PDA

Bekijk Volledige Versie : Technicus Felder



franksken
01-05-18, 18:41
De kans is klein dat het iets oplevert, maar je weet maar nooit dus gooi ik het even in de groep. Ik heb onlangs nieuwe tweedehandse machines gekocht, waaronder een Hammer schaafbank en een Felder KF 700 zaag frees combi. Mijn schaafbank draait ondertussen, via een transfo die omschakelt naar 3*400 volt. De Felder krijg ik echter niet aan de praat. Ik ben op elektrisch vlak te weinig onderlegd om het zelf op te lossen. De oplossing zal dus zijn om een technicus in te huren, ofwel eens polsen of er hier geen specialist tussen zit van de omgeving van Gent/België. ;-) Mocht dat zo zijn, of kennen jullie iemand, laat gerust weten via pb. Alvast bedankt.

PaulRT
02-05-18, 10:26
Pb verstuurd

gasman
03-05-18, 15:28
Waarom heb je een transformator nodig dan ?

conectra
03-05-18, 20:05
ik woon niet om de hoek, maar als ik in de buurt ben kan ik uiteraard langs komen,, als het reeds is opgelost hoor ik uiteraard graag wat de oplossing was

groet robert

Rene71
03-05-18, 22:43
Als je zeker weet dat de spanning in orde is, heb je mogelijk een fase volgorde probleem. Je machine vraagt om 3x400V dat is draaistroom. Mogelijk is de machine beveiligd met een draaistroom bewaking die controleerde of de fase volgorde goed is (L1, L2, L3). Dit voorkomt dat de machine de verkeerde kant op zou draaien. Als dat het probleem is moet je aan de 3x400V zijde 2 fasen (bv L2 en L3) omwisselen. Ik ken je machine verder niet, maar draaistroom (=krachtstroom) machines moeten qua fase volgorde goed worden aangesloten anders draaien ze de verkeerde kant op of ze doen het niet.

Ik hoop wel dat je het vermogen hebt gecontroleerd en dat dus je eindgroep en leidingen zwaar genoeg zijn.

brt
03-05-18, 23:21
Als je zeker weet dat de spanning in orde is, heb je mogelijk een fase volgorde probleem. Je machine vraagt om 3x400V dat is draaistroom. Mogelijk is de machine beveiligd met een draaistroom bewaking die controleerde of de fase volgorde goed is (L1, L2, L3). Dit voorkomt dat de machine de verkeerde kant op zou draaien. Als dat het probleem is moet je aan de 3x400V zijde 2 fasen (bv L2 en L3) omwisselen. Ik ken je machine verder niet, maar draaistroom (=krachtstroom) machines moeten qua fase volgorde goed worden aangesloten anders draaien ze de verkeerde kant op of ze doen het niet.

Ik hoop wel dat je het vermogen hebt gecontroleerd en dat dus je eindgroep en leidingen zwaar genoeg zijn.


In de handleiding staat in elk geval dat je bij het aansluiten de draairichting moet controleren, en indien nodig 2 fasen van plaats wisselen... Dus dit kan in principe niet de oorzaak zijn van het niets-doen. Handleiding is van de huidige reeks.

franksken
04-05-18, 06:47
Dank voor de reacties, maar het is helaas iets complexer dan enkel de fasen omwisselen. Het probleem zit waarschijnlijk in een schakelknop of een beveiliging. Ik heb wel wat kennis van elektriciteit maar volgend elektrisch schema is net iets te complex voor mij:p

76755

brt
04-05-18, 07:43
Dat het complexer is dan fasen wisselen is duidelijk.... en was het van in het begin...

Het schema is misschien iets minder ingewikkeld dan het lijkt..... Als je met een multimeter overweg kan en een beetje weet wat je doet, zou ik durven verder doen, anders prof zoeken... (hoeft nog iet noodzakelijk Felder zelf te zijn: is duidelijk schema, electrotechnicus van wat korterbij enzo zal misschien stukje goedkoper zijn....).

Eerst en vooral: je bent er 100% zeker van dat de machine 3 fases en een neuter krijgt zoals het hoort.... Geen probleem bij transfo of aansluiting....

Tweede om te controleren: op de machine zitten diverse veiligheidsschakelaars (deur die zaag afschermt enzo moet toe zijn): hier geen probleem? Noodstop nergens geactiveerd?

Derde om te controleren als je zelf verder zou gaan: op de borden getoond in het schema zitten een aantal zekeringen: hier geen probleem?


Elektrisch schema in vogelvlucht:

linksboven stroom komt binnen + hoofdschakelaar

Linksonder: de 3 motoren

Midden: 'Hoofdbord': gemaakt door Siemens, met duidelijke nummering van wat waar aangesloten zit... Hier komen alle schakelaars toe (bedieningsschakelaars, veiligheidsschakelaars, motorbeveiliging, spanningsbeveiliging.... zekeringen....), en dit bord laat de stroom door of niet door naar de klemmen U1 V1 W1. Daarna gaat de stroom naar de keuzeschakelaar die één van de 3 motoren aanstuurt. Deze keuzeschakelaar wordt op zijn beurt weer gestuurd vanop het hoofdbord.




Als je een beetje met een multimeter overweg kan kan je beginnen meten..... Tot waar de spanning doorkomt.... wat de schakelaars doen of niet doen...



Als je zelf zou verder zoeken, zou ik deze post posten op het forum van circuits online. Ben hier al meerdere malen goed geholpen...


En als je echt niet weet wat boven en onder aan het schema is, zeker niet zelf verder doen natuurlijk....





Groetjes & succes...

Rene71
04-05-18, 08:11
Zo te horen doet de machine niets en dan lijkt het op een stuurstroomprobleem. Heel dom, de noodstop schakelaar rechtsboven (8-A) of de (speciale) 0,5A Bussmann zekering (2-C). Ik heb het wel eens gehad dat de noodstopschakelaar niet goed loste en het hele systeem uit hield. Indien het dit soort eenvoudige dingen niet zijn zou ik kijken of je iemand kunt vinden met kennis van dit soort machines.

Bussman zekeringen zijn speciale elektronica zekeringen welke heel snel (om de elektronica te beschermen) doorslaan. Ze zitten ook vaak in multimeters.

franksken
04-05-18, 10:27
Dank voor de verschillende reacties. Paul komt mij morgen uit de nood helpen, fingers crossed :)

franksken
04-05-18, 12:30
Dat het complexer is dan fasen wisselen is duidelijk.... en was het van in het begin...

Het schema is misschien iets minder ingewikkeld dan het lijkt..... Als je met een multimeter overweg kan en een beetje weet wat je doet, zou ik durven verder doen, anders prof zoeken... (hoeft nog iet noodzakelijk Felder zelf te zijn: is duidelijk schema, electrotechnicus van wat korterbij enzo zal misschien stukje goedkoper zijn....).

Eerst en vooral: je bent er 100% zeker van dat de machine 3 fases en een neuter krijgt zoals het hoort.... Geen probleem bij transfo of aansluiting....

Tweede om te controleren: op de machine zitten diverse veiligheidsschakelaars (deur die zaag afschermt enzo moet toe zijn): hier geen probleem? Noodstop nergens geactiveerd?

Derde om te controleren als je zelf verder zou gaan: op de borden getoond in het schema zitten een aantal zekeringen: hier geen probleem?


Elektrisch schema in vogelvlucht:

linksboven stroom komt binnen + hoofdschakelaar

Linksonder: de 3 motoren

Midden: 'Hoofdbord': gemaakt door Siemens, met duidelijke nummering van wat waar aangesloten zit... Hier komen alle schakelaars toe (bedieningsschakelaars, veiligheidsschakelaars, motorbeveiliging, spanningsbeveiliging.... zekeringen....), en dit bord laat de stroom door of niet door naar de klemmen U1 V1 W1. Daarna gaat de stroom naar de keuzeschakelaar die één van de 3 motoren aanstuurt. Deze keuzeschakelaar wordt op zijn beurt weer gestuurd vanop het hoofdbord.




Als je een beetje met een multimeter overweg kan kan je beginnen meten..... Tot waar de spanning doorkomt.... wat de schakelaars doen of niet doen...



Als je zelf zou verder zoeken, zou ik deze post posten op het forum van circuits online. Ben hier al meerdere malen goed geholpen...


En als je echt niet weet wat boven en onder aan het schema is, zeker niet zelf verder doen natuurlijk....





Groetjes & succes...


Thx voor de heldere uitleg. Het bevestigt ook een beetje wat ik begrijp van het elektrische schema. Toen ik de elektrische kast opendeed was helaas wel duidelijk dat er met de elektriciteit 'geprutst' was. Ik denk zelfs dat er achteraf een contactor is bijgeplaatst die ik niet kan terugvinden op het elektrische schema. Ik hou jullie op de hoogte

franksken
05-05-18, 16:32
Opgelost dankzij een échte vakman. Dankjewel Paul!

maja158
05-05-18, 18:22
Ik weet hoe het voelt als iets weer naar behoren werkt.
Veel plezier ervan!

Groet,
Jan

Spaander
05-05-18, 20:21
Wel fijn om te lezen dat je door een ander forumlid zo geholpen wordt. (top PaulRt)
Veel plezier ermee.
Mvg, :).

brt
05-05-18, 21:46
Goed dat het beestje terug werkt....

Wat was er nu mis?

franksken
06-05-18, 14:56
Een combinatie van problemen blijkbaar. Mijn transformator had geen Neuter, maar sommige contactoren op de printplaat werkten ook niet meer, maar Paul heeft dit alles keurig opgelost 🙂