PDA

Bekijk Volledige Versie : Inzagen splinterbescherming



Spaander
06-02-16, 11:17
Ik heb een vraagje over het inzagen van de splinterbescherming op een geleiderail.
Moet dat gebeuren met hout eronder of met vrije ruimte?
Alvast bedankt, mvg,:).

Rinaldo
06-02-16, 12:15
Ik heb een vraagje over het inzagen van de splinterbescherming op een geleiderail.
Moet dat gebeuren met hout eronder of met vrije ruimte?
Alvast bedankt, mvg,:).


Het is beter met materiaal eronder

3dmazter
06-02-16, 13:55
Zou er wat onder doen anders buigt de strip door.

Nova
06-02-16, 14:52
Zou er wat onder doen anders buigt de strip door.

Daar ben ik het ook mee eens met de boven staande antwoorden, maar hoe doen jullie het aan het begin van de liniaal.

Koppel je er een tweede liniaal aan om het eerste stukje van de te bewerken liniaal te kunnen inzagen.

houtenklaas
06-02-16, 15:46
Ik laat hem aan het begin van de liniaal invallen. De achterkant een beetje laten uitsteken bij de liniaal kan ook.

WR1944
06-02-16, 16:13
Dat inzagen van de anti-splinterstrip aan het begin en einde van de lineaal is nauwelijks interessant omdat je daar normaliter niet komt met je zaagblad. Alleen als je linealen gaat koppelen krijg je er mee te maken. Alleen de eerste keer heb ik bewust de strip ingezaagd. De volgende keren kwam dat vanzelf bij het eerste gebruik.
Mocht iemand het niet weten: de strip bij Festool is los te trekken en opnieuw aan te brengen. Als de strip wat rafelig wordt kun je hem zo weer strak maken door de strip een millimeter op te schuiven.

Spaander
06-02-16, 18:33
Allemaal bedankt voor jullie antwoorden.
Mvg,:).

Spaander
19-02-16, 10:11
Nu het vervolg op deze vraag,
Na inzagen van de strip heb ik voor het eerst met een F... invalzaag met geleiderail gezaagd.
Wat een genot en precisie en een hele mooie zaagsnede (18mm multiplex).

Maar hoe lang gaat ongeveer zo'n splinterbeschermingstrip mee, b.v. hoeveel zaagsnede 's?
En blijft deze strip bij 45 graden zagen ook nog precies op maat als je daarna weer 90 graden zaagt?
Ik zou graag weer jullie antwoorden willen ontvangen bij voorbaat mijn dank.
Mvg,:).

3dmazter
19-02-16, 10:51
Ik zou zeggen.
Zet de zaag op de liniaal
Kantel hem naar 45° en kijk of het blad nog langs de strip valt.
Volgens mij is het bij de festool gelijk of je nou 90 of 45 graden zaagt.
Bij mijn makita cirkelzaag moet ik de geleider verstellen

neel
19-02-16, 15:00
Bij gebruik van een Festool invalzaag onder 45° valt het zaagblad precies onder de beschermingsstrip.
Zodoende wordt de beschermingsstrip niet beschadigd.
Hoe dat bij andere merken is weet ik niet.
http://www.festoolusa.com/images/features/TS-55-Cut-Line.jpg

WR1944
19-02-16, 18:46
De invalzagen van Festool (en naar mijn weten ook Mafell) maken gebruik van een virtueel draaipunt. Bij het verstellen van de hoek glijdt het losse deel in een cirkelvormige gleuf waarvan het denkbeeldige middelpunt net op het materiaaloppervlak, dus aan de onderzijde van de splinterstrip ligt. Daardoor beschadig je de spintertrip niet maar gaat het verstellen ook een ietsje stroever dan bij zagen met een gewoon scharnierpunt.

Bert Vanderveen
19-02-16, 18:51
Ik heb eergister nog een nieuwe strip op een rail geplakt en ingezaagd. Gewoon over de rand van de tafel stekend, met niks eronder., vier mm zaagdiepte. Aan het eind voorzichtig doordrukken tot die ook schoon is; vervolgens even weer aan het begin zaag erop en langzaam achteruit tot de hele strip gedaan is. Het is namelijk wel handig als je de hele lengte ingezaagd hebt vanwege pasleggen aan streepjes.

Spaander
19-02-16, 20:11
Bedankt weer voor de antwoorden,
maar ik mis nog het antwoord op hoe lang doe je met zo'n splinterbeschermingsstrip?
Hoeveel zaagsnede 's kun je er ongeveer mee zagen of waar moet je opletten als je deze moet vervangen?
Mvg,:).

houtenklaas
19-02-16, 20:23
Dat is zo niet in een aantal zaagsneden te vatten. De eerste strip heeft er bij mij een jaar of 5, 6 op gezeten, en daarin is de zaag veel gebruikt en uitgeleend. In principe 'slijt' de strip niet nadat je hem ingezaagd hebt, want dan loopt de zaag er precies langs.

En zoals eerder opgemerkt, je kan hem ook nog een keer losmaken en iets verschoven opnieuw vastplakken en inzagen. Dan kan-ie weer een mooi tijdje mee.

neel
19-02-16, 20:25
In principe kun je er heel lang mee doen.
De zaag beschadigd de strip nl. niet bij het zagen.
Alleen als je ondanks de liniaal per ongeluk uitschiet met de zaag of er met een andere invalzaag gebruik van maakt.
Ook wil de lijm van de strip wel eens loslaten maar die kun je zelf gewoon weer vastlijmen.
Bij beschadigingen kun je de strip loshalen en bv. 1 mm opschuiven op maat afzagen en weer vastlijmen.
De strips zijn ook gewoon los verkrijgbaar in lengten 1,4 m en 5 m.

Spaander
20-02-16, 08:56
Ik wilde n.l. een strip in reserve aanschaffen maar als ik jullie antwoorden lees hoeft dat niet.
Zolang ik niet van de rails afschiet en geen ander maat zaagblad (dikte) gebruikt kan ik nog jaaaaren voort.
Nogmaals bedankt voor jullie antwoorden.
Mvg,:).

Bert Vanderveen
20-02-16, 10:53
Ik heb op de MFT-rail een nieuwe strip geplakt omdat ik een nieuwe TS55R heb; mijn oude TS55 verblijft nu permanent in de zaagmodule van de VL. En omdat iedere zaag net iets anders kan zijn, heb ik die nieuwe strip genomen, plus dat ik een nieuw blad in de MFT heb gezet en die toen helemaal schoon had gemaakt en toch moest hercalibreren, enz.
De oude strip (vier jaar erop, denk ik) was nog niet versleten. Die ga ik trouwens hergebruiken als 'glijstrip' zodra ik daar nood aan heb…

usernaamvergeten
20-02-16, 21:02
Nu we het toch over de invalzaag hebben... mijn TS55 zaagt niet helemaal haaks is mij opgevallen. Had eerst al een vermoeden, maar met 20mm dikte merk je het niet zo. Bij 50mm diep is het al beter zichtbaar, neigt een beetje naar -1. Ik neem aan dat dat niet aan de geleiderails ligt, dus vraag ik mij af of dit te kalibreren is en zo ja hoe?

WR1944
20-02-16, 23:31
Zowel de 0 graden als de 45 graden positie is te calibreren. In de voetplaat zitten schroefjes voor de 0 graden en 45 graden correctie. Als je over een Wixley o.i.d. beschikt kun je de zaak calibreren. Zet de zaag op een vlakke ondergrond. Verwijder de zijplaat. Laat de zaag maximaal neer. Stel de Wixley op 0 graden op de ondergrond. Klik het tegen het zaagblad. Corrigeer indien nodig met de schroefjes tot je op 0 of 90 graden bent.
Er kan ook een andere orzaak in het spel zijn, het te hard aandrukken van de zaag. Dit kan een lichte afwijking veroorzaken.

usernaamvergeten
21-02-16, 09:35
Thanks!

Jimbo
21-02-16, 12:10
Ik zou zeggen.
Zet de zaag op de liniaal
Kantel hem naar 45° en kijk of het blad nog langs de strip valt.
Volgens mij is het bij de festool gelijk of je nou 90 of 45 graden zaagt.
Bij mijn makita cirkelzaag moet ik de geleider verstellen
Welke Makita is dat? Ik heb de SP6000 - ok, een invaller - en die kantelt aan de onderkant vd strip: http://www.makita.be/images/SP6000_job.pdf

bobmartin
21-02-16, 22:24
Ik zou wel een strip in voorraad nemen voor dat tientje.
Ik heb mijn Festo (zo heette dat voorheen) ik denk al vijftien jaar. Ik heb al vijf of 6 keer een strip vervangen. Of ze gaan los of ze raken beschadigd.
Van de week een nieuwe fs 800/2 gehaald. Nieuw freud zaagblad erop. Paar keer recht gezaagd, toen onder 45 (wat niet meevalt met een oude) en de strip is iets geraakt.
Gelijk een nieuwe fs 800/2 besteld en een nieuw lint gehaald. De ene liniaal is voor 45 graden en de ander voor recht.

Bijtel
22-02-16, 09:55
Bij mijn zaag kantelt de zaag helaas anders. Dus onder 45 graden zagen kan niet langs de antisplinterstrip. Het is ook geen invalzaag, dus het beste is de zaag pas van de lineaal af te halen als deze stil staat. Bij m'n eerste lineaal is ie daar flink van gesleten. Ha, toch wat nadelen ontdekt :rolleyes:

Ik zou wel de gehele strip inzagen, want je legt deze langs de aftekenlijn. Dat lijntje staat ook wel eens buiten het te zagen deel, bv. bij invallen.

Spaander
25-02-16, 22:22
Beste mensen hierbij wil ik de beginneling met een invalzaag die ook voor de eerste keer een splinterstrip inzaagt behoeden voor de fout die ik gemaakt heb.
Omdat helaas niemand mij voor deze valkuil heeft gewaarschuwd ben ik in blind vertrouwen aan de gang gegaan.
Hup de geleiderail op een houten plaat, invalzaag erop afstellen zodat ie mooi strak heen en weer glijd en gaan met die banaan en roets splinterstrip ingezaagd.
Daarna nog even een plankje op maat gezaagd en dat was pico bello in orde.
Nu had ik ook nog een korte geleiderail van 80 cm, die heb ik vandaag ingezaagd om een paar korte stukjes te zagen.

Maar nu komt het, ik wil de 80 cm rail netjes op de afgetekende lijntjes plaatsen en zie dat de splinterstrip niet mooi is ingezaagd aan het einde maar ook niet aan het begin van de rail.
Hoe kan dat nu, dus nog even naar de 140 cm rail gekeken en ja hoor daar is ook het begin en het einde niet helemaal goed.
Ik de invalzaag weer op de rail gezet en heen en weer met dat ding, de afstelling is goed en het glijd mooi strak maar op het einde voelde ik toch wat speling.
Hoe kan dat nou dacht ik, dus nu maar eerst even beter kijken en ja hoor daar zat het probleem…

Achteraf is het natuurlijk logisch maar als je de splinterstrip tot het einde inzaagt gaat de voorste afstelknop uit de rails en de zaag gaat uit zijn koers.
Dat is natuurlijk ook aan het begin gebeurd toen ik de invalzaag daar achteruit heb geschoven.
Ik ga dit nu oplossen door een zaagblad bij ecotools te kopen die is 2,6 mm dus zaag ik er weer een stukje van de splinterstrip af maar dit keer met de koppelstukken er tussen aan het begin en einde.

Mvg,:).

houtenklaas
25-02-16, 22:28
Je kan ook de splinterstrip eraf halen, 1 mm opschuiven, weer opplakken en opnieuw inzagen. Nu je de 80cm rail hebt kan je die een het begin en het eind als verlenging gebruiken. Als je de railkoppelstukken niet hebt kan je de 2 rails ook tegen een balkje aan leggen en ze zo in 1 lijn leggen.

Bert Vanderveen
25-02-16, 22:41
Rails koppelen is geen goed idee & zeker niet met de koppelstukken die Festool daarvoor heeft — te kort, te slap, te onnauwkeurig. Die van Makita zijn al beter en in de VS zijn er slimmeriken die nog betere oplossingen hebben verzonnen… Als ik rails koppel leg ik er nog een lange plak recht staal langs om te checken, druk de rails vooral niet strak tegen elkaar en ben heel voorzichtig met zijdelingse druk bij het zagen & dan nog kun je zomaar een halve millimeter ernaast zitten op een plaatlengte.

Vandaag las ik een goede tip: koop een rail voor de lengte die je nodig hebt.

En uit de praktijk van het splinterstrip-zagen: als je een beetje handig werkt kun je die eindstukjes ook goed afzagen. Je maakt een soort zwaai naar boven als je bij het eind bent en het omgekeerde bij het begin. Is me vorige week nog gelukt!

WR1944
25-02-16, 23:04
Er zitten aan de zaag twee afstelknoppen om de zaag strak op de geleiding te laten lopen. Het lijkt me daarom ook logisch dat je de strakke geleiding kwijt bent zodra één van de twee glijpunten van de rail los komt. Als je twee stukken rails hebt kun je die koppelen. Dan kun je de einden van beide rails inzagen. Door de rails andersom te koppelen heb je uiteindelijk de hele lengte van beide rails te pakken.
Dit echter is de theorie. Waarom wil je de hele strip inzagen? Dit is totaal overbodig. Je hoeft de strip niet in te zagen op plekken waar je in normaal gebruik niet komt met je zaagblad. En als je met een gekoppelde rails werkt wordt automatisch dat laatste stukje meegenomen. Je hebt dan wat plastic snippers op je hout en dat is alles. En de strip is een paar keer een millimeter te verschuiven om een nieuwe gladde strip te krijgen.
Het koppelen van rails doe je op een vlakke ondergrond zodat de rails in hoogte op elkaar aansluiten en je soepel over de overgang glijdt met de zool van de zaag. Eerst zet de de verbinding aan de onderkant vast met een heel klein beetje ruimte tussen de rails. Dan zet je de bovenste vebinder vast terwijl beide rails op een vlakke ondergrond liggen met een lange waterpas of een derde lineaal om de achterkant precies uit te lijnen. Zet de schroeven niet te vast om vervorming van het aluminium te verkomen. Maar behandel de gekoppelde rails ook met beleid om uit de lijn raken te verkomen.
Bij de TS55 zijn alle zaagbladen 2,2 mm dik dus je kunt probleemloos van zaagblad wisselen zonder de uitlijning kwijt te raken. Mijn ervaring is dat je op tienden van een millimeter zuiver kunt zagen als je met beleid te werk gaat.

RDE
26-02-16, 06:46
Vandaag las ik een goede tip: koop een rail voor de lengte die je nodig hebt.


Dat is ook datgene wat ik een tijd geleden heb gedaan , en ik stel vast dat je dan best zeer nauwkeurig werk kan afleveren ( zeker in combinatie met goed afgestelde parallelrails ) ... die lange rails zijn wel zeker bij Festool belachelijk duur... ik weet wat alu extrusie kost en de winstmarge die ze op zo'n rail nemen is eigenlijk te gek voor woorden ruim 250 voor ocharme 3m alu profiel... maar tja , zo'n rail werkt wel fijn...
ik had 2 stuks 1400 lengtes , in de ene heb ik gaatjes gefreesd en plan ik nog eens zo'n indexeersysteempje zelf te bouwen om gatenrijen te maken , de andere rail heb ik in 2 stukken gefreesd van +/- 850 en 550mm , die lengtes zijn voor wat ik doe vaak handig namelijk.
Voor inzagen splinterbescherming is het idd fijn om aan beide uiteinden van de rail een stuk aan te monteren zodat je glijschoen van de zaag lekker door kan lopen.

Toxiq
26-02-16, 07:38
Beste mensen hierbij wil ik de beginneling met een invalzaag die ook voor de eerste keer een splinterstrip inzaagt behoeden voor de fout die ik gemaakt heb.
Omdat helaas niemand mij voor deze valkuil heeft gewaarschuwd ben ik in blind vertrouwen aan de gang gegaan.

Da's niet helemaal waar

Op de eerste pagina word dit namelijk al aangehaald:


Daar ben ik het ook mee eens met de boven staande antwoorden, maar hoe doen jullie het aan het begin van de liniaal.
Koppel je er een tweede liniaal aan om het eerste stukje van de te bewerken liniaal te kunnen inzagen.


Er staat geen woordelijke waarschuwing maaaaaaaaaar, een goed verstaander heeft maar een half woord nodig ;)

Spaander
26-02-16, 08:13
@Toxiq, ja je heb gelijk nu ik het nog een keer zie, maar nu is het in ieder geval duidelijk voor de beginneling (zoals ik) aangehaald.

@WR1944, de hele strip inzagen vind ik persoonlijk prettiger als je later de strip tegen de aftekenlijntjes wil plaatsen op een grotere plaat.
Als de strip niet helemaal ingezaagd is moet je er altijd rekening mee houden dat je het ingezaagde tegen de lijntjes plaatst.

Ik wil mijzelf ook niet schoon praten het is gewoon een fout maar als je voor de eerste keer bezig bent met het inzagen kijk je meer waar je zaagblad is en voor je het weet ben je er uit gefloept. Maar het zal mij geen tweede keer gebeuren anders ben ik een geen ezel:D

Ik denk toch dat alle tips die weer door iedereen zijn gegeven waardevolle informatie is voor het forum. (als het er nog niet op staat;))

Mvg,:).

Toxiq
26-02-16, 08:50
Opzich is het natuurlijk ook een belabberd systeem, die linialen zijn best aan de prijs en ik kan me voorstellen dat er heeeeeel veel mensen zijn die er maar 1 hebben, dan is het inzagen ten alle tijden gedoemd een afwijking aan het begin en eind te hebben

WR1944
26-02-16, 21:18
Voor degenen die een rail als van Festool te duur vinden is er altijd nog de simpele oplossing. Neem een strook hardboard, een paar centimeter breder dan de zool van je (inval)zaag. Lijm een smalle strook hout aan één kant zodanig dat er nog wat hardboard overblijft om in te zagen. De rechtheid van die strook hout bepaalt hoe recht je zaagsnede wordt. Als je nu de hardboard strook inzaagt met de zool strak tegen de houten strook aan heb je hetzelfde gemaakt als een geleiderail. Je moet wel zorgen dat de zool tegen de houten strip aan blijft lopen.

@Toxiq, zoals ik al zei, met één rail zal je met beide glijders op de rail blijven en daardoor geen behoefte hebben aan een doorlopend ingezaagde rail. De eerste en laatste paar centimeters worden gewoon niet gebruikt.

houtenklaas
26-02-16, 22:35
En als je die houten lat dan in de maten neemt van de 'rug' op de Festool rail dan kan je de Festool zaag over die lat heen zetten en ben je van het probleem af dat je steeds richting de lat moet duwen om te voorkomen dat de zaag wegloopt.

WR1944
27-02-16, 00:42
En als je die houten lat dan in de maten neemt van de 'rug' op de Festool rail dan kan je de Festool zaag over die lat heen zetten en ben je van het probleem af dat je steeds richting de lat moet duwen om te voorkomen dat de zaag wegloopt.

Ik denk dat het aanbrengen van een kaarsrechte strook al een flinke opgave is. Het kaarsrecht aanbrengen van een relatief dun latje is dan een stuk moeilijker. Dat latje moet in de breedte dan ook nog goed evenwijdig zijn om niet te klemmen of te veel speling te hebben. En dan praten we nog niet eens over de effecten van fluctuerende vochtigheid. Tegen de tijd dat je dit goed werkend hebt gekregen is er al zoveel werk verzet dat de aanschaf van een aluminium rail misschien goedkoper uitpakt. ;)

ernstjan91
28-02-16, 16:45
Voor degenen die een rail als van Festool te duur vinden is er altijd nog de simpele oplossing. Neem een strook hardboard, een paar centimeter breder dan de zool van je (inval)zaag. Lijm een smalle strook hout aan één kant zodanig dat er nog wat hardboard overblijft om in te zagen. De rechtheid van die strook hout bepaalt hoe recht je zaagsnede wordt. Als je nu de hardboard strook inzaagt met de zool strak tegen de houten strook aan heb je hetzelfde gemaakt als een geleiderail. Je moet wel zorgen dat de zool tegen de houten strip aan blijft lopen.

@Toxiq, zoals ik al zei, met één rail zal je met beide glijders op de rail blijven en daardoor geen behoefte hebben aan een doorlopend ingezaagde rail. De eerste en laatste paar centimeters worden gewoon niet gebruikt.

dat werkt inderdaad prima. Alleen heb ik 18mm multiplex ipv hardboard gebruikt.

Clements
28-02-16, 21:23
Ik heb pas ook mijn plakstrip op de 1400 en 800 vernieuwd, geen probleem met inzagen. Gewoon bij het inzagen en uitzagen de druk dezelfde kant ophouden (naar buiten)
daarvoor was de splinterstrip erg versleten, op de plekken waar die wel aan de maat was met potlood een markering op de lineaal aangebracht. Hoef je ook niet te gokken.