Houten aanbouw maken incl fundering

Picobello

Nieuw lid
31 mei 2023
16
0
Nederland
Goedemorgen,

Ik ben voornemens om een houten aanbouw te maken. De oude was met asbest dak en is al gesloopt.

Nu was het wandje een gezamenlijke tussenwand met de buren welke op de erfgrens stond. De berging stond tegen een stenen schuur aangebouwd.

Nu is vooral mijn vraag:
De oude fundering stelt weinig. 2 rijen bakstenen in de lengte en daaronder circa 30 cm beton net zo breed als de rijen stenen erboven. De fundering stond er in ieder geval niet (meer) waterpas in. Het houtwerk helemaal aan de bovenkant gemeten leek wel gewoon waterpas te staan gek genoeg.

Als ik een nieuwe fundering maak van circa 10 meter lang en 30 cm breed, 60 diep met wapening, dan kan ik daarboven op weer met houtwerk gaan opbouwen. Maar als dit verzakt, verzakt enkel één kant van de berging aangezien ik een lange balk aan de andere kant van de stenen muur zal bevestigen waar de dakbalken op komen te liggen. Nu zal die schuur niet zomaar verzakken, maar de andere kant wat leunt op de betonnen fundering kan dat wel ivm klei/zavelgrond en het is naast de betonfundering niet onderheid wat steunt op vaste grond.

Hoe kijken jullie hiernaar? Opzich was de oude contructie verder nog wel prima, behalve die deur die er echt wel scheef in het frame stond, maar die berging stond er al zeker 40-60 jaar gok ik.

Hoe snel verzakt zoiets nou eigenlijk? Een dergelijk bouwwerk ga je niet helemaal op palen zetten, alleen omdat er dus een deel tegen de schuur zit aangebouwd zal er maar één kant gaan verzakken.

Is er iets in de handel om voordat ik op de betonnen fundering mijn houtwerk ga opbouwen, een of andere stelmogelijkheid te plaatsen of moet ik de verzakking maar voor lief nemen aangezien daar echt wel jaren overheen gaat voor het noemenswaardig wordt? In plaats van een betonfundering met betonpoeren werken heeft niet echt mijn voorkeur ivm een stukje grond van de buren ernaast wat wat lager ligt.
 

w00t

Actieve deelnemer
11 aug 2016
47
5
Ik heb verder geen antwoord op je vragen.
Uit je verhaal kan ik echter niet opmaken of "de oude betonfundering" nu wel of niet onderheid is? Indien dat laatste, hoef je toch helemaal geen nieuwe fundering te maken?

Een fundering van 30cm breedt kan prima genoeg zijn als hetgeen er op komt te staan niet breder is. Mijn huis staat op een onderheide betonfundering(sbalk) van maar 26cm breed. Maar die fundering is toevallig wel onder elke draagmuur aanwezig, en dat staat al 60 jaar letterlijk 'als een huis'.

Misschien maakt een tekening van de situatie het wat duidelijker.
 

michielr

Actieve deelnemer
8 dec 2021
55
25
Zuid Holland
Op kleigrond heb je al snel last van zetting, dat is waarschijnlijk ook de reden dat de oude fundering niet meer waterpas is. Als het nieuwe bouwwerk niet veel zwaarder wordt als het oude dan zou ik het op de oude fundering durven bouwen. Bij gelijkblijvende belasting zal verdere zetting van de oude fundering erg beperkt zijn. Om kans op zetting te beperken kun je proberen om het oppervlakte van je fundering zo groot mogelijk te maken. Groter oppervlakte geeft lagere druk op de kleigrond en dus minder kans op zetting. Lichtgewicht bouwen helpt ook. Je bent al van plan om met hout te bouwen, dus dat komt wel goed.

Naast zetting moet je ook rekening houden met het feit dat kleigrond kan krimpen en zwellen afhankelijk van de vochtigheid. Het lijkt er op dat de ene kant van je bouwwerk op een strookfundering staat en de andere kant op een bestaand bouwwerk. Dat betekend dat de ene kant anders zal bewegen dan de andere kant met als gevolg dat je enige scheefstand na verloop van de tijd niet tegen kan houden.
 

Zephyrus_NL

Actieve deelnemer
2 apr 2021
44
28
Puttershoek
Ik begrijp uit je verhaal niet helemaal wat je nu precies wilt gaan neerzetten, maar wat ik wel begrijp is dat -als je geen fatsoenlijke fundering stort- de boel waarschijnlijk wederom zal gaan zakken.

Een nieuwe fundering van 10 meter lang klinkt in mijn oren als een serieus bouwwerk. Is het dan werkelijk het risico waard om een euro of 5- à 6000 te besparen op stalen buispalen + wapening & beton, om er over tien a twintig jaar achter te komen dat de boel aan het verzakken is?

Mijn advies: doe het in 1x goed en laat de boel onderheien. En nog los daarvan: zet de boel op papier en laat het doorrekenen door een constructeur.

Ter info: wij zitten hier tussen de rivieren ook op klei en het is vragen om problemen als je niet-onderheide bouwwerken wilt gaan zetten. Hier recentelijk nog een opgemetselde schuur in de achtertuin gebouwd op een fundering van 30x60 (op heipalen uiteraard). De gemetselde plantenbak die de vorige bewoner in de jaren '70 heeft gemaakt (incl. gewapende betonnen fundering van ca. 30 cm diep bij 50 cm breed), kan ondertussen al bijna als glijbaan voor de kinderen dienen...
 
  • Leuk
Waarderingen: Emilio

boertje125

Post veel
17 okt 2013
2.073
395
heb je tekeningen van de bestaande constructie en van wat je wilt gaan bouwen?

Je beschrijving is niet duidelijk over de bestaande fundering onder je schuur?

Het is overigens helemaal niet vanzelfsprekend dat een funding die nu niet zakt dat ook niet doet als je er meer belasting naar gaat afdragen.
 

Picobello

Nieuw lid
31 mei 2023
16
0
Nederland
Nog bedankt voor de antwoorden.

Het wordt maar een simpele houten aanbouw, als vervanging voor de oude welke er misschien al ruim 50 jaar stond.

Wordt circa 9,5 x 1,9 meter.

De oude fundering stond scheef, maar het houten frame wat erop stond hebben ze wel op aangepast met verschillende lengtes verticale staanders waardoor de het frame aan de bovenkant gemeten wel waterpas stond haha

Normaliter zou ik bij nader inzien kunnen overwegen hier weer op te bouwen, want het ligt wel stabiel denk ik, maar ik wil geen bouwwerk met mandelige muur op de erfgrens. Anders wordt er dadelijk weer tegenaan gebouwd en dat wil ik niet.

Het bouwwerk zal aan de andere kant tegen de schuur gebouwd worden welke gewoon stevig staat. Muurbalk tegen de zijmuur schroeven en daar dan weer de dakbalken overheen zeg maar.

Omdat één kant van de schuur dan mogelijk nog weer kan verzakken dacht ik dat het mooi zou zijn als ik de boel aan de nieuwe funderingzijde kan nastellen.

Misschien toch maar betonpoeren overwegen. Zullen dan wel wat langer mogen zijn omdat de grond bij de buren deels wat lager ligt 20-25cm.
 

Athanor

Moderator
6 dec 2015
2.787
933
Leeuwarden
Ik zou voor een lichte houten constructie geen vermogen gaan uitgeven aan heipalen. Dan kun je ook gaan werken met verstelbare paaldragers die je in de funderingspaal instort. Dan moet je wel kiezen voor een variant met een moer die nastellen mogelijk maakt!

IMG_2357.jpeg
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.