PDA

Bekijk Volledige Versie : Krachtstroom verdeeldoos



Uitgeester
28-02-17, 00:04
M'n vorige zaagmachine (een Robland) had een stopcontact voor de afzuiger. M'n "nieuwe" Ulmia heeft dit helaas niet en ik heb naast m'n zaag ook maar één krachtstroompunt aan de muur. Nu ben ik dus op zoek naar een simpele verdeeldoos. Liefst met 2 aansluitingen, ook prima met 3.

Zoiets dus:
https://www.conrad.nl/nl/as-schwabe-60526-cee-stroomverdeler-400-v-16-a-617534.html

Los van dat ik er vanuit ga dat dit gewoon kan (de Robland had immers gewoon een 'interne' doorkoppeling waar ik nu een externe verdeeldoos wil gebruiken, dus m'n aansluitpunt en stop moeten dit gewoon aan kunnen) vroeg ik me af of er ook adressen zijn in Nederland om dit te bestellen zodat ik 't deze week nog binnen heb. Als ik op Google zoek (en misschien zoek ik wel verkeerd) kom ik voornamelijk uit bij muziek/licht-techniek winkels die verdelers aanbieden van 16a KS naar 230v schuko aansluitingen, en da's niet wat ik zoek...

peterkleinmeubel
28-02-17, 07:20
Goedkoopste manier is om een kabeldoos te kopen en een extra cee wandcontactdoos.
Dit even aansluiten en je bent klaar
Zaken zij overal voorradig en ongeveer een 1/2 uurtje werk

conectra
28-02-17, 07:43
volgende probleem is wel, dat het een geschakelde uitgang was op je vorige zaagmachine, en de afzuiger zal je dan nu wel handmatig moeten aanzetten!
heb zelf bij een aantal klanten een aanpasing gedaan zodat afzuig aangaat bij starten machines en even na loopt als ze weer uit gaan.

maar mischien zet je m handmatig aan en is dat geen probleem.

ik zou voor een lasdoos idd er tussen plaatsen en dan 2x ceeform er aan zetten

groet robert

Uitgeester
28-02-17, 12:20
Handmatig aanzetten kan ik mee leven. Ik heb ook nog een krachtstroom aan/uit schakelaar ergens liggen die ik evt dichter bij m'n zaagmachine zou kunnen bevestigen om vanaf daar de afzuiging aan te zetten.

Als ik jullie begrijp kan ik uit mijn huidige punt aan de muur opsplitsen naar eentje met twee uitgangen? Het 5-dradige systeem ziet er vrij simpel en recht toe recht aan uit maar hoe zou ik dat aan kunnen pakken? Verder dan een nieuwe stekker aan m'n 220 apparaten plakken ga ik normaal niet dus m'n kennis is wat beperkt.

bprosman
28-02-17, 13:33
Huidige wandcontactdoos er af, daarvoor in de plaats een lasdoos zetten (even aannemende dat er nu een kabel met massieve aders toekomt).
Zo iets : https://www.vekto.nl/nl/universeel-kabeldoos-3-wartels-pg16.html
https://www.vekto.nl/nl/cee-female-5-polig-6h-16a-ip44-wcd-380-415vac.html

Neem wel een goed merk lasdop (Wago) en niet die (oranje of doorzichtige) bouwmarkt meuk.
Kleur - op - kleur oplassen
Zwart of bruin is fase (L1, L2, L3)
Blauw is NUL (N)
Geel/Groen is aarde (aardeteken).

LET OP!!!!! vaak heb je 1 bruine en 2 zwarte, controleer na aansluiting wel of je machine de goede kant op draait
(je mag / kunt ze namelijk wisselen).

rinus
28-02-17, 14:26
Kost iets meer, maar dan zijn al je problemen opgelost

https://www.google.nl/search?q=aanloopautomaat&hl=nl&tbm=isch&imgil=xF4VRWf7PU2KrM%253A%253B2hJRnL_h4M_VoM%253Bh ttp%25253A%25252F%25252Fbe.feldershop.com%25252Fbe %25252FAfzuigen%25252FSturing-van-afzuigingen%25252FAanloopautomaat-oxid.html&source=iu&pf=m&fir=xF4VRWf7PU2KrM%253A%252C2hJRnL_h4M_VoM%252C_&usg=__U3NAe29inI0nWnqT0CHcT_1OsCY%3D&biw=1171&bih=576&ved=0ahUKEwiA6uyT8rLSAhXmKMAKHXR-AAoQyjcIRA&ei=Xnq1WIDDOebRgAb0_IFQ#imgrc=xF4VRWf7PU2KrM:

conectra
28-02-17, 18:49
Beste Rinus,

het verdeel blok wat je laat zien me je linkje vind ik zeer onverstandig om te gebruiken.

nog sterker,, ik zie nergens staan dat deze 230v gescheiden is van de 400v.

de enige oplossing is een lasdoos met daar uit 2x ceeform aansluiting er op aansluiten, mits het vermogen beiden in bedrijf niet boven de afgezekerde waarde uitkomt.

goet robert

Ernie
28-02-17, 20:01
Wat Rinus in zijn reaktie afbeeld is een inschakelautomaat en geen verdeelkast. Inschakelautomaten kosten in Duitsland veel minder. Heb er hier een besteld voor € 95.00. Kijk maar eens naar einschaltautomatik op Klingerborn of Amazon.de. Succes ermee.

Groeten, Ernie

conectra
28-02-17, 21:06
Wat Rinus in zijn reaktie afbeeld is een inschakelautomaat en geen verdeelkast. Inschakelautomaten kosten in Duitsland veel minder. Heb er hier een besteld voor € 95.00. Kijk maar eens naar einschaltautomatik op Klingerborn of Amazon.de. Succes ermee.

Groeten, Ernie


beste Ernie,

het zal best dat er van alles te koop is, en idd het is een inschakelautomaat, maar als je het echt wil weten hier komt hij dan!!!

als je vanaf 400v een aftakking maak zonder dat je daarvoor de juiste componeneten tussen zet, dan kun je een probleem krijgen.

even in vak termen,, idd als je een fase pak en de null dan heb je idd een 230v aftakking maar als de null los komt te liggen dan heb je grote kans op 400v op je 230v uitgang,,

en buiten nog dat ,, ook de fase belasting wordt ook scheef en daar kunnen ook problemen door komen.


dus geloof mij moet je gewoon niet willen.

400v moet je apart houden van de 230v en niet een combi stekker gebruiken.


suc 6 allen met de installatie


groet robert

MarcelG
28-02-17, 21:11
Hoi Robert, is Felder niet verstandig of begrijp ik je uitleg niet...http://be.feldershop.com/be/Afzuigen/Sturing-van-afzuigingen/Aanloopautomaat-oxid.html

bprosman
28-02-17, 21:45
even in vak termen,, idd als je een fase pak en de null dan heb je idd een 230v aftakking maar als de null los komt te liggen dan heb je grote kans op 400v op je 230v uitgang,,
Als je een (1) fase pakt en een nul heb je 2 aders, als er daarvan de nul los komt heb je gewoon geen 230 meer en gebeurt er niets.
Ik denk dat je in de war bent ben een "losse nul" VOOR de verdeler, dan kan er inderdaad zo'n 400 Volt op je apparaten komen te staan omdat ze dan als het ware in serie staan op 400 Volt.



en buiten nog dat ,, ook de fase belasting wordt ook scheef en daar kunnen ook problemen door komen.
Dan zou ik in huis heel wat problemen krijgen als ik 's-nachts de wasmachine aanzet (1 fase) en de rest van het huis alles uit.
Of Vaatwasser en droger aan (Fase 1,2) en op de 3e fase alleen de huiskamer..
Uiteraard verdeel je het wel een beetje maar juist vaatwassers, wasmachines, drogers trekken de verhouding behoorlijk scheef.

230Volt uit de 3 fasen halen wordt in je huis ook gedaan en bij evenementen ook op de manier van "Felder" .

conectra
28-02-17, 22:12
Hoi Robert, is Felder niet verstandig of begrijp ik je uitleg niet...http://be.feldershop.com/be/Afzuigen/Sturing-van-afzuigingen/Aanloopautomaat-oxid.html


ik zou het niet doen idd,, maar dat vind ik..

conectra
28-02-17, 22:21
Als je een (1) fase pakt en een nul heb je 2 aders, als er daarvan de nul los komt heb je gewoon geen 230 meer en gebeurt er niets.
Ik denk dat je in de war bent ben een "losse nul" VOOR de verdeler, dan kan er inderdaad zo'n 400 Volt op je apparaten komen te staan omdat ze dan als het ware in serie staan op 400 Volt.



Dan zou ik in huis heel wat problemen krijgen als ik 's-nachts de wasmachine aanzet (1 fase) en de rest van het huis alles uit.
Of Vaatwasser en droger aan (Fase 1,2) en op de 3e fase alleen de huiskamer..
Uiteraard verdeel je het wel een beetje maar juist vaatwassers, wasmachines, drogers trekken de verhouding behoorlijk scheef.

230Volt uit de 3 fasen halen wordt in je huis ook gedaan en bij evenementen ook op de manier van "Felder" .


idd als je 3 fase hebt thuis dan is het aan te raden de (grote) vermogens te verdelen over de 3 fase, maar we spreken hier over een kracht installatie en dat is wat anders dan de thuis installatie,

maar het komt er hier op neer en dat was de strekking van het verhaal, dat een combi stekker met een 400v / 230v in 1 af te raden is.

en je spreek over evenementen, dat wordt nog eens een ander verhaal,, ik kan je dan nog heeeel wat vertellen van de 6 jaar jaarbeurs/rai/houten/messe de/beurs belgie.. wat sommige standhouders daar ook dachten dat het allemaal wel kon,, hahahahahah maar goed daar is deze forum niet voor.

wat mijn punt is , dat iedereen maar denkt dat hij bij het zien van een youtube filmpje ,, even een installatie kan aansluiten... met soms zeer ernstige gevolgen..


maar uiteraard mag iedereen doen wat hij wil ,,,,,, dan blijf ik gekukkig ook nog aan t werk ;)

suc 6 allemaal,,, en hou ons op de hoogte van jullie projecten..

Uitgeester
28-02-17, 23:17
Veel kennis en ideeën hier, goed om allemaal te lezen.

Geloof dat hier op de werkplaats wel het eea aan lasdozen en krachtstroom draad/koppelingen in de dozen ligt. Als ik dat bij elkaar zoek wilt de elektroman hier 't voor me in elkaar draaien, kan ik weer volle bak zagen.

bprosman
28-02-17, 23:24
wat mijn punt is , dat iedereen maar denkt dat hij bij het zien van een youtube filmpje ,, even een installatie kan aansluiten... met soms zeer ernstige gevolgen..
Als dat Felder ding niet zou mogen/werken zouden ze het niet verkopen, in Duitsland zijn ze nogal van de regeltjes.
Bovendien klopte je verhaal over de nul niet.


maar we spreken hier over een kracht installatie en dat is wat anders dan de thuis installatie,
Dat is een aanname :) Misschien is het wel een werkplaats die zijn voeding via de meterkast in huis krijgt.
Een kracht installatie in een grote werkplaats met maar 1 contactdoos lijkt me wat weinig.

Uitgeester
28-02-17, 23:33
We hebben een joekel van een meterkast (oude autogarage/dealer) met in totaal 3 16A krachtstroom stoppen (geloof ik, ik begeef me daar niet zo vaak ;) ) maar in mijn ruimte maar één contactpunt.

svenskapelsin
28-02-17, 23:34
Die Felderoplossing is in het stuk stengere (dan Duitsland) Nederland ook gewoon toegestaan. De vraag is alleen of een 16A afezekerde krachtbron dit trekt (een zware machine en een stofzuiger).

conectra
28-02-17, 23:43
ik respecteer ieder zn mening uiteraard,,

maar de stelling:Als dat Felder ding niet zou mogen/werken zouden ze het niet verkopen. tja dat uitgangspunt kan ik met alle respect alleen maar een beetje om lachen.

ik las ook dat iemand schreef,,, las alles goed af met op zn minst Wago's steek of draai lasdop. en niet met die oranje stekers van de bouwmarkt,,, waarom zou die man dit zeggen?
wordt toch verkocht en zal zelfs nog wel eens een keur op zitten..dan zal het toch wel goed zijn!! ;)

conectra
28-02-17, 23:50
Die Felderoplossing is in het stuk stengere (dan Duitsland) Nederland ook gewoon toegestaan. De vraag is alleen of een 16A afezekerde krachtbron dit trekt (een zware machine en een stofzuiger).


zie mijn reactie op evt of iets is toegestaan,

goede opmerking, als je idd een afzekerings waarde hebt van 16a max en daar ga je nog eens een prik maar raak stekker in steken met 2x kracht en 2 x 230v... kan lang duren of kort, maar dan heb ik denk ik weer een klusje te pakken,

had het toevalllig van de week nog bij een bedrijf, waar de bedrading zwart was met deels de afscherming weg gefakkeld..

je hutje gaat net zo zeer af fakkelen van kortsluiting maar overbelasting is nog een zeer veel voor komend probleem,, in de praktijk..

mijn punt is gewoon,, er zijn zo veel geleerde, maar ik zie daar domweg helaas veel ellende van,, van water overlast kun je met een dweil oplossen,, overbelasting, en brand niet!!

svenskapelsin
01-03-17, 00:00
Brand? Daarvoor is de groep toch afezekerd hij klapt er gewoon uit. Klemmen zijn dacht ik niet toegestaan in machines, je moet kroonsteentjes oid gebruiken (weet niet of dit nog zo is), ik zou ze niet gebruiken in ieder geval.

conectra
01-03-17, 00:10
Brand? Daarvoor is de groep toch afezekerd hij klapt er gewoon uit. Klemmen zijn dacht ik niet toegestaan in machines, je moet kroonsteentjes oid gebruiken (weet niet of dit nog zo is), ik zou ze niet gebruiken in ieder geval.


wat zeg je nou dan???????? geen brand,, zal eens kijken of ik morgen even wat foto's kan plaatsen van afgebrande componenten hahah nou geloof mij dat wil je niet mee maken ..

en nee een stop gaat er niet snel uit bij overbelasting en een automaat ook niet zo maar,,, uiteraard gaat het wel een keer,, maar dat kan wel te laat zijn.

als je een 230v groep hebt met zeg maar zn 3500w vermogen,, kun je op een automaat/zekering zo maar 4000/4300w snijpen,, dan blijf hij er best een tijd in,,,,mits het vermogen langzaam verhoogd wordt uiteraard..

ga ik het je nog sterker maken... als je lange verleng kabels hebt,,, gaat de groep er niet eens uit!!!

en kroonstenen gebruiken mensen zie aan t knoeien zijn,,, die gebruik je om thuis je lamp aan t plafond te hangen ;)

svenskapelsin
01-03-17, 01:09
Zolang de automaat en de bedrading op elkaar zijn afgestemd en er verder geen gebreken of vervuiling aanwezig is, zou er geen brand moeten ontstaan door overbelasting. Verder ben ik in vrijwel elke machine aansluitblokken tegen gekomen met schoefklemmen of zelfs echte kroonstenen dus ik begrijp niet wat je bedoelt met je laatste opmerking.

Dunhans
01-03-17, 06:15
Kroonstenen in een vaste aansluiting zijn not done.Wago's tegenwoordig wel.In het begin mochten wij die nooit in de fabriek gebruiken voor krachtstroom alleen maar draailasdoppen.Tegenwoordig zijn wago's er meen ik tot 4 mm en dus bestand tegen hogere stromen.Mits goed aangestript en uiteraard de draden naast elkaar in de steekklem.Dus niet in gat 1 en gat 5 een draad.
PS ook de wago is tegenwoordig doorzichtig en ook losneembaar.

conectra
01-03-17, 07:16
Kroonstenen in een vaste aansluiting zijn not done.Wago's tegenwoordig wel.In het begin mochten wij die nooit in de fabriek gebruiken voor krachtstroom alleen maar draailasdoppen.Tegenwoordig zijn wago's er meen ik tot 4 mm en dus bestand tegen hogere stromen.Mits goed aangestript en uiteraard de draden naast elkaar in de steekklem.Dus niet in gat 1 en gat 5 een draad.
PS ook de wago is tegenwoordig doorzichtig en ook losneembaar.


klopt helemaal, en uiteraard als je echt de MAN wil zijn blijft draai lasdop de beste verbinding, maar zoals je zelf aangeef al, als je goed las in een sago, dan is dat ook prima en ze zijn nu ook doorzichtig geworden idd.

Niekosss
01-03-17, 07:26
Kroonstenen in een vaste aansluiting zijn not done.Wago's tegenwoordig wel.In het begin mochten wij die nooit in de fabriek gebruiken voor krachtstroom alleen maar draailasdoppen.Tegenwoordig zijn wago's er meen ik tot 4 mm en dus bestand tegen hogere stromen.Mits goed aangestript en uiteraard de draden naast elkaar in de steekklem.Dus niet in gat 1 en gat 5 een draad.
PS ook de wago is tegenwoordig doorzichtig en ook losneembaar.

Zelfs wago lasklemmen van 6mmq zijn er.

bprosman
01-03-17, 08:34
wat zeg je nou dan???????? geen brand,, zal eens kijken of ik morgen even wat foto's kan plaatsen van afgebrande componenten hahah nou geloof mij dat wil je niet mee maken ..
Brand onstaat zelden door overbelasting of "kortsluiting" zoals ze dat in de Telegraaf altijd noemen maar meestal door spetterende/losse contacten.
Ik lijk ook een van de weinigen te zijn die groepenkasten/verdelers oplevert waarbij de contacten met een momentschroevendraaier zijn aangedraaid.

Niekosss
01-03-17, 09:15
Brand onstaat zelden door overbelasting of "kortsluiting" zoals ze dat in de Telegraaf altijd noemen maar meestal door spetterende/losse contacten.
Ik lijk ook een van de weinigen te zijn die groepenkasten/verdelers oplevert waarbij de contacten met een momentschroevendraaier zijn aangedraaid.

Ik monteer verdeelkasten en groepenkasten al meerdere jaren met moment schroevendraaier.
Dit is bij de netbeheerder ook al verplicht om de contacten op moment aan te draaien.
Maar je ziet helaas nog te weinig instalateurs werken op aandraaien van moment

Dunhans
01-03-17, 09:40
meestal wordt alles te vast aangedraaid of juist daardoor kapot.Momenten blijken vaak lager te zijn als verwacht

conectra
01-03-17, 11:12
Brand onstaat zelden door overbelasting of "kortsluiting" zoals ze dat in de Telegraaf altijd noemen maar meestal door spetterende/losse contacten.
Ik lijk ook een van de weinigen te zijn die groepenkasten/verdelers oplevert waarbij de contacten met een momentschroevendraaier zijn aangedraaid.

ja en nee,,, even verder kijken, juist door overbelasting kunnen verbindingen los komen te zitten,,,

uiteraard is een los contact een los contact,, dat is duidelijk.

maar ik hoor bijna dagelijks,,, " o maar het werkt al jaren zo" tja al jaren de geluk gehad wasmachine/droger/div op 1 groep.

het is gewoon zaak verstandig om te gaan met electra

MarcelG
01-03-17, 19:18
60730
Ik raak echt oprecht in verwarring...als dit te koop is bij allerlei winkels en met deze keurmerken erop begrijp ik niet wat hier fout aan is.

Of deze...

60731

Ik wil niet het topic kapen of een uitgebreide discussie oproepen maar dit heb ik verwerkt in mijn werkplaats en vond het beide erg netjes.

oeps wat een grote afbeeldingen (in de preview zijn ze netjes klein...)

conectra
01-03-17, 19:58
beste Marcel, die wago met hendel kan wel, maar in de regel gebruik je die voor soepele aders,,

die eerste foto heb ik mijn idee over gegeven.

maar je moet zeker geen excuus maken voor het zetten van een vraag,, en dat hij als forum leden even schermen met elkaar,, is totaal niet erg..

we kunnen van elkaar leren en luisteren .. en uiteindelijk doen en beslissen uit de info die er gegeven wordt.

maar bij twijfel bij electra.. dan gewoon een goede electra man er bij halen..


suc6 met je keuzes

groet robert

bprosman
01-03-17, 23:08
Deze keer ben ik het wel met Conectra eens :D
Die Wago's met handle'tje gebruik je meestal voor soepel of een overgang van soepel naar massief.
Als alles massief is zou ik gaan voor de "standaard" steeklasdoppen of een draailas.. maar goed.. dat moet je ook kunnen, beter een goede steeklas dan een slechte draailas.

conectra
06-03-17, 20:53
Deze keer ben ik het wel met Conectra eens :D
Die Wago's met handle'tje gebruik je meestal voor soepel of een overgang van soepel naar massief.
Als alles massief is zou ik gaan voor de "standaard" steeklasdoppen of een draailas.. maar goed.. dat moet je ook kunnen, beter een goede steeklas dan een slechte draailas.



helemaal mee eens bprosman,

ook vandaag ben ik weer getuigen geweest van een grote overbelasting.. ik heb al eens geprobeerd wat foto's te posten, maar krijg het even niet voorelkaar.... mmm ik zie nu boven de text een icoon waarmee het moet lukken,, dus zal het nog even gaan proberen..

deze pers was 35 amp afgezekerd op een cee32 nou ok prima.. maar cee half weg geschroeid en stond al geruime tijd te draaien.. zekeringen bloed heet... en uiteindelijk afgelopen maand er een aantal keer er uit.

dus werd gebeld om te komen kijken,, even de amp tang er op,, en wat denk je,, kort sondig 120amp..,, mm iets te veel ;)

oorzaak volgens mij,, ster drie hoek automaat stond erg kort afgesteld en heb m iets langer gezet,, en vermoed dat het daarmee weer verhopen moet zijn..

wees bedacht over overbelasting, en fase scheef trekken..

groet robert