naar het tuinhuisje... (lintbebouwing :) )

Iedere aftakking kan problemen veroorzaken (en brand) en ergens een slecht contact zodat je problemen krijgt (zeker met toestellen met een houd-relais).

Jos

herbieferbie
07-12-18, 10:26
Ik denk gewoon je nullastschakelaar stuk is, die hoort magnetisch vast te houden en dat doettie niet, zelf ook gehad. Je kunt hem demonteren en schoonblazen, check even of de contactjes schoon zijn.
Kun ook een gewonen schakelaar inbouwen ligt er aan hoe belangrijk je veiligheid vind

mrRuben
15-12-18, 13:23
Ik heb de multimeter gebruikt op AC 200V en kreeg dan op de stopcontacten schommelend 150-190 te zien voor die op 1 springt. Dus ik vermoed als ik correct heb gemeten dat de spanning schommelt en soms de 200V bereikt waar de multimeter dan oneindig aangeeft... of doe ik het verkeerd?

Dunhans
15-12-18, 14:19
Heb je geen hogere stand ? Het moet 240 volt of 400 zijn

mrRuben
15-12-18, 14:26
Ja 750v geloof ik, maar is het niet vooral de schommeling onder de 200V die ik moet hebben? Boven de 200V is normaal ok. Ik meet nog eens....

handig18
15-12-18, 15:58
Mogelijk heb je ergens een grote overgangsweerstand of je gebruikt de meter verkeerd.
Je gemeten spanning is erg laag.

vanboomtotbeeld
15-12-18, 16:09
Ik heb de multimeter gebruikt op AC 200V en kreeg dan op de stopcontacten schommelend 150-190 te zien voor die op 1 springt. Dus ik vermoed als ik correct heb gemeten dat de spanning schommelt en soms de 200V bereikt waar de multimeter dan oneindig aangeeft... of doe ik het verkeerd?
Het lijkt een probleem met ontbrekende nulleider in een driefasennet. Dan krijg je zomaar 1/2 van 400V afhankelijk van de ingeschakelde verbruikers. Laat een vakman ernaar kijken!

Ronald L.
15-12-18, 16:17
Als er meer dan 200 volt op staat in de meetstand tot 200V, geven de meeste meters een 1 aan.

mrRuben
15-12-18, 17:35
Wss doe ik het verkeerd. Bij meting op stand 750V, kom ik uit tussen 395 en 400 ;).
82633

En dit zijn de schakelaars
82634
82635

Ronald L.
15-12-18, 18:30
Begin in de wcd
Meting 1: tussen nul en fase
Meting 2: tussen fase en aarde
Wat geeft de meter aan?

Jos Cuypers
15-12-18, 21:48
Het lijkt me alsof je meet over de ontstorings condensator. Meet eens op het stopcontact zelf. Wat zegt de spanning daar ? En ja, het zou tussen 210 en 240 moeten
Jos

kiefw00
15-12-18, 22:01
batterij van de meter vervangen. batterij is leeg zoals de meter aangeeft en daar door krijg je de verkeerde waarde.
heb de zelfde meter die ook de batterij leeg had en daardoor verkeerde waarde aangaf

mvg wilco

mrRuben
15-12-18, 22:05
@Wilco, grappig had ik niet eens opgemerkt :rolleyes:

mrRuben
22-12-18, 12:41
Eindelijk een nieuwe 9V batterij te pakken gekregen. De nieuwe metingen zijn 214-215v, dus dat lijkt me wel ok.
Dan vrasg ik mij nog steeds af hoe beide startknoppen op korte tijd kapot gegaan zijn. Ik ga alvast een nieuwe vragen aan record power, zou binnen de garantie moeten liggen.

Ronald L.
22-12-18, 13:08
Meet ook eens dichter bij de meterkast, onbelast 215 volt lijkt wat laag.

mrRuben
23-12-18, 15:15
In huis is het 230V. De garage heeft een aparte zekering, dus zou op zich geen aftakking mogen zijn.

Superkees
23-12-18, 15:32
Dan gestructureerd meten: wat meet je op de zekering in de meterkast (als je het aandurft) of anders op de eerste verbinding na de zekering? En zo steeds verder, tot het moment dat de spanning inzakt.

Btw, hoe lang is de kabel naar de schuur? En wat voor kabel is dat.