PDA

Bekijk Volledige Versie : Ervaring triton jof001>mijn ervaring slecht!



sanderm
18-07-18, 15:29
Na allemaal lovende woorden over Triton ben ik overgegaan tot aanschaf van een JOF001 via Toolstation.

Ik wilde de frees gebruiken voor in een Freestafel.

Dit leek allemaal mooi te werken met de handle boven de tafel e.d.

Nu heb ik de frees binnengekregen maar viel het me in eerste instantie al op dat de frees niet soepel plunged.

Ook kwam ik er achter dat de veer niet te verwijderen was bij dit model.

Doordat de veer niet te verwijderen is kan ik hem totaal niet gebruiken in een freestafel, de frees is zwaar te verstellen met de handle en als ik de frees dan aan zet trilt deze vanzelf naar onder.

Iemand hier meer ervaring mee? Ik ben festool OF1010 gewend en die gaat toch een heel stuk soepeler en voelt degelijker aan.

Ik ga de JOF001 terugsturen naar Toolstation maar twijfel of ik het zwaardere model wil pakken waar de veer wel te verwijderen is of mijn geld terug... wat zouden jullie doen?

Mvg

Sander

ruudvk
18-07-18, 16:14
Hier exact dezelfde problemen met de JOF001. Is zelfs al een keer omgeruild voor garantie, de nieuwe heeft echter hetzelfde probleem.
Frezen gaat wel erg goed, maar het afstellen is een ramp.

Ik ben zit in hetzelfde schuitje en ga denk ik ook terug sturen en upgraden naar een duurder model. Ik wil namelijk wel graag een Triton bovenfrees blijven gebruiken in combinatie met de TWX7 freesmodule.
Ik hoor graag de meningen van andere leden!

Gr, Ruud

rjmulder
18-07-18, 17:07
Geen ervaring met JOF001 bij de aanschaf van een bovenfrees wel gekeken naar dat model maar omdat ik de Triton in een freestafel wou gaan gebruiken de MOF001 aangeschaft deze is 1 stap zwaarder (1400W) en ook geschikt om te gebruiken in een freestafel.
Van dit model is de veer te verwijderen en met een slinger door het blad in hoogte te verstellen.

sanderm
18-07-18, 17:11
Deze is ook met slinger in hoogte te verstellen alleen is blijkbaar de rest van de machine niet geschikt... Classic ontwerpfout dus

sanderm
18-07-18, 17:38
Werkt het mechanisme met deze frees wel goed?dus geen verloop in frees hoogte door trillingen als je hem alleen met de slinger verzet? Verstellen met de slinger gaat soepel?

rjmulder
18-07-18, 17:58
Toen ik hem net had heb ik hem ook gebruikt als gewone bovenfrees en dat werkt goed met instellen grof en fijn instelling na de aanschaf van een OF1010 gebruik ik hem alleen in het (tijdelijke) freestafeltje en dit werkt allemaal erg goed.
Als ik de hoogte goed heb ingesteld vergrendel ik hem dat is volgens mij ook de bedoeling, ander gereedschap zet je ook vast als het is ingesteld.

Wel vind ik de bediening van dit soort gereedschap minder als je hem in een freestafel gebruikt, aan en uit zetten met de schakelaar en het vast zetten van de hoogte instelling op de machine daar moet je even over nadenken hoe je hem vast zet dat het nog bedienbaar blijft.
Dit is wel iets wat ik nog ga aanpassen als ik een andere freestafel ga maken.

sanderm
18-07-18, 18:02
Ik weet zo net nog niet of dat de bedoeling is... Leek mij juist van niet aangezien je dan nog onder de tafel bezig bent. Dan kun je toch net zo goed ook daar de hoogte instellen?verloopt de frees als je hem niet vast zet? Zonder dat de veer er in zit?

Pel
18-07-18, 18:09
Ik had op mijn freestafel eerst deze stekker schakelaar, daarna heb ik bij Alie een machineschakelaar gekocht, en een bevriende elektricien heeft het voor mij aangesloten.

Groet Pel.

78511

sanderm
18-07-18, 18:13
Voor de schakelaar is inderdaad een machineschakelaar handig. Maar zou zeggen dat het locken van de hoogte niet nodig zou moeten zijn..

rjmulder
18-07-18, 18:25
Je zult toch elke keer onder de tafel bezig moeten dat voorkom je niet of je moet de beveiliging eruit halen dan hoef je er minder onder maar dat schijnt niet verstandig te zijn :)
Onder de tafel moet je de machine dus aan en uit zetten als je de frees wilt wisselen dan moet de machine in uit stand staan anders is die niet volledig naar boven te draaien.

In de handleiding kan ik zo snel niet zien als je die vergrendeling nou wel of niet moet gebruiken.

rjmulder
18-07-18, 18:27
Die stekkers met schakelaars erin zijn niet voor machines.

Pel
18-07-18, 19:16
Maar het werkt er wel op, mijn vraag waarom niet?.

Groet Pel.

Ronald L.
18-07-18, 19:34
Vermogen van de frees is groter dan wat die schakelaar mag schakelen.

Edit: net even gekeken, ik heb er een in gebruik dit 3500 watt mag schakelen, dan is het geen probleem, de meeste kunnen dat niet.
Het is geen nullastschakelaar, maar ik ben van een bouwjaar dat die nog niet verplicht waren.

Pel
18-07-18, 19:42
Ronald, ik heb even gekeken, maar er staat 3500 watt op de stekker, mijn frees is 1400 watt, dus daar zit m.i. geen probleem, ik moet er wel bij zeggen dat ik een totale leek op electronica gebied ben. Nu ben je in geheim taal aan het schrijven Ronald (nullastschakelaar)?

Groet Pel.

Ronald L.
18-07-18, 19:54
Pel, ik had mijn bericht net aangevuld voor je reactie.
Ik heb een aantal van de schakelaars in gebruik, het merendeel mag maar 10 A schakelen. 1400 watt is ongeveer 7 A, maar met de aanloopstroom erbij brand de schakelaar dan toch wel in.

Nullastschakelaar: als de stroom uitvalt als de machine aanstaat, en je schakelt de stroom daarna weer in, dan loopt hij niet aan. Een beveiliging dus.

Pel
18-07-18, 20:01
Dus het kan geen kwaad als ik ze gebruik?

Groet Pel.

Ronald L.
18-07-18, 20:43
Kan je m.i. gewoon gebruiken.

trilliwilli
19-07-18, 11:46
Een schakelaar als deze is gmaakt voor zogenaamde ohmse belastingen, zoals verlichting. Dit is een zuivere afname van de stroom.
Motoren geven een inductieve belasting, door het werkingsprincipe van verdraaiende velden krijg je faseverschuiving, waardoor je belasting op het net, zeker bij inschakelen vele malen zwaarder is.

Het gebruik van gewone huis tuin en keukenschakelaars moet je dan ook mee uitkijken, deze kunnen op den duur door branden.

Een nullastschakelaar, of nullastbeveiliging zorgt ervoor dat bij afvallen van de spanning het apparaat wordt uitgeschakeld, zodat het niet automatisch weer gaat draaien als de spanning er weer op komt.

Dit is voor handapparaten niet nodig, voor stationaire machines is dit verplicht. Wanneer je freesmachine onder een tafel hangt is dit een stationaire machine.

Ik zou hier dus altijd een geschikte schakelaar met nullastbeveiliging voor gebruiken, en huis tuin en keukenschakelaars gebruiken waar ze voor zijn, een lampje aan en uit zetten.

Jos Cuypers
19-07-18, 12:26
En voor de knutselaars die een beetje van electriciteit kennen en ergens een 220V dubbelpolig relais hebben ... de schakeling als houdrelais.
78521
Jos

Pel
19-07-18, 14:26
@William, ik heb de afzuiging van mijn draaibank op zo,n schakelaar staan, de afzuiging is een Camvac van 1000 wat, omdat het voor mij makkelijker is. Het ding staat onder een werkbank, om nu elke keer vanuit mijn rolstoel onder die werkbank te duiken, dan weet je het wel dan wordt hij nog nauwelijks gebruikt. Kan dit kwaad, of zou ik dit ook veranderen zoals ik bij de frees ook een machine schakelaar heb laten zetten?

Groet Pel.

» CamVac CGV286-3 stofafzuiging 36 liter 1000 Wat (https://www.baptist.nl/houtbewerkers/werkplaatsinrichting/stofafzuiging-en-luchtreiniging/camvac-cgv286-3-stofafzuiging-36-liter-1000-watt)
78522

trilliwilli
19-07-18, 16:45
Dat is iets meer als 4 ampère, dat gaat wel goed denk ik, maar ik zou die 1000 watt wel als maximum houden voor zo'n schakelaar.

Een nulspanningsbeveiliging is voor een stofzuiger geen bittere noodzaak, je raakt je vingers niet kwijt als die weer aan gaat, bij een frees of zaagmachine kun je dit beter wel doen.

Je draaibank is hier als het goed is ook mee uitgerust, trek de stekker er maar uit als die draait en steek hem er dan weer in, dan zou je hem weer opnieuw moeten inschakelen.

Pel
19-07-18, 17:01
Ja, klopt als ik een happer krijg, of ik moet misschien zeggen kreeg,:) dan schakelde de draaibank uit en moest ik opnieuw de schakelaar op 1 zetten. Bedankt voor het advies.

Groet Pel.