PDA

Bekijk Volledige Versie : Cursus gezocht voor vrouw die wil leren werken met hout!Anonymous
01-07-10, 16:11
Hallo allemaal,

Na 5,5 jaar meeklussen (zie mijn website :)) ben ik nog steeds geen handige houtbewerkster. Ik wil dan ook graag een cursus volgen waar ik d.m.v. veel praktijk eindelijk eens wat goede vaardigheden kan opdoen zodat ik beter met mijn vriend Emiel kan meewerken! Dan kan hij eens wat meer aan mij alleen overlaten...

Ik woon in Dordrecht en werk in Rotterdam, het zou natuurlijk mooi zijn als het een beetje in de buurt is. :) Ik vind het wel belangrijk dat het niveau goed is, het moet niet te makkelijk zijn want daar heb ik in dat pand van ons niks aan. :)

Ik heb op internet de Doe Het Zelf School in Rotterdam gevonden: http://www.doezelfschool.nl/. Heeft iemand hier ervaring mee of iets over gehoord?

Alle tips zijn welkom!!

Alvast bedankt!!

Groeten,
Samantha

borre
01-07-10, 19:01
Als het meer specifieke houtbewerking moet zijn: http://www.toolworkshop.nl

Ed

August
02-07-10, 07:04
Hoi Samantha,

Ik heb goede berichten gehoord over de schrijn in langbroek (bij utrecht):
http://www.cursusmeubelmaken.nl/

Als ik het goed heb zijn er een aantal forumgenoten die deze cursussen hebben gevolgd. Een ervan is Guido kauer die op zijn website het een en ander hier over verteld: http://www.guidokauer.nl/

Succes!

Groetjes,

Ralph

Anonymous
02-07-10, 08:02
Helemaal geweldig, dank voor de tips, maar ik ben in eerste instantie op zoek naar minder specialistisch houtwerk, eigenlijk écht goede basistechnieken zeg maar. En wie weet daarna meer specialisme. :)

Hebben jullie daar ook tips voor??

koffiedrinker
02-07-10, 14:16
http://www.stadswerkplaatsutrecht.nl/

Athanor
02-07-10, 15:29
Hallo Samantha,

Als ik jullie project zo bekijk, denk ik dat je inderdaad meer aan de basiscursus timmeren hebt. Ik weet niet aan welke klussen jullie nu toe zijn, maar dat is zeker een goede start. Ik heb even op de website gekeken en daar lijken me goede mogelijkheden voor je te zijn. De vervolgcursus bijv. met afhangen van deuren en voor de afwerking kun je ook tegelzetten leren. Ik lees dat er vaklui als docent zijn aangesteld. Bovendien in Rotterdam redelijk bereikbaar voor je.

Veel succes met je keuze!

Fons

annette
02-07-10, 23:38
hoi samantha-

jammer dat wij niet in de buurt wonen (heerhugowaard)want dan had je bij ons wat kunnen leren.
wij hebben toen de lintzaag bij jullie bekeken afgelopen najaar.

groet
annette en marijn
http://www.fingerprintfurniture.nl
http://www.marijnhoegen.nl

Anonymous
03-07-10, 08:48
Ja Annette, dat weet ik nog! Jij maakt echt prachtige dingen... Hoe ben jij ooit begonnen?

annette
04-07-10, 18:30
hoi samatha-

ik ben ooit begonnen met de opleiding ambachtelijk meubelmaken in amsterdam maar ben er naar 2 jaar frustratie weg gegaan en heb toen in californie mijn opleiding afgemaakt (http://www.crfinefurniture.com).die school zit helaas niet in de beurt van rotterdam maar zij zijn altijd erg blij als er vrouwen zijn die willen komen!zij bieden naast de lange opleiding ook altijd summer classes aan-misschien is dat iets voor jou.
er is nog een andere school van een medestudent van mij in canada -www.insidepassage.ca-ook een heel fijne plek om houtbewerken te leren.

groet
annette

Anonymous
05-07-10, 08:08
Dank je wel voor je tips Annette, maar een cursus volgen in Amerika is nou net even niet de bedoeling! Wel gaaf dat je dat gedaan hebt!

Groetjes,
Samantha

Houten Klaas
05-07-10, 14:07
Annette,
Je hebt al eens eerder aangegeven dat je uit frustratie bent weggegaan bij het HMC. Ik volg op dit moment de deeltijdopleiding op het HMC en ben eigenlijk wel benieuwd naar jouw ervaringen/frustraties met het HMC. Ook ben ik benieuwd waar het verschil in zit met de opleiding in de VS. Waarom was die nou zo veel beter?
Zou jij het HMC aanraden aan bijvoorbeeld Samantha?
Doel van deze vragen is om duidelijkheid te krijgen over "degelijke" meubelmakers opleidingen/cursussen in Nederland. En dat past wel in dit topic, lijkt mij.

grtn
Bart

annette
05-07-10, 17:56
hoi bart-
helaas is het HMC de enige opleidingsmogelijkheid hier in nederland en is het niveau al jaren geleidelijk aan het zakken-dat heeft voor al met de visie van de directie te maken.zij willen met zo weinig mogelijk geld zoveel mogelijk leerlingen een opleiding geven met het resultaat dat overal en vooral bij belangrijke dingen bezuinigd wordt.de betere leerkrachten zijn bijna allemal uit frustratie vertrokken,wat overblijft zijn vooral mensen die er redelijk recentelijk zelf de opleiding gedaan hebben en weinig ervaring hebben(er zijn een paar uitzonderingen,maar bvb de enige goede tekenlerrar vertrekt net naar de VS).
er zijn te weing praktijk lessen in verhouding met een heleboel vakken die eerlijk gezegd overbodig zijn,tenminste op de manier waarop zij gegeven worden.een aantaal belangrijke vakken zijn tot een minimum gereduceerd(bvb kunstgeschiedenis en tekenen) of bestaan helemaal niet.
een groot gedeelte van de studenten heeft geen of weing motivatie waardoor het niveau nog meer zakt.
wat nu het grote verschil is tussen het HMC en the College of the Redwoods
-vergelijk de eindwerkstukken van de 4de jaars op de tentoonstelling v/h HMC deze week met werkstukken op de website van het college -www.crfinefurniture.com en ik denk dat je er zelf gauw achter komt.
ik wil niet zeggen dat er niet ook tevreden mensen van het HMC afstuderen maar voor mij was het gewoon niet de juiste plek en kon ik er niet leren waar ik naar op zoek was.

groet
annette
http://www.fingerprintfurniture.nl

Emmo
21-08-10, 02:37
Hoi Samantha,

Niet echt in de buurt van Rotterdam, maar wellicht toch interessant. De meubelmakers cursus in Amsterdam (http://www.meubelmakerscursus.nl).
http://www.meubelmakerscursus.nl

Anonymous
23-08-10, 09:13
Hoi Samantha,

Niet echt in de buurt van Rotterdam, maar wellicht toch interessant. De meubelmakers cursus in Amsterdam (http://www.meubelmakerscursus.nl).
http://www.meubelmakerscursus.nl

Dat ziet er leuk en nuttig uit, maar Amsterdam is nogal ver van Dordrecht af... Helaas!

Wel bedankt voor het meedenken!

Groeten,
Samantha

Don_Paul
31-08-10, 14:34
Samantha,

ik begin zelf over twee weken aan een cursus in Boskoop (vlakbij Gouda). Dat is vanuit Dordrecht ook nog wel aan te rijden.

http://www.rolingantiek.nl/cursusaanbod.html

Anonymous
01-09-10, 09:01
Dank je wel! Dat ziet er als een prima cursus uit, veel succes!

Afgelopen zaterdag zijn Emiel en ik naar de open dag van de Doe Het Zelf School in Rotterdam geweest. Dat is erg goed bevallen! De man die de cursus meubel- en lijsten maken geeft, het fijnere timmerwerk dus, is een gepensioneerde scheepstimmerman die o.a. het boegbeeld voor De Amsterdam heeft gemaakt. Hij is duidelijk nog altijd heel gepassioneerd wat het timmervak betreft en komt heel geduldig, vriendelijk en kundig over. Precies wat ik nodig heb. :) Ik heb me dan ook voor deze cursus van 6 avonden van 3 uur aangemeld, startend in november! Dit is de link: http://www.doezelfschool.nl/lijstenmaken.html.
Ik zal jullie wel op de hoogte houden van het verloop!

Emiel heeft zich opgegeven voor een cursus lassen, ook 6 avonden van 3 uur. Hij wil zelf onze nieuwe trap lassen, dan is wat extra kennis en oefening nooit weg natuurlijk...

We hebben er zin in!

ArtHarg
01-09-10, 16:32
Emiel heeft zich opgegeven voor een cursus lassen, ook 6 avonden van 3 uur. Hij wil zelf onze nieuwe trap lassen, dan is wat extra kennis en oefening nooit weg natuurlijk...Ah... een stalen trap. Ik moest in eerste instantie denken aan die lassen die jullie in die eiken balken hadden gemaakt! :-)

Arthur

Anonymous
02-09-10, 16:41
Nou,blijkbaar toch vraag naar opleidingen in houtverwerking.

Ik ben hier nieuw,en verrast over sommige onderwerpen en kennis.
Ik woon in midden brabant,de 013 regio zeg maar,en ben zzp meubelmaker/interieurbouwer.
Ze noemen me Henk,en ik werk veel,zeg maar 75% voor derden,waarbij de rest eigen werk is.
Denk daarbij aan keukens,kasten,tafels,balie,s etc.
Meestal gaat het om zakelijke klanten en inrichtingen.
Ik ben in het bezit van een werkplaats,met roldeur,etc (sinds kort),waarin mijn Felder zaag/frees combi komt te staan,samen met een aan te schaffen compressor,en kantenlijmer.
De werkplaats is er gekomen omdat ik uit de ruimte groei achter mijn huis,waar het overigens ook niet op prijs wordt gesteld door sommigen.
Ik heb wat meer ervaring als sommigen hier,en zie dat er toch wel vraag is naar opleidingen en instructies.
Ik ben voornemens een 1 op 1 cursus te ontwikkelen,om het prachtige houtvak levend te houden.
In het verleden heb ik ook stagelopers gehad,en heb op verzoek van SH&M (stichting hout en meubel),hier mijn leermeester diploma voor gehaald.
Uiteraard zijn er ook andere competenties,die ik in de praktijk nodig heb,en waar ik anderen in wil instrueren indien er behoefte is.

Ik hoop hier regelmatig te komen,en proberen iets voor anderen te betekenen in de vorm van antwoorden op vragen etc.

Mochten er mensen zijn die interesse hebben in een cursus,cq instructie avond/dag,laat het horen aub.
Mijn werk wordt hoofdzakelijk met elektriese hand machine,s gedaan,waarbij soms het ouderwetse handwerk van pas komt.

:mrgreen:

Houten Klaas
02-09-10, 21:56
Hoi Samantha,
Ik heb de cursus elektrodelassen ook gedaan. Leuke cursus ergens op een shipyard. Leuke kerel ook die die cursus gaf. Als ik je man een tip kan geven: schaf gelijk bij hem een automatisch masker aan want dat werkt heel prettig. In het begin moet je heel voorzichtig met de elektrode het materiaal naderen en mij lukte het niet om dat te doen en dan ook nog die beschermkap op het juiste moment voor mn ogen te houden.
Nou kom ik er steeds meer achter dat dat handig is maar al jaren achterhaald door MIG/MAG en TIG. Ik kan met een elektrode nu iets aan elkaar knetteren, maar ik zit er sterk over te denken om toch nog te investeren in een MIG/MAG cursus. De stadswerkplaats in Utrecht biedt een cursus aan voor 600 euro (das ongeveer het dubbele van de DHZ school). Misschien is dat nog wat, want de mogelijkheden van die andere technieken zijn, zoals ik begreep, groter dan bij elektrodelassen.
Misschien kun je hier iets mee.
grtn Bart

Anonymous
03-09-10, 18:37
@arthur; Het wordt inderdaad een stalen strap, maar dan wel met eiken treden. Ik heb een schetsje bijgevoegd, dan wordt het misschien duidelijk waarom het niet alleen hout wordt.

Wat betreft het lassen ga ik eerst kijken of het met electrodes net genoeg wordt, dat is voor verder laswerk bij onze geplande aanbouw toch wel nuttig, Lassen met gas is een beetje lastig in de buitenlucht. Mocht het resultaat niet net genoeg worden kan ik altijd nog een vervolgcursus gaan volgen.

Attached files http://woodworking.nl/upload/attachments/14571=3180-model trap1e-2e scene1.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/14571=3180-model trap1e-2e scene1.jpg)

ArtHarg
03-09-10, 19:01
Mooi ontwerp! Die komt te lopen van de Portacabin naar de Voorstraat toch, of precies de andere kant op?

Arthur

Anonymous
03-09-10, 19:27
Klopt helemaal! Vanaf de vide in de 1e verdiepingsvloer richting de voorgevel.
Je hebt het goed in je hoofd zitten!

Gr, Emiel

Anonymous
05-09-10, 20:59
Ehm, Emiel dacht: Samantha gaat een cursus meubelmaken doen, laat ik eens voor wat oefenhoutjes zorgen, zie foto...

Emiel dacht op een online veiling 3 kuub eikenhout gekocht te hebben, bleek het bij ophalen 10 kuub te zijn... Help!!! Het ligt nu even goed naast ons woonkeetje, maar alles moet nog een keer naar binnen, naar de eerste etage. Maar eerst een grote stelling timmeren...

Nu hebben we nog wel een hoop eiken nodig voor alles wat we nog gaan maken in het pand, maar 10 kuub is echt een beetje overdreven. Kortom: als iemand nog wat eikenhout nodig heeft, laat maar weten, over de prijs worden we het wel eens!

Het spreekt voor zich dat Emiel voorlopig geen hout meer mag kopen van mij! ;) :)

Groetjes,
Samantha

Attached files http://woodworking.nl/upload/attachments/14602=3194-eiken-k.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/14602=3194-eiken-k.jpg)

Anonymous
13-09-10, 09:46
Hallo allemaal!

Emiel en ik zijn even lekker op vakantie van dinsdag 14 t/m vrijdag 24 september, dus wij zullen even niet reageren op berichten en PB'tjes!

Groetjes,
Samantha

boes machines
15-09-10, 20:22
wij hebben ook leuke cursussen
je kan doen wat je wil in kleine groepjes
je kan ook maken wat je wilt
we hebben een vlak vandiktebank, een formaatzaag, een frees,
en natuurlijk bijna alle gereedschap van festool
iedere maandag avond
echter in garmerwolde

gr ronald

http://www.boesmachines.com

Anonymous
27-09-10, 09:01
wij hebben ook leuke cursussen
je kan doen wat je wil in kleine groepjes
je kan ook maken wat je wilt
we hebben een vlak vandiktebank, een formaatzaag, een frees,
en natuurlijk bijna alle gereedschap van festool
iedere maandag avond
echter in garmerwolde

gr ronald

http://www.boesmachines.com

Ik weet niet of je gegoogled hebt naar de locaties van Dordrecht en Garmerwolde, maarre... da's geen optie!!

Groeten,
Samantha

jpandriesse
29-09-10, 15:58
Meneer Ronals vond het nodig om zo veel mogelijk te spammen in verschillende topics. Vandaar ook zijn nutteloze reply in dit topic.

Lekkere vakantie gehad?

Hansalmere
29-09-10, 16:09
Jammer van die meneer, want wellicht hadden we er allemaal iets aan gehad, maarja hij dacht maar aan één ding.

beqwaam
16-10-10, 22:12
Jaja, helaas niet in de buurt,

Maar mensen komen uit zelfs de omringende landen naar ons toe
om de vermaarde freestafel van BeQwaam na te maken.

http://www.beqwaam.nl

En ook voor de wat gevorderden, de 'workshop veelzijdiger werken met de bovenfrees' of 'veelzijdiger werken met de domino frees' of de 'houtverbindingen' workshop.
Alle workshops duren 1 dag of 1 dagdeel, juist om de reden van: punt 1.

Heel graag tot ziens in Baarn.
Paul Sanders
BeQwaam Baarn (in Nijhof Baarn).

Anonymous
05-11-10, 11:53
Hallo allemaal!

Jullie hebben zo je best gedaan mij goede tips te geven, dat ik jullie nu natuurlijk op de hoogte ga houden van mijn ontwikkelingen op de cursus!

Gisterenavond had ik de eerste avond van de cursus lijsten- en meubelmaken in de Doe Het Zelf School in Rotterdam. Nou, ik ben er nog enthousiaster vandaan gekomen dan hoe ik er naartoe ging! De docent Henk had ik al ontmoet op de open dag in augustus, een heel aardige, vriendelijke, geduldige man die een leven aan timmermanservaring heeft, met name scheepstimmerwerk. De les begon met het laten zien en uitleggen van de verschillende soorten handgereedschap, dan merk je wel dat je al jaren tussen gereedschap zit want er zat niets nieuws voor me bij. :) Alleen het kruishout gebruiken we thuis niet, maar die kende ik wel.
Onze eerste opdracht is een raamwerkje maken met 6 verschillende verbindingen. De eerste is een halfhoutverbinding, die heb ik al gemaakt met kruishout, kapzaag en beitel. Dat ging wel goed! Eind van de avond was ik halverwege de halfhoutverbinding onder verstek te maken. Ik wilde helemaal niet naar huis, ik wilde deze verbinding afmaken, haha! :) :) Maar goed, dat komt dus volgende week. Dan komen ook de pen- en gatverbinding, gewone zwaluwstaart, blinde zwaluwstaart, en nog een paar andere verbindingen aan de beurt. Daarna gaan we een mooi kistje maken met o.a. verzonken schanieren.

De groep bestaat uit 9 mensen waarvan slechts 1 man!! Geen idee of dat nou komt dat vrouwen wellicht meer klusles nodig hebben dan mannen (grapje), of dat vrouwen vandaag de dag meer zelf willen kunnen, maar leuk is het in ieder geval wel. Henk zei dat er altijd wel vrouwen bij zitten, maar deze verhouding had hij zelf nog niet eerder meegemaakt. :)

Bij thuiskomt wachtte me een leuke verrassing: Emiel had een cadeautje voor me gekocht. Het bleek een echte oude schaaf van Stanley te zijn, type 220! Hij heeft nog een houten knop, hartstikke mooi. Er ontbreken 2 onderdelen waaronder het mes, die heeft Emiel nabesteld en hopelijk kunnen die nog geleverd worden, want dan is hij heel goed bruikbaar! Sterker nog: deze schaaf voelt veel meer solide aan dan de moderne schaven van Stanley… Echt top!

Ik was al glasfreak, maar zo word ik nog een houtfreak ook! Wel handig: dan kan ik mijn eigen glas-in-loodramen van lijsten voorzien, hihi…

Ik zal jullie wekelijks op de hoogte houden van mijn vorderingen!

Groetjes,
Samantha

ArtHarg
05-11-10, 14:38
Leuk dat je zo enthousiast bent! Als je zo nog even doorgaat kan je -straks, als je verbouwing klaar is- nog een eigen glas-in-loodramenatelier beginnen: Ramen van Rameijs! Straks, over een jaar of vijf ;-)

Arthur

Anonymous
05-11-10, 14:48
Ramen van Rameijs, die moet ik onthouden, hahaha!!!

Anonymous
12-11-10, 13:06
Daar ben ik weer! Gisterenavond was mijn tweede avond. Ik heb mijn halfhoutverbinding in verstek afgemaakt. Eigenlijk gaat het allemaal hetzelfde: aftekenen met een kruishout, zagen en beitelen. Voor het verstek staat er een handverstekzaag, zo'n draaibare schijf met een grote zaag die met magneten boven je werk blijft hangen totdat je hem pakt. Thuis is het "dzjingngng" met de afkortzaag, hahaha!! Maar goed, dit handwerk is wel goed voor je vaardigheid natuurlijk. Ik heb ook de kop van het verstek nog wat bewerkt met een blokschaafje (niet die van mezelf want die is nog niet compleet) maar toen paste het goed hoor! Hoera!

Vervolgens heb ik mijn eerste pen- en gatverbinding gemaakt. Eerst het "gat": Weer met een kruishout, een gat vanaf allebei de kanten naar het midden geboord (het enige elektrische apparaat :)), de rest er tussenuit gezaagd en dan afgewerkt met een beitel. De pen ook afgetekend met een kruishout, beide afvalstukken met een kapzaagje weggezaagd en de pen afgewerkt met een beitel. Ik ben nog wat te voorzichtig met stukken wegzagen, waardoor ik net een streepje teveel materiaal overhoud waardoor ik meer beitelwerk heb. :) Maar ach, dat gaat goed dus erg is het niet. Het kost alleen wat meer tijd.

Vanaf volgende week gaan we allemaal beginnen aan hetzelfde projectje: een doos met o.a. zwaluwstaartverbindingen wat een memorybox kan worden, of een sleutelkistje, of een theedoos, allemaal met eigen bijbehorend “interieurtje”. Ik denk dat ik er een theedoos voor mijn ouders van ga maken, hartstikke leuk! Daar komen ook verzonken schaniertjes in e.d.

Ik ben benieuwd… In ieder geval heb ik er erg veel lol in! Ik ben wel een “mierenneuker”, dus dit soort werk ligt me wel, hihi… Ik hou wel m’n hart vast voor de zwaluwstaarten, dat schijnt enorm moeilijk te zijn. Als iemand nog goede tips heeft? ;)

Groetjes!
Samantha

Anonymous
10-12-10, 09:47
Ik heb een paar weken overgeslagen, sorry!! Gisterenavond had ik alweer mijn zesde en laatste les. Helaas! Ik heb er veel van geleerd (met oefening moet nu alles steeds mooier worden) en er veel plezier aan beleefd. Meer dan ik had verwacht! M'n theedoos met zwaluwstaartverbindingen, lijstje in verstek en gefreesde sierrand, pianoscharnier enz. is nog niet af, eigenlijk heeft niemand het af gekregen. Maar ik heb het gereedschap om hem thuis af te maken dus geen probleem! Zie het verhaal onder "Advies goede kwaliteit blokschaaf" in "Handgereedschap"! :lol: Ik ga er morgen weer aan werken. Het moet een kerstcadeautje voor mijn ouders worden, dus dan moet 'ie af zijn. Ik zal wel wat fotootjes van mijn "first time" houtbewerking op dit forum zetten als het af is! :)

Scheppie
10-12-10, 09:50
Hoi Sara,

Misschien is een fototje van onderweg ook wel leuk om te laten zien.... tenzij je ouders dit forum bekijken natuurlijk.

Scheppie

Anonymous
10-12-10, 10:16
Noem je me nou Sara? Ook een mooie naam, maar ik heet Samantha! :)

En je hebt helemaal gelijk, dat is ook leuk! Ik ga dit weekend "tussen"-foto's maken! Kunnen jullie ervaren houtbewerkers gelijk vertellen wat er goed en nog niet zo goed is, hihi...

Maar Emiel vond mijn eerste zwaluwstaartjes er best goed uitzien, zeker die ik het laatst heb gemaakt. Je ziet elke hoek mooier worden, de eerste waren nog niet zo super, maar de laatste wel. Kortom: oefening baart inderdaad kunst! :)

Anonymous
14-12-10, 17:19
Voor de nieuwsgierigen: hierbij dan eindelijk de eerste fotootjes van mijn eerste houtbewerkingspogingen! Ik heb nog geen foto van de deksel in wording gemaakt (met profiellijstje), dat doe ik morgenavond!

Maar hier dus alvast het ombouwtje met zwaluwstaartverbindingen, gefreesd randje om de bodem in te schroeven en de gefreesde rand voor het pianoscharnier. Niet verkeerd voor een eerste keer toch?? (Ik zit naar complimentjes te vissen, hihi... :lol:)

Vanmorgen ben ik nog even teruggeweest naar de Doe Het Zelf School om de verbindingsstukjes voor de hoeken van het lijstje op te halen (die zijn nu alleen nog koud verlijmd), die had ik donderdag laten liggen, zucht... :roll: Maar positief: nu kon ik gelijk even lief vragen of ik die vier zaagsnedes nog even met een kapzaagje mocht maken, want laten we zo'n zaagje als een van de weinige dingen nou net niet thuis hebben... Dus morgenavond lijm ik die verbindingshoekjes erin en kan ik met een mengseltje van schuursel en lijm de boel waar nodig plamuren. Dan maak ik gelijk fotootjes van het lijstje!

Vurenhout is trouwens niet echt het meest ideale hout voor het maken van mooie dingen... Maar dat hoef ik jullie vast niet te vertellen...

Groetjes,
Samantha

Attached files http://woodworking.nl/upload/attachments/19107=3897-ombouwtje bodem.JPG (http://woodworking.nl/upload/attachments/19107=3897-ombouwtje bodem.JPG) http://woodworking.nl/upload/attachments/19107=3896-scharnier.JPG (http://woodworking.nl/upload/attachments/19107=3896-scharnier.JPG) http://woodworking.nl/upload/attachments/19107=3895-zwaluw.JPG (http://woodworking.nl/upload/attachments/19107=3895-zwaluw.JPG)

rickkoorman
14-12-10, 17:35
wow, dat zijn al mooie verbindingen. ben zeer benieuwd naar het eindresultaat

Athanor
14-12-10, 21:02
Nou, Samantha, met die zwaluwstaarten kun je goed voor de dag komen hoor! Maar het mooiste vind ik jouw enthousiasme! Dat is het mooie van dit forum, dat het plezier van de leden voor velen aanstekelijk werkt :D

Nog veel plezier met de afwerking!

Groet van Fons

Anonymous
15-12-10, 08:58
Bedankt voor de leuke reacties! Fijn om te lezen dat jullie de zwaluwstaartjes al best mooi vinden. Tja, als iets goed lukt is dat ook wel bevorderlijk voor enthousiasme, hihi... Ik vind het ook echt leuk om te doen, leuker dan ik had verwacht voordat ik aan de cursus begon! Ik ben sinds een paar jaar ook behoorlijk bedreven in het maken van glas-in-loodpanelen, dus wie weet kan ik daar nog eens erg leuke combinaties mee maken...

Zweihaak
15-12-10, 15:36
Ziet er mooi uit.

Tip: doe een stukje afvalhout tussen je klemkop van je lijmtang en je werkstuk, bij erg vast aandraaien zeker bij naaldhout kun je daarme lelijke beschadigingen van de ronde klemkop voorkomen. Een stukje 9mm multiplex bijvoorbeeld.

Anonymous
16-12-10, 09:58
Ziet er mooi uit.

Tip: doe een stukje afvalhout tussen je klemkop van je lijmtang en je werkstuk, bij erg vast aandraaien zeker bij naaldhout kun je daarme lelijke beschadigingen van de ronde klemkop voorkomen. Een stukje 9mm multiplex bijvoorbeeld.

Dat heb ik gedaan, de afdruk waar jij op doelt is ontstaan toen ik het hout met een klem op de werktafel vastklemde voor het steken van de zwaluwstaarten... Ik ontdekte toen mijn fout ook en heb vervolgens inderdaad tussenhoutjes gebruikt. En zo leer je steeds wat bij... :)

Bedankt voor het meedenken!!

houtenhart
07-01-11, 17:40
zou haast zeggen de reden dat je hier aan begint is omdatj niet weet waar je aan begint.
ga eerst maar paar jaar scholing en praktijk erbij doen om echt Goed te kunnen timmeren ,niet gewoon bouwen zoals ze tegenwoordig doen want dat steld geen fuck voor.zonde dat altijd alles zo snel af moet en er geen geld meer in gestoken word gemiddeld. uiteindelijk gaat de kwaliteit van de huizen alleen maar achteruit en dat terwijl er zoveel mogelijkheden zijn, te bizar voor woorden ..maargoed s6 met de restauratie :D

Dave
07-01-11, 17:47
zou haast zeggen de reden dat je hier aan begint is omdatj niet weet waar je aan begint.
ga eerst maar paar jaar scholing en praktijk erbij doen om echt Goed te kunnen timmeren ,niet gewoon bouwen zoals ze tegenwoordig doen want dat steld geen fuck voor.zonde dat altijd alles zo snel af moet en er geen geld meer in gestoken word gemiddeld. uiteindelijk gaat de kwaliteit van de huizen alleen maar achteruit en dat terwijl er zoveel mogelijkheden zijn, te bizar voor woorden ..maargoed s6 met de restauratie :D

Ook lekker positief :?

Athanor
07-01-11, 18:41
Ja, waar slaat dit op??? Is het een soort bevroren humor ofzo?

Fons

Anonymous
07-01-11, 20:34
@houtenhart; Ik ben het er helemaal mee eens! Na 6 jaar klussen met een bouwkundig ingenieur voor de praktische en theoretische ondersteuning leer je echt helemaal nix bij!! En om dan voor het fijnere werk alvast wat voorstudie te doen middels een cursusje is ook echt zo nutteloos!! Helemaal niet over nagedacht!

Maar nu even serieus, ik hoop dat je berichtje niet lullig bedoeld was, want iemand de motivatie proberen te ontnemen is nogal idioot, zeker als ze zo fana is dat ze aan een dergelijke klus durft te beginnen, vind maar eens een andere vrouw die dat wil! Zo te zien ben je nogal gefrustreerd door de hedendaagse bouwpraktijk, maar dit lijkt me niet de manier om daar uiting aan te geven. Niet dat ik het er niet gedeeltelijk mee eens ben, maar ik geloof niet dat je op deze wijze mensen positief beďnvloedt.....

gr, Emiel

Anonymous
08-01-11, 00:51
zou haast zeggen de reden dat je hier aan begint is omdatj niet weet waar je aan begint.
ga eerst maar paar jaar scholing en praktijk erbij doen om echt Goed te kunnen timmeren ,niet gewoon bouwen zoals ze tegenwoordig doen want dat steld geen fuck voor.zonde dat altijd alles zo snel af moet en er geen geld meer in gestoken word gemiddeld. uiteindelijk gaat de kwaliteit van de huizen alleen maar achteruit en dat terwijl er zoveel mogelijkheden zijn, te bizar voor woorden ..maargoed s6 met de restauratie :D

Eerst even een bedankje voor de mensen die het inmiddels al voor me opgenomen hebben! Heel tof.

Houtenhart, blijkbaar heb je het verhaal niet gevolgd en ook mijn site http://www.latelier.nl niet bekeken want je opmerkingen slaan nergens op, je uit bouwfrustraties in een verkeerd topic en bij de verkeerde persoon! We zijn al 6 jaar zeer flink eigenhandig aan het restaureren op authentieke wijze. Oftewel: "zo snel" slaat nergens op, "kwaliteit gaat achteruit" slaat nergens op want we hebben zelfs in het jaarverslag 2008 van Monumentenzorg gestaan en op "geen geld erin steken" ga ik niet eens in...

Ik stapte er zonder enige ervaring in, maar lift mee op de ervaring en kennis van mijn vriend Emiel die je ook al bericht heeft. Zo langzamerhand kan ik dus echt wel voorzetwandjes plaatsen e.d., het grovere werk dus, maar het echte fijne timmerwerk was mij nog onbekend. Emiel is hier wel meer bedreven in, maar het kost teveel verbouwingstijd om mij "aan het handje" mee te nemen. Daarom ben ik een cursus gaan volgen om zelf mooie houtverbindingen e.d. te leren maken zodat ik straks ook aan onze meubels kan werken. Dit is mij erg goed bevallen. Dit is echt traditioneel houtwerk, dus ik begrijp niet waar je over zeurt.

Ik vind het leuk om mijn allereerste zwaluwstaartjes aan de mensen te laten zien, want ik ben er trots op. Ik vind het dan ook schandalig dat je dergelijke opmerkingen maakt. Het moderne bouwgebeuren is zo klote volgens jou, maar een vrouw die al aan grof houtwerk doet maar wil leren meubeltjes te maken volgens traditionele methoden wordt door jou negatief benaderd! Onbegrijpelijk…

Kortom: als je niets constructiefs te melden hebt, ga dan lekker ergens anders zeuren. Ga naar een bouwforum en spui daar je irritatie, maar laat mij lekker m’n verbindinkjes leren en aan de mensen laten zien.

Voor de “volgers”: door de kou (in het pand is het nog altijd dezelfde temperatuur als buiten) heb ik niet verder kunnen werken aan mijn doos. De volgende stap is namelijk het dichtsmeren van beschadigingen met houtlijm+schuursel, en die lijm droogt nu niet! Maar de temperatuur gaat weer wat stijgen, dus binnenkort komt het alsnog goed! :)

Enne… nog even over die kou: 21 januari wordt de open haard geplaatst!! Dat betekent één warme ruimte in het pand om in te kunnen houtbewerken en glas-in-loden! Hoera!!!
(PS: dat betekent ook een biertje na het klussen bij de open haard in plaats van in een koude tuinstoel, hihi…)

Anonymous
08-01-11, 04:04
zou haast zeggen de reden dat je hier aan begint is omdatj niet weet waar je aan begint.
ga eerst maar paar jaar scholing en praktijk erbij doen om echt Goed te kunnen timmeren ,niet gewoon bouwen zoals ze tegenwoordig doen want dat steld geen fuck voor.zonde dat altijd alles zo snel af moet en er geen geld meer in gestoken word gemiddeld. uiteindelijk gaat de kwaliteit van de huizen alleen maar achteruit en dat terwijl er zoveel mogelijkheden zijn, te bizar voor woorden ..maargoed s6 met de restauratie :D


Als ik je reactie lees,is het voor mij een vraag of je weet wat het verschil is tussen " bouwtimmeren" en meubels maken.
Ten eerste is het bouwtimmeren niet meer wat het geweest is,maar dat heeft zijn oorzaken,ook een beetje wat je noemt,tijd.
Het is echter domweg niet waar dat de huizen slechter worden,omdat bla bla bla.
De produkten worden steeds vaker in een fabriek gemaakt(en op lokatie samengevoegd),zodat er efficienter gewerkt kan worden door oa het weer dat geen rol meer speelt,en het dus goedkoper kan.
Gewoon bouwen wordt nog gedaan,maar meer in de renovatie en in de particuliere markt (lees beter gesitueerden).
Wat geeft iemand het recht om een ander af te beoordelen, die probeert een eeuwen oud vak levend te houden,en proberen het zelf te leren.
Daarbij vind ik dat je het F woord niet hoeft te gebruiken.
Dit getuigt van weinig respect voor je taal,en omgeving mijn inziens.
Als laatste,jij bent ook ooit ergens begonnen met timmeren,en daar blijkbaar met tegenzin blijven steken,en dit geeft je niet het recht iemand af te kraken die wat verder wil komen als jij.

Succes Sara,geniet er van.

:arrow:

WR1944
08-01-11, 05:39
Ik denk dat houtenhart z'n nick beter kan veranderen in stenenhart.
In een recent draadje werd er nog hoog opgegeven van het respect en de warmte die de forumleden elkaar onderling betonen. En dan komt er een dergelijke reactie.

Ik hoop dat de dader het zich terdege realiseert.

Een pluim in de hoed voor iemand die zich verder wil bekwamen in het houtbewerken en dat op een degelijke manier via een cursus doet inplaats van het zelf proberen uit te vinden was meer op z'n plaats geweest.

rickkoorman
08-01-11, 05:58
mmm, ik had de opmerking van houtenhart niet verwacht en vind zijn opmerkingen zeer verwerpelijk. discussie is goed maar je hoeft iemand niet zo aan te vallen. houtenhart, dit past niet bij het plaatje dat ik van je had.

ik vond het weerwoord van onze sara zeer goed gevonden. to-the-point maar netjes. ik heb zelfs een 2e kop koffie genomen en het nog maar eens gelezen.

dus houtenhart, man met groene muts. laat deze opmerkingen even op je in werken en verras ons allen.

Athanor
08-01-11, 20:23
Wanneer ik zijn antecedenten zo eens natrek blijkt het een jongeman van 20 jaar te zijn die er een wat aparte humor op nahoudt. Ook lijkt het er op dat hij vrouwen vooral wat provocerend benadert. Hij heeft het forum vanmiddag al geraadpleegd, maar nog niet de moed verzamelt om te reageren, daar geven we hem nog maar wat ruimte voor, misschien dat hij na een nachtje stappen wat tot zinnen komt. Maar het kan ook zo zijn dat we hem met z'n alle niet goed begrijpen natuurlijk. ;)

Wel, ik denk dat er voldoende woorden aan besteed zijn.

Fons

Anonymous
11-01-11, 16:11
Ik heb m'n gebruikersnaam door Jaap laten veranderen in samantha, wel zo handig aangezien ik steeds Sara word genoemd, :lol:!

jaap
11-01-11, 16:26
Ramen van Rameijs, die moet ik onthouden, hahaha!!!

Ramen van Rameijs?
Die zijn best aan de prijs!

of

ze zijn wel mooi, maar van de rekening werd ik niet weijs

of misschien handiger

topkwaliteit voor een geschikte preijs.


Kon het niet laten, las voor het eerst de 2 laatste pagina's, waarvan ik geloof dat het allemaal niet zo negatief bedoeld is en ik was misschien nog wat in sinterklaas stemming.

jaap