PDA

Bekijk Volledige Versie : 220 of driefase?



KevBos
12-01-17, 01:03
Dag mede houtfanaten!
Al geruime tijd het forum aan het lezen, maar zonet toch maar even een profiel aangemaakt.

Ik ben sinds september een avondopleiding meubelmaker aan het volgen, en ben nu stilaan honger aan het krijgen om ook thuis wat te doen.
Daar ik momenteel enkel een afkortzaag en bovenfrees heb, mis ik toch nog het een en ander.
Ik ben daarom aan het denken om een combinatiemachine (of combiné zoals ze bij ons in België zeggen) te kopen.

Ik heb hier al vaak gelezen dat een groot deel van jullie allemaal aparte machines verkiest boven een combine, maar in eerste opzicht kom ik dan nog veel duurder uit. De prijzen voor een 2de handse (robland) combine zitten tussen de 1.000 en 2.000€ en dat vind ik momenteel al duur genoeg.
Waarom robland vraag je? Word mij door velen aangeraden voor hobbyisten. Niet juist dan? Ik hoor het graag!

Maar waarvoor ik eigenlijk kwam: vandaag de dag hebben wij thuis (nog) geen drijfkracht. Het grootste deel van de combines die ik 2dehands tegenkom werken uiteraard op 3 fasen. Af en toe een enkeling op 220 mono.
Mijn vraag: is het wel de moeite om een combine aan te schaffen op 220 mono of kan ik toch beter investeren (kostprijs/mogelijkheid vandaag de dag nog onbekend) om drijfkracht aan te laten leggen?
Ik zou namelijk niet willen dat ik een machine aanschaf die toch te zwak gaat zijn. Of valt dat op zich best mee? Ik hoor het graag!

Groeten Kevin

3dmazter
12-01-17, 06:28
Als de mogelijkheid er is altijd 380v aanleggen.
Daar is nl veel meer keuze in machines.
En met 380v heb je ook 220 v.
380v machines zijn ook sterker (meer koppel)

Toxiq
12-01-17, 08:02
Kijk ook even wat het doet met je prijs die je maandelijks moet betalen
hier in NL kan ik 3x25 voor het zelfde vastrecht tarief krijgen, zwaarder word gelijk een stuk duurder
verder krijg ik dan verplicht een slimme meter (en die wil ik niet)

Atmoz
12-01-17, 08:16
Voor wat het waard is: ik dacht "vroeger" (*ahum*, een jaar geleden) ook dat ik geen krachtstroom nodig had.
Inmiddels ben ik zelf 3 fase aan het aanleggen, en komt de netbeheerder volgende week de aansluiting in orde maken. Inclusief nieuwe slimme meter inderdaad, want dat wordt in één keer gedaan.

Als het mogelijk is zou ik er zeker voor kiezen. Wie weet wat je nog allemaal gaat doen in de toekomst?! :cool:

Grtz,

Atmoz

3dmazter
12-01-17, 08:58
volgens mij is die nieuwe meter niet verplicht en kun je bezwaar maken ertegen.
zoek het even na.

Atmoz
12-01-17, 09:06
volgens mij is die nieuwe meter niet verplicht en kun je bezwaar maken ertegen.
zoek het even na.

Ik had al een slimme meter, en wil graag weer een slimme meter ;)
(ben zelfs "verplicht" er een te nemen, maar dat terzijde)

Grtz,

Atmoz

Athanor
12-01-17, 09:25
Waarom robland vraag je? Word mij door velen aangeraden voor hobbyisten. Niet juist dan? Ik hoor het graag!

Beginnen met een Robland is prima hoor. Ik heb jaren een Robland X31 gehad en kon daar goed mee werken. Later toen ik andere eisen ging stellen heb ik een Hammer combi gekocht. Bij de aanschaf van mijn Robland heb ik inderdaad om al genoemde reden krachtstroom aan laten leggen.

Fons

Toxiq
12-01-17, 09:39
Ik had al een slimme meter, en wil graag weer een slimme meter ;)
(ben zelfs "verplicht" er een te nemen, maar dat terzijde)

Grtz,

Atmoz

klopt, bij wijzigen van 220 naar 380 krijg je automatisch een nieuwe, er zijn geen oude meer
voor de rest, als het energiebedrijf dit aanbied bij een ongewijzigde installatie kun je dit gewoon weigeren (pas gedaan)

mark20v
12-01-17, 09:57
Bij mij komen drie 25A fasen binnen. Daarnaast had ik nog ruimte op de aardlek. Dus heb een week of twee geleden krachtstroom aangelegd. Kostte in mijn geval enkel een krachtstroom automaat, de bekabeling, twee uur sleuf graven buitenom het huis en de wanddozen. Al met al qua kosten niet echt interessant. De krachtstroom automaat 16A met C karakteristiek kostte ongeveer 70 euro. Grondkabel weet ik niet meer, dacht 3 a 4 euro de meter. Voor 3 euro kabels voor op de automaten in de meterkast. Daarnaast een paar 400V 16A wanddozen van 7 euro per stuk.

Voor mij is 400V 16A overigens genoeg. Zou ik 32A willen hebben, dan gaat het geld kosten. Zowel installatie in de meterkast als periodiek vastrecht. Ik weet niet hoe dat in België zit qua standaard inkomende fasen en vastrecht.

Bij de aanschaf van 1 machine op krachtstroom heb je de kosten die ik heb gemaakt volgens mij al terugverdiend aangezien het lage aanbod van 230V machines de prijs omhoog drijft

PaulRT
12-01-17, 10:27
Als de mogelijkheid er is altijd 380v aanleggen.
Daar is nl veel meer keuze in machines.
En met 380v heb je ook 220 v.
380v machines zijn ook sterker (meer koppel)
Motoren met gelijk vermogen en gelijk toerental hebben het zelfde koppel ongeacht de spanning

3dmazter
12-01-17, 10:28
3 fase heeft toch 3 spoelen ipv 3?

seeker
12-01-17, 10:34
hihi om het duidelijker te maken he :p:rolleyes::confused:


3 fase heeft toch 3 spoelen ipv 3?

PaulRT
12-01-17, 10:48
Eenfase motoren hebben inderdaad een kleiner aanloopkoppel.

luk knops
12-01-17, 11:55
Hoi PAULIRT
Weet jij hoe je driephase kunt krijgen in België? Ik heb daar al zoveel over rondgevraagd, maar niemand schijnt mij een duidelijk antwoord te kunnen geven... sommigen beweren dat je het nooit krijgt als "prive-persoon", anderen zeggen dat het geweldig duur is.... ' k snap er niets meer van.... en langs de andere kant kan je heel moeilijk een houtcombine kopen op 220...
Dank en groeten,
Luk.

Jos Cuypers
12-01-17, 12:43
Luk,
3x 380 (nu 3x400) en vroeger noemden we dat "drijfkracht" kun je laten plaatsen door contact op te nemen met de netbeheerder . In jou geval is dit EANDIs (denk ik).
Maar kan niet bevestigen of dit effectief gaat bij jou in de buurt.

Groetjes
Jos

SereN
12-01-17, 12:44
Hoi PAULIRT
Weet jij hoe je driephase kunt krijgen in België? Ik heb daar al zoveel over rondgevraagd, maar niemand schijnt mij een duidelijk antwoord te kunnen geven... sommigen beweren dat je het nooit krijgt als "prive-persoon", anderen zeggen dat het geweldig duur is.... ' k snap er niets meer van.... en langs de andere kant kan je heel moeilijk een houtcombine kopen op 220...
Dank en groeten,
Luk.

Luk,

Kijk eerst wie je netbeheerder is: http://www.vreg.be/nl/wie-is-uw-netbeheerder
(Roosdaal = Iverlek via Eandis)

Informeer je dan bij de netbeheerder: (In jouw geval dus Eandis): http://www.eandis.be/nl/contact/klantenservice/je-vraag-via-de-site-doorgeven

Via deze link kan je waarschijnlijk al meer info verkrijgen (welke aansluiting je hebt, en wat er mogelijk is): http://werkaanvragen.eandis.be/ConnectionAddress.aspx

Mogelijks zal er een inspecteur van Eandis willen langskomen om alles te bekijken, en dan maken ze je (gratis) een offerte.

In België is 'overal' 3f beschikbaar in de straten. Indien er destijds slechts 1f tot aan de kast is getrokken zal je dus een nieuwe kabel moeten voorzien van aan de hoofdleiding tot aan je kast. Type en dikte kabel geven zij door, maar jij moet hem voorzien en de sleuf graven van straatkant tot binnen. Waarschijnlijk moet je een volledig nieuwe meterkast voorzien (25S60) met 3f onderbreking etc. (~€75). Aansluiting van straatkant en in meterkast wordt door Eandis gedaan. Dan moet je in je verdeelkast een 4polige differentiaal + automaat voorzien voor je 3f stopcontacten (~€45 x2). En dan de 3f kabels en stopcontacten naar de plaatsen waar jij die wil zelf natuurlijk. Je betaald natuurlijk voor die mannetjes die de nieuwe aansluiting in bedrijf komen stellen, en een éénmalige vermogenstaks (dus je vaste kosten worden niet voor altijd hoger). Zo was het allesinds tot enkele jaren geleden.

Meer info hier: http://www.eandis.be/sites/eandis/files/documents/9010132_aansluiten_op_elektriciteit_van_een_standa ard_eengezinswoning.pdf


Maar: bel dus gewoon even naar de klantendienst van Eandis, en ze helpen je verder. Alle advies en een offerte is gratis.

edit: net even mijn kosten van 2014 opgezocht (3x 25A): €186,80 voor aansluiting + €167,83 voor het extra vermogen (beide incl. 21% btw). Ik schat dat zo'n verzwaring je in totaal dus wel zo'n €600 gaat kosten ongeveer.

PaulRT
12-01-17, 13:03
Luk, anderen waren mij voor.

Hier de prijs voor nieuwe aansluitingen (http://www.eandis.be/sites/eandis/files/documents/tarieven_standaard_aansluitingen_laagspanning_afna me.pdf)

gghm
12-01-17, 13:38
Beste,

Ik heb niet het hele topic nauwkeurig doorgelezen dus misschien is het al ergens genoemd....

Als 'Hollander' in het schone België heb ik ervaren dat er nog delen in België zijn waar nog 3 x 230 V (driefasen!) bestaat (in plaats van 3 x 400V).
Daar moet je dan goed rekening mee houden bij de aanschaf van driefasen apparatuur!

Mvg

Gijs.

davepk
12-01-17, 13:56
Inderdaad, ik heb in 2002 zelf mijn stroom aangelegd (in het huis dat wij kochten was één groep van 16A) en heb ook "krachtstroom" aangelegd, althans dat dacht ik, het is inderdaad 3x 230V. Ik moet mijn kennis dringend uitbreiden. Ik heb er tot nu toe nog wel geen machine op aangesloten.
Gelukkig is onze overbuurman "electrieker", hij heeft zijn hele leven met hoogspanning gewerkt en kan mij vast helpen.

designer-john
12-01-17, 14:05
Ik gebruik nu 25 jaar Robland op 230V. er zitten 3PK motoren in.
Deze voldoen gewoon, en zijn in balans met de zwaarte van de rest van de machines.

Als je zwaardere motoren in de machines wilt zou ik ook zeker voor zwaardere machines gaan.

Dan kom je vanzelf uit bij machines op 3x400V. 3PK is ongeveer het meeste wat een 230V motor kan leveren.

klaas0639
12-01-17, 15:50
Ja PaulRT, is waar. Misschien is men vaak misleid door het aanloopkoppel. Dat is van een enkelfase kooiankermotortje (heel) slecht.

mvg
klaas0639

celestron
12-01-17, 16:14
Ook niet vergeten : na aanpassing van de elektrische installatie, moet er een keuring komen ook. Ik weet niet of de rest van je installatie up to date is en in orde is? Want de keurder bekijkt dan het hele huis.

massis
12-01-17, 16:21
Beste,

Ik heb niet het hele topic nauwkeurig doorgelezen dus misschien is het al ergens genoemd....

Als 'Hollander' in het schone België heb ik ervaren dat er nog delen in België zijn waar nog 3 x 230 V (driefasen!) bestaat (in plaats van 3 x 400V).
Daar moet je dan goed rekening mee houden bij de aanschaf van driefasen apparatuur!

Mvg

Gijs.

Wat is volgens jou het verschil?

Volgens mij bestaan er 4 varianten te krijgen:

3 x 230V, ook wel 3P (voor 3 polig)zijn 3 fasen waarvoor geldt dat tussen fase en nul steeds 127V staat. Stussen fase & fase staat dan steeds 230V. Dit zie je bijna nergens meer ,ook in België zover ik weet amper of nooit;

2x 230V, ook wel 2P, zijn 1 fase en 1 nul, waartussen 230V staat. huis-, tuin- en keukenstroom zeg maar.

3 x 400V, ook wel 3P+N(+A) (3 polen + nul + aarde) zijn 3 fases met elk 230V tussen nul & fase, en 400V tussen fases. Dat noemen ze hier "3-fasen" of "krachtstroom" Dit ligt er overigens ook bij mij thuis in een gewone privéwoonst. Lag er al toen wij het huis kochten. Het huis kan dan voor verschillende delen van het huis een andere fase combineren met de nul om meer spreiding te krijgen.

3 x 690V zijn 3 fases met elk 400V tussen nul & fase, en 690V tussen de fases. Da's groot industrieel en zie je in woonhuizen ook zover ik weet nooit.

PaulRT
12-01-17, 17:19
3 x 230V, ook wel 3P (voor 3 polig)zijn 3 fasen waarvoor geldt dat tussen fase en nul steeds 127V staat. Stussen fase & fase staat dan steeds 230V. Dit zie je bijna nergens meer ,ook in België zover ik weet amper of nooit;

3 x 230V heb ik thuis en is gewoon 3 fasen, zonder nul. Komt in B nog regelmatig voor.

luk knops
12-01-17, 17:20
Hallo Designer-John,

als ik jou goed begrijp heb je dus een Robland met 230 Volt motoren. Infeite ben ik hiernaar op zoek in tweedehands. Zou ik eventueel ook een Robland met 400 volt motoren kunnen kopen en er een condensator laten opzetten? Of is dit niet hetzelfde?
Ik ben een gewone doehetzelverhoutworm....

PaulRT
12-01-17, 17:37
Luk, Robland machines waren vroeger (misschien nu ook nog?) verkrijgbaar voor 230V mono, 3x230V of 3x400V. Opletten dus als je een 230V machine koopt.
400V motor met condensator zal niet lukken.

svenskapelsin
12-01-17, 17:43
1f 230v kan maar als het kan is 400v 3f wel beter. Deze zijn simpeler en dus duurzamer, lopen wat elektriciteit betreft soepeler (3 spoelen) en je kan bij dezelfde amperages hogere kW motors gebruiken.

KevBos
12-01-17, 22:13
Bij de aanschaf van 1 machine op krachtstroom heb je de kosten die ik heb gemaakt volgens mij al terugverdiend aangezien het lage aanbod van 230V machines de prijs omhoog drijft

Kijk dit vind ik een goed advies!
Morgen komt er iemand kijken voor de mogelijkheden alsook kosten voor de drijfkracht.
Hoop dat de benodigde bekabeling vanuit de straat er al ligt, want onze oprit is volledig geklinkerd en dan zou ik niet weten wat doen!
Ik wil jullie zeker bedanken voor de vele reacties, mooie cultuur!

Beickybeer
12-01-17, 22:27
Ik heb ook lang getwijfeld om een combine aan te kopen op 220V of 380V.... uiteindelijk heb ik me vandaag een 380v robland X31 aangeschaft, ik heb een offerte binnen van Eandis om over te schakelen op krachtstroom en die is 559 excl 21% btw. Reken daarbij dat de elektricien aan de meterkast nog een paar aanpassingen moet doen + leidingen leggen naar de werkplaats dus in mijn geval reken ik op +- 1000 euro extra kosten.
Als je het aanbod bekijkt op tweedehandssites dan kan je toch wel vaststellen dat krachtstroom geen overbodige luxe is :D

tip voor de aankoop van een machine: bel eens naar Yves uit Geetbets , heel vriendelijke man en heeft verschillende machines in voorraad! Wel snel zijn als hij eentje beschikbaar heeft want ik gok dat er per dag wel meerdere mensen naar hem telefoneren...

groetjes christophe

SereN
12-01-17, 22:29
Hoop dat de benodigde bekabeling vanuit de straat er al ligt, want onze oprit is volledig geklinkerd en dan zou ik niet weten wat doen!


Hier in België moet die kabel tegenwoordig in een gladde buis van d=75mm zitten. Als het traject niet te lang is, en er niet teveel kronkels inzitten, dan bestaat de mogelijkheid dat je daar nog wel een nieuwe kabel doorgeduwd of getrokken (trekdraad) krijgt. Dus alle hoop is dan nog niet verloren.

mathieu
12-01-17, 22:50
Inderdaad, ik heb in 2002 zelf mijn stroom aangelegd (in het huis dat wij kochten was één groep van 16A) en heb ook "krachtstroom" aangelegd, althans dat dacht ik, het is inderdaad 3x 230V. Ik moet mijn kennis dringend uitbreiden. Ik heb er tot nu toe nog wel geen machine op aangesloten.
Gelukkig is onze overbuurman "electrieker", hij heeft zijn hele leven met hoogspanning gewerkt en kan mij vast helpen.
Limburg is volledig 3 x 380, op enkele sites (scholen bijvoorbeeld) na die een eigen transformator hebben. Antwerpse Kempen (ten noorden van de E313) idem. De rest van het land is afhankelijk van streek tot streek, maar veel gebieden zijn nog 3 x 220.

gasman
13-01-17, 22:38
Voor wat het waard is: ik dacht "vroeger" (*ahum*, een jaar geleden) ook dat ik geen krachtstroom nodig had.
Inmiddels ben ik zelf 3 fase aan het aanleggen, en komt de netbeheerder volgende week de aansluiting in orde maken. Inclusief nieuwe slimme meter inderdaad, want dat wordt in één keer gedaan.
Ik heb je een jaar geleden op Fok ook al verteld dat je krachtstroom moest nemen, maar je wilde niet luisteren :confused:

KevBos
14-01-17, 09:10
Ik heb ook lang getwijfeld om een combine aan te kopen op 220V of 380V.... uiteindelijk heb ik me vandaag een 380v robland X31 aangeschaft, ik heb een offerte binnen van Eandis om over te schakelen op krachtstroom en die is 559 excl 21% btw. Reken daarbij dat de elektricien aan de meterkast nog een paar aanpassingen moet doen + leidingen leggen naar de werkplaats dus in mijn geval reken ik op +- 1000 euro extra kosten.
Als je het aanbod bekijkt op tweedehandssites dan kan je toch wel vaststellen dat krachtstroom geen overbodige luxe is :D

tip voor de aankoop van een machine: bel eens naar Yves uit Geetbets , heel vriendelijke man en heeft verschillende machines in voorraad! Wel snel zijn als hij eentje beschikbaar heeft want ik gok dat er per dag wel meerdere mensen naar hem telefoneren...

groetjes christophe
Gisteren een elektricien op bezoek gehad:
- er komt 3 fase binnen (oef)
- 500-700€ voor infrax om deze 3 fase te enablen, dus hun elektriciteitskast ombouwen
- 200-400€ voor de werken in het huis, dus eigen elektriciteitskast ombouwen
- 130€ voor keuring
Alles samen zal het dus 1000-1200€ kosten. Valt serieus tegen! Zal al maar beginnen sparen....

Yves uit geetbets had ik al gevonden via 2dehands. Die man heeft echt massa's machines!

Atmoz
14-01-17, 10:39
Ik heb je een jaar geleden op Fok ook al verteld dat je krachtstroom moest nemen, maar je wilde niet luisteren :confused:

Hehe :p
Tja, toen meende ik dus nog dat ik het écht nergens voor nodig had :o

Beickybeer
14-01-17, 14:06
Gisteren een elektricien op bezoek gehad:
- er komt 3 fase binnen (oef)
- 500-700€ voor infrax om deze 3 fase te enablen, dus hun elektriciteitskast ombouwen
- 200-400€ voor de werken in het huis, dus eigen elektriciteitskast ombouwen
- 130€ voor keuring
Alles samen zal het dus 1000-1200€ kosten. Valt serieus tegen! Zal al maar beginnen sparen....

Yves uit geetbets had ik al gevonden via 2dehands. Die man heeft echt massa's machines!

Jep die man heeft inderdaad keuze uit een 10tal machines! Hij kijkt ze zelf na, vervangt de onderdelen die stuk zijn en je kan met een gerust hart daar een combiné aanschaffen... Ook extras zoals freeskoppen/afzuiging/wielstel enzo kun je daar indien hij ze in voorraad heeft ook aankopen. Ik ben echt content dat ik 'm daar ben gaan ophalen!

bobmartin
14-01-17, 15:00
Ik weet niet of ik in jouw geval voor 380 aansluiting zou kiezen gezien de kosten.
Die 230 apparaten zijn zowel in Nederland als in Belgie regelmatig voor leuke prijzen te koop.
Je moet er alleen bovenop zitten.
Ik zou die €1000-1200 in ander gereedschap steken, dan in elektra.
Waarschijnlijk ga je in de toekomst toch anders werken, qua mogelijkheden.
En als je alleen werkt, heb je aan gewoon een 230 aansluiting meer dan voldoende.

Jos Cuypers
15-01-17, 20:08
Kevbos,
wat ligt er in je straat? 3×400 (dus 400v tss de fazes) of 3x230 (dus 230v tss de fazes)

Als je een 3x230 motor wil aansluiten op een 3x400v net, de motor gewoon in ster zetten.
De 3 x 400v motor wordt in een 3x400v netwerk in driehoek verbonden om maximale vermogen te halen.
Zo simpel is het, gewoon de specificaties van de motor en je electriciteitsnet vergelijken.

De specificatie 3 x 230v motor is dat er over een spoel 230v mag. Door de ster-verbinding krijgt iedere spoel 230 v van het 3 x 400 v net

Een 230 v monofaze motor heeft een spoel voor 230v en een aanloopcondensator zodat de motor in de juiste richting begint te draaien. Zonder condensator blijft hij stil staan en kun je hem met de hand in een bepaalde richting laten aanlopen (heb hier zo een oude motor liggen, maar gebruik deze niet)

Een 3 x 400v motor aansluiten op een 3x230v net is afgeraden

Jos
58330

mark20v
15-01-17, 20:56
Alles samen zal het dus 1000-1200€ kosten. Valt serieus tegen! Zal al maar beginnen sparen....


Ja, dat kan ik me voorstellen. Zelf was ik voor 200 euro klaar. Inderdaad geen keuring nodig en zelf alle arbeid gedaan. Goed te doen en daarmee een no-brainer.

Bij het bedrag waar jij over spreekt wordt het financieel minder aantrekkelijk als het slechts om 1 machine gaat. Dan blijft over de afweging of je kracht nodig hebt qua vermogen en meer professionele machines die erop kunnen.

Succes met de te maken keuze

PaulRT
16-01-17, 10:29
Als je een 3x230 motor wil aansluiten op een 3x400v net, de motor gewoon in ster zetten.

Het is verwarrend om te spreken over een 230V of een 400V motor.
Drie fase asynchrone motoren met 1 snelheid zijn er in 230/400V of 400/690V uitvoering, en kunnen dus altijd op 2 spanningen aangesloten worden.
In driehoek op de laagste, in ster op de hoogste spanning.




De 3 x 400v motor wordt in een 3x400v netwerk in driehoek verbonden om maximale vermogen te halen.
De aansluiting in driehoek klopt voor een 400/690V motor, maar waarom hij dan meer vermogen heeft ben ik heel benieuwd naar.
Op het typeplaatje zie je altijd 2 spanningen met 2 bijhorende stroomsterktes voor hetzelfde vermogen.




Zo simpel is het, gewoon de specificaties van de motor en je electriciteitsnet vergelijken.
Volledig mee eens.




Een 3 x 400v motor aansluiten op een 3x230v net is afgeraden
Een 230/400V motor werkt net zo goed op een 3x230V als op een 3x400V net.

Jos Cuypers
16-01-17, 12:57
Het is verwarrend om te spreken over een 230V of een 400V motor.
Drie fase asynchrone motoren met 1 snelheid zijn er in 230/400V of 400/690V uitvoering, en kunnen dus altijd op 2 spanningen aangesloten worden.
In driehoek op de laagste, in ster op de hoogste spanning.




De aansluiting in driehoek klopt voor een 400/690V motor, maar waarom hij dan meer vermogen heeft ben ik heel benieuwd naar.
Op het typeplaatje zie je altijd 2 spanningen met 2 bijhorende stroomsterktes voor hetzelfde vermogen.




Volledig mee eens.




Een 230/400V motor werkt net zo goed op een 3x230V als op een 3x400V net.


Paul,

bedankt om het volledige plaatje te geven.. . want ik ging er van uit dat we steeds spreken over 3F-400V als zijnde motoren met als toegelaten maximale spanning over 1 spoel van 400V. (dus 400/690V Motor) en de 3F230V als de motor met als toegelaten maximale spanning van 230V over de spoel (dus een 230/400V Motor)


Ik heb jaren grootvermogen motoren geinstalleerd voor hydraulische pompen op 210 bar - 165 l/minuut. dit waren altijd 3F-400/690V motoren.
De ster-schakeling gebruikten we om de motor op te starten Het lagere amperage dat de motor dan trekt zorgde er dan voor dat de zekeringen niet sprongen. Dit liet dan toe om op nul-last de motor op toeren te laten komen. Als hij dan op toeren was, en we de druk naar 210 bar lieten gaan, werd de motor eerst omgeschakeld naar driehoek. Maar ja, we spreken hier over 80kW en meer.. en onze machines thuis zijn van een lichter caliber en normaal geven we ze de tijd om in nul-last op snelheid te komen zodat de zekeringen (normaal gezien) het wel houden..

Jos

PaulRT
16-01-17, 13:22
Jos ,

Graag gedaan.

Vroeger werden 400/690V motoren met een relatief groot vermogen inderdaad gebruikt om, na een ster/driehoek aanloop, te draaien op 400V.
Echter, bij ster/driehoek is er nog altijd een stevige stroompiek bij het overschakelen.
Tegenwoordig gebruikt men softstarters en frequentieregelaars voor een zachte aanloop zonder hoge stroompieken.

Bert2
16-01-17, 14:10
Bij mij zit het er ook behoorlijk ingeprent maar 220 en 380 volt bestaan niet meer, vanaf 1988 is het geleidelijk verhoogd naar 230/400.

Bij mij komt 3 fasen standaard het huis in, net zoals bij Marc weinig kosten om er ook gebruik van te maken, voor de energierekening maakt het niet uit.

ruudjuh92
16-01-17, 19:14
Gisteren een elektricien op bezoek gehad:
- er komt 3 fase binnen (oef)
- 500-700€ voor infrax om deze 3 fase te enablen, dus hun elektriciteitskast ombouwen
- 200-400€ voor de werken in het huis, dus eigen elektriciteitskast ombouwen
- 130€ voor keuring
Alles samen zal het dus 1000-1200€ kosten. Valt serieus tegen! Zal al maar beginnen sparen....

Yves uit geetbets had ik al gevonden via 2dehands. Die man heeft echt massa's machines!

dit is wel serieus veel geld en er ligt al 3 fasen binnen

ik heb gisteren alle kabels en stekkers en dozen besteld
bij ons ligt dit ook al binnen maar het ombouwen van de meterkast kost een automaat 380v van 25 euro en wat stukjes kabel
ik was totaal 125 euro kwijt met alle kabel en stekkers erbij voor 3 muur aansluitingen 380v verdeeld over heel de schuur en tevens ook 18m kabel voor een extra 230 groep in de schuur voor de compressor
dan vind ik dik 1000 euro aan sleutel kosten voor een monteur echt veel geld

wij gaan iig alles zelf aansluiten maar indien dit bij jou niet lukt ms ergens anders nog een betere offerte aanvragen

gr ruud

Snelle Jelle
09-04-17, 09:47
Ik heb wel de knoop doorgehakt om een 3fasen aansluiting te nemen.
Ik heb nu 1x25A aansluiting en dat wordt 3x25A eind van de maand.
Dit kost bij Liander eenmalig €200,=.
Verder ben ik €700euro verder voor een hele nieuwe groepenkast met 48 modulen.
Hier een paar overwegingen:
Ten eerst heb ik straks 380V in mijn werkplaats. 😎
Meer opties op de (2e hands) markt voor machines.
Meteen voorbereid op een toekomstige 380V kookplaat
Voorbereid voor een toekomstige warmtepomp
Voorbereid op elektrisch laden van een auto. Dat gaat sneller met 3fasen.

Ik ben net verhuisd en verwacht hier nog wel een lange tijd te wonen, dus dan vind ik het nog wel waard om te investeren in krachtstroom.
In de toekomst zal het toch naar All-Electric wonen gaan. Dus geen gasaansluiting meer. (In 2040 is dat gesteld door de overheid)
Dan is alles in de meterkast alvast goed voorbereid.

Een vraag. Neem ik een B of C automaat voor de 380V in de werkplaats?

SunRayes
09-04-17, 09:57
Ik ben net verhuisd en verwacht hier nog wel een lange tijd te wonen, dus dan vind ik het nog wel waard om te investeren in krachtstroom.


Goed zo! verstandige keuze. Je zal er veel plezier van hebben.



In de toekomst zal het toch naar All-Electric wonen gaan. Dus geen gasaansluiting meer. (In 2040 is dat gesteld door de overheid)
Dan is alles in de meterkast alvast goed voorbereid.

Hahaha, onze overheid.....


B of C automaat hangt af van de apparatuur die je er op aansluit.
Als het niet nodig is, is B veiliger omdat die sneller uitschakelt. Maar als je allemaal problemen met inschakelstroom verwacht, dan neem je C.

svenskapelsin
09-04-17, 10:04
Lintzaag, Robland combinatiemachine etc gaat prima op b. Zware lasapparaten willen wel eens problemen geven.