PDA

Bekijk Volledige Versie : zelfbouw freestafel (elektra aansluiten)



bart380
28-11-14, 08:42
Ik wil zelf een freestafel gaan maken.
Op zich is de constructie niet moeilijk, alleen hoe doen jullie dat met de elektra.

Mijn eenvoudige FERM bovenfrees heeft geen aan/uit knop welke ik vast kan zetten.
Aangezien ik de frees ook los wil gebruiken kan ik de frees dus niet demonteren en de aan/uit knop omzeilen.

Iemand tips ?

blazoen
28-11-14, 08:50
Beste Bart,

Je kunt het oplossen door met een klem de frees in de "aan-positie" te houden en de stroom via een beveiligde schakelaar te lopen.
Zoiets bijvoorbeeld22717

groeten

Blazoen

Toxiq
28-11-14, 08:50
Is het zo een indruk knop aan het handvat, kan je die niet (tijdelijk) vast zetten met een ty-rap, die is makkelijk te verwijderen
als je dan op je tafel een stopcontact aansluiting maakt met een schakelaar er tussen (lichtschakelaar) dan kun je hem makkelijk aan en uit zetten

SDC79
28-11-14, 08:52
Als ik mijn groene Bosch bovenfrees als freestafel wil gebruiken, zet ik de schakelaar vast met een colsonbandje. Schakelaar is er misschien niet voor gemaakt, maar blijft na al die keren dat ik dit gedaan heb nog perfect werken.

Vastzetten doe ik dmv drie boutjes met vleugelmoeren, welke aan de bovenkant van de plat verzonken liggen. Werkt perfect, alleen af en toe de gaatjes van de moeren uitblazen.

bart380
28-11-14, 09:09
Ik heb idd een schuifknop op de ferm.

Gewoon maar eens proberen dan met een tie-wrap.

Spaander
28-11-14, 09:14
Is het zo een indruk knop aan het handvat, kan je die niet (tijdelijk) vast zetten met een ty-rap, die is makkelijk te verwijderen
als je dan op je tafel een stopcontact aansluiting maakt met een schakelaar er tussen (lichtschakelaar) dan kun je hem makkelijk aan en uit zetten
Voor de veiligheid zou ik toch liever de beveiligde schakelaar van blazoen gebruiken.
In het geval van spanning uitval gaat na herstel daarvan de bovenfrees niet plotseling draaien.
Mvg.:)

jaap
28-11-14, 13:09
Voor de veiligheid zou ik toch liever de beveiligde schakelaar van blazoen gebruiken.
In het geval van spanning uitval gaat na herstel daarvan de bovenfrees niet plotseling draaien.
Mvg.:)

Moet eigenlijk verplicht zijn, neem geen risico met de veiligheid om een paar euro. Ben benieuwd hoe je freestafel er uit komt te zien.

jaap

Toxiq
28-11-14, 15:33
True, anderszijds je zelf aanwennen om na een uitval de machine uit te zetten is ook een kleine moeite
Apparaten zijn zo veilig als je er zelf mee om gaat

Wim Kluck
28-11-14, 17:50
True, anderszijds je zelf aanwennen om na een uitval de machine uit te zetten is ook een kleine moeite
Apparaten zijn zo veilig als je er zelf mee om gaat

Een beetje hulp schaad nooit. Op gekochte freestafels is een nulspanningsschakelaar verplicht. Het eerste wat ik op mijn zelfbouw freestafel monteerde wat deze schakelaar.

bart380
29-11-14, 22:01
Zo'n schakelaar gaat er inderdaad wel komen.
Even kijken of ik een budget vriendelijk exemplaar vind.
meer dan 5 tientjes vind ik echt veel...

Wilde vandaag beginnen met de tafel. Dacht mooi dik stuk trespa te gebruiken als blad, maar dat spul is niet te bewerken met mijn frees helaas.

Denk gewoon aan MDF blad, lekker dik, en dan een dun plaatje metaal erover heen.

jjjlll
29-11-14, 22:15
inbouw nulspannings schakelaar kost een tientje bij baptist, Artikelnummer: 26797, je moet hem wel zelf inbouwen in een doos, of in het klepje van een waterdichte schakelaar.
deze schakelaar sluit je aan op een stopcontact, waarop je de frees aansluit
zie als voorbeeld: http://joepl.home.xs4all.nl/freestafel/#IMG_2013_33711%20rot%20crop%20level.JPG

Zwervertje
18-06-15, 13:25
Is dit geen goed alternatief voor de schakelaar bij Baptist?

http://www.marktplaats.nl/a/doe-het-zelf-en-verbouw/gereedschap-machine-onderdelen-en-toebehoren/m939052395-nullastschakelaar-geintegreerd-in-contactstop.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr

Nova
18-06-15, 13:47
Dan moet er weer een contrastekker bij.

jjjlll
18-06-15, 14:13
ziet er goed uit, je sluit de schakelaar aan met een verlengsnoer, die komt in het stopkontakt (Wcd), verlengsnoeren hebben inderdaad een contrastekker.
Als die firma levert wat ze zeggen, zou ik inderdaad hier voor kiezen

Joep