PDA

Bekijk Volledige Versie : 3x400 naar 3x230?



KevinD
31-12-15, 17:02
Ik heb hier thuis dus 3x400 (3f+N) liggen maar ik kan een machine kopen met 3x220(verkoper vertelde dit, veronderstel dat dit 3x230 is?), kan ik dit aansluiten of wat moet er hiervoor gebeuren? En is dit wel intressant of pas ik hiervoor beter?
De reden dat ik vraag of dit intressant is is na even googlen dat je minder kracht hebt en hoger elektriciteitsverbruik ten opzichte van een 400v?
Ik ken er dus niet zoveel van, ook al ff bezig met googlen maar kom niet zoveel wijzer! :confused:

Sang
31-12-15, 17:07
Even meten, tussen fase en nul zou 230 moeten zijn, en tussen twee fasen 400

KevinD
31-12-15, 17:09
Ja dat begrijp ik, dit is de situatie bij mij thuis maar ik kan een machine kopen met "3x220", hoe gaat dit in zijn werk en is dit mogelijk?
Ook even melden dat dit blijkbaar iets apart is in belgie maar hier hebben we 3x400, 3x230 en 1x230. (waar in NL ik denk alleen 3x400 en 1x230 is?)

svenskapelsin
31-12-15, 17:12
Waarom zou je een hoger verbruik hebben?

Als je volgens de normen (Nederland) werkt gaat dit niet lukken, je komt aders tekort. Je zal dan dus 3f + 3N nodig hebben om er 3x 230v van te maken. Het combinere van 1 N over 3f is niet toegestaan.

Het kan wel als het apparaat een aansluiting heeft voor 3f +1N (zie je vaak bij fornuiscombinatie oven+inductie), dan wordt het in het apparaat zelf onderverdeeld. Heb je een aansluitschema van de machine?

Is verder in Nederland en BelgiŽ gelijk, verschil zit hem meer in regels en draadkleuren.

Sang
31-12-15, 17:16
Natuurlijk wel, je sluit de machine aan in ster aansluiting, met 1 nul. Dan heb je 3x230 met 1 nul, er loopt geen stroom door de nul, de drie fases heffen elkaar op

Wat voor machine is het eigenlijk?

Dat zal in BelgiŽ niet anders zijn neem ik aan.

Om antwoord te geven op je vraag, meet je tussen 1 van de drie fase, en de nul, 230v dan kan je de machine aansluiten. Google naar ster aansluiting. Meet je minder, 135 ofzo dan moet je in driehoek aansluiten

http://dvtg.hku.nl/licht/driester.gif

Gobert
31-12-15, 17:19
Sang,

interessant, maar hoe sluit je de draadjes dan in de stekker aan?

svenskapelsin
31-12-15, 17:23
Natuurlijk wel, je sluit de machine aan in ster aansluiting, met 1 nul. Dan heb je 3x230 met 1 nul, er loopt geen stroom door de nul, de drie fases heffen elkaar op

Dat bedoelde ik met: "Het kan wel als het apparaat een aansluiting heeft voor 3f +1N"


Sang,

interessant, maar hoe sluit je de draadjes dan in de stekker aan?

Dan zal je op het betreffende apparaat moeten kijken wat de fasen zijn de nul en aarde is en dan zorgen dat je de goede draden aansluit.

Nogmaals je mag niet buiten het apparaat om losse 3x 230v ervan maken.

Sang
31-12-15, 17:32
Dat doe je inderdaad in het aansluit kastje van de motor, de stekker is altijd hetzelfde, 3xfase 1xnul 1xaarde

In de handleiding staat het altijd vermeld

svenskapelsin
31-12-15, 17:35
Dezelfde stekker als bij krachtstroom dus. Wel opletten dat de fasen op de juiste plek zitten!

Ronald L.
31-12-15, 17:58
3x220 of 230 is voor zover ik het nog weet van de mts niet gelijk aan 380 of 400 volt.
Er werd destijds niet heel ver op ingegaan omdat het Nederland toen al bijna niet meer voorkwam. In BelgiŽ dus nog wel?
Vragen om een foto van het typeplaatje op de motor.

Gobert
31-12-15, 18:02
Ik heb geen technische opleiding, maar wel een schuur met een gewoon 230 stopcontact.
nu wil ik hier 3 x 230 op aansluiten. Hoe doe ik dat?

Sang
31-12-15, 18:11
Ik heb geen technische opleiding, maar wel een schuur met een gewoon 230 stopcontact.
nu wil ik hier 3 x 230 op aansluiten. Hoe doe ik dat?

Dat kan helaas niet, je zal 3 fase moeten trekken vanaf de meterkast

Kris75
31-12-15, 18:25
In BelgiŽ komt 3x230v (of 3x220v is hetzelfde) nog regelmatig voor.
Ook hier bij ons is dit zo, en het is een fabeltje dat 3x400v krachtiger is en minder stroom verbruik geeft.
Voor stroom verbruik telt er enkel hoeveel kilowat (KW) je verbruikt of deze KW nu verbruikt worden op een 3x230(220)volt net of op een 3x400(380)volt net maakt niets uit.
Wat wel een verschil geeft zijn de ampere's die door je kabels en zekeringen lopen.
Een voorbeeld een motor van 2.2KW of 3PK zal bij 3x230volt rond de 8 ampere trekken en dezelfde motor op 3x400 zal slechts rond de 4.6 ampere zitten.
Je hebt dus zwaarder kabels en zekeringen nodig bij 3x230v maar je machine zal even sterk zijn.
Wij hebben hier een schrijnwerkerij met een totaal vermogen aan machines van meer dan 100KW en dit alles zonder problemen op 3x230volt.

Veel van onze machine's zijn 3x400v machine's die aangesloten zijn op 3x230v , bij sommige machine's is dit eenvoudig te doen bij andere moet het electrisch circuit in de machine aangepast worden (maar het kan altijd zonder omvorm trafo).
Onze nieuw aangekochte machine's zijn in de fabriek naar 3x230v gebouwd.

Om welke machine gaat het?

KevinD
31-12-15, 18:32
veel begrijp ik er niet van maar we proberen:

Net even hier gemeten, tussen de fasen heb ik 410v, tussen iedere fase en N heb ik 235.
Als ik het goed begrijp moet deze machine dan in ster aangesloten worden (krijg je 3x verbinding van fase naar N waardoor je 3x230 verkrijgt?)
Ik ga zaterdag eens kijken, ik zal proberen de schema's/fotos te nemen van de verbindingen en hier dan posten.
Maar is het nu beter om eventueel verder te zoeken naar een 3x400 machine? Zijn er nadelen aan de machine van 3x230 ten opzichte van 3x400?

edit: het betreft een machine die waarschijnlijk van de fabriek uit naar 3x230v is omgezet zoals bij u, het betreft een robland NLXTZ
Is dit dan veel werk (voor iemand met kennis, niet voor mij) om dit electrisch circuit aan te passen?
Ook is het hier omgekeerd, jij hebt 3x220 terwijl ik 3x400 heb en naar 3x220 moet?

Kris75
31-12-15, 19:01
Je kan de machine niet gewoon aansluiten op 3x400v, je kan op jou stroomnet nooit 3x230v krijgen door iets anders aan te sluiten.
Je moet dus wijzigingen uitvoeren aan het elektrisch circuit van de machine, maar dit kan meevallen!
Grote vraag is wat staat er op het typeplaatje van de motoren in de machine?
Een manier om dit snel te weten is hoe word de machine ingeschakeld?
Is dit met directe start of moet je manueel starten in ster en doorschakelen naar driehoek?
Het kan ook nog een automaat zijn, deze hoor je dan doorschakelen eens de machine op toeren is.
Algemeen gezien zijn er 2 type's motoren je hebt de 230/400v en de 400/660v versie, als er 230/400v motoren in zitten en het is een directe start zal je enkel de motoren moeten anders aansluiten en de thermische veiligheden lager instellen (in het slechte geval een nieuwe plaatsen met een lager instelbare waarde)

Naar mijn mening zijn er nadat de machine omgeschakeld is geen nadelen aan de machine toz een originele 400v machine.
Uiteraard moet iemand met kennis van zaken deze aanpassing doen.

KevinD
31-12-15, 19:04
Ok bedankt allemaal!
Ik zal als ik ga kijken eens foto's nemen maar ik denk dat het met 1 knop indrukken is en de machine start. (dus niet met een 'draaiknop' van 0 -> ster -> driehoek)

De goede feesten en bedankt voor alle reacties!

Jurriaan
31-12-15, 19:10
Dat kan helaas niet, je zal 3 fase moeten trekken vanaf de meterkast

Of een frequentieregelaar....

Ronald L.
31-12-15, 19:16
Ik heb geen technische opleiding, maar wel een schuur met een gewoon 230 stopcontact.
nu wil ik hier 3 x 230 op aansluiten. Hoe doe ik dat?

Of 3 fases aanleggen of een steinmetz schakeling toepassen. Dit laatste kan alleen als het vermogen niet te hoog is

fantic
31-12-15, 19:20
Als je nu alleen een 220 stopcontact hebt in je schuur is de kans groot dat je ook geen 3fasen aansluiting hebt in huis.

Ronald L.
31-12-15, 19:22
Vraagje aan Kris75: Hoe zit het nu ook al weer: bij 3x230 meet je tussen de fasen dan 230 volt en tussen de fase en de aarde 110 volt?

svenskapelsin
31-12-15, 19:40
Net even hier gemeten, tussen de fasen heb ik 410v, tussen iedere fase en N heb ik 235.
Als ik het goed begrijp moet deze machine dan in ster aangesloten worden (krijg je 3x verbinding van fase naar N waardoor je 3x230 verkrijgt?)

Nee de motor heeft 3 spoelen elke spoel is 1 fase, tussen deze spoelen zit de nul (zou ook zonder moeten werken in theorie).



Maar is het nu beter om eventueel verder te zoeken naar een 3x400 machine? Zijn er nadelen aan de machine van 3x230 ten opzichte van 3x400?
edit: het betreft een machine die waarschijnlijk van de fabriek uit naar 3x230v is omgezet zoals bij u, het betreft een robland NLXTZ

Op zich niet als de motoren voor ster zijn gemaakt, zijn ze omgebouwd dan zijn ze minder krachtig omdat je niet zomaar het amperage omhoog kan gooien om een gelijk aantal kW te halen.

De NLXTZ is als mono (2f +n) en als krachtstroom (3f +n) aan te sluiten voor zover ik in de handleiding zie staan (pagina 11, 16 en 17 (http://www.robland.com/beheer/public/document-upload/HX%20Series%20NL-FR%20Compleet.pdf)).

Kris75
31-12-15, 20:00
Vraagje aan Kris75: Hoe zit het nu ook al weer: bij 3x230 meet je tussen de fasen dan 230 volt en tussen de fase en de aarde 110 volt?

Ik meet 235v tussen de fase's en 135 tussen fase en aarde.
Nog interessant om weten is dat er bij een 3x230v stroom net geen N is.

Ronald L.
31-12-15, 20:02
Dankjewel Kris75.

Kris75
31-12-15, 20:19
Nee de motor heeft 3 spoelen elke spoel is 1 fase, tussen deze spoelen zit de nul (zou ook zonder moeten werken in theorie).


Op zich niet als de motoren voor ster zijn gemaakt, zijn ze omgebouwd dan zijn ze minder krachtig omdat je niet zomaar het amperage omhoog kan gooien om een gelijk aantal kW te halen.

De NLXTZ is als mono (2f +n) en als krachtstroom (3f +n) aan te sluiten voor zover ik in de handleiding zie staan (pagina 11, 16 en 17 (http://www.robland.com/beheer/public/document-upload/HX%20Series%20NL-FR%20Compleet.pdf)).

Een 230/400v motor dient op 230v aangesloten te worden in driehoek en op 400v dient deze in ster te worden aangesloten.
Als het een zwaardere motor is word deze ingeschakeld met een ster driehoek schakelaar de motor kan op deze manier enkel 230v krijgen.
Wil je een motor aansluiten op 3x400v en laten aanlopen in ster en dan doorschakelen naar driehoek (ster driehoek schakelaar) moet je een 400/660v motor hebben.
Wat bedoel je met omgebouwd?
Bij mijn weten kan je wel een motor laten herwikkelen naar een ander voltage en als dit goed is gedaan is deze motor even krachtig dan voordien.


Deze machine zal gewoon op 3x230v besteld zijn.
Al je een machine nieuw besteld bij Robland kan je deze altijd bestellen op 3x230v, wij hebben dit al 2x zo gedaan en dit ging telkens zonder aandringen en zelfs zonder meerprijs!

svenskapelsin
31-12-15, 20:33
Wat bedoel je met omgebouwd?


Motoren vervangen door een stervariant. Als je dan de bedrading in de machine hetzelfde houdt kan je niet het Amperage omhoog gooien dus kom je op een lager aantal kW uit dan wat er met hetzelfde aantal A te behalen was met een driehoek 400v.

PaulRT
01-01-16, 13:37
........

Deze machine zal gewoon op 3x230v besteld zijn.
Al je een machine nieuw besteld bij Robland kan je deze altijd bestellen op 3x230v, wij hebben dit al 2x zo gedaan en dit ging telkens zonder aandringen en zelfs zonder meerprijs!

Als de machine, die KevinD op het oog heeft voor 3x230V geschikt is (zoals de verkoper beweerd), dan kun je deze niet zomaar omschakelen naar 3x400V omdat het 3fasen model van Robland een freesmotor met 2 snelheden heeft. Standaard 3fasen motoren met 2 snelheden kunnen slechts op 1 spanning werken, ofwel 3x230V ofwel 3x400V, nooit op beiden.

De machines op 1x230V hebben een freesmotor met slechts 1 snelheid omdat 1fase motoren met 2 snelheden niet verkrijgbaar zijn in standaard uitvoering.

Dergelijke 1fase motoren met 2 snelheden bestaan echter wel en worden gebruikt in bv wasmachines, maar eigenlijk zijn dit 2 aparte motoren in 1 behuizing.
Helaas krijg je zoiets met een vermogen van 2,2kW nooit in een standaard behuizing.

evs
01-01-16, 14:46
Ik lees zoveel onzin. Dat ik me er ook maar tegenaan ga bemoeien.

220V vs 230V Het licht net is 230V -20% +10%. Beide vallen binnen de tolerantie
3x220V vs 3x400V. Het is beide hetzelfde! 3x220 is 3 Fase + null en 3x400 is alleen 3 fase. Oftewel het lichtnet is tussen fase en 0 -> 230V en tussen 2 fase -> 400V.

edit: Je hebt een RMS multimeter nodig om goed AC te kunnen meten.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Driefasenspanning


(https://nl.wikipedia.org/wiki/Driefasenspanning)

mathieu
01-01-16, 15:57
Ik lees zoveel onzin. Dat ik me er ook maar tegenaan ga bemoeien.

220V vs 230V Het licht net is 230V -20% +10%. Beide vallen binnen de tolerantie
3x220V vs 3x400V. Het is beide hetzelfde! 3x220 is 3 Fase + null en 3x400 is alleen 3 fase. Oftewel het lichtnet is tussen fase en 0 -> 230V en tussen 2 fase -> 400V.

edit: Je hebt een RMS multimeter nodig om goed AC te kunnen meten.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Driefasenspanning


(https://nl.wikipedia.org/wiki/Driefasenspanning)
Bij een net van 3 X 220 kan je een nulleider hebben, maar niet noodzakelijk. Hangt af van de configuratie van de trafo in de cabine. Is deze in driehoek aangesloten, dan heb je zogenaamd zwevend net zonder nulleider. Tussen fase en aarde meet je een onbepaalde spanning en in theorie kan je zelfs geen schok krijgen als je een fase aanraakt. Is de trafo in ster, dan heb je een nulleider, maar die wordt niet gebruikt wegens slechts 130 V tss nul en fase. Dit is ook de spanning tss aarde en fase, want in de cabine is het sterpunt van de trafo, wat de nulleider is geaard.
Bij een net van 3 x400 (of voor wie het wil 3 x 380) is de configuratie van de cabine/trafo gelijk aan die van een net van 220 V met trafo in ster.
Bij sommige machines wordt de nul helemaal niet gebruikt en wordt voor de stuurkring een trafo in de aansluitkast van de machine bijgeplaatst naar bijvoorbeeld
24 Volt.

evs
01-01-16, 16:22
Bij een net van 3 X 220 kan je een nulleider hebben, maar niet noodzakelijk. Hangt af van de configuratie van de trafo in de cabine. Is deze in driehoek aangesloten, dan heb je zogenaamd zwevend net zonder nulleider. Tussen fase en aarde meet je een onbepaalde spanning en in theorie kan je zelfs geen schok krijgen als je een fase aanraakt. Is de trafo in ster, dan heb je een nulleider, maar die wordt niet gebruikt wegens slechts 130 V tss nul en fase. Dit is ook de spanning tss aarde en fase, want in de cabine is het sterpunt van de trafo, wat de nulleider geaard.
Bij een net van 3 x400 (of voor wie het wil 3 x 380) is de configuratie van de cabine/trafo gelijk aan die van een net van 220 V met trafo in ster.
Bij sommige machines wordt de nul helemaal niet gebruikt en wordt voor de stuurkring een trafo in de aansluitkast van de machine bijgeplaatst naar bijvoorbeeld
24 Volt.

Wat probeer je nu precies te vertellen, je brengt mensen alleen maar nog meer in de war. In europa(vasteland) is er een 230/400V lichtnet en dat werkt allemaal op de zelfde manier.
zie hier: http://www.landenkompas.nl/elektriciteit
of
http://www.wereldreis.net/reistips/meenemen-op-reis/wereldstekker/elektriciteit-wereldwijd/


En als ik deze regel lees: "maar die wordt niet gebruikt wegens slechts 130 V tss nul en fase. Dit is ook de spanning tss aarde en fase, want in de cabine is het sterpunt van de trafo, wat de nulleider geaard" Dan heb ik zelf niet eens de indruk dat je zelf echt begrijpt hoe een (3 fase) trafo werkt.

houtenklaas
01-01-16, 17:05
evs, mathieu schrijft vanuit Vlaanderen. Ik heb hier op het forum al eens vaker gelezen dat daar nog gebieden zijn met een verouderd net met 220V tussen de fasen. Die netten voldoen dan ook nog niet aan de geldende standaard. Ik denk dat daar het misverstand vandaan komt.

mathieu
01-01-16, 17:24
Ik vertel wat er achter het stopcontact zit. En dat is niet overal hetzelfde. In BelgiŽ heb je drie types van distributienet, zoals hierboven beschreven.
De 220 of 230 in BelgiŽ kan tussen een fase en aarde of tussen twee fases zijn.
De link die je hierboven geeft zegt enkel of je als toerist je electrische toestellen zoals een scheerapparaat in het stopcontact kan steken.
Niet of je een driefasige machine kan gebruiken op dat zelfde net.
In Nederland is het daarentegen simpel. Daar heb je, op enkele uitzonderingen na, enkel 3 x 400 met nul en aarde.
Maar dit is inderdaad geen simpele materie. Tijdens mijn opleiding in de Technisch Hogeschool was dit een buisvak (wat voor mij gelukkig niet het geval was:o).
@Houten klaas: je was me net voor met je verduidelijking!

Kris75
01-01-16, 18:55
Als de machine, die KevinD op het oog heeft voor 3x230V geschikt is (zoals de verkoper beweerd), dan kun je deze niet zomaar omschakelen naar 3x400V omdat het 3fasen model van Robland een freesmotor met 2 snelheden heeft. Standaard 3fasen motoren met 2 snelheden kunnen slechts op 1 spanning werken, ofwel 3x230V ofwel 3x400V, nooit op beiden.

De machines op 1x230V hebben een freesmotor met slechts 1 snelheid omdat 1fase motoren met 2 snelheden niet verkrijgbaar zijn in standaard uitvoering.

Dergelijke 1fase motoren met 2 snelheden bestaan echter wel en worden gebruikt in bv wasmachines, maar eigenlijk zijn dit 2 aparte motoren in 1 behuizing.
Helaas krijg je zoiets met een vermogen van 2,2kW nooit in een standaard behuizing.

PaulRT,
Je hebt inderdaad gelijk een motor met 2 snelheden ook dahlander genoemd is ofwel een 3x230v of een 3x400v motor en kan niet anders aangesloten worden.
In dat geval is het ofwel herwikkelen of een nieuwe motor met ander voltage.

Nu ben ik voor 99% zeker dat de machine in questie niet is voorzien van zo'n motor, aangezien de freesas meer dan 2 snelheden kan draaien.
Volgens de huidige technische info van Robland kan je dmv de riem te verleggen (gebruikelijk systeem bij freesmachine's) werken op 2900/4000/6000/7500t/min.
De zaagas heeft een vast toerental van 4500t/min.
Het is volgens mij nog steeds mogelijk dat je de betreffende machine op 3x400v kan aansluiten, aangezien KevinD al gemeld heeft dat de machine gestart word dmv een drukknop.
We moeten enkel nog weten of dat na het starten de machine nog automatisch doorschakelt (automatische sterdriehoekschakelaar) helemaal zeker zijn we als KevinD kan vertellen wat er op de type plaatjes van de motoren staat, of hier een foto van posten.

Kris75
01-01-16, 19:04
evs, mathieu schrijft vanuit Vlaanderen. Ik heb hier op het forum al eens vaker gelezen dat daar nog gebieden zijn met een verouderd net met 220V tussen de fasen. Die netten voldoen dan ook nog niet aan de geldende standaard. Ik denk dat daar het misverstand vandaan komt.
Klopt inderdaad, in vlaanderen (Oost en West) en ook in het Mechelse komt een 3x230v net nog regelmatig voor.
In het gewoon stopcontact zitten dan 2 fasen aangesloten ipv 1fase en de N.
Als je een mono aansluiting hebt in je woning krijg je gewoon 2 fasen binnen in je meterkast zodat je gewoon ook 230v in je stopkontakten hebt.
In ons geval komen er 3 fasen zonder N binnen in de meterkast.

PaulRT
01-01-16, 22:52
PaulRT,
Je hebt inderdaad gelijk een motor met 2 snelheden ook dahlander genoemd is ofwel een 3x230v of een 3x400v motor en kan niet anders aangesloten worden.
In dat geval is het ofwel herwikkelen of een nieuwe motor met ander voltage.

Nu ben ik voor 99% zeker dat de machine in questie niet is voorzien van zo'n motor, aangezien de freesas meer dan 2 snelheden kan draaien.
Volgens de huidige technische info van Robland kan je dmv de riem te verleggen (gebruikelijk systeem bij freesmachine's) werken op 2900/4000/6000/7500t/min.
De zaagas heeft een vast toerental van 4500t/min.
Het is volgens mij nog steeds mogelijk dat je de betreffende machine op 3x400v kan aansluiten, aangezien KevinD al gemeld heeft dat de machine gestart word dmv een drukknop.
We moeten enkel nog weten of dat na het starten de machine nog automatisch doorschakelt (automatische sterdriehoekschakelaar) helemaal zeker zijn we als KevinD kan vertellen wat er op de type plaatjes van de motoren staat, of hier een foto van posten.

Kris75, op pagina 35 van de handleiding van de NLXTZ (http://www.robland.com/beheer/public/document-upload/NLXTZ%20-%20Nederlands%20-%20Handleiding.pdf)staat wel degelijk vermeld dat de freesmotor (Motor toupie) bij de 400V machines twee snelheden heeft . De schema's op pagina's 36 en 37 spreken voor zich. De NLXTZ is de machine waarover deze topic gaat, toch?

Trouwens, de volledige Brugse binnenstad en een deel van de randgemeentes (waar ik woon) hebben ook een 3x230V net.

Wim Kluck
01-01-16, 22:52
Heren als je niet precies weet wat je doet haal er dan een specialist bij. Hierop bezuinigen is verkeerd.

kitt1977
01-01-16, 23:10
Kris75, op pagina 35 van de handleiding van de NLXTZ (http://www.robland.com/beheer/public/document-upload/NLXTZ%20-%20Nederlands%20-%20Handleiding.pdf)staat wel degelijk vermeld dat de freesmotor (Motor toupie) bij de 400V machines twee snelheden heeft . De schema's op pagina's 36 en 37 spreken voor zich. De NLXTZ is de machine waarover deze topic gaat, toch?

Trouwens, de volledige Brugse binnenstad en een deel van de randgemeentes (waar ik woon) hebben ook een 3x230V net.

Regio kortrijk ook nog veel 3X230V .. Zwevegem bij mijn schoonbroer ook zo ( heb daar alle elektriciteit vernieuwd ) .
Hier thuis in harelbeke/bavikhove .. wijk van 76 .. heb ik 3X400+N 25A .. de HS cabine staat ier ook op de wijk .. en veel HS masten ..
Denk in gebieden waar het 3X220V is dat nie zo snel gaat veranderen ... is nie zo simpel ..

PaulRT
01-01-16, 23:23
Ik lees zoveel onzin. Dat ik me er ook maar tegenaan ga bemoeien.

220V vs 230V Het licht net is 230V -20% +10%. Beide vallen binnen de tolerantie
3x220V vs 3x400V. Het is beide hetzelfde! 3x220 is 3 Fase + null en 3x400 is alleen 3 fase. Oftewel het lichtnet is tussen fase en 0 -> 230V en tussen 2 fase -> 400V.

edit: Je hebt een RMS multimeter nodig om goed AC te kunnen meten.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Driefasenspanning


(https://nl.wikipedia.org/wiki/Driefasenspanning)

Qua onzin is dit ook niet mis, mijn gedacht:rolleyes:

De juiste term is True-RMS meter.
Om een zuivere sinus-vormige spanning te meten is een eenvoudige multimeter meer dan voldoende.
In een industriŽle omgeving met veel harmonischen is een True-RMS meter inderdaad veel beter geschikt, maar dan enkel voor diegenen die weten waar ze mee bezig zijn. Zomaar blind vertrouwen op hetgeen een digitale multimeter aangeeft zonder te weten wat men meet of verwacht te meten is vragen om moeilijkheden. Voor thuis gebruik maakt het echt niks uit of de meter 227V of 232,5V aangeeft, men weet dat er spanning aanwezig is, en hiervoor is een simpele meter meer dan voldoende.

mathieu
02-01-16, 10:02
Regio kortrijk ook nog veel 3X230V .. Zwevegem bij mijn schoonbroer ook zo ( heb daar alle elektriciteit vernieuwd ) .
Hier thuis in harelbeke/bavikhove .. wijk van 76 .. heb ik 3X400+N 25A .. de HS cabine staat ier ook op de wijk .. en veel HS masten ..
Denk in gebieden waar het 3X220V is dat nie zo snel gaat veranderen ... is nie zo simpel ..
Beroepshalve kom ik in gans BelgiŽ als electrotechnieker. Grosso modo staat 1/3 van de huisaansluitingen nog op 3 x 220. Zeker in de oude stadskernen is dit meer regel dan uitzondering. Enkel in Limburg en de Antwerpse Kempen is alles omgeschakeld naar 3 x 400V.
En zoals Wim al aangaf, haal er bij twijfel iemand bij die er echt iets van kent.

klaas0639
02-01-16, 10:18
@PaulRT: Beide termen zijn even juist hoor :). Er worden alleen niet precies dezelfde soort meters mee bedoeld.


(Ik las al de reacties nog eens en dacht toen: Van belang is ons af te vragen waarmee de itemstarter het beste is geholpen; ik geloof dat hij ondanks al de reacties nog niet veel verder is).


mvg
klaas0639

PaulRT
02-01-16, 10:55
@klaas063,

De vraag van KevinD was: kan ik een 3x230V machine gebruiken op een 3x400V net

Er zijn drie mogelijkheden:
- de freesmotor heeft 1 snelheid --------------> waarschijnlijk wel (de motor typeplaatjes moeten dit bevestigen/ontkennen)
- de freesmotor heeft 2 snelheden ------------> zeker niet
- de machine is een 1x230V type -------------> ja

Hopelijk is alles duidelijk nu :cool:

edit:
Dit nog vergeten :o
-bij een 3fasen machine moet aan de primaire kant van de transfo 1 draadje omgelegd worden van 230 naar 400V.
-bij een 1fase type is dit niet nodig

Klinkt ingewikkeld maar een plaatje zegt meer dan duizend woorden

http://i63.tinypic.com/14kfqtj.jpg

evs
02-01-16, 11:17
Qua onzin is dit ook niet mis, mijn gedacht:rolleyes:

De juiste term is True-RMS meter.
Om een zuivere sinus-vormige spanning te meten is een eenvoudige multimeter meer dan voldoende.
In een industriŽle omgeving met veel harmonischen is een True-RMS meter inderdaad veel beter geschikt, maar dan enkel voor diegenen die weten waar ze mee bezig zijn. Zomaar blind vertrouwen op hetgeen een digitale multimeter aangeeft zonder te weten wat men meet of verwacht te meten is vragen om moeilijkheden. Voor thuis gebruik maakt het echt niks uit of de meter 227V of 232,5V aangeeft, men weet dat er spanning aanwezig is, en hiervoor is een simpele meter meer dan voldoende.


Zucht. Ik was eigenlijk niet meer van plan om te reageren.Klaarblijkelijk zijn er hier meerdere mensen die hun gelijk moeten halen. Dat is prima. Maar dan moeten ze mij niet betichten van het verkopen van onzin.

Om te beginnen. Leg me svp het verschil uit tussen RMS en true-RMS. (spoiler: marketing term waarmee ze AC+DC bedoelen. DC op het lichtnet?)
Het magische woord is goed. Bij houtbewerking is -/+ een paar cm ook prima?
Je zegt zelf al wat het verschil is in de meting, Dat JIJ vind dat ongeveer goed genoeg is doet niks af aan een goede meting. en bij de weg: harmonische in de meting heeft er niks mee te maken. Het is Vaverage fout ook van de grondfrequentie.

en maar weer eens een wiki pagina:
https://en.wikipedia.org/wiki/Root_mean_square

En verder:
Volgens mij zijn er internatonale afspraken hoe het lichtnet is opgebouwd. Klaarblijkelijk zijn ze in sommige gebieden in Belgie nog niet "bij". Mocht je in zo'n gebied wonen dan zou ik zeker iemand laten komen.

Ook daar is een Wiki pagina van: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lichtnet

Mocht je het beter weten, doe dat dan svp met een bron verwijzing. Daar wordt iedereen wijzer van.

mathieu
02-01-16, 11:42
Ook daar is een Wiki pagina van: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lichtnet
Sorry, maar dit is echt wel Wikipedia. Deze pagina bevat verschillende halve waarheden en onjuistheden.
Eerlijk gezegd heb ik geen document gevonden dat een heldere en eenvoudige uitleg over deze materie geeft.

PaulRT
02-01-16, 12:05
Beste evs, lezen wat er te lezen staat aub ;) mijn opmerking over onzin sloeg hierop

http://www.woodworking.nl/images/styles/TotallyPro/misc/quote_icon.png Oorspronkelijk geplaatst door evs http://www.woodworking.nl/images/styles/TotallyPro/buttons/viewpost-right.png (http://www.woodworking.nl/showthread.php?p=172278#post172278)
...............
3x220 is 3 Fase + null en 3x400 is alleen 3 fase
...............





http://www.woodworking.nl/images/styles/TotallyPro/misc/quote_icon.png Oorspronkelijk geplaatst door evs http://www.woodworking.nl/images/styles/TotallyPro/buttons/viewpost-right.png (http://www.woodworking.nl/showthread.php?p=172278#post172278)
Zucht. Ik was eigenlijk niet meer van plan om te reageren
Was ik eigenlijk ook niet van plan

Kris75
02-01-16, 13:01
Kris75, op pagina 35 van de handleiding van de NLXTZ (http://www.robland.com/beheer/public/document-upload/NLXTZ%20-%20Nederlands%20-%20Handleiding.pdf)staat wel degelijk vermeld dat de freesmotor (Motor toupie) bij de 400V machines twee snelheden heeft . De schema's op pagina's 36 en 37 spreken voor zich. De NLXTZ is de machine waarover deze topic gaat, toch?

Trouwens, de volledige Brugse binnenstad en een deel van de randgemeentes (waar ik woon) hebben ook een 3x230V net.

PaulRT, als de machine een motor heeft me 2 snelheden heb je helemaal gelijk!
Maar zoals ik al schreef ben ik er 99% zeker van dat dit niet zo is, er loopt namelijk iets mis met de handleiding van de NLXTZ op de site van Robland.
Je krijgt namelijk een handleiding te zien van de NX-NXL-310 machine's gebouwd vanaf 2001, hier gaat het over een combinatie machine met cirkelaag/topie/vlakschaaf/vandikteschaaf/langatboortafel.
Dit is dus een kompleet andere machine dan diegene die KevinD zou kopen (paneelzaag/topie machine).
Als je kijkt op de pagina van de NLXTZ http://www.robland.com/nl/details-houtbewerkingsmachine?prod=21
staat er zelfs een foto' van de freesas poulie's met een beschrijving dat er 4 snelheden zijn (zelfs bij een machine in mono)
En inderdaad de trafo van het 24v circuit moet ook anders aangesloten worden , dit is normaal geen probleem bijna alle trafo's kun je op 2 spanningen aansluiten (wij hebben hier al veel machine's omgezet van 3x400 naar 3x230v en nog nooit was er een trafo bij waarbij dit niet kon)

PaulRT
02-01-16, 15:33
Kris75, bedankt voor de verduidelijking, ik ging er vanuit dat de website van Robland de juiste info zou geven :o