PDA

Bekijk Volledige Versie : Zelfbouw fijnstof filterunit



Pagina's : [1] 2

kiesvoorhout
28-04-10, 21:31
Na het lezen over zoveel problemen met (fijn) stof in de werkplaats, lijkt het mij tijd om actie te ondernemen.
Het moet volgens mij mogelijk zijn zelf een kast te bouwen, die de lucht voldoende reinigt om veilig te werken. Voorwaarde is wel, dat afzuigunits de spaanders en zaagsel verwijderen.
Een zelfgetimmerde of met zwalustaarten in elkaar gelijmde houten kast :) , met een goede ventilator en de juiste filters zou ons veel ellende kunnen besparen.
Als er voldoende belangstelling is, wil ik hier best energie in steken. Met name advies geven over te gebruiken filters zal wel lukken.
Ik wil hiermee niet een Microclene of JET of ander bestaand type concurrentie aandoen, maar proberen mede houtbewerkers de gelegenheid te geven zelf iets te maken.
En tevens bewust te maken van het risico van (fijn) stof in onze werkplaatsen.
Is het een idee zoiets te ontwikkelen?
En is er meer ervaring onder onze forumleden?

Groeten
Kor.

Athanor
28-04-10, 22:21
Hallo Kor,

Ik heb er zeker belangstelling voor. Ik heb wel eens overwogen zelf zoiets te fabriceren, maar heb nog onvoldoende zicht op de te gebruiken filters en waar ik die moet zoeken. Wel begreep ik dat je verschillende filters achter elkaar moet zetten zoals je elders al aangeeft. Of het een kast met zwaluwstaarten wordt betwijfel ik na mijn zwakke poging voor een five-minute dovetail tijdends de open dag....

Fons

jan pranger
29-04-10, 07:52
Is een uitstekende gedachte Kor. Ondanks mijn rechtstreeks naar buiten blazende wasemkap, lijkt mijn werkplaats vaak nog op die Russische plaats: Nies-Nies-Stofkorot.
vr.gr. Jan Pranger.
http://www.arstorno.nl

rickkoorman
29-04-10, 17:35
@jan
niesniesstofkorot!!hahaha da's een mooie naam.

@kor
ik heb zeker interesse!!! microclene lijkt me mooi maar is nogal prijzig. eigen productie kan zeker zo mooi zijn en kan op maat ingepast worden. ik zou me aanbevolen

@fonz
de 5-minute dovetail komt er vast nog wel ooit eens.laten we volgend jaar als doel stellen

rick

jaap
30-04-10, 09:48
Is het dan niet mogelijk om een afzuiginstallatie te ontwerpen met een cycloon voor het grof, een filter voor het fijne stof, die aangesloten is op de machines, een afzuiging heeft met een kap boven de werkbank als je schuurt etc en een soort stationaire bypass heeft om fijn stof uit de werkplaats te filteren? Ik zat te denken aan een motor op de ventilator die meerdere snelheden heeft en opschakeld als er een machine aangezet wordt.

jaap

rickkoorman
05-05-10, 17:59
kijk ideeen genoeg maar waar te beginnen? persoonlijk gaat het mij vooral om het fijnstof. het grove afval veeg ik wel op maar het hele fijne stof adem ik toch in en hopelijk ook weer uit.
rick

jaap
05-05-10, 20:27
Daar kan ik Rick deels wel gelijk in geven. Dan is er de vraag aan Kor hoe we gaan filteren. Met filters, een cycloon, elektrostatisch een combinatie?

jaap

Athanor
05-05-10, 21:15
Ik heb het idee dat we een begripsverwarring krijgen :roll:

Volgens mij gaat Kor uit van een filterunit voor de filtering van de werkplaatslucht, nadat zaagsel, stof en spaanders van de machines al door een andere afzuigtunit is afgezogen.

Overigens zit ik ook wel eens aan een cycloon als afzuigunit te denken, maar hoe hoog ik die op de prioriteitenlijs ga zetten weet ik nog niet :?

Fons

kiesvoorhout
06-05-10, 20:28
Lezen blijft voor velen van ons moeilijk ;) , maar Fons geeft daar geen moeite mee. :)
Het was mijn bedoeling eerst alleen maar eens een luchtreiniger te bouwen.
Er kan natuurlijk van alles bij en omheen gebakken worden, maar deze uitdaging is alvast groot genoeg. Het lastigste voor mij is het vinden van een voordelige (want we blijven Hollanders/Friezen) en geschikte ventilator. Eentje met overcapaciteit zou handig zijn, die kun je altijd (eventueel met frequentieregelaar) knijpen. Een voorfilter is geen probleem en ook het uitblaasfilter/eindfilter tot 3400 m3/uur is wel aan te komen.
Ik zal me nog verdiepen in de verkrijgbaarheid voor iedereen (ik kan testen, maar dat is niet voor iedereen weggelegd) van een filter unit met voorfilter.
Het voorfilter, in een fraai houten lijstje :) moet regelmatig worden vervangen of schoongemaakt. Het eindfilter kan afhankelijk van de stofbelasting wel een jaar mee. Hierbij ga ik uit van hobbymatig werken, gemiddeld zo ongeveer 1 a 2 dagen per week.

Kor

rickkoorman
07-05-10, 17:48
kor

ik hou me enorm aanbevolen!!!!

rick

janvandijk
07-05-10, 22:58
Op de open dag hout hadden we het er al even over gehad. Ik houd me ook zeer aanbevolen, ik zat al met het idee in mijn hoofd maar moet toegeven dat ik niet de nodige kennis in huis heb die jij wel hebt kor.

Groeten

Jan

gandel69
07-05-10, 23:14
Ik heb een paar jaar geleden lopen experimenteren met een unit.
Via via kon ik een oude afzuigkap op de kop tikken. Zo eentje die in de keuken boven het fornuis hangt. In dit geval betrof het een zwaarde uitvoering van ITHO met twee motoren en twee ventilatoren.
Het metalen vetfilter had ik vervangen door 2 cm dik filterdoek dat gebruikt wordt in luchtverwarmings-installaties voor woningen. Ook bij deze systemen is het niet de bedoeling dat stof rondgepompt wordt en daarom zit er aan de inlaatkant een filter. Het filter leek mij afdoende om houtstof te keren.
De unit had ik opgehangen boven de zaagmachines.

Op zich werkte het best goed. Vooral in de meest krachtige stand was er een sterke luchtstroom en zag ik het witte filter snel verkleuren.
Echter... ik zat altijd in een patatlucht te werken :( en ook de herrie van het apparaat was niet fijn :o . Daarom heb ik hem niet meegenomen naar mijn nieuwe werkplaats.
Maar als je een goedkope oplossing wilt is het misschien een idee. Koop er wel een busje deo bij, zodat je zo nu en dan wat deo onder de afzuigkap kan loslaten :)

Anand
11-05-10, 09:20
ik had ook eerst zoiets gemaakt maar dan met afzuigkap filters die met olie waren ingespoten, en nog een hepa als na filter. Dus toen maar een cycloon voor minder dan 30 euro gemaakt.

Attached files http://woodworking.nl/upload/attachments/11835=2628-IMG_7793b.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/11835=2628-IMG_7793b.jpg) http://woodworking.nl/upload/attachments/11835=2629-IMG_7794b.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/11835=2629-IMG_7794b.jpg) http://woodworking.nl/upload/attachments/11835=2630-IMG_7795b.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/11835=2630-IMG_7795b.jpg)

jaap
27-05-10, 17:50
Mooi stukje knutselwerk Anand!

Onze Kor is geloof ik op vakantie, of in slaap gevallen in mooie werkplaats.
In de nieuwsbrief van Lee Valley stond ook een mooie oplossing.
Hier de link: http://www.leevalley.com/US/wood/page.aspx?cat=1,42401,65482&p=65482

jaap


Attached files http://woodworking.nl/upload/attachments/12178=2711-03j0211s3-1.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/12178=2711-03j0211s3-1.jpg)

rickkoorman
27-05-10, 20:01
dit is inderdaad ook wel een grappige optie. ik heb niet genoeg vakkennis om te bepalen of dit ook echt werkt.
rick

Jules
28-05-10, 19:50
Kijk eens op marktplaats, daar staan regelmatig gebruikte units te koop.

Pas echter bij zelfbouinstallaties op met statische electriciteit, in combinatie met stof kan dat een grote BOEM opleveren. Het voorstel van Jaap (sorry Jaap) niet uitvoeren!

Zelfs PVC-buizen gebruiken als afzuibuizen is levensgevaarlijk. Door de lucht en zaagsel wat er langs stroomt worden deze dingen statische geladen, waardoor er een serieuse aanslag op je rikketik gedaan wordt wanneer je ze aanraakt. Ook hier kunnen vonken optreden.
Gebruik uitsluitend metalen afzuigbuizen, die stroom geleiden. Ook bij flexibele slag moet de draad in de slag worden aangesloten op met metaal van de rest van de installatie om stroom af te voeren.

Door stofexplosies zijn in het verleden complete fabrieken de lucht in gegaan.

Een aantal jaren geleden zijn de eisen die aan profesionele afzuigingen gesteld worden behoorlijk aangescherpt, waardoor veel oude installatie niet meer voldoen. Deze zijn vrijwel niets meer waard en worden vaal op marktplaats gedumpt. Voor hobby gebruikt is het echter geen enkel probleem.
Het zijn zogenaamde overdruk systemen waarbij het oppervlakte van de filter is aangepast op de capaciteit van de ventilator.

Mocht je meer willen waten post je maar.
Groet,
Jules

Athanor
28-05-10, 22:38
Kijk eens op marktplaats, daar staan regelmatig gebruikte units te koop.

Pas echter bij zelfbouinstallaties op met statische electriciteit, in combinatie met stof kan dat een grote BOEM opleveren. Het voorstel van Jaap (sorry Jaap) niet uitvoeren!

Zelfs PVC-buizen gebruiken als afzuibuizen is levensgevaarlijk. Door de lucht en zaagsel wat er langs stroomt worden deze dingen statische geladen, waardoor er een serieuse aanslag op je rikketik gedaan wordt wanneer je ze aanraakt. Ook hier kunnen vonken optreden.
Gebruik uitsluitend metalen afzuigbuizen, die stroom geleiden. Ook bij flexibele slag moet de draad in de slag worden aangesloten op met metaal van de rest van de installatie om stroom af te voeren.

Door stofexplosies zijn in het verleden complete fabrieken de lucht in gegaan.

Groet,
Jules


Nou Jules, je jaagt ons volgens mij onnodig veel stuipen op het lijf :roll:

We hebben hier al eens eerder een uitgebreide discussie over gevoerd die je opmerkingen behoorlijk nuanceert 8-)

Kijk nog eens in dit topic: http://www.woodworking.nl/viewtopic.php?f=1&t=513&st=0&sk=t&sd=a&start=10

Groet van Fons

Anand
30-05-10, 23:42
Nou enige waarschuwingen zijn zeker wel gepast, heb in het begin aardig wat opdonders gehad ervan, heb ik ook snel opgelost met wat plaatjes koper hier en daar, en dus de aarding (niet op de cv pijpen uiteraard) Verder een aantal magneten uit oude harde schijven vooral er eventueel iets van ijzer in de afvoer zou komen, met die snelheid slaat het gaten.

Ik heb wel eens als deel van een veiligheid instructie een stofexplosie gedemonstreerd: een emmer met waxinelichtje, een tuinslang en wat zeer fijn houtstof. Slang in het hoopje stof en emmer er op, als je blaast in de slang knalt de emmer uit elkaar met kracht van een carbid bus, doet wonderen om jongeren uit te leggen waarom je niet mag roken in een werkplaats. ;)

Wat er natuurlijk niet wordt uitgelegd is dan je met een sigaret dat niet doet, je kan immers ook geen emmer benzine met een sigaret aansteken (zoals in de films) wel met de vlam van de aansteker tijdens het aansteken ervan.
Een vonk van een ontlading van statische lading is wel heet genoeg er voor.

rickkoorman
01-06-10, 16:37
fijne mensen van dit forum,

hoe zijn de plannen voor een gezamelijk project voor de fijnstoffilter?

tevens ben ik zeer benieuwd naar een "cycloon". heb hier even naar gekeken op google maar kan nou niet direct het nut hiervan ontdekken. momenteel zuig ik nog al het stof weg met mijn hitachi bouwstofzuiger. hier komt dan een verstelbare "zuigmond"(mm dubieus woord) op van axminister. ik heb gekeken naar een camvac maar wacht nog even de ontwikkelingen af op het forum

rick

Anand
02-06-10, 02:32
het voordeel van een cycloon is vooral dat het zaagstof niet in de stofzuiger komt, maar in een emmer die je zo leeg kan gooien, ook blijft de zuigkracht hoog hoeveel er ook in zit, geen filter wat kan verstoppen en het zeer fijne stof vliegt niet door de stofzak/motor weer naar buiten.

Bram
02-06-10, 13:11
Ik heb een stofzuiger van L-klasse, klopt het dat als ik zo'n cycloon zou bouwen ik nog amper mijn stofzakken zal moeten vervangen?
Weet iemand ergens online een handleiding om zoiets zelfs te bouwen?

rickkoorman
17-11-10, 16:46
leuk soms, die oude onderwerpen. van een aantal forumleden hoor ik helaas niets meer.
weet iemand een goed / simpel bouwplan voor een cycloon?

rick

Athanor
17-11-10, 17:53
Ja, dat is voor mij ook nog een opdracht om deze winter uit te voeren: een goede stofafzuiging.

Bill Pentz is de persoon die naar mijn weten dit het meest grondig heeft uitgezocht en beschreven. Hij heeft ook de cyclone van de Woodwhisperer ontworpen. Bovendien heeft hijzelf of een maat van hem een bedrijf dat die (plexiglas) cyclonen bouwt en als bouwpakket levert. Zie maar eens op zijn site, zeer veel info, weer een avondje lezen ;)
http://billpentz.com/woodworking/cyclone/index.cfm

Groet van Fons

janvandijk
17-11-10, 20:34
een hele tijd geleden had ik het in dit onderwerp aangegeven dat ik van plan was zelf een fijstof filter te maken.

Dat heb ik uiteindelijk net gedaan. Ik heb een oude afzuigkap gevonden, en wilde daar filters voor zetten, maar dat kwam er niet van. Uiteindelijk heb ik de originele filters van het Jet afzuigsysteem uit arnhem laten komen en die er voor gezet. Daarmee heb ik me de machine uitgespaard maar de filters waar het uiteindelijk om gaat zijn wel de juiste. Ik heb zeker het idee dat mijn werkplaats een schonere omgeving is, ik heb al minder last van hoesten in de werkplaats, wat de reden was om toch maar te investeren in de juiste filters en het niet langer te laten liggen.

demuis
20-11-10, 23:48
Als je geen zin hebt om zelf een cycloon te bouwen, of je wil er één voor op een Festool Systainer, kijk dan eens op de site van Oneida air. De kleine dust-deputy kun je ook in de UK kopen, prijs valt dan wel mee.

Ik heb er ook zelf één gemaakt. Een emmer van 20 liter, wat pvc van 50mm (dan passen Festool slangen erop/erin), 2 ronde plaatjes MDF om onder de deksel te maken en de lucht te geleiden. Proef gedaan: 125 gram zaagsel op de grond gegooid, via cycloon opgezogen en uiteindelijk zat 123 gram in de emmer en maar 2 gram in de stofzuiger. Wat ik nog wel lastig vind is het obstakel emmer en het slangenwerk.
middagje werk, max 20 materiaal

rickkoorman
28-11-10, 13:52
demuis,

wil je misschien even wat foto's maken en posten? dit is een project wat voor mij erg handig zal zijn

rick

Jesse
28-11-10, 19:34
als je nog belang hebt ik heb hier een grote radiator fan liggen van mijn oude mazda misschien dat je daar wat mee kan. Mag je gratis komen afhalen.

kiesvoorhout
15-12-10, 21:48
Na een radiostilte terug :D
Naast veel verbouwingsklussen en een drukke baan,ben ik eindelijk een stapje verder met de fijnstof unit.
Een simpele bak van 60 x 70 x 30 cm, met daarin een Torin slakkenhuis ventilator van 500 m3/uur en een fijnfilter, heeft zojuist proefgedraaid.
En hij doet het!
Morgen regel ik nog een voorfilter en dan kan in het weekend de hele unit gaan functioneren.
Later zal ik nog metingen uitvoeren om de efficiency te bepalen, maar het fijnfilter op zich met Klasse F9 houdt 95 % fijne deeltje tegen, dus zal goed komen.

Trouwens over de andere klussen vertel ik later meer.
Hiernog een paar plaatjes:






Groeten,

Kor

Attached files http://woodworking.nl/upload/attachments/19184=3902-fijnstof-101.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/19184=3902-fijnstof-101.jpg) http://woodworking.nl/upload/attachments/19184=3903-fijnstof-102.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/19184=3903-fijnstof-102.jpg) http://woodworking.nl/upload/attachments/19184=3904-fijnstof-103.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/19184=3904-fijnstof-103.jpg) http://woodworking.nl/upload/attachments/19184=3905-fijnstof-104.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/19184=3905-fijnstof-104.jpg) http://woodworking.nl/upload/attachments/19184=3906-fijnstof-105.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/19184=3906-fijnstof-105.jpg)

janvandijk
15-12-10, 21:54
Welkom terug Kor,

Ziet er mooi uit. ben benieuwd hoe de testresultaten zijn.
En ben benieuwd naar je andere projecten.

Athanor
15-12-10, 22:02
Fijn je er weer bij bent Kor! En dan gelijk maar met een bijzonder zelfbouwproject waar velen wat aan kunnen hebben. Zo kan jouw specialistische kennis van filtertechnieken ons voor veel valkuilen behoeden, hou ons op de hoogte s.v.p.

Hartelijke groet van Fons

rickkoorman
16-12-10, 14:54
he cor,

blij je weer te zien op het forum. ben ook zeer benieuwd naar de werking van je afzuiger.

jaap
17-12-10, 04:05
Hallo Kor, fijn om weer wat van je te horen! En super om dit project weer op te pakken, hier zitten veel forumleden op te wachten denk ik. Hoe goed filtert jouw systeem t.o.v. b.v. een Jet?? En hoe geruisloos is het? Zou je op de uitgaande lucht ook iets van een bevochtiger aan kunnen sluiten?

jaap

kiesvoorhout
17-12-10, 22:31
Hoe goed dit systeem filtert ten opzichte van bv de JET weet ik pas na installatie en metingen, maar ik weet dat de filters die ik gebruik in ieder geval beter zijn ;)
Ik gebruik een eindfilter klasse F9 (volgens EN779 getest) en die filtert minimaal 85% deeltjes van 0,4 micron af.
Als de unit in mijn werkplaats hangt, ga ik metingen doen met een TSI particle counter.
Dan weet ik hoe de stofconcentratie daalt in de tijd tijdens gebruik van de filterunit.
Deze counter telt deeltjes, bepaalt de grootte en meet de concentratie vanaf 0,2 micron.
Ik wil weten hoe de situatie is en verandert na schuren.
Ik hou jullie op de hoogte van de vorderingen.

ps ik denk dat ik maar wat mdf schuur om flink wat stof te maken :mrgreen:
en dat mdf is toch niet mijn favoriete materiaal.

Groeten,

Kor

kiesvoorhout
18-12-10, 22:13
Hij doet het!!

Vanmiddag het voorfilter gemonteerd en opgehangen aan kettinkjes.
De unit maakt bijna geen lawaai, minder dan de afzuigkap in de keuken.
De uitblaas moet eigenlijk nog een rooster voor om de lucht te spreiden, nu blazen de jalouzieen bijna voor de ramen weg.
Ik heb nog wat eiken gezaagd en de eerste verkleuring van het voorfilter was al te zien.
Een krant blijft plakken door de onderdruk. (geen velpon ;) )
Volgende week ga ik wat metingen uitvoeren om de stofconcentratie te meten.

Hier wat plaatjes van hoe hij hangt:





Groet,

Kor

Attached files http://woodworking.nl/upload/attachments/19381=3961-fijnstof-201.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/19381=3961-fijnstof-201.jpg) http://woodworking.nl/upload/attachments/19381=3962-fijnstof-202.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/19381=3962-fijnstof-202.jpg) http://woodworking.nl/upload/attachments/19381=3963-fijnstof-203.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/19381=3963-fijnstof-203.jpg) http://woodworking.nl/upload/attachments/19381=3964-fijnstof-204.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/19381=3964-fijnstof-204.jpg)

jaap
19-12-10, 05:32
Als je afzuiger het net zo goed, of waarschijnlijk beter doet, dan b.v. een Jet vind ik het een superding!
Ga zeker ook eentje bouwen voor mijn huiskamer werkplaats, maar uh uh, hoe kom ik aan ventilator en verkoopt kiesvoorhout ook filtersetjes? Heb ik net een nieuwe business voor je aangeboord? Zou ook geweldig zijn.

jaap

rickkoorman
19-12-10, 07:38
als ik even bij jaap aan maken haken : het lijkt me erg interessant om te zien wat de kosten van een zelfbouwunit zijn i.v.g.m. een microclene of een jet

Athanor
19-12-10, 10:29
En als ik daar weer op mag aanhaken: wat is de kwaliteit/prestatie ervan in vergelijking met de Jet. Maar dat zal uit je metingen moeten komen denk ik. Wat mij aanspreekt bij de (duurdere) modellen is de vertraging op de uitschakeling; dat hij nog een uurtje doorloopt als je bent gestopt met je stofklus.... Zo zie je maar, de functionele eisen voor het zelfbouwpakket worden uit de overallmouw geschud ;)

Fons

kiesvoorhout
19-12-10, 13:28
Jet, Microclene etc. kunnen wel inpakken denk ik :D .
Maar het is zeker niet mijn bedoeling marktaandeel te pakken.
Het gaat mij meer om de uitdaging zelf een systeem te bouwen wat beter functioneert dan wat op de markt is. Qua filters ben ik ervan overtuigd dat ik het beste heb gebruikt.
De metingen moeten dit nog wel uitwijzen.
Gezien de belangstelling voor het zelf bouwen zal ik proberen filters te regelen.
De ventilator heb ik besteld bij een Growshop, hier gebruiken ze deze voor het afzuigen van wietlucht en blazen het door een actief koolfilter. Zo'n ventilator ( Torin 500 kuub) kostte mij €87,75 bij Grow-Electro. Zwaardere zijn natuurlijk duurder.
Verdere kosten zitten in de kast, je kunt dit zo duur maken als je wilt ( van MDF tot massief noten ;) )
Ook kun je nog een regelaar op de ventilator zetten of eventueel een tijdvertraging.
De basis uitvoering kost waarschijnlijk compleet nog geen 200 euro. En dan heb je een systeem wat je, bij juist gebruik prima beschermt tegen fijnstof. Natuurlijk is bestrijding aan de bron het beste. Dus zorg voor goede afzuiging op de machine's en draag adembescherming bij schadelijke stoffen. En daar hoort stof van hardhout zeker bij!


Ik hou jullie op de hoogte van de metingen en van de mogelijkheid om filters aan te schaffen.

Groeten uit een stofvrije werkplaats :)

Kor

haasjetik
19-12-10, 13:57
Ben erg benieuwd naar de resultaten, vooral ten opzicht van de fabrieksmodellen van Jet en Microlene.
Had vanmorgen ook al geconstateerd dat de afzuiger ook voor andere hobbies kan worden gebruikt. Hou minimaal rekening met één inval van de politie.

@lex
20-12-10, 19:35
Zou je dit filter ook kunnen gebruiken als tweede filter na een cycloon?

Heeft er iemand hier misschien ook ervaring met stof door water laten filteren? Heb ooit begrepen dat het mogelijk is fijnstof uit de lucht te halen door het door water te laten zuigen door een stofzuiger. Natuurlijk zou het water regelmatig ververst moeten worden omdat het op den duur natuurlijk brinta wordt;-)

@lex

kiesvoorhout
20-12-10, 22:29
Deze filterunit is bedoeld om de lucht in de ruimte te reinigen.
De lucht die uit je cycloon de ruimte in blaast wordt daarmee ook gereinigd, maar dat bedoel je vast niet.
Afhankelijk van het volume (m3/uur) van de cycloon/ventilator kan een filter geplaatst worden.
Het fijnfilter wat ik gebruik in mijn unit is geschikt tot max 1650 kuub per uur.
Daarboven wordt de luchtweerstand te hoog en daalt de efficiency ( % fijnstof wat wordt gevangen) Een groter filteroppervlak kan meer volume hebben. (deze filters zijn in andere afmetingen tot 3400 m3/uur te gebruiken) Met zo'n volume waai je achter je zaagtafel weg ;)
Je zou een kast achter je cycloon kunnen bouwen en daar een fijnfilter in plaatsen.
Het gebruikte luchtvolume moet afgestemd zijn op het filter of andersom.

Wat betreft het reinigen met water:
dit wordt onder meer toegepast in grote spuitcabine's van autofabrieken, om verfnevel af te vangen. Deze verfnevel wordt gescheiden door middel van een waterwas unit. De verf wordt uitgevlokt en scheidt van het water. Stof kan op dezelfde manier worden gevangen, maar dan zorgt een watergordijn (wand met stromend water) waarlangs de lucht wordt gezogen voor het afscheiden van deeltjes. Ook hier wordt het water ''gewassen''.
Dit lijkt me voor onze werkplaatsen wat omslachtig.
Ik ken geen kleine installaties die dit zouden kunnen

Kor

rickkoorman
21-12-10, 07:55
kor,

dit klinkt allemaal erg logisch. ben zeer benieuwd naar het vervolg.

borre
24-12-10, 17:03
Een hele tijd geleden heb ik via TimeLife een stuk of 20 boeken gekocht over houtbewerking. Het betreft artikelen die ooit verschenen zijn in Woodsmith Magazine, een soort FineWoodworking. 1 boek is volledig gewijd aan stofafzuiging.
Omdat ik een tijd zonder scanner heb gezeten nu pas deze reactie. Bijgevoegd 2 Pdf's over een zelfbouw fijnstoffilter en een zelfbouw stofafzuiging.
De artikelen zijn helaas in het engels en de maten in inches. De stofafzuiging is tamelijk complex, maar toch leuk om te lezen omdat er ook algemene wetenswaardigheden over stofafzuiging in staan.
Bovendien staan er enkele manieren beschreven om effectief stof af te zuigen bij verschillende toepassingen zoals freestafels, radiaalzagen etc.
In de andere boeken staan veel doe het zelf ontwerpen over onderwerpen die op dit forum ter sprake komen.
Als er iets voorbij komt dat erin staat zal ik de scanner nog wel eens opstarten. Tenzij er weer onoverkomenlijke bezwaren zijn tegen copyright inbreuk.

Ed

Attached files Afzuiging.pdf (http://woodworking.nl/upload/attachments/19756=4037-Afzuiging.pdf) (23 MB) fijnstoffilter.pdf (http://woodworking.nl/upload/attachments/19756=4038-fijnstoffilter.pdf) (7.9 MB)

kiesvoorhout
29-12-10, 20:14
Ed,

Dank voor je zoekwerk en het plaatsen van de artikelen over het zelf bouwen van een stofafzuiging en fijnstoffilter. Beide artikelen zijn interessant om te lezen.
De afzuiging met cycloon is iets waar ik later nog aan wil gaan werken.
Zoals je weet is de fijnstofafzuiging bij mij al een feit. De eerste metingen zijn vandaag gedaan.
Het door jou geplaatste artikel noemt 'furnace filters' om te gebruiken. Dit zijn filters geschikt voor airconditioning, maar zeker niet om een hoog percentage fijnstof tegen te houden.

Kor

kiesvoorhout
29-12-10, 21:00
De laatste dagen was er iets nog leukers te doen dan houtbewerken :)
Met mijn dochter schaatsen op het Nannewiid. Achter huis de schaatsen onderbinden en zo naar het meer toe. Fantastisch! Bijna een Elfstedenocht volbracht ;)
Maar,... de fijnstof unit moest getest worden. Dus de Makita bandschuur op een stuk mdf en meten maar.

De eerste resultaten lijken goed.
Voor de unit meet ik een concentratie (gemiddeld 3 micron) van 0.0224 mg per m3, direct na de unit 0.00166 mg.
Direct wordt dus al meer dan 70% gefilterd. Na 5 minuten is de concentratie voor het filter (dus in de ruimte) gedaald naar 0.00196 mg en na een kwartier naar 0.00162 mg/m3 De unit heeft na 15 minuten al 93% gefilterd.
De concentratie van 3 micron is het hoogst, behalve deeltjes boven 10 micron, maar deze blijven niet zweven in de lucht. Nog fijnere deeltjes, vanaf 0,37 micron hebben zelfs een lager concentratie.
Het (fijn)filter doet zijn werk.
De luchtweerstand is circa 25 Pascal, gemeten met de magnahelic pressure meter.
De weerstand mag tot 150 Pa. oplopen, voordat de vantilator capaciteit verliest. De unit kan dus nog een tijdje mee, mits het voorfilter regelmatig wordt uitgeklopt of uiteindleijk wordt vervangen.
De unit produceert weinig lawaai, ongeveer evenveel als het 2000W heteluchkacheltje.
Het stoort mij in ieder geval niet. Een decibelmeter heb ik niet, maar zal ik proberen later te regelen.

Op Jaap zijn vraag of er filtersetjes zijn te regelen; Ja, dat kan. De prijs zal maximaal rond de 75 euro zijn voor een F9 fijnfilter (65 euro) en een G4 voorfilter (10 euro)van 24 x 12 inch. Afhalen in Rottum en inclusief BTW.

Hier nog een paar foto's van de testopstelling






Kor

Attached files http://woodworking.nl/upload/attachments/20047=4089-TSI-particle-counter.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/20047=4089-TSI-particle-counter.jpg) http://woodworking.nl/upload/attachments/20047=4088-magnahelic.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/20047=4088-magnahelic.jpg) http://woodworking.nl/upload/attachments/20047=4087-meetopstelling-TSI-computer.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/20047=4087-meetopstelling-TSI-computer.jpg) http://woodworking.nl/upload/attachments/20047=4086-meetopstelling-overview.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/20047=4086-meetopstelling-overview.jpg)

kiesvoorhout
29-12-10, 21:04
En nog een paar plaatjes van de metingen.
Dit zijn de eerste drie metingen waarbij de daling in stofconcentratie is te zien.






Kor

Attached files http://woodworking.nl/upload/attachments/20048=4090-meting-1.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/20048=4090-meting-1.jpg) http://woodworking.nl/upload/attachments/20048=4091-meting-2.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/20048=4091-meting-2.jpg) http://woodworking.nl/upload/attachments/20048=4092-meting-3.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/20048=4092-meting-3.jpg)

haasjetik
29-12-10, 21:25
Dat zijn mooie cijfers. En de totale kosten vallen ook reuze mee (80 voor de fan en 85 voor de filters). Daar komt dan nog wel wat bij voor het hout, maar je zit nog ruim onder de kosten van een fabrieksmodel. En dat is dan nog eens minder efficiënt. Ik zie een project aankomen. En die inval dus van de narco-cops.

Heb je (pretty please) ook een schets?

kiesvoorhout
29-12-10, 22:04
Een schets heb ik niet. Maar zo moeilijk is het niet.
Gewoon een bak maken waarvan de binnenmaten 595 x 298 mm zijn.
De lengte van de kast zodanig maken dat het voorfilter van 2 inch diep, het eindfilter van 300 mm diep en de ventilator (ongeveer 25 cm diep) er in passen. In mijn geval is de kast circa 700 mm lang geworden.

Kor

haasjetik
29-12-10, 22:29
Het zal inderdaad niet erg ingewikkeld zijn, maar ik snap de aansluiting van de fan op dat blauwe ding niet helemaal. Of levert de fan zoveel onderdruk dat de lucht als het ware door de bak, door de filter wordt getrokken?

jpandriesse
29-12-10, 22:33
Goed bezig Kor. Mooie resultaten, maar ook een mooi, uitgebreid/ onderbouwd verhaal neergezet ;)

Athanor
29-12-10, 22:40
Hallo Kor,

Dat ziet er geweldig uit! Ik ga mijn plannen bijstellen over de aanschaf van een Jet o.id. Komend voorjaar wil ik de afzuiging van mijn werkplaats eens goed regelen en daar hoort ook deze oplossing bij. Ik kom er dan zeker bij je op terug voor de bestelling van de filters.

Ik ben ook zeer benieuwd naar je ideeen over de primaire stofafzuiging. Daar orienteer ik me ook al op. Jammer dat er in Nederland geen cyclonen te koop zijn voor een hobbywerkplaats zoals die van mij. Ik heb wel informatie over zelfbouw gezien, dus dat moet nog "even rijpen"

Dank voor je goede engineeringswerk, velen zullen daar baat bij hebben!

Fons

haasjetik
29-12-10, 23:11
Voor de unit meet ik een concentratie (gemiddeld 3 micron) van 0.0224 mg per m3, direct na de unit 0.00166 mg.
Direct wordt dus al meer dan 70% gefilterd. Na 5 minuten is de concentratie voor het filter (dus in de ruimte) gedaald naar 0.00196 mg en na een kwartier naar 0.00162 mg/m3 De unit heeft na 15 minuten al 93% gefilterd.

Ik denk dat in de waarde "direct na de unit" een typo zit. Op de foto zie ik iets in de buurt van 0,0065.

Voor de vergelijking heb ik even een grafiekje gemaakt.


Ik begin steeds enthousiaster te worden. Kunnen we de filters al bestellen?

Attached files http://woodworking.nl/upload/attachments/20059=4099-stofgrafiek.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/20059=4099-stofgrafiek.jpg)

jaap
30-12-10, 04:49
Zou er ook graag aan beginnen! Komt er nog freelance onderzoek naar een geschikte ventilator, voor mij is vooral het lawaai van belang, maar daar zal de ventilator niet alleen de oorzaak van zijn, en de opbrengst in m3u. Hebben we ook een handige knutselaar onder ons die een eenvoudige tijdschakelaar bedenkt zoals Fons al een keer aangaf, om na uitschakelen nog een uurtje te stofzuigen?
Als we een stemming zouden houden over de meest interessante posting 2010, staat deze heel hoog op mijn lijstje!

jaap

rickkoorman
30-12-10, 06:06
@jaap : dit is inderdaad erg interessant. zeker een van de betere topics tot op heden. iedereen heeft iets dergelijks nodig maar voor veel mensen(incl mijzelf) blijft fijnstof een ongrijpbaar geheel.

@Kor : ik denk dat er veel belangstelling voor is. Je vertelt het verhaal duidelijk en nu zelf met meerbare resultaten. Misschien nu nog een catchy naam : Kor-o-matic?

jaap
30-12-10, 07:19
@jaap : dit is inderdaad erg interessant. zeker een van de betere topics tot op heden. iedereen heeft iets dergelijks nodig maar voor veel mensen(incl mijzelf) blijft fijnstof een ongrijpbaar geheel.

Beste Rick, "ongrijpbaar"??? daar maakt Kor toch een filter voor :roll:

jaap

haasjetik
30-12-10, 09:16
@Kor Na een nachtje slapen ben ik eigenlijk alleen maar enthousiaster geworden. Heeft er ook mee te maken dat ik gisteren weer een soort schoonmaak heb gehouden en mij viel op dat het stof werkelijk overal zat. Hoog nodig dus.

Dat enthousiasme leidt wel weer tot nieuwe vragen:
- hoe lang gaan die filters mee?
- ik zag dat er ook fans zijn met een grotere capaciteit; kun je die met dezelfde filters gebruiken?

Athanor
30-12-10, 09:31
Ja, dit topic scoort zeker hoog op de lijst! Een knaller aan het eind van het jaar 8-) Kun je nagaan wat een periode van stille afwezigheid van het forum uiteindelijk oplevert :lol:

Ik zal eens bij wat electronicahobbyisten informeren naar de tijdvertraging op de schakelaar.

Fons

kiesvoorhout
30-12-10, 10:50
@haasjetik en de rest,

Dat schaatsen gaat niet alleen in je benen zitten ;)
Inderdaad een typo! moest 0,00666 zijn, maar de 70% klopt wel.

Met dat blauwe ding bedoel je de drukverschil meter denk ik.
Hiermee wordt de luchtweerstand over het eindfilter gemeten. Als de druk opgelopen is tot 150 Pascal (=15 mm waterkolom) dan trekt (in mijn geval 500 m3/h model) de ventilator het niet meer. Het filter kan zelf tot 450 Pa worden gebruikt, maar dan is een zwaardere ventilator nodig. De filters kunnen tot 3400 m3/uur worden gebruikt, waarbij de zelfde filter efficiency wordt gehaald. Hoe lager de flow (=luchtvolume) hoe hoger de efficiency van het filter.

Voor werkplaatsen tot 340 kuub volstaat 1 unit, maar dan heb je een flinke fan nodig.

Kor

kiesvoorhout
30-12-10, 11:02
Over het bestellen van filters:
De voorfilters liggen op voorraad.
De fijnfilters kan ik regelen mits er voldoende belangstelling is.
Eigenlijk wil ik minimaal 10 stuks regelen.

De levensduur van de filters is erg afhankelijk van de situtie in de werkplaats.
Als een stofafzuiging aan de machines zijn werk goed doet, hoeft de lucht natuurlijk minder gereinigd te worden. Het voorfilter kan meerdere malen worden uitgeklopt en beschermd het (duurdere) eindfilter.

Kor

haasjetik
30-12-10, 11:24
@Kor, Dank voor je uitgebreide antwoorden en alle research. De stukjes beginnen op hun plaats te vallen als het stof eenmaal is weggedwarreld/weggezogen. Heel plezierig om iemand te lezen die het ook gewoon meetbaar kan aantonen.

Mijn huidige ruimte is iets van 120 kuub (ik gebruik een lege etage), maar dat zal op termijn wel een kleinere ruimte worden (40 kuub?), dus die 500 versie lijkt me wel te voldoen.

Noteer mij maar voor 1 set (fijn en voor).

Dave
30-12-10, 11:55
@Kor
Super topic, ik was wat later ingeschakeld en het was voor mij voornamelijk abracadabra.
Maar ben even aan het begin van het topic begonnen en het wordt mij al duidelijk.
Ik zie voornamelijk een sterke reductie van het bruine stof, wat ik tijdens het douchen dan uit mijn neus tevoorschijn tover :D

Verder loont het wel eens om op Marktplaats te zoeken voor de slakkenhuis ventilatoren, want het schijnt dat een aantal van die Groene-Vinger-hobbyisten wel eens stopt met hun hobby.

Ik ga nog eens even wat plannen, maar ik denk, dat ik wel overga tot aanschaf van zo'n filtersetje. Ben je evt. bereid om dit ook op te sturen, want Simpelveld - Rottum is toch zo'n pokkestuk rijden :D

Athanor
30-12-10, 12:30
Oké, als het op een inkoopplanning aankomt wil ik graag intekenen voor een fijnstoffilter en 2 voorfilters. Heb ik gelijk al een reserve ;)

Ik kom e.e.a. wel afhalen!

Groet van Fons

rickkoorman
30-12-10, 13:30
Aha, ik heb nog een beter verzoek. een onsite-bouwinstructie van de afzuiger!!!

haasjetik
30-12-10, 13:56
Als ik de spullen heb wil ik wel een Sketchup model maken en publiceren. Is overigens ook een leuke manier om anderen te laten meedenken met mijn manier van bouwen.

Zelf denk ik gebruik te gaan maken van domino's, maar het kan natuurlijk ook anders. Wel lijt het me zaak de box luchtdicht af te sluiten langs de randen ivm valse trek.

Het wachten is nu op de grote filtertocht naar Rottum.

kiesvoorhout
30-12-10, 22:02
Wat een enthousiasme!
Die filtertocht naar Rottum :o , daar had ik niet op gerekend.
Gelukkig net vanavond een extra kofiezetapparaat gekocht dus kom maar langs.
@dave, versturen naar Simpelveld kan natuurlijk.

Ik wacht even af wat de verdere reacties zijn, daarna kom ik met een voorstel over bestellen, versturen en betaling.

Wat betreft het bouwen van een kast;
het mag van alles als het maar hout is ;)
Luchtdicht is een vereiste, lijkt me logisch anders gaat de lucht langs de filters en spuit het stof alsnog de werkplaats in.
Mijn proefmodel is van berkenplex en geschroefd, dat werkt prima.
Maar natuurlijk misstaat een massief houten of gefineerde kast met mooie verbindingen zeker niet in de werkplaats. Het oog wil ook wat :)


Kor

jaap
31-12-10, 03:39
Kor, voor mij graag ook een setje + reserve. Nu zie ik dat plots iedereen bij je langs wil komen, dus koffie, wat er bij etc allemaal extra drukte voor je. In mijn geval zou ik het op prijsstellen dat je ze even langs komt brengen, kun je de nieuwe werkplaats even bekijken en even bijpraten :lol: :lol: !!

jaap

Athanor
31-12-10, 22:09
Hebben we ook een handige knutselaar onder ons die een eenvoudige tijdschakelaar bedenkt zoals Fons al een keer aangaf, om na uitschakelen nog een uurtje te stofzuigen?
Ik heb deze vraag bij mijn zwager uitgezet. Hij is onderdelenspecialist in de electronica en zoekt een goede oplossing. Begreep wel dat hij niet het meest voor de hand liggende apparaatje wil adviseren vanwege technische kwetsbaarheid dus verwacht ik een gedegen advies en info over evt. leveringsmogelijkheden.

Fons

kiesvoorhout
03-01-11, 21:52
Zou dit wat kunnen zijn als naloop/vertraging?

De ventilator die ik gebruikt heb is 55 Watt en 0,65 A, dus lijkt me geschikt.
Een collega van mij die electromonteur is raadde een Moeller relais aan, maar kost 2 x zoveel.
Geen idee of dat relais ook 2 x beter is.

Conrad electro heeft deze:

Multifunctioneel tijdrelais 1W 230V/16A
Multifunctioneel tijdrelais met 6 tijdfuncties en 6 tijdzones voor installatie op DIN rail. Door de multispanningsingang van 12 - 240 V
bestelnr.: 506666 8A
€ 29.99
•6 tijdfuncties
•6 tijdzones - 100 ms tot 20 u
•12 - 240 V
Technische specificaties:
Afm.: (b x h x d) 17,5 x 60,8 x 88,8 mm
Veiligheidstype: IP20
Schakelvermogen: max. 4000 VA
Schakelspanning: max. 400 V/AC
Schakelstroom: 16 A
Type: CMFR-66
Contactmateriaal: AgCdO
Contactsoort: 1 wisselcontact
Temperatuurbereik: -10 tot +50 °C
Tijdbereik: 6 tijdzones van 100 ms - 20 u
Tijdfunctie: Aanspreekvertraging, inschakelwisser, knipper-impulsbeginnend, terugvalvertraging, aanspreek-/terugvalvertraging, impulsvormer
Conform RoHS: Ja
Voedingsspanning: 12 - 240 V


@Fons,
Ik wil je zwager niet passeren, maar het kwam vandaag ter sprake op mijn werk en ik ben ook een beetje nieuwsgierig wat er allemaal mogelijk is.

Kor

Attached files http://woodworking.nl/upload/attachments/20519=4189-506666_LB_00_FB_EPS.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/20519=4189-506666_LB_00_FB_EPS.jpg)

kiesvoorhout
03-01-11, 21:58
@Jaap,

Ik kom met alle plezier langs.
Hoef alleen een zwembroek en tandpasta mee ;)
Moet toch naar Shanghai, dus kan op de terugweg wel even bijpraten.

Mocht dit niet lukken, dan kan een pakketje altijd nog opgestuurd worden.

Kor

Athanor
03-01-11, 22:14
Hallo Kor,

M'n zwager begon inderdaad ook gelijk over een relais, volgens mij los van het tijdsmechanisme. Die electronicamensen hebben waarschijnlijk veel storingen moeten oplossen en zoeken naar het beste.... ;)

Ik neem aan dat in een Jet systeem ook niet erg dure oplossingen zitten. Ik wacht nog even af waar hij mee komt

Fons

grijzeblubber.be
04-01-11, 08:51
Als deze actie doorgaat mag je voor mij ook 1 fijnstof en 2 voorfilters op de lijst zetten. Het zal ook opsturen worden.

Thx,
bert.

Frank
04-01-11, 18:28
Zou dit wat kunnen zijn als naloop/vertraging?
Dit tijdrelais is zeker een goede optie, zolang je geen 3fase ventilator gebruik heb je genoeg aan dit tijdrelais, een schakelaar en een kastje.

De schakeling is dan erg eenvoudig (zie bijlage)

Als je wel een 3fase motor gebruikt heb je nog een magneetschakelaar nodig. (die heb je vanaf een €25.-)

Attached files Uitschakelvertraging.pdf (http://woodworking.nl/upload/attachments/20554=4198-Uitschakelvertraging.pdf) (13.5 KB)

RockNRolla
05-01-11, 21:40
Ik ben ook geintereseerd in een filtersetje als er besteld gaat worden.

Heb op marktplaats een mooie 1000m3 torin slakkenhuisventilator op de kop getikt. Gratis af te halen, de vorige eigenaar was met z'n groene hobby gestopt. Gevolg was wel dat ik een hele avond bezig geweest ben om al het koolstof uit de motor en van het schoepenrad af te halen.

Over de ventilator heb ik overigens nog wel een vraagje. De motor is aangesloten middels 5 aders (wit, zwart, groen/geel, rood en blauw). Er staat 1sp op, ik neem aan dat dit one speed betekent, m'n vraag is wat in de geval de bedoeling van al die draden is? Ik zou er 3 verwachten, 1 voor aarde en twee voor de voeding.

Iemand een idee?

kiesvoorhout
05-01-11, 21:50
Ik denk dat je een krachtstroom uitvoering op de kop hebt getikt.
Wel een flink vermogen, 1000 m3 is geschikt voor een werkplaats van 100 m3.
Wat dat koolstof betreft; het kan best zijn dat de ventilator achter een koolstoffilter heeft gezeten. Hoort andersom, niet echt slim, maar de wietlucht raak je wel kwijt ;)

Kor

houtenklaas
17-01-11, 17:57
Na maaaaanden lurken hier, met een door mijn lijf gedwongen onderbreking van 3 maanden, heb ik me maar eens geregistreerd.

Voorstellen doe ik binnenkort even op de juiste plek.

Hierbij wil ik vast intekenen voor een setje filters, te verzenden naar Waddinxveen.

Groet,
Karel

kiesvoorhout
17-01-11, 20:08
De belangstelling voor de filters groeit :D
Als het zo doorgaat kan ik een eerste levering voorbereiden.

Kor

rickkoorman
25-01-11, 06:30
Beste Kor,

Hoe bevalt jij nieuwe fijnstof filter in de werkplaats? Een kennis van mij heeft een Microclene gekocht. Zijn werkplaats is een veel prettigere plek geworden om te zijn. Zo'n filter werkt dus hardstikke goed. Hoe moeilijk is deze verplaatsbaar? Is het lastig om deze misschien 1e februari mee te nemen naar het beitel/hout-wisselproject van Jan?

kiesvoorhout
25-01-11, 20:01
Hoi Rick e.a.a.,

De unit doet het goed, al is dat in de werkplaats niet te zien want daar liggen de lagen stof van afgelopen jaar nog ;)
Het wordt tijd dat ik een (voorjaar)schoonmaak hou!
Helaas lukt dat op dit moment even niet wegens rugklachten, (nee ik heb geen zware balken getild) Als dit weer over is moet ik eerst een antiek Fries kabinet restaureren.
Als dat gelukt is mag ik nog naar Belgie voor hun kabinet, het schijnt nadat dit gevallen is nogal wat te repareren valt ;)

Maar de unit werk goed,zelfs tijdens het schuren of houtdraaien kan ik normaal doorwerken.
Ik hoef niet meer af e toe de werkplaats uit om te wachten tot de lucht geklaard is.
Wel blijft het verstandig bescherming te dragen :!:

De unit zit vast aan de zolder met kettingen, dus meenemen gaat niet lukken.
Maar iedereen die hem in werking wil zien is van harte welkom.

Groeten,

Kor

kiesvoorhout
25-01-11, 20:21
Toen ik het vorige bericht maakte bedacht ik, dat we nog weinig gehoord hebben uit de electrohoek over de tijdvertraging.
Ik wil dit eigenlijk niet te lang laten liggen en verzoek iedereen die een filterset wil hebben mij een pb te sturen.Voor de eerste ronde wacht ik tot 12 februari om te zien hoeveel beangstelling er is.
Zo kan informatie uitgewisseld worden over de bestellingen.
Een set, voor plus fijnfilter kost 75 euro. Extra voorfilters kosten 10 euro per stuk.
Verzendkosten zijn voor de koper.
Als ik het inschat zijn dit de belangstellenden:
Rickkoorman
Houtenklaas, Karel
RockNRolla
grijzeblubber.be, Bert
Athanor, Fons
Jaap,
Jan van dijk
haasjetik
dave
Nog net geen tien, maar ik doe het ervoor.

Ik zie de reacties wel komen..

Groeten uit een stofvrij Rottum

Kor

Athanor
25-01-11, 20:40
Oh ja, Kor, goed dat je het memoreert, het was me even ontglipt over de tijdvertraging. Mijn zwager zegt dat de oplossing van Conrad goed werkbaar is gezien het lage stroomverbruik. Er zou altijd nog een relais tussen kunnen voor het schakelen, maar is niet nodig. Hij kan als kleinere ondernemer dit onderdeel niet voor die prijs leveren.

Excuus voor de late reactie :oops:


Fons

kiesvoorhout
25-01-11, 20:47
Dus, we weten nu waar alle onderdelen te verkrijgen zijn.
Laat de filtertocht naar Rottum maar beginnen!

Kor

rickkoorman
26-01-11, 06:33
Je ziet mij in februari verschijnen!!

jaap
26-01-11, 14:28
Super Kor! En dank aan Fons voor de electronica oplossing. Kopen we losse filters, of is het incl. schets voor het filterhuis, type ventilator etc?

jaap

Waarom staat er bij mijn naam specifiek afhalen??

Sjoerd
26-01-11, 14:35
Interessant topic, zeker een erg praktische toepassing waar veel mensen blij mee zullen zijn.

Zet mij ook maar op de lijst voor 1 set filters, ze zullen verstuurd moeten worden.

Dave
26-01-11, 15:03
Interessant topic, zeker een erg praktische toepassing waar veel mensen blij mee zullen zijn.

Zet mij ook maar op de lijst voor 1 set filters, ze zullen verstuurd moeten worden.

EN DAT IS 10 !!! :lol:

Frank
26-01-11, 18:16
Toen ik het vorige bericht maakte bedacht ik, dat we nog weinig gehoord hebben uit de electrohoek over de tijdvertraging.

Zie mijn bijdrage van 4 januari :idea:

Had ik zo mijn best gedaan om thuis in paint (ipv eplan op het werk) iets te tekenen ;)

Geert
26-01-11, 20:38
Ik heb ook interesse in de filters.

Als alternatief voor de tijdvertraging kan je misschien gewoon een afstandbediening gebruiken.
Ik gebruik zelf een goedkope afstanbediening van Chacon om m'n afzuiging (het ruwe zaagsel) aan te sturen.

http://www.soselectronic.com/a_info/img_data/l/zbo_70691.jpg

Je kan verschillende contactdozen aansturen met één afstandbediening.

Groeten,

Geert

Athanor
26-01-11, 21:14
Bedoel je dan dat je na de stofproductie rustig in je luie bank naar een filmpje van ongeveer een uur gaat kijken en dan vanaf daar met de afstandsbediening de afzuiger uitzet ;)

Fons

kiesvoorhout
26-01-11, 22:00
@Frank,
Sorry, was ik eventjes vergeten :oops:
Natuurlijk wordt je tekening gewaardeerd.

@Jaap,
Geintje,.. Jij nodigde mij uit, maar ik kom binnenkort helaas niet in de buurt, misschien dat je hem liever zelf wilde afhalen ;) . Natuurlijk zorg ik dat een filterset keurig wordt verstuurd naar Bangkok als jij dat wilt.

@Geert,
Da's heel handig! Moet je natuurlijk niet vergeten uit te schakelen als je op de bank nageniet van een hapje/drankje ;)

@Dave en rest,

Als er echt 10 bestellingen binnen zijn ( pb sturen ) dan maak ik de handel compleet.
Ieder krijgt dan van mij een pb terug met de voorwarden.

Kor

kiesvoorhout
08-02-11, 20:20
Bestellingen zijn voldoende binnnen.
De filters heb ik deze week binnen en dan kan er worden gehaald verstuurd etc.
Alle belangstellenden krijgen binnen een paar dagen een pb-tje met de 'spelregels'.
Ik ben van plan toch de unit mee te nemen ( Ja Rick, ik schroef hem van het plafond) naar de miniforum dag in Lemmer. Kan ie even draaien in het 'niesstofkot' van Jan ;)
En als die brandlucht dan nog niet weg daar in Lemmer is zorgen wij ervoor dat de rest verdwijnt :) http://www.flitsnieuws.nl/index.php?p=15908/zeer-grote-brand-bij-polem-lemmer-foto/
Er zijn de laatse 2 weken geen reacties meer geweest, dus sluit ik bij deze de inschrijving.
Later is het natuurlijk altijd mogelijk na te bestellen.

Kor

houtenklaas
16-02-11, 23:35
Kor,

De filters zijn binnen, dat is supersnel. Dank je wel voor dit mooie initiatief!

Karel.

RockNRolla
17-02-11, 09:37
Kor,

Heb de filters binnen, perfect verpakt en eerlijk gezegd iets groter dan ik had gedacht. Nogmaals bedankt voor dit mooie initiatief.

Zal komend weekend eens een schetsje maken van een kist waarin zowel m'n ventilator als de filters passen. Zit eerlijk gezegd te denken aan een ontwerp waarbij de filters vanuit de aanzuigopening worden "geladen" en vervolgens vastgezet. Heb het idee dat dit wat minder kieren en drukverlies geeft.

haasjetik
17-02-11, 23:07
Filters ook te Amsterdam aangekomen (gisteren was ik niet thuis). Inderdaad perfect verpakt.

Nu op zoek naar een fan en dan ook maar eens een tekening maken. Het idee van een voorlezer spreekt me ook wel aan.

houtenklaas
18-02-11, 13:44
De Torin 500 m3 slakkenhuisventilator is o.a. hier tekoop: http://www.maxi-growshop.nl/index.php?page=3&id=1701&p=2&cat=13
Kosten 67,20 bij afhalen in Lelystad, of 84,20 bij opsturen na vooruitbetaling.

Aanvulling: Deze is iets duurder(75,00; http://www.desjop.nl/index.php?item=torin-slakhuisventilator-500-m_sup3_&action=article&group_id=20000078&aid=1005&lang=NL) maar de verzendkosten zijn lager (6,75)

En hier (http://www.growdiscounter.nl/epages/0907282.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/0907282/Categories/%22Ventilatie/Afzuiging%22/%22Slak%20ventilators%22)
is het apparaat 72,50, en de verzendkosten ook 6,75)

Groet, Karel

PS leuk snuffelen bij die grow-shops. Ik moet voor de heteluchtkachel op mijn schip nog slangen kopen. Wat me tegenhield was de prijs, totdat ik de prijzen bij de growshops zag. Dat is stukken goedkoper voor hetzelfde materiaal!

haasjetik
18-02-11, 16:06
PS leuk snuffelen bij die grow-shops.

En dankzij de alomtegenwoordige internetpolitie zijn we met z'n allen ineens potentiële hennepkwekers :D

houtenklaas
18-02-11, 16:47
PS leuk snuffelen bij die grow-shops.

En dankzij de alomtegenwoordige internetpolitie zijn we met z'n allen ineens potentiële hennepkwekers :D

De naam van het forum moet dan misschien worden veranderd in wietworking.nl ...

rickkoorman
18-02-11, 16:51
..ik kan dus ook gewoon de afzuiginstallatie van mijn wietplantage gebruiken?.... :D

Eddie Hillegers
18-02-11, 17:10
..ik kan dus ook gewoon de afzuiginstallatie van mijn wietplantage gebruiken?.... :D

Nee gewoon je machines verhuizen naar de plantage werkt veel relaxter :roll:

Ik volg dit met veel interesse maar er staat zoveel geschreven pffff.
Dus sorry als deze vraag al eerder is behandeld is dit systeem ook geschikt
voor "proffesionele" ruimtes? ik heb wel eens weken dat ik voor 660 liter
aan spaanders aan afval per week heb om een idee te geven van de fijnstofproduktie.
Ben ik dan constant bezig met het schoonmaken van de filters? kan ik er twee ophangen?

Bij voorbaat dank.

Groetjes Eddie

kiesvoorhout
18-02-11, 19:03
Het lijkt erop dat ik maar moet stoppen met houtbewerking. Het loont meer de moeite om in de filterbusiness te gaan ;)

Maar serieus,
Ik ben blij dat ik iets mag betekenen voor de veiligheid van ons allen, want daar gaat het tenslotte om. De filterunit haalt het meeste voor onze longen zo schadelijke fijnstof uit de lucht in de werkplaats. Dit alles wordt mede mogelijk gemaakt door mijn huidige werkgever, waar ik de filters mag kopen. Normaal gesproken zijn zulke fijnfilters niet voor de hobbyist te koop of redelijk betaalbaar. De huidige systemen halen ook wel stof uit de lucht, maar fijne deeltjes (0,1 tot 1 micron) worden onvoldoende tegengehouden. En dat zijn nou juist de deeltjes die ver in onze longen door kunnen dringen en schade aanrichten.
Eerdere metingen laten zien, dat het 'forumfilter' dat wel doet. Misschien krijg ik de kans nog eens metingen aan een ander systeem te doen, ik blijf tenslotte een techneut en meten is weten.

Nogmaals, deze unit met een filter van ca 30 x 60 cm frontmaat functioneerd goed tot een volume van 1700 m3/uur een unit met een 60 x 60 cm kan zelfs tot 3400 m3/uur gebruikt worden. Dus Eddie een werkplaats tot 200 kuub is geen probleem met de standaard unit.
Als je een grotere ruimte wilt reinigen moet er een grotere unit in, of meer kleintjes.
Mijn advies is om meer kleinere units te plaatsen om een betere luchtcirculatie te krijgen.

Ik kan niet genoeg benadrukken, dat deze filterunit geen wonderen verricht. Je moet blijven zorgen dat machines goed worden afgezogen en dat je tijdens het werk jezelf moet blijven beschermen. Ook na een schuurklusje duurt het even voordat de ruimte schoon is. Dus niet direct het mondkapje of masker afgooien!

Ik ben nieuwsgierig naar de filterkasten die uiteindelijk gebouwd gaan worden.
En ik blijf lekker doorklooien met hout, ik ben dagelijks al genoeg met luchtfilters bezig ;)

Groeten, Kor

ps. fijn dat de eerste filters goed zijn aangekomen. De volgende gaan dit weekend alweer op de post!

Eddie Hillegers
18-02-11, 19:37
filterbaas

Wat een typewerk, dankjewel met jouw reaktie.
bij een tweede ronde bestellingen ben ik van de partij
Die gaat er toch wel komen hoop ik?

ps. Ik heb natuurlijk wel een meubelmakersbedrijf ik zoek geen zachte
prijsen, als ik de filters gewoon kan bestellen als bedrijf is dat geen probleem.

Groetjes Eddie

kiesvoorhout
18-02-11, 22:10
Is die cursus sneltypen toch ergens goed voor geweest :D
Enne,.. er is maar 1 baas.
Voor de tweede ronde is het nu nog wat te vroeg, maar je mag gerust (iedereen trouwens) een pb-tje sturen met je wensen. Ik zal zien wat er valt te 'regelen'.
En zachte prijzen ken ik niet, hierin ben ik net als met onderhandelen,.. keihard ;)

Kor

Eddie Hillegers
20-02-11, 11:23
Helemaal top! ga ermee aan de slag.
Bedankt.

Groetjes Eddie

haasjetik
26-02-11, 17:54
Ben bezig met het bouwen van de filterkast en de schakeling. Ik snap er niets van. Ik heb zo'n Conrad CMFR-66 gekocht en worstel met de aansluitingen. Iemand die me de juiste kant op kan wijzen?

kiesvoorhout
26-02-11, 22:33
Zie reactie van Frank op 4 januari.
Hij heeft een pdf-je met de schakeling/aansluiting bijgevoegd.
Dit zou je verder moeten helpen.
Succes.
Kor

haasjetik
27-02-11, 08:06
@Kor
Zat een beetje aan te hikken tegen dat draadje buitenom (15 naar de schakelaar), maar ik geloof dfat ik het nu wel begrijp. Als ik vanavond weer thuis ben eens proberen.

Frank
27-02-11, 09:15
@Haasjetik.

Die draad is de voeding op je contact. (is dus de fase)
In het tijdrelais zit een wisselcontact, waarvan 15 het p-contact is en 18 het normaal open contact.
A1 en A2 zijn de voeding van de spoel en B is het startcontact .


Bij twijfel hoor ik het wel.

haasjetik
27-02-11, 11:23
@Frank Dan kan ik 15 en A1 dus gewoon met elkaar verbinden?
Inschakelen doe je dus door dfe schakelaar om te halen, de fan gaat lopen en ik kan de scxhakelaar weer terug zetten?

Frank
27-02-11, 11:42
@Haasjetik
Ja de A1 en 15 met elkaar verbinden.

Schakelaar aan uit werkt, zogauw je de werkplaats verlaat of de machines uitzet, zet je ook deze schakelaar uit.

(Je zou zelfs een soort van hoofdschakelaar kunnen maken waarmee je alles in 1x uitzet, als je de werkplaats uitgaat)

haasjetik
27-02-11, 18:15
@Frank. Bedankt, het werkt.

grijzeblubber.be
03-03-11, 20:16
heeft er eigenlijk al iemand zijn filterunit klaar? Ik ben wel eens benieuwd naar de foto's.

haasjetik
03-03-11, 22:31
Ja, is klaar en werkend. Zal zondag wat foto's plaatsen.

RockNRolla
04-03-11, 21:49
Bijgaand wat foto's van m'n filterunit. Buitenmaten zijn iets ruimer dan de filter (41 * 65) omdat de ventilator iets aan de grote kant is. Voordeel is wel dat ie bijna 1000 m3 per uur aanzuigd. De filters laad ik van de voorkant, dat scheelt bij de bouw en geeft wat mij betreft iets minder drukverlies omdat er bijna geen kieren in zitten.

De fijnfilter heb ik opgesloten met een lijst, deze zorgt tevens voor wat ruimte tussen de beide filters. Heb de lijst zo gemaakt dat de voorfilter keurig opgesloten zit.

Ben benieuwd hoe e.e.a. zal werken, zal snel iets verzinnen wat normaal gesproken een hoop fijnstof produceert.

Attached files http://woodworking.nl/upload/attachments/26731=5170-CIMG3071.JPG (http://woodworking.nl/upload/attachments/26731=5170-CIMG3071.JPG) http://woodworking.nl/upload/attachments/26731=5171-CIMG3072.JPG (http://woodworking.nl/upload/attachments/26731=5171-CIMG3072.JPG) http://woodworking.nl/upload/attachments/26731=5172-CIMG3073.JPG (http://woodworking.nl/upload/attachments/26731=5172-CIMG3073.JPG)

rickkoorman
05-03-11, 06:21
Dt lijkt een beste afzuiger te gaan worden!! Mooi gereedschap trouwens!

primera
05-03-11, 10:03
Om te testen ga je toch gewoon mdf frezen.

of schuren met een grove korel op de draaibank als je deze hebt.

kiesvoorhout
05-03-11, 10:17
Fijn om te zien dat de filters een goede plek krijgen.
RocknRolla, heb je die 1000 kuubs fan erin zitten?
Dat gaat hard waaien in je werkplaats ;) Ga je nog een uitblaasrooster plaatsen om de lucht wat te verdelen?
De filters gaan zeker goed functioneren als ze maar goed afgedicht worden rondom.
Ook het voorfilter moet goed worden ingeklemd om bypass te voorkomen. Anders wordt je fijnfilter onnodig belast.
Om de status van de filters te bewaken, ben ik nog bezig voor een simpele drukverschilmeter. Te denken valt aan een U-buisje/slangetje met water. Het fijnfilter moet eigenlijk bij 250 Pascal=25mm waterkolom worden vervangen. Kan tot 45mm, maar dat gaan eenvoudige ventilatoren niet trekken.

Groeten uit mijn stofvrije werkplaats :)

Kor

haasjetik
07-03-11, 18:24
Hier dan de foto's van mijn project.

Heb ook gekozen voor het model 'voorlader'. Het hoofdfilter zit opgesloten tussen vaste latten (het verst van de opening) en verwijderbare latten. Tegen de achterste latten zit tochtband, net als tegen de buitenzijde van de demontabele opsluitlatten. Het voorfilter zit gewoon klem achter de 'sierrand'.

Eigenlijk is er met deze constrcutie maar één nadeel"als ik de timer wil verzetten naar korter of langer, moet ik eerst het hoofdfilter verwijderen. Voorlopig kijk ik het in de praktijk eens aan.

Attached files http://woodworking.nl/upload/attachments/27017=5231-_DSC5962.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/27017=5231-_DSC5962.jpg) http://woodworking.nl/upload/attachments/27017=5230-_DSC5963.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/27017=5230-_DSC5963.jpg) http://woodworking.nl/upload/attachments/27017=5229-_DSC5964.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/27017=5229-_DSC5964.jpg) http://woodworking.nl/upload/attachments/27017=5228-_DSC5965.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/27017=5228-_DSC5965.jpg) http://woodworking.nl/upload/attachments/27017=5227-_DSC5966.jpg (http://woodworking.nl/upload/attachments/27017=5227-_DSC5966.jpg)

RockNRolla
13-03-11, 13:19
@Kor,

Heb inderdaad die 1000kubs fan gemonteerd. Waait behoorlijk, maar heb er geen last van omdat ie uitblaast op m'n zoldertje. Om die reden zal ik waarschijnlijk ook geen uitblaasrooster plaatsen, of heeft dit nog andere voordelen? Merk overigens ondertussen al een wereld van verschil. De lucht is binnen een halfuurtje behoorlijk opgeklaard, waar deze in het verleden vaak lang stoffig bleef.

De afdichting zal ik nog iets verbeteren met wat tape, zag ik ook al op de fotos van haasjetik.

Ben nog wel geinteresseerd in je drukverschil meter, is toch altijd handiger om zoiets na te bouwen dan zelf te verzinnen :lol:

grijzeblubber.be
13-03-11, 18:26
die van jullie zien er idd al goed uit. Ik ben zelf ook nog bezig met de filterkast. Het zal ook een voorlader model worden, en met een (recup) fan van 2000m³/h. Er zal wel een dimmer opzitten :D

Omdat de fan toch krachtig genoeg is ga ik kijken om nog een filterdoek voor de voorfilter te plaatsen.

Binnkort de foto's.

primera
13-03-11, 20:16
wat ik niet begrijp is dat jullie de uitstroom niet naar buiten laten gaan waardoor je geen opdwarelend stof in de werkplaats hebt.

Heb nu een huisafzuigsysteem genomen met een goede filter ervoor die de lucht naar buiten laat afvoeren.
Waardoor ik geen retour stof meer binnen heb.

De filter zit er wel in gezien anders buiten mijn dak bruin wordt van de stof.

houtenklaas
13-03-11, 20:51
ik heb nog 1 project dat voor het filter uitgaat: een stofcycloon voor mijn CTL-Mini.

Ik moet nog even checken of ze werken, maar waarschijnlijk heb ik voor een aantal eventuele liefhebbers nog wat tijdschakelaars over. Ik heb er 7, een houd ik er zelf, dus als ze het allemaal doen zijn er 6 beschikbaar. Het zijn draaischakelaars, die van 0-12 uur kunnen worden ingesteld. De schakelaar loopt dan met en synchroonmotor 'af'. Ze komen uit een partij elektronica voor keramiekovens, die ik uit een faillissement heb. Die schakelaars wil ik wel voor 7,50 p.st. (excl. verzendkosten) overdoen. Ze kunnen tot 50A schakelen, dus dat is wel genoeg ;)

Laat per PB maar weten of je belangstelling hebt, dan zal ik binnenkort een paar foto's plaatsen.

Groet, Karel

haasjetik
13-03-11, 21:06
wat ik niet begrijp is dat jullie de uitstroom niet naar buiten laten gaan waardoor je geen opdwarelend stof in de werkplaats hebt.


Heb je in de winter wel veel warmteverlies.

Zweihaak
16-03-11, 09:13
Dan maak je toch een gat in de muur met een rooster?

Denk er wel om dat alles wat je naar buiten blaast, wel weer moet worden vervangen door verse lucht aanvoer, anders krijg je een onderdruk, waardoor je oa hoofdpijn kunt krijgen.

Werken een serie van die Festool stoffilters ook die in de CTL versie zitten?

primera
16-03-11, 12:08
doormiddel van een warmte wisselaar kan je de warmte hergebuiken in de werkplaats.

Betreft onderdruk zul je niet snel krijgen gezien er meetsal voldoende ventilatie in de huizen zitten.

Je moet pas extra ventileren als het een nieuwbouw huis bevat.
Dwz een huis van 8 jaar en jonger.

En dan is dit nog makelijk op te vangen.

kiesvoorhout
22-03-11, 22:20
@Zweihaak,

Een festool stofzuiger (CTL/CTM) doet ca 3900 l/min
Voor een unit van 500 m3/h zou je dan minimaal 2 filters nodig hebben.
Het type HEPA HF-CT 26/36 van Festool lijkt mij geschikt mits in combinatie met een goed voorfilter, anders moet je erg vaak nieuwe filters kopen ( van 80 euro per stuk?). De andere (goedkopere) filters zijn niet geschikt, die laten te veel fijne deeltjes door.
Maar ik ben bang dat een slakkenhuisventilator te weinig kracht heeft om door dit type filters te zuigen.
Een stofzuigermotor kan een hogere druk opbrengen en heeft ook veel meer lawaai.

Verder ben ik nieuwsgierig hoe de zelfbouwunits voldoen.
Ik heb zelf momenteel weinig tijd, maar kom tzt nog terug met een zelfbouw drukverschilmetertje.

Groeten,
Kor

haasjetik
23-03-11, 08:43
Heb nog niet zo veel ervaring opgedaan met de unit. Eerste ervaringen zijn goed, maar ben nu met vakantie en doen dus even niets (qua hout). Zodra ik weer in business ben zal ik me melden.

Ben benieuwd naar die drukmeter.

Zweihaak
23-03-11, 12:01
@Zweihaak,

Een festool stofzuiger (CTL/CTM) doet ca 3900 l/min
Voor een unit van 500 m3/h zou je dan minimaal 2 filters nodig hebben.
Het type HEPA HF-CT 26/36 van Festool lijkt mij geschikt mits in combinatie met een goed voorfilter, anders moet je erg vaak nieuwe filters kopen ( van 80 euro per stuk?). De andere (goedkopere) filters zijn niet geschikt, die laten te veel fijne deeltjes door.
Maar ik ben bang dat een slakkenhuisventilator te weinig kracht heeft om door dit type filters te zuigen.
Een stofzuigermotor kan een hogere druk opbrengen en heeft ook veel meer lawaai.

Verder ben ik nieuwsgierig hoe de zelfbouwunits voldoen.
Ik heb zelf momenteel weinig tijd, maar kom tzt nog terug met een zelfbouw drukverschilmetertje.

Groeten,
Kor

Ik weet weinig van die waardes af, ik vroeg me het alleen af.

Geert
06-04-11, 15:34
Vandaag m'n fijnstof filter opgehangen en getest, hij doet het perfect......alleen heb ik er na een kwartier hoofdpijn van gekregen. De lucht heeft een specifieke geur na het filteren, misschien kan ik daar niet tegen. Een beetje als airco , daar word ik ook slecht van.
Er zit een 1000m3 Torin in.
Zijn er nog mensen die dit probleem ervaren? De deuren van m'n atelier stonden trouwens open.

Groeten,

Geert

RockNRolla
08-04-11, 14:20
Hier heb ik geen probleem mee, de lucht heeft bij mij geen rare geur oid. Er onstaat wel een flinke bries en het is niet lekker om hier direct in te staan. Bij mij blaast de lucht op een zoldertje, maar Kor deed eerder de suggestie om de uitgeblazen lucht wat te verdelen indien dit niet zo is.

Houthasses
08-04-11, 17:38
Dat is interessant. Ik ken het wel van vieze stofzuigerfilters, die gaan een soort stank uitblazen die ik maar moeilijk kan verdragen.

Is het een chemisch geur? Zoveel raars kan er toch niet in de filters zitten??
Wellicht is een koolstof filter een oplossing als de geur blijft.

Geert
08-04-11, 19:15
Ik zal maar zeggen dat ik een gevoelig reukorgaan en hoofdje heb.

Tijdens m'n studies chemie wist ik een kwartier op voorhand al dat er iets niet pluis was in het labo, iedereen keek eens raar op als ik zei; "ik ben hier weg , het stinkt hier", maar 5 minuten later stond wel iedereen buiten te kuchen....

Neen de filter of de behuizing, geeft wel degelijk een chemische,kunststof geur af, vandaag heb ik hem met tussenpozen laten draaien na wat zaagwerk. Telkens als ik binnenkwam rook ik duidelijk de geur. Kan er wel even tegen maar laat me er geen 10 minuten in werken of ik word misselijk.
De behuizing is gemaakt uit berkenmultiplex, het zou me verbazen dat dit de geur veroorzaakt.


Ik weet niet of er hier mensen zijn die al gewerkt hebben in een "container bureel" , dit zijn van die kunststof containers waar ze "tijdelijk" - soms jaren-personeel in onderbrengen tijdens werkzaamheden.
Ik kan er geen 5 minuten in blijven en andere zitten er doodleuk te werken. Ze zouden nogal groen lachen mochten ze hun bloed laten testen op pvc en afgeleiden.

Groeten,

Geert

Bram
12-04-11, 23:04
Tenzij je echt midden in je huis wil werken en je de rest van het woongedeelte leefbaar wil houden ( viewtopic.php?f=11&t=3204 (http://woodworking.nl/viewtopic.php?f=11&t=3204) ), snap ik niet echt waarom je zo'n fijnstoffilter zou installeren, aangezien je bijvoorbeeld tijdens het houtdraaien nog steeds niet veilig zonder stofmasker bezig kan zijn als de fijnstoffilter aan staat. Of begrijp ik dit verkeerd?

Ik heb dit heel interessante onderwerp al meer dan eens volledig gelezen, maar snap niet goed wat het voordeel is tov een kant en klaar model zoals dat van Microclene (Bvb MC400 200,26EURO BTW in)?

Bedankt!

kiesvoorhout
13-04-11, 22:21
Mijn testopstelling, ook met berkenmultiplex kast, geeft geen geur af.
Tenminste ik ruik niks. Kortgeleden de unit nog gebruikt in een ruimte waar gipsplaat werd gezaagd door een bouwbedrijf die hun stofzuiger waren vergeten.
Binnen een half uur was de lucht 'geklaard'. Geen opmerking van de mannen gehad over geur o.i.d.
Bepaalde kunststoffen kunnen 'luchtjes' afgeven en dat is vervelend als je daar gevoelig voor bent. De gebruikte filters zijn FDA (Food and Drugs approved) dus geschikt voor gebruik in een ruimte waar mensen werken, eten en drinken.
Kan het zijn, dat de ventilator de oorzaak is?

Wat betreft het voordeel ten opzichte van b.v. een microclene:
'Mijn' filterunit houdt fijnere deeltjes tegen, werkt dus echt beter om fijnstof tegen te houden.
Maar dat heb ik al eerder uitgelegd in dit topic.

Mochten er verder nog vragen zijn, dan hoor ik die graag.

ps ik ben niet erg actief op het forum wegens andere bezigheden, maar zal af en toe een blik werpen.

Groet, Kor

Geert
14-04-11, 18:41
Kor,

Ik twijfel er niet aan dat je filters van goede kwaliteit zijn. Alles werkt zoals het moet.
De ventilator, het is een Torin 1000 m³ , hangt aan het plafond en de uitblaas is weg gericht van mij. Ik voel niet direct tocht.
De geur zal wel slijten.

Groeten,

Geert

Toxiq
08-10-13, 06:58
Wat is de stand van zaken met dit stofvrije draadje ?
Nu dit draadje (http://www.woodworking.nl/showthread.php?8832-stofafzuiging-werkplaats-(student)) actief gaande is komt het fijnstoffilter ook zo nu en dan voorbij (als advies bijv.)
Ik heb op de open dag (massavehout) even bij het filter staan kijken en nu pas vallen de puzzelstukjes samen (ben redelijk nieuw hier ;))

Wat ik mij afvraag is of de filters nog te bestellen zijn en als dat zou is, is er zicht op hoe lang nog ? het zou toch jammer zijn als je zo een ding bouwt en na een jaar geen passende filters meer kan vinden ?!

Dan heb ik nog vraag die ik dit draadje niet heb kunnen vinden.
Als ik/we dingen lakken gebeurt het nog al eens dat er stofjes in de lak terecht komen.
Zijn er mensen die met gebruik van dit filter hebben gemerkt dat dit niet meer gebeurd (zou een fijne bijkomstigheid zijn)

rombo319
08-10-13, 18:21
Yep, ook geinteresseerd. Ik hou wel van zelfbouwprojecten,maar heb aangaande stof te weinig kennis. (behalve dan dat ik er teveel van heb) ((van het stof dus))
groets
arrie Rombout

wupsie
08-10-13, 18:33
@Toxiq: Als je gaat spuiten,kun je de ruimte met een plantenspuit fijn benevelen.
Het idee is dat de nevel de stofdeeltjes pakt.

K-Wood
08-10-13, 20:00
Ook ik ben geïnteresseerd indien de filters nog beschikbaar blijken te zijn:cool:

Toxiq
08-10-13, 20:02
@Toxiq: Als je gaat spuiten,kun je de ruimte met een plantenspuit fijn benevelen.
Het idee is dat de nevel de stofdeeltjes pakt.

Been there, done that... maar in de basis helpt een goede schone al heel veel (meer)....

Athanor
08-10-13, 21:38
Kor is momenteel niet elke dag op het forum actief, heb even op zijn deurbel gedrukt, dus even wachten op zijn reactie mensen.

Fons

Toxiq
08-10-13, 21:54
Prima toch, het heeft geen haast.

kiesvoorhout
09-10-13, 20:22
Fons belde aan..... dus maar even kijken wat er in fijnstof filter wereld aan de hand is.
Om maar meteen me de deur in huis te vallen;
De filters zijn in iedere geval zolang ik in de luchtfiltratie werkzaam ben te verkrijgen bij mij. Voorfilters (hele en halve) heb ik nog op voorraad.
Ik heb net te horen gekregen dat ik waarschijnlijk tot mijn 67 ste door moet werken, dus zeker nog 13 jaar leverbaar (met dank aan mijn werkgever).
Maar ook daarna zijn er nog steeds wel filters te koop.
Ik zal tijdig zorgen voor een alternatief!
Het is belangrijk, dat een combinatie voor voorfilter en eindfilter wordt gebruikt.
Een G4 voorfilter (volgens EN779 2012 standaard getest) en een eindfilter wat minimaal F9 is volgens diezelfde standaard.
Ik voer zelf deze testen uit en weet dus dat de filters voldoen aan de norm.
Hierbij geldt, dat het maximale lucht volume over een full size filter ( 595x595 mm frontmaat en plm 300mm diep) 3400 m3/uur is.

Voor een kleine werkplaats (de mijne is 5x6 m) volstaat een half filter (289mm x595mm x300 mm) met bijbehorend voorfilter.
Alle zelfbouwunits van forummers zijn zo opgebouwd, maar daar is in dit topic al uitgebreid over geschreven.

Met dank aan Fons voor het 'belletje'

Ik zal deze draad de komende tijd wat vaker volgen.
Als er iemand is die meer wil weten, kan die altijd met vragen bij mij terecht via dit forum of via kor-apestaartje-kiesvoorhout.nl mocht het te lang duren:)


Groeten, Kor

kiesvoorhout
09-10-13, 20:33
Nog even @ Toxiq,

Lakken zou het beste gaan in een spuitcabine met goede luchtfilters.(plafondfilters M5 en retour verfnevel afscheider)
Dit zal lastig te realiseren zijn of je moet een autospuiterij in de buurt hebben waar je terecht kan.
Mijn ervaring met de fijnstofunit is, dat als na stoppen met schuren etc. de unit nog een uur draait de werkplaats vrijwel stofvrij is.
Tenminste de lucht is dan schoon, je moet niet als een gek rond gaan rennen, want dan heb je weer een stofwolk.
Als je voorzichtig te werk gaat kun je prima lak/spuitwerk realiseren.
Water nevelen, zoals Wupsie oppert helpt het liggende stof vast te houden. Dit werk zolang het vochtig blijft natuurlijk.

Kor

K-Wood
09-10-13, 20:34
Dag Kor,

Twee kleine vraagjes:
- Moet er een minimum aantal personen zijn die de filters willen bestellen?
- Wil jij ook naar België leveren?

Groeten, K-wood

Toxiq
09-10-13, 21:31
Kor bedankt


Ik meen ergens gelezen te hebben dat een pakket op ca. 90 euro uitkwam, maar dat zijn oude prijzen (2 jaar oud ?!) wat is de huidige prijs ?

Je schrijft dat je aan een half pakket voldoende hebt, dus je kan met 1 pakket 2 setjes maken, klopt dit.

Op basis van het volume van je werkplaats zeg je aan een half filter genoeg te hebben, dit is gekoppeld aan de aanzuigsnelheid (lucht circulatie)
Is het zo dat als je een heel pakket zou willen installeren (zeg maar onder het motto dan gaat het 2x zo lang mee) dat je ook een zwaardere motor moet hebben ?

kiesvoorhout
11-10-13, 20:25
K-wood,
Filters kunnen per stuk worden besteld.
Ik wil best een pakket naar België sturen. Verzendkosten zijn voor de koper.

kiesvoorhout
11-10-13, 20:36
Toxiq,

De prijzen zullen ongeveer hetzelfde zijn. Dit is de prijs van een half filter plus voorfllter. (dit model stond tijdens de open dag in Zwolle )
Met een half filter bedoel ik een 1/2 size Dit is een filterunit van plm. 300 x 600 mm. Een full size is 600 x 600 mm
Vandaar de naam 'half' filter. Je kan met 1 pakket dus maar 1 set bouwen.
Een 'half' filter kan dus maar de helft worden belast ( 1750 m3 in plaats van 3400 voor een full size) Dit alles heeft te maken met het totaaloppervlak van het filter.
Hoe groter het oppervlak hoe meer lucht er door kan bij eenzelfde luchtweerstand.
Meer lucht door een klein filter kan wel , maar dan loopt de weerstand op en kan de ventilator de opbrengst niet halen.

Ik heb tot op heden alleen maar 1/2 size filters opgestuurd naar forumleden.
Het schijnt, dat de werkplaatsen niet erg groot zijn...

Toxiq
11-10-13, 20:44
Ah ok duidelijk. heb je ook een idee van hoe lang zo een filter mee gaat (laten we zeggen als je 2 a 3x in de week lekker staat te hobbyen ?

kiesvoorhout
11-10-13, 21:00
Mijn unit gaat nu bijna 3 jaar mee en ik heb alleen het voorfilter 1 keer vervangen.
Reden was, dat de unit mee moest naar Zwolle. Anders had ik het voorfilter nog niet hoeven vervangen.
Je moet wel regelmatig het voorfilter voorzichtig uitkloppen in de afval container.
Ik ben zeker 3 keer per week in de werkplaats, op zaterdag meestal de hele dag.
Hangt ook af van wat je doet, met name met schuren komt veel stof vrij wat niet met de machine afzuiging allemaal weg te nemen is.

Kor

Toxiq
11-10-13, 21:12
Duidelijk.... bedankt voor de toelichting.

HoutHans
17-10-13, 14:09
Beste Kor,

Ik ben geïnteresseerd in een vol filter (heb een enorme werkplaats) en woon in de provincie Groningen; ik weet niet wat de transportkosten zijn, maar ik ben ook bereid om via Friesland te rijden (als Rottum inderdaad bij Hurdegaryp ligt zoals Google Maps aangeeft). Ik hoor graag van je.

Groeten,
hans

GCO
17-10-13, 14:18
Ik zou ook graag zo'n unit bouwen. Wat zijn de kosten van de filters voor een complete unit?

klaas0639
17-10-13, 15:04
@ GCO: Kosten? Zie een paar dagen terug op dit draadje :-)

GCO
17-10-13, 17:44
@ GCO: Kosten? Zie een paar dagen terug op dit draadje :-)

Ah overheen gelezen ;)

kiesvoorhout
17-10-13, 19:32
Hans (HoutHAns)

Ik zal navragen wat een full size filter kost.
Voorfilters hiervoor heb ik nog liggen.
Je hoort dit weekend hoe en wat.

Welke versie google maps heb jij?
Rottum is intussen verplaatst naar vlak onder Heerenveen:). (afslag Oudehaske tussen Heerenveen en Joure)

Groet, Kor

kiesvoorhout
17-10-13, 19:34
Ik denk dat het weer tijd wordt in actie te komen om een aanbieding te maken!
Zal er het komend weekend ff over nadenken...

Kor

SamPonette
18-10-13, 01:43
inderdaad! ook hier interesse!

mdamsma
18-10-13, 08:05
Kor,
Ik heb ook interesse

Menno

klaas0639
18-10-13, 08:47
Oh, als je een soort van "aanbieding" maakt: ik heb ook interesse.

klaas0639

HoutHans
19-10-13, 07:20
Moi Kor,

Tsja, welke versie, die hier draait in het buitengebied van Appingedam met een redelijk waardeloze internet verbinding..... Hoe dan ook onder Heerenveen durf ik ook wel te komen, en dan kan ik nog bij Inlands Hout langs; ook geen straf.

Groeten,
Hans

G.A.V.
19-10-13, 09:32
Mijn interesse gaat ook uit naar de bouw van zo'n filter! We wachten rustig af.....:)

renekooijman
19-10-13, 10:18
Ik ben ook wel geïnteresseerd in zo'n mooi filter! :D

Groet,
Rene

maartenb
20-10-13, 10:23
Hier ook interesse, zeker na het werken met hardhout (meranti) krijg ik irritatie aan de keel. Soms zelfs nog een dag erna, als ik even de kamer binnenloop om wat te pakken. Ik heb hier ook nog een lucht-lucht warmtewisselaar liggen uit een WTW eenheid. Als ik die zou gebruiken om de lucht te verversen (dus van buiten), is dan het eindfilter ook nodig? Of heb ik dan alleen het voorfilter nog? Het gaat er namelijk alleen om dat de warmtewisselaar en ventilator niet vies worden.

kiesvoorhout
20-10-13, 21:39
Er kan geleverd worden...

Dit zijn de prijzen:

Fijnfilter HMV 98 F9 ½ per stuks € 70,-- (was destijds 65, maar ik moet helaas duurder inkopen)
Voorfilter Novapleat HC G4, per stuk € 10,--
Verzendkosten binnen Nederland €6,95
Verzendkosten België (Track & Trace)* € 25,--

@ Hout Hans: Een full size set, fijnfilter HMV 98 F9 1/1 met 2 voorfilters totaal €135,-- af te halen in Rottum, inclusief koffie en koekje.

Wie interesse heeft stuurt maar een mail: kor@kiesvoorhout.nl
Ik verzamel gedurende 2 weken de aanvragen, dan kan ik daarna in 1 keer afnemen bij mijn werkgever.

Geef maar aan wat je wilt hebben, dan stuur ik na ontvangst van betaling de spullen op.
Via dit forum hou ik jullie op de hoogte.
Zoals het nu lijkt zijn er zeker 6 liefhebbers...

Groeten,
Kor

kiesvoorhout
20-10-13, 21:49
@MaartenB,

Om de warmtewisselaar schoon te houden hoef je niet een fijnfilter te plaatsen.
Dan volstaat een voorfilter.

Maar als je de lucht in je werkplaats wilt reinigen, lukt dat niet door alleen verse lucht in te blazen.
Je zal dan toch nog deeltjes moeten verwijderen door af te zuigen.

Het blijft altijd verstandig persoonlijke bescherming te dragen in de vorm van een half of vol gelaat masker.
Een goede afzuiging aan de machine en een luchtreiniger kunnen nooit voorkomen dat je stof binnenkrijgt.

Kor

jefmen
20-10-13, 22:12
Voor hoeveel vierkante meter is deze unit?

Tevens nog even gezocht op een ventilator omdat de prijs bij de shops omhoog was gegaan of niet beschikbaar meer.
http://www.growxl.nl/klimaatbeheersing/slakhuis-ventilatoren/torin-slakhuisventilator-500-m3.html €67 excl verzend kosten.

kiesvoorhout
27-10-13, 15:16
Sorry dat het even duurde maar:
Het fijnfilter 1/2 size is ontworpen voor 1750 m3/uur.
Als stelregel geldt, dat een ruimte 10 keer per uur ververst zou moeten worden.
Een ruimte van 175 kuub kan dus met een half size filter.
Een full size kan 3400 m3/uur, dus een ruimte van 340 kuub. Is de ruimte nog groter, dan moeten er meer units geplaatst worden.

Zelfs na korte tijd is de concentratie fijn stof al behoorlijk afgenomen.
Lees dit draadje maar door voor de testresultaten.


Groeten,

Kor

kiesvoorhout
27-10-13, 21:55
Even een update:

Er zijn op dit moment 7 forumleden die een filterset willen hebben. (6 halve en 1 full size)
Het zal dus wel druk worden bij de growshop..:D
Ik wacht nog tot 1 november, dan sluit deze bestelronde.
Daarna is het in overleg altijd mogelijk na te bestellen.
Graag wel reageren op mijn eigen mailadres, want ik ben niet dagelijks op dit forum.
Een pb krijg ik geen bericht van, dus die mis ik wel eens.

Groeten,

Kor

renekooijman
29-10-13, 07:10
Kor,

Dank je welvoor je berichtje, ik heb er eentje teruggestuurd.

Groet, Rene

kiesvoorhout
03-11-13, 21:57
Deze bestelronde is afgesloten met 11 deelnemers.
Iedereen heeft zojuist een mailtje gehad over de verdere afhandeling.


Groeten,

Kor

renekooijman
04-11-13, 07:39
Goedemorgen Kor,

Ik heb het berichtje helaas nog niet ontvangen.

Groet, Rene

Toxiq
04-11-13, 09:04
Ik heb hem wel ontvangen.

maartenb
04-11-13, 13:18
Ik heb hem ontvangen, en beantwoord.
Wat voor materiaal heb je de bak van gemaakt? Ik zat zelf te denken aan 15mm populieren multiplex om het gewicht een beetje laag te houden. Dit zal wel voldoen toch, of zou 12mm ook kunnen? Vind het altijd lastig in te schatten.

kiesvoorhout
04-11-13, 22:32
@Rene,

Je hebt een pb.
Ik heb mijn forum mailbox gemist en daardoor jou overgeslagen, sorry.
Ik ben handiger met luchtfilters dan met computers:)


@Maarten,

De bak is van 15 mm berken multiplex 12mm kan ook wel, misschien nog wel dunner. De kast implodeert niet door een wietventilator...
De maximale druk zal niet boven 500 Pascal komen = 50 mm waterkolom, want dat trekkende meeste slakkenhuisventilatoren niet.


Kor

maartenb
05-11-13, 16:27
Bij conrad hebben ze ook countdown timers:
http://www.conrad.nl/ce/nl/product/613391/
http://www.conrad.nl/ce/nl/product/620497/
http://www.conrad.nl/ce/nl/product/610957/
Misschien zijn dit handige schakelaar om de ventilator enige tijd aan te zetten.
Ik denk eraan de eerste te kopen.

de Haan
08-11-13, 21:23
Ik heb ook de filters in huis en ga ook aan het bouwen.
Ik heb een redelijke grote ventilator die uit een ronde pijp komt, het lijkt mij dat het daar ook mee moet lukken.
Zit ook een regelaar bij.

renekooijman
10-11-13, 17:21
Kor,

Geen probleem. Ik heb je zojuist een mailtje gestuurd.

Mvg Rene

LMM
13-11-13, 16:49
Heb net de filters binnen, maar ik had nog ff een vraag:

Voordat ik begin met het maken van de kast, vroeg ik mij af of er ook nog een minimale of maximale afstand moet zitten tussen beide filters en/of het filter en de afzuiger? of maakt dat verder niet uit?

kiesvoorhout
14-11-13, 21:24
Je mag in principe alles tegen elkaar bouwen.
Als er maar ruimte is om de filters in en uit te schuiven/nemen.
De kast kan dus compact gebouwd worden.
Het is ook geen probleem om veel ruimte tussen de filters en ventilator te houden, zolang dit maar luchtdicht is.

Kor

SamPonette
14-11-13, 23:33
Amai! Vandaag de filters aangekregen: nog NOOIT zo'n goed verpakte verzending gezien. Mijn complimenten!

Toxiq
14-11-13, 23:47
Ik heb ze vandaag opgehaald....

Bij Kor aangekomen werd ik hartelijk ontvangen en liepen we meteen door naar zijn werkplaats.
Een fraaie ruimte versierd met prachtige stukken hout.
Er stond veel stukken van een boom die ooit door de vader van Kor geplant was toen Kor nog een knaapie was :-)
Waanzinnig mooi getekend, Als klap op de vuurpijl van mijn bezoek kreeg ik een stuk mee.

Dat ik daarna de navigatie verkeerd instelde en niet in froombosch terecht kwam maar ergens voorbij zwolle vindt ik niet eens erg :-)

Kor reuze bedankt voor de mooie verhalen, hout en filters (ik ben blij dat ik zelf gekomen ben ipv de post)

kiesvoorhout
15-11-13, 22:09
@Sam,

Graag gedaan, ik ga er van blozen!
Fijnfilters zijn kwestbaar en moeten goed verpakt worden.
Succes met bouwen en veel plezier van je fijstoffilterunit.

@Toxiq,

Het was best gezellig, jammer dat geen koffie wilde. Maar ja, je moest nog door naar Froombosch.
De boom, waar je een plank van meekreeg is van de familiebeuk http://www.woodworking.nl/showthread.php?1294-Familie-beuk&highlight=familie+beuk

Jammer genoeg heeft niet iedereen zijn bestelling afgehaald.
Hadden we nog meer mooie verhalen gehad.


Kor

Toxiq
15-11-13, 22:22
Och, daar blijf je niet mee zitten, dan haal ik het wel af, nog meer mooie verhalen :-)
Enne wat froombosch betreft, een foutje (van mij) in de navigatie, voor ik het wist (lekker niet opletten) zat ik ineens voorbij zwolle, 120 km de verkeerde kant op :-) dus van de week nog maar eens een poging wagen

Beuk dat was het ! zoooooooooo mooi !
Wat was dat andere stukje hout (lichte houtsoort met een olijfgroene draad erdoorheen, ook fantastisch mooi !!

Toxiq
19-11-13, 20:06
Vandaag heb ik deze besteld
http://static.mijnwebwinkel.nl/winkel/kweekshopcom/full20924955.jpg
Hopen dat ze hem bij de buren bezorgen, zou leuk zijn met een flinke stikker GROWSHOP er op :-)
Ik heb hem best aardig overmaats genomen (500 kuub) in verhouding tot de ruimte waar het filter komt te hangen
Maar met een regelaar ertussen is dat geen probleem

LMM
26-11-13, 18:09
Vandaag werd mijn afzuiger bezorgd, weet niet waar jij besteld hebt toxiq, maar bij mij zat er deze sticker op de doos geplakt :D

10942

houtenklaas
26-11-13, 18:23
Zo mochten eens gaan denken.......
snuif snuif

Toxiq
26-11-13, 18:28
Ik heb besteld bij kweekshop
Ik kreeg een gewone bruine doos (beetje te klein voor de afzuiger, maar het is goed gegaan) en die zat flink in de BREEKBAAR tape gewikkeld

LMM
11-12-13, 23:03
Iemand al begonnen of klaar met zijn/haar nieuwe fijnstoffilter? (foto's!!! graag) ben er tot zover nog niet aan toe gekomen, projectje voor de kerstvakantie.

Had echter nog een ontwerp vraagje, hoe heeft iedereen die al zo'n ding heeft (gemaakt) dat aan het plafond hangen? met beugeltjes, touwtjes, latjes? Ik zat zelf te denken aan rubbers, mocht de kist door de motor wat gaan trillen dan resoneert in ieder geval niet het hele plafond. Iemand hier nog iedeën over?

Heckemann
11-12-13, 23:13
Mijn filter hing aan kettingen en ik had inderdaad last van resoneren, rotgeluid, het hele dak deed mee. Ketting heb ik vervangen door geweven kunststof band van 2.5 cm (Ongeveer 1 inch ;)), had nog een metertje liggen van een rugzakreparatie, is bij de betere bouwmarkt per meter te krijgen. Dat werkt perfect. Gewoon schroeven er door met ringen en tegen de zijkanten geschroefd en aan grote haken gehangen. Afgeknipte uiteinden even met de soldeerbout of brander/aansteker smelten tegen rafelen.

Groet, Rob.

de Haan
11-12-13, 23:27
Ik heb gisteren een stuk boomstam gepakt en ben ermee aan de gang gegaan, eerst vlak maken, plankjes maken, paneeltjes maken, kast maken.
Ben voorlopig dus nog zoet.
Moet nog een paar stukken boomstam pakken trouwens.
Hout is een jaar geleden gezaagd en zit op ongeveer 15% vocht, voor in de schuur moet dat kunnen.
Is hout wat niet gauw scheurt
Zal kijken of ik foto,s kan maken
Filters zijn binnen, ventilator voor paart tientjes inclusief bezorgkosten binnen gekregen.
Wil zien dat ik er inclusief de filters niet meer dan €135 voor uitgeef, moet lukken.

maartenb
11-12-13, 23:46
Ik hoop ronde kerst er ook aan te beginnen.
Waar heb je die goedkope ventilator vandaag, marktplaats?

de Haan
12-12-13, 11:21
Inderdaad van marktplaats.

mdamsma
12-12-13, 12:24
Mag ik vragen wat je zoek opdracht is geweest
Ben ook al een tijdje op zoek en hou MP strak in de gaten, maar niets voorbij zien komen

de Haan
12-12-13, 12:53
Zoekopdracht is, afzuiger.

SamPonette
12-12-13, 13:16
via kapaza vond ik deze: http://www.kapaza.be/nl/doe-het-zelf-en-bouw-overige/horeca-of-industrie-afzuigboxen-afzuiging-79263687.htm

58 euro voor 250m³

edit: dit is de website van die aanbieder op kapaza: http://www.webstunter.com/ventilatie-afzuiging/centrifugaal-ventilator-afzuigmotor/direct-aangedreven-acv-centrifugaal-ventilator-afzuigmotor-250-m-h.html

EvdL
12-12-13, 14:59
slakkenhuis ventilator bij zoek functie op MP werkt perfect

Zweihaak
12-12-13, 23:07
Ik hoop ronde kerst er ook aan te beginnen.
Waar heb je die goedkope ventilator vandaag, marktplaats?

Zelf enkele jaren geleden op zoek naar een slakkenhuis en buis ventilator, de growshop bleek toch veel goedkoper en een veel groter assortiment te hebben van die ventilatoren/afzuigers.
Was wel een raar idee zon zaak naar binnen te gaan.
Was voor de luchtafzuiging in een klein kantoortje, vertelde dit, maar zag hem denken, ja ja :)

maartenb
22-12-13, 20:00
Heb uiteindelijk een torin 500 m^3 via een webshop besteld (80 euro incl verzendkosten), geleverd in een discrete verpakking :). De kast bestaat uit 12mm dik populierenmultiplex, dus het gewicht valt heel erg mee. De twee filters heb ik direct achter elkaar geplaatst zodat het uit 2 platen multiplex kon van 122x61. De binnenmaten heb ik 597mmx290mm genomen en de diepte (van voor naar achter, buitenmaat) 610mm.
Beide filters zitten er gewoon los in met tochtstrips voor de afsluiting. De filters worden door de ventilator wel tegen elkaar aan gezogen. Ik had geen haken in huis, dus met wat stukken hout en een oude waslijn de filterunit zeer provisorisch opgehangen :)
Het geheel maakt trouwens best wel herrie. De ventilator lijkt niet echt in balans te zijn, als ik die 'trommel' van de ventilator ronddraai dan zie ik duidelijk dat hij niet parallel op de as zit. Kan dit de herrie verklaren of maken ze altijd wel herrie?
Blij dat hij nu hangt, hoop dat de luchtkwaliteit er een stuk beter van wordt, bedankt voor de filters Kor!
11703117041170511706

burley
22-12-13, 20:17
Normaal gesproken horen ze volgens mij juist vrij stil te zijn, dus daarover zou ik even contact opnemen met je verkoper. Een luidruchtige fan lijkt me niet geschikt voor iets waarbij ontdekking tot problemen leidt... :)

Athanor
03-01-14, 13:06
Ik heb eindelijk mijn filterkast afgemaakt en geplaatst!


Fons

12074

12075

12076

12077

12078

Toxiq
18-01-14, 10:46
Even dit draadje een schop geven

Omdat mijn vrouwlief telkens een deur op de werkbank legt met de wijzen woorden SCHILDER DEZE doe ik dat braaf
Ondanks het schoonhouden van de plek des onheils, en een lange tijd de stofzuiger door te laten draaien zie ik toch nog stofdeeltjes in de verf
De fijnfilter kan dit een heel stuk beter maken (hoop ik)

Dus die gaat vandaag ik elkaar geschroefd worden

Ik zal proberen er een verslagje van te maken

maartenb
18-01-14, 23:21
Anthanor: zo'n blokje ben ik dus vergeten, waarop het grote filter moet rusten.
Toxiq: hier bevalt het prima, zal zeker een boel stof schelen in de verf. Heb het eergisteren gedaan met hoogglansverf in een anders zeer (hout)stoffige kamer, en het ziet er stralend uit :)

Athanor
19-01-14, 10:10
Nou ja, zo'n probleem zal dat niet zijn, het filter is niet zo zwaar.... Ik ontdekte het bij de proefconstructie. Ik heb eerder een probleem met het kartonnen filteromhulsel, de maten van de bak heb ik afgeleid van het fijnstoffilter en nu is dat iets te krap voor het voorfilter. Daar heb ik met een hobbymes als wat laagjes afgeschraapt en het met enige kracht in de bak moeten duwen.

Mooi dat je nu goed kunt schilderen!


Fons

graats
20-01-14, 20:36
misschien is deze iets voor een van jullie, Op de site van Matias Wandel staat een beschrijving van een fijnstoffilter met een gewone ventilator omgebouwd. http://woodgears.ca/dust/air_cleaner.html

de Haan
20-01-14, 21:16
Ik ben vandaag met het huis begonnen, dat is nog een hele klus.
Conifeer (Thuya) vorig jaar omgezaagd.
Nu planken van zagen, vandikte schaven, paneeltjes maken.
Eerste foutje is al gemaakt, er zat een blok Prunus tussen.
Het meest rechtse.
Vochtigheid van het hout is tussen de 15 en 20

12817

Toxiq
20-01-14, 23:02
De filtering is hier zo goed als klaar, morgen nog even een kabeltje halen en dan kan de kast dicht
ik zal straks wat plaatjes posten

Toxiq
20-01-14, 23:39
12826

12827

12828

12829

12830

bartjevossen
21-01-14, 12:09
Misschien is het al gevraagd, maar zijn de filters nog te krijgen en zo ja, waar kan ik die bestellen?

Toxiq
21-01-14, 13:00
Staat ergens in het draadje
Voor bestellen even een pb aan de ts (1e bericht)

de Haan
21-01-14, 17:46
12849

Grootste gedeelte is met de zaagtafel gedaan en het blok is 20cm dik.

de Haan
21-01-14, 20:13
12852

Toxiq
21-01-14, 20:52
Klaar...
Even proefdraaien

12861

Ik heb er voor gekozen om de motor naast het filter te plaatsen, zo is er minder ruimte nodig voor het hele gevaarte.
de afmetingen zijn 90x35x32

de filter unit pas hier precies in, ik heb deze afgekit met een dun randje, loshalen kan heel simpel door dat randje door te snijden.

het voorfilter is daar bovenop geplaatst en ook met een dun randje kit afgewerkt.

kiesvoorhout
24-01-14, 22:54
misschien is deze iets voor een van jullie, Op de site van Matias Wandel staat een beschrijving van een fijnstoffilter met een gewone ventilator omgebouwd. http://woodgears.ca/dust/air_cleaner.html

Dit is dus geen fijnstof filterunit.
Er wordt gemeten rond 2,5 micron.
De unit die ik ontworpen heb, vangt 95% boven 1 micron.

De gebruikte ventilator van Wandel is veel te licht ( bouwt geen druk op) om door een echt fijnfilter te blazen.


Groet,
Kor

Toxiq
24-01-14, 23:19
Hoi Kor,

Nu het filter klaar is moet ik hem nog een plekje geven
Heb je nog tips tbv de plaatsing, hoog of beter laag
Filterzijde naar voren gericht of beter boven danwel onder ?

Heb je toevallig nog over het andere filter nagedacht waar we het over hebben gehad ?

damien
25-01-14, 09:08
Dit is dus geen fijnstof filterunit.
Er wordt gemeten rond 2,5 micron.
De unit die ik ontworpen heb, vangt 95% boven 1 micron.


Ik begrijp het probleem niet goed, het zijn de deeltjes rond 5µ die het doen, ze zijn 1000x zwaarder dan 0,5µ deeltjes en worden veel beter opgenomen door de longen, dus deeltjes rond 2,5µ zien verdwijnen is alles wat ik wil. Ik zie weinig mis met de meting behalve misschien de snelheid. Anderzijds beide filters zijn goedkoper dan het meetinstrument dus een goede filter waarop ik blind kan vertrouwen is de beste investering.

12959

klaas0639
25-01-14, 09:48
Is dat wel juist Damien?. Ik verwachtte dat longen goed zijn in het opnemen van heel kleine deeltjes. Ik denk aan rook. Vinden longen niet leuk. Rookdeeltjes zijn in de grootteorde van 1 mu (denk ik). Maar heb niet de moeite genomen het echt op te zoeken.

Hoe dan ook. Ik reageerde eigenlijk omdat ik twijfel aan de juistheid van je verhaal Damien. (Twijfel op basis van onkunde :-) en beetje nieuwgierigheid).

mvg
klaas

SamPonette
25-01-14, 10:05
Dit is dus geen fijnstof filterunit.
Er wordt gemeten rond 2,5 micron.
De unit die ik ontworpen heb, vangt 95% boven 1 micron.

De gebruikte ventilator van Wandel is veel te licht ( bouwt geen druk op) om door een echt fijnfilter te blazen.


Groet,
Kor
Misschien heb ik erover gelezen, maar ik vraag het toch maar even:

welke motor heb je minimaal nodig? Die ene die 500m³ aankan? Of is eentje die geschikt is voor 250m³ ook al genoeg voor de meeste tuinhok-ateliers?

kiesvoorhout
26-01-14, 16:14
Nog even over het fijnstof:
dit artikel http://www.mmk.be/vrij.cfm?Id=194geeft denk ik genoeg inzicht om te concluderen, dat hoe fijner het stof, hoe verder het onze longen indringt.
Natuurlijk helpen alle beetjes, maar hoe meer fijnstof je kunt vangen hoe beter het is voor je gezondheid.
Het fijnstof vanaf 5 micron wordt door ons zelf voor een groot percentage 'gefilterd' in de neus , de fijnere deeltjes gaan steeds dieper.
Het is dus juist belangrijk om deeltjes kleiner dan 2,5 micron ( de PM 2,5 norm) af te vangen.
Hiervoor is echt een filter nodig met een betere werking dan wat bijvoorbeeld in een wasemkap zit.
Na het nodige onderzoek, wat voor een groot gedeelte terug te lezen is in dit topic, ben ik terecht gekomen op de uitvoering zoals mijn fijnstof unit is geworden.
Je kan natuurlijk nog verder gaan en proberen ultrafijnstof te vangen, maar daarvoor is een hogere filterklasse nodig.
Je kan uiteindelijk op het niveau van een operatiekamer gaan komen, maar dat lijkt me erg overdreven voor een houtwerkplaats.
Het is mijn bedoeling geweest een bijdrage te leveren aan een schonere en gezondere werkomgeving tijdens het uitoefenen van onze gezamenlijke hobby.

Over de ventilator:
Dit staat te lezen in de voorgaande pagina's.
De richtlijn is, dat je werkplaats 10 maal per uur moet worden ververst.
Dus even de inhoud van je atelier berekenen en dat maal 10, dan heb je het volume wat de unit zou moeten doen.
In praktijk heb ik ondervonden, dat de werking vanaf 50 % ook al goed is.
Tijdens het werk ontstaat steeds opnieuw stof, wat niet direct uit de lucht is. Het is geen wonderapparaat :D
Maar af en toe moet er toch gepauzeerd worden, dan kan de lucht intussen klaren..

Groeten, Kor

rendew
26-01-14, 16:51
Als er een volgende ronde komt van het bouwen van de unit dan wil ik wel meedoen !!

Jonathan
26-01-14, 16:53
Als er een volgende ronde komt van het bouwen van de unit dan wil ik wel meedoen !!

Ditto

kiesvoorhout
27-01-14, 13:07
Die volgende ronde mag wat mij betreft nu ingaan.
Inmiddels al 4 gegadigden!
De fijnfilters zijn gereserveerd. De voorfilters probeer ik deze week te regelen.( Ik ben door de keldervoorraad heen :))

Dus zou het mooi zijn, dat ik deze week nog weet hoeveel ik in moet slaan.

Graag wel ff reageren op kor@kiesvoorhout.nl
Een pb mag ook, maar dan kan een reactie van mij wat langer duren.

Groeten,

Kor

kiesvoorhout
31-01-14, 21:19
De teller staat op 7.
@Rendew en Jonathan.
Jullie hebben een pb.
Ik sluit deze ronde dit weekend, dus geef ff door wat de wensen zijn.
Inmiddels zijn er ook weer voorfilters.

Kor

coonman
31-01-14, 21:34
Ik graag ook een filter inclusief voorfilter

damien
31-01-14, 22:35
Is dat wel juist Damien?. Ik verwachtte dat longen goed zijn in het opnemen van heel kleine deeltjes. Ik denk aan rook. Vinden longen niet leuk. Rookdeeltjes zijn in de grootteorde van 1 mu (denk ik). Maar heb niet de moeite genomen het echt op te zoeken.

Hoe dan ook. Ik reageerde eigenlijk omdat ik twijfel aan de juistheid van je verhaal Damien. (Twijfel op basis van onkunde :-) en beetje nieuwgierigheid).

mvg
klaas

Sorry ik had de vraag gemist, persoonlijk vind ik de aangeboden filters een uitstekend idee en een zeldzaam aanbod voor voorspelbare kwaliteit.

Na wat zoeken een ander artikel gevonden die de opname toont http://www.atsjournals.org/doi/full/10.1513/pats.200409-046TA
Men kan zien dat tegen 0.2µ de stofopname (in het rood) 20% is tegen 90% opname voor 10µ. Wat rook betreft, die gaat "gelukkig" tot 0.01µ dus het rendement blijft redelijk.

13192

kiesvoorhout
02-02-14, 12:53
Alle (11) belangstellenden hebben zojuist bericht gehad over de bestel/betaal procedure.
Deze ronde is nu gesloten.
Niet getreurd voor degenen die te laat zijn, ik ben altijd bereid mijn best te doen jullie van filters te voorzien.

Groet,

Kor

LMM
11-02-14, 20:31
Zo ook die van mij eindelijk in elkaar geknutseld:

13560

Gat voor de afzuiger en lattenwerk om de filters in te schuiven en voor men begint te vragen over het plankje dat er achter in gelijmd zit, die had ook in het topic mijn grote fout kunnen zitten.
Ik had een plank van laten we even zeggen 50x60cm en die moest door de midden over de kant 60 cm, maar de plank is een paar keer verplaatst en tegen de tijd dat ik met de zaag halverwege de plank zit merk ik dat ik door de 50 cm kant aan het zagen ben :mad: Gestopt de andere helft wel goed afgezaagd en de andere 2 losse stukjes dus aan deze kant gebruikt en met het plankje weer aan elkaar gezet.

13562

Afzuiger en hoofdfilter erin, voorfilter moet er aan de (vanuit hier gezien) rechterkant voorin geschoven worden

13563

De "goede" plank was nog een klein stukje ingezaagd, even een stukje in lijmen

13564

Aan het plafond in werking, stukje papier ervoor gehouden wat er netjes aan bleef "plakken"

klaas0639
23-02-14, 10:10
Kor, heb je het drukverschilmetertje, waarover je eerder in dit draadje schrijft, nog ontwikkeld?

Mocht dat zo zijn, ben je bereid het ontwerp met ons te delen?

mvg
klaas

nando
24-02-14, 22:44
Hoi Kor,

Ik wil graag mee doen met de volgende ronde voor de fijnstof filters,
Ik neem aan dat het nog wel even duurt voordat ik de hem opgestuurd krijg?

Vriendelijke groet

Nando Dolleman

kiesvoorhout
02-03-14, 15:07
Kor, heb je het drukverschilmetertje, waarover je eerder in dit draadje schrijft, nog ontwikkeld?

Mocht dat zo zijn, ben je bereid het ontwerp met ons te delen?

mvg
klaas

Het drukverschilmetertje is niet meer dan een slangetje met limonade:
14223
linker slangetje achter het fijnstoffilter, rechterslangetje tussen voor en fijnfilter. Of de slangetjes andersom.
Door de slangetjes voor en achter het voorfilter te plaatsen zie je de drukval over het voorfilter.
Zoals het nu gemonteerd is lees je de drukval over het fijnfilter af.
verschil tussen de vloeistof links/rechts in millimeter keer 10 is Pascal.
Bij 450 Pascal (=45 mm water) moet het fijnfilter worden vervangen.
Bij 250 maximaal moet het voorfilter worden vervangen. Maar het voorfilter mag je vaker uitkloppen.


Groet,

Kor

kiesvoorhout
02-03-14, 15:10
Hoi Kor,

Ik wil graag mee doen met de volgende ronde voor de fijnstof filters,
Ik neem aan dat het nog wel even duurt voordat ik de hem opgestuurd krijg?

Vriendelijke groet

Nando Dolleman


De keldervoorraad is op.
Nieuwe filters kan ik na week 12 weer leveren.

Kor

klaas0639
02-03-14, 16:31
Bedankt Kor. Mooi simpel drukmetertje :-)

met groet,
klaas

DeVries
02-03-14, 22:44
Welke afzuiger is geschikt voor een kleine werkplaats?

nando
03-03-14, 11:42
Welke afzuiger is geschikt voor een kleine werkplaats?

Neem even rustig de tijd om dit draad te bestuderen,, dan kom je er vanzelf achter..

DeVries
03-03-14, 12:05
@LMM: welke afzuiger heb je gebruikt?

de Haan
03-03-14, 12:19
De vries, even voor de duidelijkheid, het gaat hier over zelfbouw fijnstoffilters, niet over afzuigers.
Lees het even door, alles staat vermeld en/of hoe je het kan berekenen.

DeVries
03-03-14, 12:49
Tjeetje, ik herformuleer mijn vraag nogmaals: Ik kom er niet goed uit of een 250 m3/uur slakkenhuisventilator in mijn fijnstoffilterinstallatie in aanbouw moet plaatsen of een met 500 m3/uur capaciteit. Daarom vraag ik naar ervaringen, is dat zo gek?

houtenklaas
03-03-14, 13:04
Tjeetje, ik herformuleer mijn vraag nogmaals: Ik kom er niet goed uit of een 250 m3/uur slakkenhuisventilator in mijn fijnstoffilterinstallatie in aanbouw moet plaatsen of een met 500 m3/uur capaciteit. Daarom vraag ik naar ervaringen, is dat zo gek?

Beste DeVries,

Het is goed gebruik op fora om te kijken of een vraag die je wilt stellen al eerder beantwoord is, voordat je die het forum inslingert. Dit topic gaat in op alle vragen die je hebt. Op pagina 3 en 4 van dit topic geeft Kor (kiesvoorhout) aan wat voor filters en blowers hij gebruikt. Een en ander is o.a. afhankelijk van de maten van je eigen atelier/werkplaats. Die maten geef je hier niet. De specifieke vraag die je nu stelt kan op zo niet eens beantwoord worden! Als je rustig de tijd neemt dit onderwerp vanaf pagina 1 door te lezen zal je zien dat al je vragen al beantwoord zijn, samen met een hoop vragen die je nog niet gesteld hebt.

Met andere woorden: tjeetje, heb je nou nog dit onderwerp gelezen?

Begrijp me goed, ik en velen met mij hier beantwoorden graag vragen. Maar van de vragensteller mag ook enig onderzoek vooraf gevergd worden. Of moet nando, De Haan of ik nu het topic gaan zitten doorlezen om jou met een linkje naar dat ene antwoord te voorzien?

Succes, Karel

klaas0639
03-03-14, 13:22
Tjeetje, ik herformuleer mijn vraag nogmaals: Ik kom er niet goed uit of een 250 m3/uur slakkenhuisventilator in mijn fijnstoffilterinstallatie in aanbouw moet plaatsen of een met 500 m3/uur capaciteit. Daarom vraag ik naar ervaringen, is dat zo gek?.

Dat is niet zo gek. Netzomin als de antwoorden die op je eerdere vragen kwamen.
Zelf kan ik overigens met geen mogelijkheid deze vraag uit je eerdere vragen afleiden, of heb ik een vraag gemist?.
(Ik ben ook een filter aan het bouwen; vandaar dat ik het volg).

met groet,
klaas

LMM
03-03-14, 17:38
@LMM: welke afzuiger heb je gebruikt?

Ik heb een 500 m3

Jonathan
03-03-14, 19:03
DeVries,

Van wat ik er van begrijp is een goede richtlijn de lucht minimaal 10x/uur door de filter laten circucleren.
Met andere woorden: bereken het volume van je werkruimte (LxBxH)x10
Hoe sterker de ventilator hoe meer lawaai die uiteraard produceert, maar zoals met alles qua afzuiging en luchtfiltratie, hoe meer airflow, hoe beter ;)

kiesvoorhout
03-03-14, 21:38
Richtlijn is inderdaad 10 keer per uur de inhoud van je werkruimte verversen.
Maar als je ruimte wat groter is dan een zolderkamer kan het hard gaan waaien.
Ruimt je werkplaats wel van op, als alle stof weggeblazen wordt en in het filter terechtkomt :D
Minder volume kan ook best, maar dan duurt het langer voor het stof weg is.

Het is dus niet zo in de luchtfiltratie, dat meer flow altijd beter is.
Ik ontwikkel luchtfilters voor een nominaal volume, dwz het filter presteert optimaal tot dit volume.
Gaat de luchtsnelheid/luchtvolume boven deze nominale waarde, dan daalt de efficiency van het filter.

Groet,

Kor

akwadraat
04-03-14, 20:16
Hoi Kor,

Ook ik wil graag mee doen met de volgende ronde voor de filters.
Moet ik je nog een mail sturen of is deze reactie voldoende.

Vriendelijke groet
Akwadraat

burley
04-03-14, 21:27
Beste Kor, ik vind je "drukmeetapparaatje" erg interessant, maar vroeg me af of de vloeistof niet erg snel verdampt.

kiesvoorhout
05-03-14, 20:47
Akwadraat,

Je hebt een pb.

Groeten, Kor

kiesvoorhout
05-03-14, 20:49
@burley,

Water verdampt niet erg snel in zo'n dun slangetje, maar anders giet je er zo wat nieuwe bij.
Je meet toch het verschil tussen de kolommen, dan is het niet zo erg dat er wat verdampt.

Een andere optie is om met een dunne olie te werken.

Kor

houtenklaas
05-03-14, 21:15
Een andere optie is om met een dunne olie te werken.
Kor

Maar dan moet het SG van de olie wel in de buurt van dat van water liggen, anders klopt de berekening van het drukverschil op basis van millimeters niet meer. Je kan dan ook bovenop de 'limonade' aan beide zijden een druppeltje olie laten vallen. Dat verhindert het verdampen van het water ook, en het drukverschil wordt weer op basis van het SG van water getoond.

sion
27-04-14, 15:18
Hoi Kor,

Zojuist in een zucht dit topic gelezen. Echt geweldig wat je doet, gaat heel wat longproblemen voorkomen. Ik ga binnenkort naar een grotere werkplaats met ongeveer 250 m3 (woooohoooooo) dus ik bestel graag een full size setje. Ik zal je zo ook even een pb sturen.

Groet Simon

houtbewerkers
01-05-14, 21:39
Dag Kor, Ik heb je een pb gestuurd voor het bestellen van door jouw aanbevolen filters. Afzuigunit heb ik vandaag binnen gekregen en ga aan de slag zodra de filters binnen zijn. groet Martien

houtbewerkers
21-05-14, 21:45
Dag Kor,

Stoffilter naar tevredenheid gebouwd op gemonteerd aan het plafond. De elektrische aansluiting via de verlichting aangesloten zodat hij altijd meedraait. Ook een frequentieregelaar aangebracht die ik uit kan schakelen met de hand. Dank voor je goede adviezen en toesturen van de filters. Martien van Vliet1686416863

houtbewerkers
27-05-14, 21:06
Eerste resultaten van een aantal dagen houtdraaien, zagen en schuren zijn goed. Veel minder stof in de werkplaats, in neus en een helder zicht. Super gezonde oplossing voor draaiplezier.

de Haan
01-07-14, 22:42
Zo het stoffilter is bijna klaar, alleen nog een paar sluitingen.


Ventilator van 80 watt
17910

17911

17912