Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 13
 1. #1

  Question Advies gereedschap beginner

  Aangezien ik nu ruimte heb voor een klein atelier zou ik graag enkele basistoestellen aanschaffen.

  Ik heb ooit een korte cursus basistechnieken houtbewerking gevolgd, maar verder heb ik geen ervaring om te kunnen oordelen aan welke criteria toestellen moeten voldoen om geschikt te zijn.

  Het doel zou zijn om een reeks meubelen te maken (o.a. werkbank, freestafel, koffer/zitbank, multimediameubel, grote bureau/knutseltafel met ladeblokken en boekenkast).

  Welke toestellen zijn aanraders om aan te schaffen? Cirkelzaag, zaagtafel, bovenfrees, kolomboor, ...?
  Voor zover ik doorheb zijn een zaag (cirkel of tafel) en een bovenfrees must-haves.

  Wat zijn de dingen waar ik bij de aanschaf van een bovenfrees op moet letten (bv. regelbaar toerental en freesdiepte)?

  Niels R.

 2. #2
  Een goed beginner begint bij het juiste handgereedschap. Handzagen, hamers, steekbeitels, handschaaf, lijmklemmen (veel), meetgereedschap etc. en dat is niet om vervelend te doen.
  Het kopen van een bovenfrees is een lastig proces. In de USA zweren ze bij meer dan het bezitten van 1 frees. Dat geeft al aan dat je eigenlijk nooit een goede keus maakt, hoeveel meningen er ook zijn.

 3. #3
  Ik vind de lampjes van mijn bovenfrees wel handig.

  Het gereedschap hangt af van de gevolgde stijl. In de states maakt de voorliefde voor gelijmde-gefreesde verbindingen een naakte tafelzaag en tafelfrees noodzakelijk (of is het nu omgekeerd?). Ze zouden evengoed een Lamello kunnen gebruiken als alternatief toestel voor het lijmen-frezen, maar dat lijkt dan taboe. Met vijzen kan je ook heel veel verbinden en daar is een accu boormachine handig of anders alles met deuvels zoals Krenov of...

 4. #4
  Dit is wat in de deeltijd opleiding als basis werd gevraagd, let maar niet op de merk namen. verder zoals vuren hout aan geeft lijmklemmen (veel)
  Dan komt elektrische gereedschap aan bod.

  basis set.jpg

 5. #5
  1 ding kan ik je wel vertellen koop liever in 1 keer goed gereedschap. Zet op papier wat jij denkt dat je nodig heb en wat je budget er voor is.
  De kleinste dingen lopen vaak al hoog op in de kosten Freesjes, boren, zaagbladen, meetgereedschap etc.
  Ik weet ook niet wat je al heb en wat je nog moet hebben.
  En hoe werk je het liefst veel met de hand of veel met elektrisch gereedschap. Zo te zien elektrisch.

 6. #6
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Nummer één op het gebied van electrische werkplaatsgereedschappen is een tafelzaagmachine. Ga niet voor een machine die grote platen kan opzagen tenzij je dit dagelijks doet. Afhankelijk van je nauwkeurigheid van werken zal je een bijpassende kwaliteit moeten aanschaffen.
  Vervolgens komt er een bovenfrees aan de beurt. Dit is een veelzijdige machine. Al doende leer je de uitgebreide mogelijkheden en kan je verdere freesjes en hulpstukken aanschaffen. Met relatief simpele middelen is er een klein freestafeltje te maken om niet al te grote werkstukken te kunnen frezen.
  Dan hangt het helemaal af van waar je het zwaartepunt van je werkstukken legt. Vanaf hier kan je het beste aanschaffen als je er behoefte aan hebt.
  Een vaak onderschat element van prettig werken is stofafzuiging op je gereedschappen. Je merkt pas hoe je hebt staan stumperen op het moment dat je een stofzuiger aangesloten hebt op je zaagmachine of bovenfrees. Ik wil niet meer zonder.

 7. #7
  Bedankt voor de reacties!


  Ik had inderdaad kunnen aangeven dat ik wel al in het bezit ben van een resem handgereedschap zoals Vurenhout aangeeft. Ook heb ik tijdens onze verbouwing het afgelopen jaar o.a. een krachtige bouwstofzuiger gekocht. Deze was bewust van een degelijk merk omdat ik al van plan was deze dan als "shopvac" te gebruiken.


  Qua handgereedschap mis ik nog enkele zaken (o.a. een blokschaaf), maar deze staan sowieso ook op het boodschappenlijstje.


  Verder staan er een tafelzaag en een bovenfrees op het lijstje.


  Qua bovenfrees kom ik er denk ik wel uit, maar voor de tafelzaag heb ik toch een beetje schrik dat ik een verkeerde koop doe. Hier spreek je toch al snel van een aanschaf van 500 €.


  Zijn er bepaalde modellen van tafelzaag die aan te bevelen zijn? Zit ik met een tafelzaag ala Makita MLT100X er kompleet naast?


  Groeten,
  Niels

 8. #8
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.505
  Zijn we allemaal soms begonnen met het kopen van meteen kwalitatief duur spul, en machines zonder dat je weet of je het gaat gebruiken? De meesten niet. Die beginnen zoals gezegd met een set handgereedschap. Gedurende de klussen daarna kom je erachter dat je gereedschap mist, en koop je dat.

  Ik koopte vaak eerst een goedkope prul (Ferm ofzo), want dan kom je erachter hoeveel je het gebruikt en wat je eisen precies zijn. Met die wensen kan je gerichter een dure machine kopen.

  Zo klus ik al jaren zonder een tafelcirkelzaagmachine. Ik zou er best een willen hebben maar echt missen doe ik hem niet. Het is allemaal erg persoonlijk. Je kan heel je werkplaats vol zetten met festool, maar dat betekent niet dat je klussen ook leuk gaat vinden. Maar ik haal ook graag (impuls) gereedschap van marktplaats af, dus ga vooral je gang

 9. #9
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door nielsr Bekijk Berichten
  ...
  Zijn er bepaalde modellen van tafelzaag die aan te bevelen zijn? Zit ik met een tafelzaag ala Makita MLT100X er kompleet naast?
  Spit het forum eens goed door over tafelzagen/zaagtafels, er is al veel over geschreven. En denk ook aan een tweedehands (formaat)zaagtafel (bijv. Elektra Beckum), die komen op marktplaats regelmatig langs, dan heb je voor hetzelfde geld een machine waar je je leven lang plezier van hebt. Je moet wel ruimte hebben...

 10. #10
  Je komt er vanzelf wel achter door te doen, dus dingen maken en dan leer je wat voor jou het handigste/prettigste aan gereedschap is om mee te werken en merk je dat langzaam aan de werkplaats vol komt te staan met gereedschap.
  Ik vind veel verschillende dingen, leuk om te doen, dat betekent dat er weinig werplek overblijft, door de gereedschap.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top