PDA

Bekijk Volledige Versie : driefase 220V naar monofase 230V



sampie
27-02-17, 13:17
Hoi,

een vraag die al ergens half op het forum behandeld werd maar nog niet concreet naar wat ik graag wil weten.
Ik heb thuis het normale monofase 230V net liggen. Ik ben ook niet van plan om dit aan te passen naar 3x380V als ik lees wat dit allemaal kost.

Nu heb ik echter een bandschuurmachine op het oog die op 3x220V werkt. Dat gaat dus niet bij mij, maar kan dit aangepast worden naar monofase 230V? En zoja, wat is daar precies voor nodig? Ik zal die machine niet dagdagelijks gebruiken dus als hij wat meer verbruikt dan is dat maar zo.

En ja, ik ben geen super expert als het op elektriciteit aankomt... :)

AlexH
27-02-17, 13:19
Een frequentieregelaar kan dit. Al is dat ook een relatief dure oplossing. Wellicht kan je beter naar een enkel fase machine op zoek.

Toxiq
27-02-17, 13:32
1. frequentie regelaar zou een oplossing zijn
2. vervang de motor
3. toch 3 fase, in nederland valt het wel mee, rond de 200 euro als je niet hoger gaat dan 3 fase/25a, daarboven gaat het vastrecht tarief flink omhoog

HansB
27-02-17, 14:15
Aangenomen dat er een standaard normmotor op de machine zit kun je:
- Deze uitwisselen met een 1 fase motor (daar zit dan een loopcondensator op waardoor het eigenlijk een 2 fase motor is).
- Deze aanpassen met een condensator waardoor de motor c.a. 2/3 van zijn huidige vermogen heeft.

Een frequentieregelaar kan ook maar is duurder.
Je moet er sowieso wel even op letten wat het vermogen/amperage is en of dat kan op je 1 fase groep.
3kw is wel zo'n beetje de max, maar wellicht wil je ook afzuiging laten draaien en dan is dat al te veel.

sampie
27-02-17, 14:44
Ik heb inderdaad afzuiging en bij schuren is dat geen overbodige luxe. Als ik alles lees kan het inderdaad wel mits een investering in een frequentieregelaar. Heeft iemand daar een idee van de kostprijs van? En bestaat dit om van 3x220 naar 1x230 te gaan? Waarschijnlijk wel.

Voor de optie van HansB om met een 1 fase motor te werken: je kan daar toch niet om het even welke motor voor in de plaats zetten? Of vergis ik me?

Ronald L.
27-02-17, 14:55
BelgiŽ wijkt af van Nederland mbt regelgeving van elektriciteit.
In Nederland is 230 volt eindgroep in een woonhuis max 16 Ampere, in BelgiŽ mag dit onder voorwaarden 20 Ampere zijn.
Ook komt daar 3x230 volt voor, tussen 2 fasen meet je dan 230 volt, in Nederland 400 volt.
Wat voor aansluiting heb je en wat staat er op het typeplaatje van de motor?
In Nederland is vastrecht voor 1x35A of 3x25A idd hetzelfde, wat omzetten kost is afhankelijk van wat voor kabel er binnenkomt. Hoe dit in BelgiŽ geregeld is, geen idťť.

HansB
27-02-17, 16:14
Ik heb inderdaad afzuiging en bij schuren is dat geen overbodige luxe. Als ik alles lees kan het inderdaad wel mits een investering in een frequentieregelaar. Heeft iemand daar een idee van de kostprijs van? En bestaat dit om van 3x220 naar 1x230 te gaan? Waarschijnlijk wel.

Voor de optie van HansB om met een 1 fase motor te werken: je kan daar toch niet om het even welke motor voor in de plaats zetten? Of vergis ik me?

Dat is erg afhankelijk van hoe de machine wordt aangedreven. Als dat bijvoorbeeld met een V-snaar is dan is het zeer eenvoudig uitwisselbaar voor een andere motor.
Die zijn tweedehands ook goed verkrijgbaar.
Maar denk er eerst eens goed aan of je groep Łberhaupt het vermogen van een afzuiger en machine kan leveren.
Je hebt voor beide machines ook nog met een verhoogde aanloopstroom te maken.

bprosman
27-02-17, 16:41
wat omzetten kost is afhankelijk van wat voor kabel er binnenkomt
En of je groepenkast (verdeler) er voor geschikt is. Dat is eigenlijk een grotere kostenpost. Kabel (laten) graven kost in Brabant (Enexis) rond de 220 Euro.
Groepenkast vernieuwen moet je toch op zo'n 500...600 Euro tellen.

sampie
27-02-17, 18:49
Ik denk dat ik gewoon uitkijk naar een machine op monofase. Het lijkt me anders te duur te worden.
Bedankt voor de reacties!

Toxiq
27-02-17, 18:52
Ik zou even serieus naar de motor kijken
een gebruikte motor hoeft niet duur te zijn

MartinM
28-02-17, 13:14
Heb wellicht nog een omvormer/frequentie regelaar liggen. Hoeveel Watt is de motor?

sampie
28-02-17, 13:36
Hoi, zoals gezegd heb ik deze machine nog niet maar ben ik geÔnteresseerd om ze tweedehands aan te kopen. Het gaat om een bandschuurmachine Henri D'hulster D64 (vind je wel weinig over op internet). Bouwjaar 1991. Motoren PK4, afmetingen schuurband 200x3200mm.
Hieronder wat foto's. Kan je hiermee verder?

http://www.venalisveilingen.be/admin/files/veilingen/1031/600x400-5000x5000/0012.jpg
http://www.venalisveilingen.be/admin/files/kavels/1031/0x0-600x400/0012-09.jpg
http://www.venalisveilingen.be/admin/files/kavels/1031/0x0-600x400/0012-10.jpg

SimondelaCourt
28-02-17, 14:33
Hoeveel rpm zou zo'n motor op draaien, volgens mij moet je gewoon de motor gaan vervangen. 4pk op 230v moet lukken lijkt mij.

Toxiq
28-02-17, 18:33
ik zou voor 3pk gaan, dan knallen niet al je stoppen er uit als je nog wat anders aan hebt staan
lijkt me wel genoeg voor huis tuin en keuken gebruik

Jos Cuypers
01-03-17, 09:06
Probeer eens een foto te posten van het typeplaatje van de motor zelf.
Is het een 3x230V (MAx 230V over de spoel) of een 3x400V(Max400V over een spoel) motor.
De benaming 3x220V kan voor nogal wat verwarring zorgen... => http://www.woodworking.nl/showthread.php?20324-220-of-driefase

Jos

MartinM
01-03-17, 20:45
Deze machine ( ca. 3 kW) is veel te zwaar voor de omvormer, helaas.

Jurriaan
01-03-17, 21:51
3 kW op 240V gaat nog net:

http://www.ebay.de/itm/Siemens-Micromaster-6SE6420-2UC23-0CA1-3-0-kW-GEB-/360592461813

Let wel: vereist een 36A / 240V 1 fase voeding, dus extra dikke kabels en een vaste verbinding.

sampie
02-03-17, 11:42
Allen, bedankt om na te kijken. Maar als ik bvb de kostprijs zie van de link naar ebay, dan zou het me bijna meer kosten dan de machine zelf. ik ga dus passen en kijk wel uit naar een andere in de toekomst. Of ik hou het bij mijn hand bandschuurmachine.
Zaterdag passeer ik er nog eens en zal voor de zekerheid nog eens foto nemen van motor maar ik heb de hoop opgegeven...

BramDeBelg
02-03-17, 13:59
Wat prijs ik mezelf gelukkig met 3X400V in de werkplaats :cool:

Had dat wel best geweten toen ik alle machines kocht, DOH ! :rolleyes:

conectra
02-03-17, 22:40
1. frequentie regelaar zou een oplossing zijn
2. vervang de motor
3. toch 3 fase, in nederland valt het wel mee, rond de 200 euro als je niet hoger gaat dan 3 fase/25a, daarboven gaat het vastrecht tarief flink omhoog


ik zou idd voor deze oplossing gaan zoals toxiq verteld..

sampie
09-03-17, 08:27
Dag allen,

het probleem heeft zich vanzelf opgelost, de machine was gewoon veel te duur. Bij opbod is hij verkocht voor 1200€, wat toch veel te veel was voor mij.
Een vriend van me weet ergens een andere schuurmachine staan, maar ook deze kan ik ook niet zomaar thuis aansluiten, deze is namelijk volgens het plaatje 400V, maar vermogen is iets minder. Zou deze wel kunnen omgezet worden met een transfo naar monofase 230V?

61012
61013