PDA

Bekijk Volledige Versie : afrondfrees in freestafel: niet voldoende diepte?



Duncan
17-01-16, 13:21
Ik wil een afrondfrees gebruiken in mijn OF1010 in een zelfbouwfreestafel.
Als ik de afrondfrees op mijn normale manier inspan: erin laten zakken tot bodem van de spantang, ietsje terugtrekken, dan
ga ik in de freestafel niet aan voldoende diepte komen om een volledige kwartrond af te frezen.

Hoe doen jullie dat?

Alvast bedankt en groeten,
Duncan

Wooper
17-01-16, 13:22
Volgens mij staat er op de schacht van een frees een markering tot hoe diep je deze in de frees moet steken. Weet je zeker dat je hem niet te de diep in de frees steekt?

Duncan
17-01-16, 13:26
Dank je Wooper,
Het zijn allemaal JSO TR freesjes die ik heb. het was me nog niet opgevallen. Ik ga kijken

chevy66
17-01-16, 14:06
Als je je spantang uit de machine haalt en je de frees er zo diep insteekt dat hij er een 1 mm doorheen steekt, dan heb je de maximale uitsteeklengte. Dit kan je even merken met een viltstift. Als je het dan nog niet haalt,kan je kijken of je door de diepteaanslag in te draaien nog iets kan winnen.

Spaander
17-01-16, 15:18
Misschien is er nog wat lengte te halen tussen de verbinding bovenfrees en het blad van je eigengemaakte freestafel?
Mvg,:).

Duncan
17-01-16, 16:35
Is het ook een optie om zo'n verlenger te gebruiken?
Ik wil op geen enkele manier iets doen wat niet veilig is namelijk.
https://www.baptist.nl/houtbewerkers/frezen/onderdelen-en-toebehoren-voor-bovenfrezen/cmt-verlenging-8-mm-m10x1-5

houtenklaas
17-01-16, 16:38
Een OF1010 gaat bij mij met afrondfreesjes makkelijk diep genoeg. Ik gebruik een plaatje MDF van 12mm als 'freesplaat'. Hoe dik is jouw tafel/inlegplaat?

Duncan
17-01-16, 17:09
Mijn inlegplaat is 10mm. Ik heb ook de bruine plaat eronder vandaan gehaald.
Misschien zet ik mijn freesje dan toch te diep.
Ik moet wel zeggen dat ik het gemeten heb met een latje, ik heb nog niet echt gefreesd.

Als het bij jou lukt moet het mij ook lukken.

Wim Kluck
17-01-16, 18:57
Op de of zit een drietraps instelling om de frees diepte op vaste maten in te stellen. Ofwel de diepte instelling. Staat deze soms verkeerd? ?

Duncan
17-01-16, 20:46
Dank je wel, ik ga het checken.

burley
17-01-16, 21:05
Een stift verlenging kan je ook prima gebruiken, ik heb hem bij de OF1400 gebruikt. Het enige puntje van aandacht was, dat als de verlengstift er in zat de frees sowieso onder de zool uitkwam. Daardoor moest ik ofwel de zool verdikken ofwel een en ander eerst frezen zonder verlengstift en daarna nog een keer met stift.

Geen probleem, maar wel even opletten dus

Wim Kluck
17-01-16, 21:19
Probeer verlengstiften te vermijden. De of 1010 is een relatief lichte frees. Frees maakt al meer dan 20000 toeren nu ga je er nog een hefboom opzetten. Ik heb het zelf ook wel eens gedaan. Maar voorzichtigheid is geboden.

Duncan
22-01-16, 21:32
:rolleyes:, waar is die 'schaam' smiley.....
Het is inderdaad een kwestie van de dieptestop helemaal indraaien: diepte genoeg.
Mijn excuus is dat ik een paar jaar niet met mijn frees gewerkt heb.
Allemaal hartelijk dank voor de hulp.

Spaander
23-01-16, 09:43
Probeer verlengstiften te vermijden. De of 1010 is een relatief lichte frees. Frees maakt al meer dan 20000 toeren nu ga je er nog een hefboom opzetten. Ik heb het zelf ook wel eens gedaan. Maar voorzichtigheid is geboden.
Zit er niet een maximale toerental op alle verlengstiften?
Degene die ik heb (trend) heeft max 18000 toeren. (in OF 2000)
Kan me wel voorstellen dat een verlengstift van mindere kwaliteit die niet goed uitgebalanceerd is daardoor gevaarlijk kan zijn.
Mvg,:).