PDA

Bekijk Volledige Versie : Sponningfrees



Toxiq
05-01-16, 18:12
Ik was opzoek naar een sponningfrees (bij voorkeur met een snijlengte van ca 20mm)
De freesjes bij Ecotools zijn uitverkocht (hebben minder snijlengte) https://www.ecotools.nl/sponningfrees-471318/
Het freesje dat ik wel gevonden heb vond ik aardig aan de prijs, ik denk namelijk dat de kwaliteit niet veel anders is dan die van ecotools

http://www.mzsgereedschap.nl/jhv-hm-sponningfrees.html?id=17126495&quantity=1


Nu zou ik evt zoiets kunnen kopen: https://www.ecotools.nl/opnamespil-8mm/ maar de schijffrees van bijv. 10mm snijhoogte is uitverkocht :(
Dus ik vraag me af, zou ik evt 3 schijfjes van 5mm kunnen stapelen ? https://www.ecotools.nl/schijffrees-5mm/

Mocht er iemand reserve hebben f een sponningfrees die hij/zij kwijt wil, dan hoor ik het graag
ik kan zowel 8 als 12 mm kwijt

Een andere vraag is, soms zie je mooie freeskopen voor een 30mm as, zou ik, als ik daar een as in zet en deze af laat draaien tot 12mm kunnen gebruiken of is dat No-Go ??

Pel
05-01-16, 18:22
De laatste vraag om een as van 30 mm af te draaien naar 12 mm zodat hij in jou freesje past, zou ik toch maar niet doen, m.i. levens gevaarlijk. Zo'n freeskop wat voor een 30 mm as is bedoeld, is voor een veel zwaardere machine bedoeld als dat freesje van jou. Je kunt de sponningen er toch gewoon uitzagen.

Groet Pel.

pw64kleinmeubel
05-01-16, 18:25
frezen met asgat 30 mm zijn voor een prof. stationaire machine met een as van 30 mm ditzijn freeskoppen met een gat i.p.v. een as.

3dmazter
05-01-16, 18:27
Als het geen haast heeft.
Kijk even op aliexpress.
Daar komt et ecotool spul ook vandaan

Pel
05-01-16, 18:36
@pw64kleinmeubel. Je hebt de vraagstelling m.i. verkeert gelezen, Toxiq wil een as van 30 mm afdraaien naar 12 mm, maar op de as van 30 mm een freeskop zetten wat past op de as van 30 mm. Dus het af gedraaide stuk as van 12 mm in zijn frees zetten met freeskop en as van 30 mm, hoe hij de freeskop vast wil zetten vraag ik mij ook af?

Roeland
05-01-16, 18:38
Bij rvs frees gereedschap
http://www.rvstools.nl/?catalogcategory/4395911083/Schijffrees,+HM.aspx&catalog=1
Volgens mij hebben ze ook een set met 5 opeen lopende maten en een kogellager en speciale tussenringen. Kon het alleen niet zo snel vinden.
Ik heb zo'n set van RVS koste me 10 jaar geleden 149,-
En dit zijn ook goede frezen
http://www.cmtonline.eu/cmt-bovenfrezen/cmt-schijffrees.html

groetnis, Roeland

volgens mij kun je ze ook bij gereedschappro kopen/bestellen

maja158
05-01-16, 18:44
Een andere vraag is, soms zie je mooie freeskopen voor een 30mm as, zou ik, als ik daar een as in zet en deze af laat draaien tot 12mm kunnen gebruiken of is dat No-Go ??

Niet doen. Mij bellen! Zoek nog mooie freeskoppen voor de Hammer. ;)

Groet,
Jan

JOHN LAMERS
05-01-16, 19:08
Hey Jeroen,

Ik heb deze event tijdje geleden aangeschaft om sponningen in teak te frezen.
super resultaat, en de plaatjes blijven veel langer scherp dan een ecotools freesje.
ik heb er toen 47 euro voor betaald incl. Het lagertje dat zit er standaard niet bij.
De bijtelplaatjes kun je ook nog een keer draaien als ze bot zijn, en de zijn een stuk goedkoper in aanschaf dan de RVS frees.
een sponning van 19mm hoog doe ik in 2 keer.
Niet zo goedkoop als ecotools, maar je hoeft ook niet zo vaak een nieuwe te bestellen.:p

4092840929

Groet, John

Toxiq
05-01-16, 20:52
Per, Een OF2200 is toch een redelijk zware machine, dat is geen freesje meer :D
Je hebt wat ik wil in je beschrijving wel goed
Mijn idee was een losse as kopen voor een 30mm machine (die zijn er wel) en dan af laten draaien naar 12mm, de freeskop zet je gewoon vast op de as zoals dat altijd gedaan wordt
Ik wil overigens de machine dan niet meer met de hand gebruiken maar in de CMS-OF https://www.festool.nl/Products/Accessoires/Pages/Detail.aspx?pid=570251

3Dmazter, ik gezocht op Aliexpress maar ik kan geen sponningfrezen vinden

Roeland, bedankt voor de tip, de oplopende set heeft ecotools ook (wel op voorraad) maar ook die heeft een beperkte snijhoogte

Jan, ik wil de kop niet toetakelen, maar gewoon een as op maat maken...Ik denk dat de Festool OF2200 dat wel aankan

John, kun je daar zijlings een sponning mee frezen ? als ik het zo zie dan lijkt het dat het lager net zo breed is als het snijvlak

Nog even een vraag uit mijn eerste post:
Nu zou ik evt zoiets kunnen kopen: https://www.ecotools.nl/opnamespil-8mm/ maar de schijffrees van bijv. 10mm snijhoogte is uitverkocht http://www.woodworking.nl/images/smilies/frown.png
Dus ik vraag me af, zou ik evt 3 schijfjes van 5mm kunnen stapelen ? https://www.ecotools.nl/schijffrees-5mm/

Iemand die weet of je die schijfjes kan stapelen ?

JOHN LAMERS
05-01-16, 21:26
Het klopt dat het lager de zelfde diameters heeft.
standaard zit het lager er niet op, die heb ik er op debet om hpl laminaat gelijk te frezen met een blad waar het op was gelijmt.
Ik begrijp niet helemaal wat je met zijdelings frezen bedoelt.

JOHN LAMERS
05-01-16, 21:28
Je kunt trouwens meer schijffrezen stapelen wel ringetjes er tussen zodat het hardmetaal van de tanden elkaar niet raakt.

Toxiq
05-01-16, 21:48
Dit freesje zit het lager onder de kop

http://static.webshopapp.com/shops/055203/files/020084567/jhv-hm-sponningfrees.jpg

Bij de jouwe (cmt ?) zit hij erboven en zou je dus je frees op het materiaal kunnen zetten en van bovenaf frezen (al zou een gewone frees met ondersnijdende messen dan goedkoper zijn)
ik wil dus gewoon de frees langs de zijkant van het materiaal halen
machien staat er op, kop loopt er langs en het lager zorgt voor een maximale diepte

Heb je toevallig een serienummer van dat CMT freesje, dan kan ik kijken of het wat voor mij is

Roeland
05-01-16, 23:19
Dit misschien http://www.cmtonline.eu/cmt-rabatfrees-met-wisselbare-messen-kops-lager-50-8-x-87-3-mm-schacht-12-mm.html



groetnis, Roeland

Pel
05-01-16, 23:23
Waarom zaag je de sponning er niet gewoon uit op de cirkelzaag?

Groet Pel.

Emilio
06-01-16, 00:51
Ik heb nog wel het nodige van RVS gedubbeld liggen, zou moeten kijken of de juiste maat ertussen zit als dat interessant is. Zijn prima freesjes.
Aan de andere kant, iets met een zaagtafel...?

Steven Gauwberg
06-01-16, 07:10
Een freesas van 30mm laten afdraaien en dan met frezen die bedoeld zijn om op relatief trage toeren te draaien aan bovenfreessnelheid laten draaien? Ik denk hier toch al betere ideen gezien te hebben��. Nee, niet doen man! De lagers in je bovenfrees zullen je dankbaar zijn��. En op termijn je vingers ook vermoed ik.
Mocht je het toch doen: Vergeet het niet te filmen, lijkt me geweldig materiaal om aan te tonen hoe je iets zeker niet doet��. Kan wel es viraal gaan��.

Sponningen zaag ik altijd, daar houd je bovendien prima roerstokjes aan over.
Als je dan toch frezen wil gebruiken die bedoeld zijn voor een as van 30, zou ik uitkijken op marktplaats naar een stationair machientje. Af en toe komt er wel es eentje langs ..

Groeten, en succes ermee!
Steven

JOHN LAMERS
06-01-16, 07:46
Jeroen,

Het serinummer staat op de 2e foto, hij wordt zonder lager geleverd!

Toxiq
06-01-16, 08:44
Zagen heeft niet mijn voorkeur
Roeland, dat is een prijzig maar wel heel mooi freesje, zoiets zou ik wel wel bereid zijn om dieper in de buidel te tasten, dank je !

pw64kleinmeubel
06-01-16, 09:21
Sponning uitzagen en nafrezen is mijn inziens de beste optie. Bedenk wel dat een frees met een 30 mm as/gat ook zelf een behoorlijke doorsnede heeft en dat waarschijn lijk je frees geheel boven je tafel zal moeten staan en uit de hand frezen is mijn inziens totaal geen optie.

Bijtel
06-01-16, 11:33
Beter in een freestafel. Dan heb je geen lager nodig op de frees. En kan je elke frees gebruiken.

guidovanalphen
06-01-16, 12:09
Niet doen. Mij bellen! Zoek nog mooie freeskoppen voor de Hammer. ;)

Groet,
Jan

Ik ook, ik zoek ook nog meer mooie 30mm frezen voor in de Hammer ;-))

Mhg, Guido

Toxiq
07-01-16, 15:18
Ik heb inmiddels ongeveer 48 planken gedaan maar dan met een liniaal en geleider, dat werkt toch niet ideaal, bij verschillende plankbreedte (en er zit wel een wat in) wijkt de groef af en de liniaal kan schuiven als je niet oplet
Echter heb ik wel alles uit de hand gedaan, ditmaar met de OF1400 omdat ik daar een geleider voor heb (voor de linaal)

nu moet ik nog meer planken doen, ik wil wat frames maken tbv tekeningen die ik in wil lijsten, daarom (en andere projectjes in de toekomst) wil ik een sponningfrees hebben

Ik heb 2 CMS-OF modules dus kan in de werkbank wel met elk freesje doen wat ik wil, maar met planken van ruim 3 meter is dat niet erg handig

Toxiq
07-01-16, 22:46
Het ligt niet stil, zeer waarschijnlijk bestel is het CMT freesje dat roeland poste

coko
07-01-16, 23:32
...
Ik heb 2 CMS-OF modules dus kan in de werkbank wel met elk freesje doen wat ik wil, maar met planken van ruim 3 meter is dat niet erg handig

Zulke lengtes kan ik ook niet in mijn hok frezen, maar met een Q&D freestafel in een workmate en een extra set handen is het prima te doen!

chevy66
08-01-16, 08:22
Waarom wil je die planken met de lineaal frezen? Als ik een sponninkje moet maken, gebruik ik een gewone ronde frees van 25mm rond.
Ik gebruik de geleider die met de twee stangetjes aan je frees vastgezet kan worden. Ik druk de twee kunststof plaatjes eruit en gebruik de gaatjes om een stukje multiplex aan vast te schroeven. Daar haaks op schroef ik een stukje multiplex, dat ik rond maak aan een kant. Dit laat je tegen je hout lopen. Op deze manier krijg je een konstante sponning Ook als het gebogen vormen zijn of als het hout niet mooi recht is. Om het soepel langs het hout te laten lopen gebruik ik een stukje kaars.

blackarmor
08-01-16, 09:29
ik heb er nog enkele liggen
http://www.2dehands.be/bouw/gereedschap-machines/freesmachine/houtfrezen-s8-259520456.html