Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8

Onderwerp: wat is wijsheid

 1. #1

  wat is wijsheid

  Hai, ik heb een heel oud stuk gereedschap een soort handboorkolom, ik weet echter niet wat ik beter kan doen, het hout van deze boorkolom is zwaar aangetast door houtworm.
  Moet ik nou gewoon het hout vervangen door ander hout of moet ik het geheel zoveel mogelijk in originele staat laten?
  Hierbij ook een foto 20150322_141802.jpg van de boorkolom, hij is ongeveer 70cm lang, 60 hoog en 25cm breed.
  If you can't fix it with a hammer, it must be electrical.

 2. #2
  Ach, wat leuk! Dat is een stoeltjesboor, wordt/werd gebruikt om gebinten te voorzien van gaten, al dan niet onder een hoek. Wordt op een bint gezet en je zit er op terwijl je hem laat draaien met je armen.

  Wil je hem echt weer gaan gebruiken, dan zou ik het oude hout gewoon vervangen door nieuw en alle metalen delen ontroesten en dan alles voorzien van een laag lijnolie. De tandwielen ontvangen een smeertje vet en je hebt weer een werkend stuk gereedschap.

  Als je hem als eyecatcher ergens neer wil zetten dan zou ik het hout ontwormen en schoonmaken, metaal ontroesten en ook weer in de lijnolie. Of Deense olie (Danish oil), dat zal misschien het oude hout wat beter conserveren.

  Mooi ding, goeie vondst. Hoe kom je er aan?

  Groet, Rob.
  "I may be left handed but I am always right"

 3. #3
  Deze boor is uit de werkplaats van mijn vader tevoorschijn gekomen, toen we het huis moesten leegruimen nazijn overlijden een paar jaar terug.

  Vandaar die lengte en plank in het voorstuk, om op te zitten.

  Ik dacht er niet echt aan om hem zelf weer te gaan gebruiken, maar sommige stukken zijn zo ver door dat het niet echt zinvol is om het zo te laten, het balkje bovenop is echt helemaal sponzig, dus ik ga maar een restauratie projectje starten om hem weer netjes te maken en zo dat het er weer een beetje redelijk toonbaar is.
  If you can't fix it with a hammer, it must be electrical.

 4. #4
  Zuinig op zijn dan, ik neem aan dat je vader hem echt gebruikt heeft? Wat was zijn beroep?
  "I may be left handed but I am always right"

 5. #5
  Nou als hij hem gebruikt heeft, was dat zeker niet beroepsmatig, hij werkte bij een kunstmest fabriek bij het onderhoud van de expeditie afdeling, waar ze alles deden wat met het transport van alle inkomende en uitgaande goederen te maken had, vanaf het punt dat het eindproduct de fabriek uitkwam.

  Daar was hij betrokken bij alles behalve de machines zelf.

  We hadden wel een aannemer en een timmebedrijf in de buurt zitten die er allebei uiteindelijk mee zijn gestopt, kan best zijn dat deze boor daarvandaan is gekomen.
  If you can't fix it with a hammer, it must be electrical.

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Gem. Winsum (Groningen)
  Berichten
  1.672
  Er is een stichting/groep. die zich o.a. bezig houdt met adviezen over conserveren en herstellen van oud handgereedschap. Ik had er documenten van in digitale vorm maar ben ze kwijt geraakt toen een disk sneuvelde (geen back up). Misschien dat iemand op dit forum deze stichting of groep kent. Er is ook een forum ""Ambacht en Gereedschap", waar kennis zit, maar dat forum is min of meer slapend geloof ik.

  Zelf zou ik terughoudend zijn zolang ik geen advies heb van lieden die kundig zijn op het speciale gebied van conserveren.


  Mooi apparaat trouwens.

  mvg
  klaas0639

 7. #7
  Hij is incompleet zonder boren maar die zijn verkrijgbaar oa door deze man,

  http://forums.tfguild.net/ubbthreads...2859#Post32859

  zie, Boring Machine Bits

 8. #8
  Ambacht en Gereedschap is nog steeds in leven, ik ga daar zeker ook even buurten.

  Boren heb ik er ook nog wel een paar van, geen echte grote maar wel degelijk wat hierbij hoort.
  If you can't fix it with a hammer, it must be electrical.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top