PDA

Bekijk Volledige Versie : Festool diepte instelling niet juist?



Rhynix
08-10-14, 23:02
Ik heb sinds kort een 2dehands festool cs55 invalzaag ebq.
20873

20874

Nu wat mij opvalt aan de zaag, is dat de diepteinstelling niet overeenstemt met de schaal.
Wanneer ik mijn zaag 18mm diep (met rail) wil laten inzagen, dan moet ik hem instellen op 28mm diepte.
Nu kan ik begrijpen dat de rail ook een dikte heeft, maar deze is maar een 4-tal mm.

20875

Mis ik hier iets? is dit bij jullie ook zo?

Erik_O
08-10-14, 23:22
Zit er niet "gewoon" een te klein zaagblad op?

Rhynix
08-10-14, 23:30
Het is het standaard festool zaagblad van 160mm dat er op zit. Ik denk zelfs niet dat festool een kleiner zaagblad heeft?

Frank-Jan
08-10-14, 23:46
De dikte van de rail is geloof ik 5 mm. 18 mm plaat zaag ik met de zaag ingesteld op 25mm, dan zaag ik er een paar mm doorheen.

Willems Ontwerp
09-10-14, 07:54
Zo te zien mist er een knop op de afstelling. Nu heb ik het idee dat dit al een oudere zaag is, bij mijn zaag is de afstelling groen maar daar zit wel een knop op om fijner af te stellen.

Huib
09-10-14, 08:15
Zo te zien mist er een knop op de afstelling. Nu heb ik het idee dat dit al een oudere zaag is, bij mijn zaag is de afstelling groen maar daar zit wel een knop op om fijner af te stellen.

Dat was het eerste wat bij me opkwam toen ik de foto's zag. Op de groene knop heb je twee indicaties. 1 met en 1 zonder liniaal, tevens de mogelijkheid om fijn te tunen.

Blom3dd
09-10-14, 08:19
Ik heb het ook altijd al raar gevonden. alsof je er zonder lineaal mee zou zagen.

Rhynix
09-10-14, 08:27
Dit is de EBQ-versie, de versie die voorafgaat aan de REBQ (zaag is ong. 4 jaar oud)

Heeft iemand een idee hoe die knop er dan zou moeten uitzien? Foto?

Kan ik het ontbrekende stukje mss ergens apart bestellen of namaken?

haasjetik
09-10-14, 09:00
Eerlijk gezegd is het me bij mijn eigen EBQ ook wel eens opgevallen. De diepte op de schaal + 5 mm (lineaal) is dan niet genoeg. Tot nu toe nog nooit de moeite genomen het eens precies uit te zoeken. Dit weekeinde toch maar eens doen.

Erik_O
09-10-14, 09:19
In de handleiding (https://www.gebruikershandleiding.com/Festool-ts-55-ebq/preview-handleiding-206779.html#af1) staat dat je de fijnafsteliing kunt doen met een draadbout. Er staat dus niets over een speciale knop die je zou missen. Verder zou het me sterk verbazen als dit echt een constructiefout in de machine zou zijn. Ik heb een Black & Decker cirkelzaag van een paar tientjes en daar is van alles onzuiver aan, maar de diepte-instelling is toch binnen de halve mm "nauwkeurig". Op een zaag van 350+ euro moet dat toch gewoon in orde zijn...

TH0M
09-10-14, 13:38
Heeft idd te maken met de dikte van de lineaal. Deze is niet meegenomen in de afstelling. In mijn optiek heeft is dat inderdaad een nadeel, maar kan er wel wat voor zeggen dat de diepte instelling van de zaag ansich correct is.

LMM
09-10-14, 15:34
bekend fenomeen, ook mijn ts55 heeft dat probleem, ik doe er altijd ~10 mm bij

WR1944
09-10-14, 23:59
Je kan een test doen door zonder de lineaal de zaag zover te laten zakken dat hij net het hout raakt. Eerst op het oog schatten en dan klikje voor klikje laten zakken tot er een beginnetje van een zaagsnede ontstaat. Kijk op welke diepte de knop staat. Het zelfde doe je met de zaag op de lineaal.
In het eerste geval zou je op 0 (nul) moeten staan, in het tweede geval zou de waarde 5 mm groter moeten zijn. Als laatste controle kan je de zaak helemaal laten zakken tot de zaag niet dieper kan. Die maat zou volgens Bartjes 55 mm moeten zijn.

Als deze waarden erg afwijken is er iets goed mis met de zaag v.w.b. het afstellen.

Klaas
10-10-14, 07:01
Als aanvulling op WR1944 zou je ook de afstand van de zool tot het hout moeten meten wanneer de zaag op de liniaal staat.

Verder herken ik het wel, maar ik heb het nooit als een probleem gezien. De exacte diepte is voor mij alleen belangrijk wanneer de zaag onder de module zit en dan meet ik hem toch altijd op met de duimstok. Het is wel lastig wanneer ik platen zaag en ik wil er niet te ver doorheen, maar na 2x staat ie dan ook goed.

Ik zal vandaag eens kijken of ik tijd heb om het te simuleren.

Klaas
10-10-14, 08:11
Nou, net even gekeken hoe het zit bij mijn ATF55 (voorloper van de TS55) en daar is 0 op de afstelling 2mm speling t.o.v. de onderkant van de zool. Volledig naar beneden is dan weer 56mm. Het is een origineel Protool blad dat erin zit, dat zou dus moeten kloppen. Wat wel weer zo is dat de afstelling zwaar afhankelijk is van het zaagblad.

Ik zou overigens sowieso niet blind gaan op de diepte en het altijd nameten, mocht ik het willen gebruiken met de liniaal of zonder. En dan zou ik minder diep zagen en het laatste stuk zagen of hakken met de hand.

haasjetik
10-10-14, 08:28
Net zelf ook eindelijk eens even nagemeten. Als ik zonder liniaal het standaard blad op het hout laat rusten, dan wijst de schaal 2 - 3 mm te veel aan. Bij zagen op de liniaal dus iets van + 9 (3 + 5 + 1) aanhouden en dan zit ik goed. Straks nog eens uitproberen.
Het liefst zou ik de schaal /aanwijzer aanpassen, zoals bij de nieuwste versies.

haasjetik
10-10-14, 08:42
De wereld kan ook heel simpel zijn. Ik had nog een stukje flexibel meetband liggen (over van mij freestafel project). Voor de aardigheid gewoon er op geplakt om te zien of het zou kunnen werken. Ja dus.
Nu dus nog een keer een nieuw meetband kopen en keurig op de goede plek vastzetten (mijn idee: ik plak de ban zo vast dat ik alleen maar de dikte van het hout hoef in te stellen en dat ik dan precies op de goede diepte zit).

20880

Rhynix
10-10-14, 08:46
Hey haasjetik, ik kan de bijlage niet zien/openen

haasjetik
10-10-14, 08:51
geen idee, ik doe volgens mij wat ik wel vaker doe. Ik kan de beschrijving voor het plaatsen niet meer vinden. ga nog verder zoeken. Moet zo even weg.

houtenklaas
10-10-14, 14:40
De plaats van het stukje maatband is dan correct voor dat zaagblad. Zodra je een ander zaagblad monteert of het blad laat slijpen heb je weer een afwijking. Als je die afwijking weer zou kunnen corrigeren met een stelboutje zie ik geen probleem, maar anders kan je toch beter 'in het werk' meten dan van je schaalverdeling uitgaan.

seb
11-10-14, 08:25
Hier hetzelfde, moet hem ook dieper instellen dan de aangegeven eenheid, ik kijk gewoon wanneer ik net door het hout ben en zet de knop dan op deze stand vast.

haasjetik
11-10-14, 11:01
De plaats van het stukje maatband is dan correct voor dat zaagblad. Zodra je een ander zaagblad monteert of het blad laat slijpen heb je weer een afwijking. Als je die afwijking weer zou kunnen corrigeren met een stelboutje zie ik geen probleem, maar anders kan je toch beter 'in het werk' meten dan van je schaalverdeling uitgaan.

Ja, dat is ook weer zo. Misschien een papieren maatlint plakken, dat is simpel te vervangen na een slijpbeurt of zo. Of een tabelletje met per houtdikte de benodigde instelling. Ga nog wel eens experimenten.

houtenklaas
11-10-14, 12:17
Ik zaag meestal op een plaat hard isolatieschuim. Als ik met een andere dikte hout ga werken leg ik de liniaal even aan de zijkant van de plaat en laat de zaag (ATF65) een paar mm in het schuim zakken. Op die hoogte fixeer ik dan de stop van de diepteinstelling, en dan kan ik weer vooruit.

haasjetik
13-10-14, 16:36
Ja, dat is ook weer zo. Misschien een papieren maatlint plakken, dat is simpel te vervangen na een slijpbeurt of zo. Of een tabelletje met per houtdikte de benodigde instelling. Ga nog wel eens experimenten.

Vandaag weer gekeken en kwam tot de conclusie dat ik iets heel simpels over het hoofd heb gezien. Ik dacht namelijk dat de maatverdeling 1:1 is, en dat is niet het geval. Een gewoon meetlint gaat dus niet werken. Dus wordt het een tabelletje (ik ben slecht in hoofdrekenen).

matrex-online
13-10-14, 16:52
Niemand een 3d printer? Denk als je een vervangingdingetje zou maken iedereen het zou kopen!

haasjetik
14-10-14, 19:06
Vandaag toch maar eens iets geknutseld. Ik wilde een zodanig hulpstukje maken dat ik alleen maar de dikte van het te zagen hout hoefde in te stellen. Nix rekening houden met een miswijzing en daar dan nog eens de dikte bij optellen. Dat gaat bij mij fout.
Kon de secondenlijm niet vinden, dus maar eventjes met een plakkertje vastgezet. De punt van de wijzer (een afgezaagde naaimachinenaald) moet nog wit voor een betere zichtbaarheid (en strax ook nog recht vastzetten).
Als het blad een keer geslepen is kan ik het wijzertje weer simpel calibreren.

21021

josiboy
18-10-14, 12:59
kan je de diameter van je zaagblad eens meten , na enkele slijpbeurten wordt dat serieus kleiner