Slijpmachine

hans81

Actieve deelnemer
30 dec 2020
240
19
hoi allemaal,

ik heb een oude reischaaf opgeknapt die ik met veel plezier gebruik. Alleen was het behoorlijk arbeidsintensief om de schaafbeitel met de hand en een Veritas hulpstuk onder de juiste hoek te slijpen, want de beitel was namelijk afgerond en ik wilde hem recht hebben. Nu zit er aan zijde nog een kleine afronding wat betekent dat ik nog steeds veel werk te doen heb met schuurpapier korrtel 40 en 80 en veel handwerk.

Ik heb ook nog een elektrische oude slijpmachine die ik ooit heb gekregen, tweedehands. Ik vraag mij echter af, of dit apparaat geschikt is om schaafbeitels mee te slijpen? Ik weet dat bijv. machines van het merk Tormek populair zijn en handig omdat je met extra hulpstukken de hoek van de vouw in kunt stellen. Mijn slijpmachine heeft dit niet, maar er zitten wel instelbare metalen vlakjes voor de slijpstenen. Ik weet ook niet hoe grof de stenen zijn, ik vermoed dat de smalle steen wat groffer is, bijv. korrel 80, en de witte, bredere steen iets fijner, misschien korrel 100.

Maar deze machine is niet watergekoeld. Is dat nog een probleem? Kun je bijv. zelf de beitel regelmatig in een bakje met water drukken om hem te koelen voor hetzelfde effect? En kun je misschien een hulpstuk maken om de beitel onder een juiste hoek te slijpen? Of is zo'n Tormek een duidelijk beter systeem? In dat geval zou ik een tweedehands exemplaar via marktplaats kunnen zien te bemachtigen...

Hierbij een foto van de slijpmachine die ik heb:

P1012169_resultaat.jpg
 

MarcelvdW

Actieve deelnemer
25 mei 2022
86
36
Almen aan zee
Die machine is een Creusen, en dat is zeker een machine waar je wat mee kan.
Die tafeltjes voor de stenen kan je onder de gewenste hoek stellen, en dan "het grove werk" met de machine doen.
Kort tegen de steen heen en weer bewegen, dan weer koelen, vooral zorgen dat je beitel niet te heet wordt. (blauw is mis).
Daarna het fijne afwerk met de hand.
En als je eenmaal de juiste hoek hebt, is het daarna bijhouden.

Een Tormek vind ik zeker fijn, want makkelijk en geen risico op verbranden, maar ook via Marktplaats betaal je daar wel serieus geld voor.

En er zitten hier slijpmeesters op het forum, die kunnen wellicht nog vakkundiger advies geven
 

henkverhaar

Oud hout
20 jan 2011
4.843
897
Nijswiller
www.buroverhaar.nl
Creusen bankslijpers zijn prima machines, maar die beitelsteunen zou ik er onmiddellijk afslopen, en vervangen door een 'echte' slijptafel, hetzij uit de winkel, hetzij zelfgemaakt. Die steunen laten je niet (anders dan met heel veel oefening) een consistente hoek aan je beitel slijpen. Die linker steen is een carborundum steen, alleen geschikt om nieuwe punten aan draadnagels te slijpen en zo (ik overdrijf, maar ik zou m er ook afhalen en vervangen door een viltschijf om te polijsten). Koelen doe je inderdaad met een bakje water - als je de vouw van een beitel herslijp. Bij het aanscherpen van een draaibeitel is het vaak voldoende om hem even over de (witte`0 steen heen te halen, en is koelen niet echt nodig...

En je kunt ook nog een van de twee stenen vervangen door een CBN wiel, daarmee is het ook vrijwel onmogelijk om een beitel te verbranden...
 
  • Leuk
Waarderingen: rinus

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
8.099
2.611
Koop zo'n goedkoop diamant ritsertje om die witte steen even weer vlak en schoon te maken. Dan slijpt de steen ook veel koeler.
 

RVester

Actieve deelnemer
11 nov 2022
121
32
Delft
Met zo'n slijpmachine vind ik dat je snel het randje oververhit als het randje dun is. Voor het vormgeven van de snede slijp ik vaak eerst de rand haaks (dus beitel ondersteboven op de slijpsteun even langs de steen halen), slijpen en koelen totdat je er bijna bent, en als de beitel in vorm (maar dus nog wel met een stompe rand van zeg 0.2-0.3mm), overnemen met de hand op een 'gewone' slijpsteen. Dit gaat best snel omdat de vouw hol is, dus je hoeft maar weinig materiaal weg te nemen.
 

hans81

Actieve deelnemer
30 dec 2020
240
19
Dank voor jullie reacties! Samengevat concludeer ik dat deze slijpmachine dus goed is maar dat ik een hulpstuk nodig heb om de hoek goed in te stellen. En dat ik een diamantritser gebruik om de witte steen vlak en schoon te maken. Hebben jullie misschien een link naar een zelfbouw of commercieel hulpstuk om die hoek in te stellen? Ik heb al even gezocht op dit forum, maar kon zo snel niets daar over vinden...
 

MarcelvdW

Actieve deelnemer
25 mei 2022
86
36
Almen aan zee
Je zou een houten latje in je Veritas slijphulpstuk kunnen steken, en er de juiste hoek aan schuren.
Dat latje leg je op je beitelsteun of slijptafel aan je Creusen,
en daarmee stel je dan de juiste hoek aan je steun / tafeltje
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
8.099
2.611
baptist heeft een stel kant en klare slijpsteunen. Om brede schaafbeitels te slijpen is het fijn om een wat bredere tafel te hebben dan standaard op zo'n creusen zit.
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
10.700
2.570
Gaanderen
Er is zelfs een steun van Tormek voor dit soort bankslijpers. Je kunt dan met de originele Tormek hulpstukken werken. (en natuurlijk met alle imitaties daar van) de bmg -100 (ik weet niet of daar ook namaak van is)
Nadeel van dit hulpstuk is de Tormek prijs.
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
10.700
2.570
Gaanderen
Je hoeft de klem die erop zit niet te gebruiken. Ik heb een keer van Creusen een demo gehad waarbij ze een greep uitlegde om je beitel vast te houden. Je vingers zitten dan dicht bij de slijpsteen en zodra de beitel te warm word laat je hem los en heb je hem vast in je andere hand. Hiermee voorkom je "verbranden" van de snede. Is alweer lang gelden en ik gebruikte toen mijn Tormek veel dus had er geen behoefte aan. Misschien dat iemand wel een filmpje weet waar dit uitgelegd staat.
 

Wim56

Actieve deelnemer
12 jun 2016
430
46
Zevenaar
Belangrijkste is de beitel koel houden. Dus even op de steen, even in koud water, even op de steen, enz.
Ik sleep altijd meerdere beitels tegelijk. Dus als een één in een koel water zat, ging de andere op de steen.
 
  • Leuk
Waarderingen: Willempie

boertje125

Post veel
17 okt 2013
2.073
395
Als je moet koelen maak je hem te heet.
je moet gewoon minder druk uitoefenen.

als hij echt heet is maakt koelen bovendien je staal erg bros
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
10.700
2.570
Gaanderen
Volgens mij ontlaat gereedschapsstaal ergens in de richting van 160 C. Vandaar mijn opmerking over je vingers dicht bij de vouw. Dan laat je hem wel los voor de beitel te heet word. Wat boertje 125 hierboven vermeld klopt.
Al zijn er nog wel andere redenen zoals vuile stenen e.d.
 

hans81

Actieve deelnemer
30 dec 2020
240
19
@Wim Kluck bedoel je met het met de hand vasthouden bij de Creusen demo dat men geen slijpsteun of ander hulpmiddel gebruikt, dus dat men zelf met de hand de hoek bepaalt?
 

ornament

Post veel
29 nov 2011
2.446
539
Volgens mij ontlaat gereedschapsstaal ergens in de richting van 160 C. Vandaar mijn opmerking over je vingers dicht bij de vouw. Dan laat je hem wel los voor de beitel te heet word. Wat boertje 125 hierboven vermeld klopt.
Al zijn er nog wel andere redenen zoals vuile stenen e.d.
Bij een westerse beitels en gutsen , houtsnijgutsen in gereedschapsstaal ontlaat men bij temperaturen rond de 235 graden Celcius. Je hebt dus toch een goede marge eer je die temperatuur overschrijdt en de beitel te zacht wordt. lang.

Bij het droog slijpen van Widia, mag je nooit koelen. Ook een steenbeitel of boor, met een widia plaatje erin, die door het gebruik warm is geworden koel je niet. Widia slijp je op speciaal daarvoor gemaakte stenen, ik koop die steeds met korrel 60.

Niet te lang tegen de draaiende steen en vooral de beitel niet tegen de steen drukken.

Bij de Japanse beitels wordt er op veel lagere temperaturen ontlaten. Moet ergens in de buurt van 160 - 180 graden liggen. Bij deze temperaturen heb je nog geen verkleuringen ( oxidatiekleuren) op het staal.
Het wordt dan ook afgeraden om deze op een sneldraaiende witte steen te slijpen.

groeten

Ornament
www.houtsnijden.eu
 
Laatst bewerkt:

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
10.700
2.570
Gaanderen
@Wim Kluck bedoel je met het met de hand vasthouden bij de Creusen demo dat men geen slijpsteun of ander hulpmiddel gebruikt, dus dat men zelf met de hand de hoek bepaalt?
Nee het is een bepaalde greep om de beitel vast te houden terwijl deze rust op de leunspaan. Dit waren wel betere leunspanen dan de standaard modellen die op de machines zitten. Helaas gebruik ik mijn creusen heel weinig als slijper maar weel met de staalborstel die daarop zit. Ik slijp meestal met slijpmallen.
 

Koos

Actieve deelnemer
28 sep 2009
193
38
Amsterdam
Deze heb je ook nodig om de steen weer te ruwen als die glad geslepen is of wanneer de steen vuil is geworden. Adembescherming belangrijk, dat stof moet je niet inademen.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.