PDA

Bekijk Volledige Versie : Groep knalt eruit



kolossus
14-02-17, 15:18
Vorig jaar heb ik een cirkelzaagtafel gekocht met een oude 220v motor. Deze heb ik dit jaar maar een paar keer gebruikt en hij heeft het prima gedaan. Wel merkte ik altijd dat bij het starten het licht heel even dimde, dus een hoge piekbelasting. Vandaag wil ik weer even wat zagen, maar nu knalt de groep er tijdens het starten van de machine ieder keer uit. Hij begint wel met starten, maar na een seconde is het over. Hij komt nooit op snelheid zelfs niet zonder v-snaren.

Iemand een idee wat ik hieraan kan doen?

60060

Pel
14-02-17, 15:28
Je hebt teveel op een groep staan.

Groet Pel.

Wim Kluck
14-02-17, 15:37
Ik neem aan dat je de groep bedoelt en niet de aardlekschakelaar. Het kan ook zijn dat de aanloopcondensator kapot is. Anders is het zoals hiervoor reeds vermeld te veel vermogen.

HansB
14-02-17, 15:39
Zoals je zelf al aangeeft is de aanloopstroom te hoog.
De motor zelf trekt minder dan 12A en kan dus prima op een standaard 16A lichtnet groep draaien.

- wat voor type automaat zit er op deze groep? Standaard type B (snel) klapt er uit maar vervangen door een type C trage automaat is vaak genoeg om de piek te overbruggen. Ik had hetzelfde probleem en dit heeft prima gewerkt.
- Gebruik je nog meer apparaten zoals een stofzuiger? Dan kan het zijn dat je de groep hoe dan ook overbelast en heeft bovenstaande maatregel ook geen zin.
- Je geeft aan dat het eerder net goed ging. Loop de machine eens na of alles soepel draait.
- Gebruik een zo kort mogelijk snoer, elk spanningverlies resulteert in een hogere stroom.

Succes, Gr. Hans

conectra
14-02-17, 15:39
Kan div redenen zijn,

aanloop condensator je je te pesten,
of in de wikkeling zit er was los waardoor hij de storing geeft.

oplossing 1: aanloop condensator vervangen
oplossing 2: motor even meggeren
oplossing 3: motor opnieuw laten wikkelen
oplossing 4: nieuwe motor
oplossing 5: mij in huren als electichien en er naar laten kijken.

vanuit gaande dat de groep niet met andere zware vermogens belast is, en een automaat niet al vaak er hard is uit gegaan,, dat maakt de automaat zwakker, en dat je over automaat praat en geen aardlek.


suc 6 met het vinden van de oplossing..

groet robert

chevy66
14-02-17, 15:41
Je hebt kans dat je motor is uitgerust met een startcondensator, die wordt afgeschakeld door een centrifugaalschakelaar. Als de condensator niet meer goed is, kan het te lang duren voor de motor op toeren komt, waardoor de startstroom te lang te hoog is. Je raad et al, dan gaat je zekering er uit.

kolossus
14-02-17, 15:42
Teveel op een groep was ook het eerste wat ik dacht, dus ik heb alles uit het stopcontact gehaald op die groep. Maar dat wilde niet helpen. Ook gek dat het dus wel goed is gegaan in het verleden.

Het is inderdaad de groep, niet de aardlek. Een aanloopcondensator zit ik nu net naar te kijken. Stel dat deze motor te dicht tegen de max aan zit bij het opstarten, is dat dan te verhelpen met een zwaardere aanloopcondensator?

kolossus
14-02-17, 15:49
Ok, heel veel antwoorden en heel snel!

De automaat (?) is een ABB-HAF 0025-050 B 16 NA. Is dat dus een B automaat? Dat zou ik kunnen vervangen.

Die aanloopcondensator, is dat een cilinder die aan de motor hangt? Kan ik die veilig openmaken om te kijken of ga ik mezelf dan elektrocuteren?

HansB
14-02-17, 16:02
Ok, heel veel antwoorden en heel snel!

De automaat (?) is een ABB-HAF 0025-050 B 16 NA. Is dat dus een B automaat? Dat zou ik kunnen vervangen.

Die aanloopcondensator, is dat een cilinder die aan de motor hangt? Kan ik die veilig openmaken om te kijken of ga ik mezelf dan elektrocuteren?

Haha, die hoef/kan je niet open te maken maar trek even de stekker eruit en sluit daarna de polen van de condensator kort. Dan is de kans dat je dood neervalt kleiner dan 38%.
Bromt de motor bij opstarten? Dan is de condensator stuk.
Versnelt de motor zoals je gewent bent maar knalt hij er binnen een seconde de automaat uit>probeer dan eerst een C automaat.
Die zijn niet zo duur en zoals je zelf al concludeert heb je een B type. Je hebt een heel gangbare automaat en in dezelfde serie is ook een C type verkrijgbaar.

massis
14-02-17, 16:03
Die aanloopcondensator, is dat een cilinder die aan de motor hangt? Kan ik die veilig openmaken om te kijken of ga ik mezelf dan elektrocuteren?

sowieso niet open maken terwijl hij aan de stroom hangt, dan kan je jezelf niet elektrocuteren ;-)

JuulvHeugten
14-02-17, 16:11
sowieso niet open maken terwijl hij aan de stroom hangt, dan kan je jezelf niet elektrocuteren ;-)Een condensator heeft een bepaalde capaciteit en kan je dus wel degelijk 'elektrocuteren', zelfs als het apparaat uit het stopcontact is getrokken. Opletten dus! Maar het openmaken van een condensator heeft verder weinig zin, dus dat kun je zowiezo beter laten.

kolossus
14-02-17, 16:14
Haha, ja uit het stopcontract trekken had ik zelf al wel bedacht. Zo snugger ben ik dan nog net wel :P

Motor bromt inderdaad. Ik heb even gekeken naar die condensator, maar aan die behuizing is niets te zien. Het is een 138-182 uf 275v condensator. Waar vind ik hiervoor een vervanging? En heeft het dan zin om iets groters (180-??? uf ofzo?) te nemen om de piekbelasting makkelijker op te vangen of werkt dat niet zo?

[EDIT] Ik zeg de motor bromt, maar als ik er nu over nadenk twijfel ik. Het is namelijk niet zo'n motor die alleen bromt, hij start ook gewoon.

Ronald L.
14-02-17, 18:15
Als je motor een zonder de zaag een slinger in de goede richting geeft loopt hij dan wel aan? Dit omdat de motor bromt.

mathieu
14-02-17, 22:45
Probeer eens met een lange verlengkabel. Deze gaat als aanloopweerstand fungeren en de startstroom beperken. Start de motor met de verlengkabel er tussen, dan is mogelijk de stroom te hoog voor de groep. In het verleden heb ik deze truc meermaals toegepast bij het gebruik van een haakse slijper van 230 mm. Op sommige plekken was dit de enige mogelijkheid om de machine te gebruiken. Let wel p als je een rol gebruikt. De kabel moet altijd afgerold worden ivm warmteontwikkeling.

conectra
14-02-17, 22:58
ik lees heel veel mooie reacties, maar blijft een feit dat je simpel weg wat meet testjes moet doen.

en ik lees ook van andere manieren van doen,, vanwaar ik de veiligheid even toch betwijfel..

ik als ervaren elec man, kan na zn 22 jaar in t vak alleen maar zeggen, ik zie heeeeel veel ellende van mensen die een werkplaatsje hebben en mooie werkstukken maken met in die zelfde ruimte toch een brand gevaarlijke installatie helaas.

en de term en draaid al jaren zo!!!!!! als je wil kan ik op dit forum zeer veel fotos sturen van situaties die bijna mis zijn gegaan tot ja ook mis zijn gegaan.

even plat gezegt niet kloten met electra.. doe er je voordeel mee en iedereen zn vak.

als je een kast verkeerd in elkaar zet kan hij op den duur krom trekken in een plank los laten, bij electra is de straf meestal wat vervelender ..


sterkte met het weer draaiend maken van je motor..


groet robert

flyer
14-02-17, 23:05
ik lees heel veel mooie reacties, maar blijft een feit dat je simpel weg wat meet testjes moet doen.

En ik lees ook van andere manieren van doen,, vanwaar ik de veiligheid even toch betwijfel..

Ik als ervaren elec man, kan na zn 22 jaar in t vak alleen maar zeggen, ik zie heeeeel veel ellende van mensen die een werkplaatsje hebben en mooie werkstukken maken met in die zelfde ruimte toch een brand gevaarlijke installatie helaas.

En de term en draaid al jaren zo!!!!!! Als je wil kan ik op dit forum zeer veel fotos sturen van situaties die bijna mis zijn gegaan tot ja ook mis zijn gegaan.

Even plat gezegt niet kloten met electra.. Doe er je voordeel mee en iedereen zn vak.

Als je een kast verkeerd in elkaar zet kan hij op den duur krom trekken in een plank los laten, bij electra is de straf meestal wat vervelender ..


Sterkte met het weer draaiend maken van je motor..


Groet robert

juist!

wijk0983
14-02-17, 23:19
Ieder zijn vak... dit is het mijne niet.,, maar ik ken mijn beperking.

Ik was op zoek naar een grotere lintzaagmachine (Hammer, 230V) en men vertelde mij dat je bij het starten van de motor EVENTUEEL de startknop wat langer vast moet houden, en dat dan de aanloopstroom wordt beperkt. zodat de zekering het houdt.

Verder denk ik dan aan een aanloopstroombegrenzer voor enkele tientjes als de techniek verder OKAY is.


Grtz Hans

mcbons
15-02-17, 07:45
ik lees heel veel mooie reacties, maar blijft een feit dat je simpel weg wat meet testjes moet doen.

en ik lees ook van andere manieren van doen,, vanwaar ik de veiligheid even toch betwijfel..

ik als ervaren elec man, kan na zn 22 jaar in t vak alleen maar zeggen, ik zie heeeeel veel ellende van mensen die een werkplaatsje hebben en mooie werkstukken maken met in die zelfde ruimte toch een brand gevaarlijke installatie helaas.

en de term en draaid al jaren zo!!!!!! als je wil kan ik op dit forum zeer veel fotos sturen van situaties die bijna mis zijn gegaan tot ja ook mis zijn gegaan.

even plat gezegt niet kloten met electra.. doe er je voordeel mee en iedereen zn vak.

als je een kast verkeerd in elkaar zet kan hij op den duur krom trekken in een plank los laten, bij electra is de straf meestal wat vervelender ..


sterkte met het weer draaiend maken van je motor..


groet robert

Het plaatsen van voorbeelden is helemaal geen slecht idee, misschien dat je dan erbij kunt zetten wat er fout en beter had gekunt.

misschien ook tips plaatsen waarvan jij ervaring mee hebt waar het meestal fout gaat

kolossus
15-02-17, 09:13
Robert, helemaal mee eens en bedankt voor je input eerder. Dit is ook de reden dat ik hier kom vragen, omdat er kennis bij anderen is die ik niet heb.

Ik heb gisteren even gekeken naar de automaat en zie dat er geen hoofdschakelaar is voor de groepenkast, er is alleen een aardlek in de kast. Als het goed is is mijn buurman installateur, dus ik ga hem maar eens even vragen of hij een C automaat kan plaatsen. Hoewel het een klein klusje is lijkt het me veel verstandiger als iemand dit doet die precies weet wat er wel en niet veilig is.

Wat betreft de condensator, die wil ik eigenlijk ook gewoon vervangen. Iemand een plek waar ik die kan bestellen of halen?

chevy66
15-02-17, 11:22
Zo,n condensator kan je bij bv conrad bestellen. Ik zou eerst maar de condensator vervangen. Grote kans dat je groepenkast daarna geen problemen geeft. Mijn tafelfrees heeft ook een 2 pk motor en ook met grote zware frezen heb ik nooit de zekering eruit. En mijn verlichting en de radio zitten allemaal op de zelfde groep. Zelfs met mijn 3 pk compressor heb ik geen probleem.

Bert2
15-02-17, 16:24
dus ik ga hem maar eens even vragen of hij een C automaat kan plaatsen.
ik heb twijfels of een tragere automaat het probleem oplost. Zou best kunnen hoor maar bij mij in ieder geval niet. Had iets soortgelijks bij een stofzuigerinstallatie. Heb er een verlengsnoertussen gezet, toen was het probleem over. Bij mij ging de aardlek eruit door verschil in fase- en 0 stroom.
Zou inderdaad eerst de condensator vervangen.

mark20v
15-02-17, 19:45
........
.. paar keer gebruikt en hij heeft het prima gedaan.....

.......
Vandaag wil ik weer even wat zagen, maar nu knalt de groep er tijdens het starten van de machine ieder keer uit.

Als ik de openingspost lees dan geloof ik niet dat een trage automaat een duurzame oplossing is. Als het al een oplossing biedt dan zal dat waarschijnlijk tijdelijk zijn.

Machine deed het wel nu niet meer en klapt je groep eruit. M.i. Betekent dat een probleem in je zaagtafel mits je aan de installatie eromheen niets hebt gewijzigd sindsdien.

KoWrds
23-02-17, 09:35
Een trage automaat met een C karakterastiek heeft een nadeel, de kortsluit stroom waarbij het ding er uit knalt is een heel stuk hoger dan bij een B karakterastiek automaat. Het gevaar is dat als er geen volle sluiting is maar een verhoogde weerstand mechansche of electische het dan langer duurt voordat de c automaat afschakeld. Hierdoor zou er schade aan bekabelingen/lichtnet en apperatuur kunnen onstaan met alle gevolgen van dien.
Als je machine het goed heeft gedaan en nu niet meer ligt het probleem zeer waarschijnlijk in de machine. daar moetje het oplossen.
Als je dus voor c automaat kiest is het van nog groter belang dat je installatie/ machines in goede electrische en mechanische staat zijn.
m vr gr Frank van Roij.

HansB
23-02-17, 10:22
ik heb twijfels of een tragere automaat het probleem oplost. Zou best kunnen hoor maar bij mij in ieder geval niet. Had iets soortgelijks bij een stofzuigerinstallatie. Heb er een verlengsnoertussen gezet, toen was het probleem over. Bij mij ging de aardlek eruit door verschil in fase- en 0 stroom.
Zou inderdaad eerst de condensator vervangen.

Dan was er sprake van een isolatiedefect. Natuurlijk is niet vanachter de pc uit te sluiten dat dit hier niet speelt.
Echter is het wel onaannemelijk omdat de automaat er normaliter alleen op te hoge stroom uit klapt en bij een isolatiedefect de aardlek (standaard al bij 30mA dacht ik).

KoWrds
23-02-17, 11:11
als er een verzwakte isolatie is tussen fase nul of sluiting dan kan of gaat de automaat er uit.
Als er een verzwakte isolatie tussen fase en aarde of een sluiting is kan of gaat de aardlek er uit.
een b automaat houd max 1 uur lang 3xI nom = 3 x 16 amp= 48 amp x 230v = 1,1 kw belast 1 uur en schakelt direct af bij 5 x I nom = 5 x 16 amp = 80 amp x 230 = 1,8 kw max belasting van je groep.
een c automaat houd max 1 uur lang 5x Inom = 5 x 16 amp= 80 amp x 230v = 1,8 kw belast 1 uur en schakelt direct af bij 10 x I nom = 10 x 16 amp= 160 amp x 230 = 3,6 kw max belasting van je groep
Als ik mij niet vergis uiteraard

Niekosss
23-02-17, 12:39
als er een verzwakte isolatie is tussen fase nul of sluiting dan kan of gaat de automaat er uit.
Als er een verzwakte isolatie tussen fase en aarde of een sluiting is kan of gaat de aardlek er uit.
een b automaat houd max 1 uur lang 3xI nom = 3 x 16 amp= 48 amp x 230v = 1,1 kw belast 1 uur en schakelt direct af bij 5 x I nom = 5 x 16 amp = 80 amp x 230 = 1,8 kw max belasting van je groep.
een c automaat houd max 1 uur lang 5x Inom = 5 x 16 amp= 80 amp x 230v = 1,8 kw belast 1 uur en schakelt direct af bij 10 x I nom = 10 x 16 amp= 160 amp x 230 = 3,6 kw max belasting van je groep
Als ik mij niet vergis uiteraard

Hier klopt helemaal niks van.


uitschakeltijd van een instalatie automaat c karakter is 0,1 sec bij 5 x Inom.
80 amp = 47,11KW en 55,43 KVA

KoWrds
23-02-17, 16:31
Volgens de gegeven die ik op de Hager site vond is de c automaat 5 x I nom 1 uur en dan uit schakelen en bij 10 x I nom binnen 0,1 sec.
vervolgens p = u x I , maar als ik een fout heb gemaakt zou ik graag vernemen waar ik in de fout ben gegaan. Nooit te beroerd om te leren.
ik heb wel verzuimd de gegevens van thermische uitschakelen te vermelden die ligt tussen 1,13 x I nom en 1,45 x I nom aldus Hager.
Met vr gr Frank.

kolossus
24-02-17, 09:48
Ik zie dat het gesprek lekker verder gaat :D

Vorige week de motor eruit gehaald en naar een wikkelaar gebracht om die condensator door te meten. Daar was niets mis mee, dus hij heeft de rest van de motor ook bekeken. Daar was ook niet veel mis mee, wel is de centrifugaalschakelaar vervangen. Volgens hem liep de motor prima, alleen is de belasting hoog en start de motor langzaam. Raadde mij ook aan een C automaat te plaatsen.

De buurman is langs geweest en die vindt het geen probleem om even te helpen. Zag ook meteen dat er wat meer aan de groepenkast verbeterd kan worden. Dus vandaag komt er een bestelling binnen en hopelijk monteren we dat dit weekend. Fingers crossed dat ik dan eindelijk weer wat kan zagen!

Bert2
24-02-17, 10:37
Ben erg benieuwd of de C-automaat het probleem oplost. Begreep van je dat hij het een aantal keren wel heeft gedaan in het begin dus spannend is het wel. Heb je wel eens een lang verlengsnoer ertussen gezet.....?

kolossus
30-04-17, 07:04
Dit is alweer een tijdje geleden. Jullie hebben allemaal erg geholpen, dus nog even een update wat uiteindelijk heeft gewerkt.

De motor bleek dus prima te zijn, condensator ook goed. Na het plaatsen van de C automaat is alles nu goed. Wat er nou uiteindelijk voor heeft gezorgd dat de oude automaat het niet meer trok is me niet duidelijk geworden. Wel fijn dat ik nu probleemloos kan werken, bedankt iedereen voor de hulp!

Snelle Jelle
30-04-17, 12:53
Mooi dat het opgelost is. Dankzij dit soort fora en reacties heb ik meteen een aparte groep met C automaat aangelegd voor enkel de machines. Anders was ik er achteraf achter gekomen ☺

mdamsma
30-04-17, 19:44
Kolossus ,
In verband met aanschaf van een Nwe machine moet ook mijn groepenkast worden aangepast (c automaat )
Je verteld dat er nog meer kon worden verbeterd in de kast
Ik ben benieuwd wat dat was en of je dit ook kan wil delen
Kan de monteur dit ook evt meenemen

Gr Menno

kolossus
30-04-17, 21:20
Dat had niet zo veel met de machines te maken. Er was geen hoofdschakelaar en een aantal groepen zaten niet achter een aardlek. Dat is toen meteen aangepast.