PDA

Bekijk Volledige Versie : Houten vloer in badkamerChris_belgium
19-02-10, 21:37
Zit met het idee in men hoofd om een houten vloer te gebruiken in de badkamer. Hier mensen met ervaringen daarmee? Welke houtsoort is aan te raden, waar moet zeker op gelet worden bij het plaatsen enzo? alle tips meer dan welkom!
Of is een houten vloer plaatsen in een vochtige ruimte vragen om problemen? Heb het al vaker gezien in interieur magazines maar daar wordt natuurlijk nooit over eventuele nadelen of problemen gepraat, vandaar deze oproep.

Groeten, Christof.

wo0dy
20-02-10, 09:12
Voor laminaatvloeren moet je speciaal aangepast laminaat gebruiken, hdf in plaats van mdf en een bijkomende vochtwerende behandeling. En bij de plaatsing een waterdichte voeg aanbrengen over de hele omtrek, en tussen alle stroken. Er bestaat ook een laminaatvloer met een kern van vinylhars die slechts 1mm uitzet onder invloed van vocht (volgens producent Dumaplast).

Voor parket gelden ongeveer dezelfde vereisten. Ten alle tijden vermijden dat er water langs de omtrek de vloer doordringt (plaatsing van een voeg langs alle randen van de kamer), onder de delen van het hout (plaatsing van een dikke laag door verlijming over de hele oppervlakte) en bescherming van het oppervlak van het parket met behulp van vernis (olie en boenwas zijn hiervoor niet geschikt). Bovendien moet je houtsoorten kiezen die weinig uitzetten zoals merbau, afzelia, padouk, teak of bamboe.

Tot slot is het gebruik van hout in de badkamer slechts op lange termijn houdbaar als de badkamer correct wordt geventileerd en de vochtige periodes slechts tijdelijk zijn. Te vermijden dus in slecht geïsoleerde of geventileerde badkamers, waar er voortdurend veel vocht (schimmel) aanwezig is.


(bron: beter bouwen verbouwen van deze week)

meubelmaker29
20-02-10, 18:18
Wat heel goed wil als je hout in de badkamer wilt gebruiken om een soort terrastegels te maken.
je maakt gewoon een tegelvloer eronder.
Wordt ook veel toegepast in sauna`s
Hiervoor kun je uitstekend red cedar voor gebruiken.

Chris_belgium
20-02-10, 18:46
Wat heel goed wil als je hout in de badkamer wilt gebruiken om een soort terrastegels te maken.
je maakt gewoon een tegelvloer eronder.
Wordt ook veel toegepast in sauna`s
Hiervoor kun je uitstekend red cedar voor gebruiken.

Als ik het goed begrijp een soort zwevende vloer waar het water tussen de planken door kan en dan op de tegelvloer terecht komt om te drogen?

Gaat het lattewerk waarop de plankenvloer rust niet rotten dan?

meubelmaker29
20-02-10, 21:01
Idd maar in de tegelvloer moet je dan wel een afvoer maken zodat het water weg kan.
je zou de houten(tegels) op stukjes tegel kunnen laten rusten zodat ze iets vrij staan van de ondervloer.

demooiste
21-02-10, 21:57
Een houten vloer kan heel goed in de badkamer
Hout mag wel nat worden ,maar moet ook weer droog worden
Nat en zuurstof is dodelijk voor hout
Daarom rotten palen ook altijd presies op de grens van nat en zuurstof
Onder water kan hout lang goed blijven
Denk maar aan de heipalen onder een huis,die staan altijd onder water

Anonymous
22-02-10, 17:24
Het belangrijkste is dat na natworden een snelle droging mogelijk is.
Dus geen óf voorkomen dat vocht wordt opgesloten in de costructie, door de constructie in zijn geheel waterdicht af te werken. Op die manier zal het vocht verdampen bij een goede ventilatie (zie Bouwbesluit). Óf de constructie juist open en luchtig houden en zorgen dat vocht binnen de constructie kan verdampen en weggeventileerd kan worden. Let hierbij wel op dat er geen capilaire werking ontstaat waardoor vocht op bepaalde plaatsen vastgehouden wordt met rotting als gevolg.

Chris_belgium
22-02-10, 19:12
Bedankt voor jullie antwoorden,

mijn voorkeur gaat meer uit naar het volledig afdichten van de vloer, openingen laten tussen de voegen geeft zo'n beetje een zwembad/sauna gevoel en vind ik persoonlijk niet zo mooi.

Hoe gaat dat volledig afdichten in zen werk? Ik veronderstel dat de randen tegen muren afgekit worden maar wat met de onderlinge voegen tussen de planken? En gaat die silicone tegen de muren niet scheuren als de vloer gaat werken?

Heeft hier iemand eigen ervaring met een houten vloer in de badkamer?

Christof.

tuoh
22-02-10, 20:19
Kijk eens naar de afwerk van houten scheepsdekken, je kan de voegen tussen de planken en de randen afkitten met Sikaflex 290DC, en je kan de Sikaflex 298DC gebruiken om de planken te verlijmen aan de ondergrond.

voor de werkwijze kijk je best eens op de site van http://www.sikaflex.nl , hier staat de juiste sponningbreedte vermeld per breedte van de planken of vloerdelen.

Je kan de kit niet zomaar tussen de naden pleuren, maar aan de zijkanten van de planken dient er eerst een sponning gefreesd te worden, de bodem van deze sponning word afgeplakt met tape en pas dan kan er Sikaflex aangebracht worden.

De Sikaflex of een gelijkwaardig product mag enkel aan de twee zijden hechten in de voeg, en nooit aan de bodem.

Na het aanbrengen van de kit deze laten drogen en nadien alles opschuren en een gepaste afwerkingslaag aanbrengen. ( olie of lak)
Zoek ook eens op Biopin bootolie of Biopin bootlak, beide zijn heel milieuvriendelijk, (zee)waterbestendig en zeer duurzaam.(mengeling ven Tungolie en lijnolie)

Je vloer blijft gegarandeerd tientallen jaren waterdicht omdat deze producten speciaal ontwikkeld zijn voor gebruik in een zeer vochtig milieu en onderhevig aan extreme temperaturen.

Gebruik zeker geen siliconenkit, die is hier totaal niet geschikt voor, een MS polymeer lijm geeft dan al een beter resultaat, maar een polyurethaanlijm is gewoon de beste voor deze toepassing.

Het is ook aan te raden om te kiezen voor een gepaste houtsoort qua duurzaamheid en stabiliteit.

Een groot voordeel van deze werkwijze, je houten vloer komt niet in aanraking met vocht, dit wil zeggen dat er ook geen kans is op werken van het hout, eventuele kleine problemen met dimensionaliteit worden opgevangen door de kit, die is wanneer hij volgens de regels aangebracht word, hier gemakkelijk tegen bestand.


André

Chris_belgium
22-02-10, 22:20
Bedankt voor de tip!

Heb ook wat info gevonden op de site van Arnhemse fijhouthandel:

http://www.af.nl/voorraad/geschaafd/dekdelen/

Vind het een prachtige vloer, het enige waar ik nog niet 100% van overtuigd ben is dat er blijkbaar altijd smallere plankjes gebruikt worden in de voorbeelden. Kan deze methode ook gebruikt worden met bredere planken? Persoonlijk zie ik liever iets bredere plankjes.

Groeten, Christof.

meubelmaker29
23-02-10, 09:28
Ga er van uit dat je ook wel bredere delen kunt gebruiken maar daarvoor kun je toch ook even contakt opnemen met de houthandel

Chris_belgium
23-02-10, 18:49
Op alle voorbeelden die ik op het net vond waren het allemaal smallere plankjes, vandaar mijn vraag. Ik informeer mezelf graag zo uitgebreid mogelijk vooraleer ik naar de houthandel stap. Misschien 'werken' bredere planken teveel waar de de kit scheurt ofzo?

tuoh
23-02-10, 19:05
Hallo Chris,

bredere planken is geen probleem, je moet dan enkel de sponningen in de planken breder en dieper maken overeenkomstig de gegevens op de site van Sikaflex. Heb al dekdelen geplaatst van 130mm breed en 22mm dikte zonder problemen.

Die smalle planken aan boord van jachten is gewoon voor het zicht, maar waar je wel rekening mee moet houden is de zaagwijze van de plankenvloer.

Best is om kwartiers gezaagd hout te gebruiken, bredere delen blijven dan vlakker, en de kans op werken is kleiner.
Ook het vochtgehalte van het hout in het oog houden, ongeveer 8à10%.

Zaagwijze en vochtigheidsgraad van het hout zijn de twee punten waar problemen van kunnen komen als je hier tegen zondigt.

Die polyurethaanlijmen kunnen extreme vervorming moeiteloos aan als aan alle plaatsingsvoorwaarden voldaan is.Mvg,

André

demooiste
24-02-10, 22:55
Je kan het hout volledig met epoxy omsluiten ,dat doen ze ook vaak met oude houten boten

jaap
24-02-10, 23:38
Je kan het hout volledig met epoxy omsluiten ,dat doen ze ook vaak met oude houten boten
Dan kun je er ook wel een teak novilon of laminaat in leggen. Het mooie van een teak houten vloer is het contact met hout.
Wij hebben net een composiet binnenbak gebouwd voor een jacuzzi. Deze jacuzzi moest van onbehandeld teak zijn en men dacht eerst aan dikke delen op een hechthouten ondergrond. Maar als het ook maar iets lekt gaat de ondergrond opzwellen begint de aftakeling. Daarom de composiet bak, deze wordt met teak fineer van 5 mm beplakt (onder vacuum met folie en expoxy lijm). Bij deze dikte in relatie tot het grote lijmoppervlak werkt het hout niet noemenswaardig en blijft het bad op de randen mooi heel. Mocht het vocht langs het hout dringen, dan komt het op een absoluut waterdichte lijmlaag en de composiet ondergrond (composiet in dit geval pvc schuim met aan beide zijden een aantal lagen glasweefsel en epoxy).
Voor een houten vloer in een badkamer zou ik kijken naar scheepsdekken zoals Andre ook al beschrijft. Meestal worden deze met een flexibele lijm (bedding compound) vastgezet. Als je onder de houten vloer een laagje glasweefsel met epoxy aanbrengt, houdt je een waterdicht geheel.

jaap

Chris_belgium
25-02-10, 20:39
Ontnuchtering! Even uitgerekend wat dit alles mij zou kosten wanneer ik teak gebruik en komt me toch een stuk te duur uit. Zijn er alternatieve houtsoorten die je met deze techniek kan gebruiken? Ik las op het net, jatoba, aphselia, merbau,... maar kunnen deze ook zo behandeld worden dat je het 'contact' met het hout bewaard of moeten deze behandeld worden met epoxy of vernis ofzo? Als je het 'contact met het hout verliest door de behandeling, zou ik eventueel voor laminaat kiezen.

tuoh
25-02-10, 21:19
In principe kan je sowieso elke stabiele houtsoort gebruiken die in duurzaamheidsklasse I,II, of III vallen.
Afzelia, Sipo Mahonie, Robinia, tamme Kastanje, en Eik zijn enkele voorbeelden, maar met uitzondering van Afzelia moeten de andere houtsoorten wel steeds behandeld worden met een olie, niet tegen het vocht op zich, maar om vlekken te vermijden door waterdruppels.

Met een goede olie zijn zelfs houtsoorten van duurzaamheidsklasse IV of V geen probleem.
Voor een vloer afgewerkt met Biopin olie (of iets gelijkaardig) zou ik zelfs Es of Esdoorn durven gebruiken.( wel in een badkamer niet op een dek)

Kwartiers gezaagd hout, en het juiste vochtgehalte van het hout zijn wel altijd een vereiste, en met de tip van Jaap loop je zeker geen risico op waterinfiltratie naar de onderstructuur.

Het is ook enkel bij Teak en Afzelia dat het vochtgehalte van het hout beduidend hoger mag zijn, dit heeft geen invloed op de stabiliteit of op de krimp, beide soorten zijn zeer stabiel en hebben erg lage krimpcijfers, hetgeen betekend dat de krimp nauwelijks meetbaar is en gemakkelijk door de kit word opgevangen. Dit is ook de reden dat deze houtsoorten onbehandeld mogen gebruikt worden zelfs in een badkamer.

Ps: als je een vloer in Afzelia die onbehandeld blijft regelmatig eens schrobt met een sopje van bruine zeep verbleekt het hout mooi egaal.
André

Athanor
25-02-10, 22:23
Maar, beste enthousiastelingen, hoe zit het met de hygiene eisen??

Ik wil jullie "feestje" niet bederven, maar ik denk aan huidschilfers, tenenkaas, pies-spetters en andere uitscheidingen van het menselijke lichaam die in de badkamer vrijelijk kunnen rondvliegen en zich in de open houtstructuur opbouwen :twisted:

Groet van Fons

jaap
25-02-10, 23:04
@chris, mooie alternatieve houtsoort is guariuba, iroko, ipe. Kijk eens bij http://www.preciouswoods.eu/ voor info over veel zuid-amerikaanse houtsoorten. Veel van dit prachtige hout verdwijnt voor altijd uit zich in waterwerken. De prijzen zullen je erg meevallen, het zal niet veel verschillen van de prijzen voor vuren bij de bouwmarkten! Je hebt er alleen wat beter gereedschap voor nodig :lol:

@Fons, gewoon schoonmaken met zout water net als een teak dek op zee; en zo veel mogelijk in de pot mikken :lol:

jaap

Seek
26-02-10, 09:09
Ach, hygiene. De westerse mens overdrijft zwaar op dat gebied. Je kan altijd een houtsoort kiezen zoals eiken met veel tanine. Dan overleeft daar toch geen bacterie in.

Chris_belgium
26-02-10, 17:45
Ach, hygiene. De westerse mens overdrijft zwaar op dat gebied. Je kan altijd een houtsoort kiezen zoals eiken met veel tanine. Dan overleeft daar toch geen bacterie in.

Ga ik 110% akkoord mee!

Chris_belgium
26-02-10, 17:59
Wat een onuitputtelijke bron aan informatie dit forum!!

Natuurlijk heb ik weer enkele vragen:

- de ondergrond waar de vloer zou opkomen is 'chape' een soort nivelleringsbeton, mag de vloer direct op deze ondergrond verlijmd worden, of moet er eerst een laag multiplex ofzo gelegd worden?

- indien er direct op het beton mag gelijmd worden, is het dan nog nodig om die waterdichte epoxylaag te gebruiken?

- ik zou dan toch afstappen van het idee bredere planken te gebruiken (lees, mijn vrouw ziet liever smallere plankjes :-) ) ik zou planken van rond de 50mm breed gebruiken, welke dikte is dan aan te raden? Kwestie van me niet te laten beetnemen door een houthandelaar die toevallig aphselia liggen heeft maar in een verkeerde dikte ofzo!

- Heb ik het goed begrepen dat een teak of aphselia vloer helemaal geen behandeling moeten krijgen? Hoe zit het dan met zeepresten enzo gaat dit niet tot vlekken leiden?

tuoh
26-02-10, 19:16
Hallo Chris,

chape is geen beton, dus deze laag is zeker niet waterdicht.
Je hebt twee opties om de ondergrond aan te pakken.

1°- eerst een multiplex verlijmen op de chape en daar de vloerdelen op lijmen. Nadeel is dat je vloer dubbel zo dik word als bij optie 2.

2°- chape eerst instrijken met een laag epoxy impregneer, deze laag deels laten opdrogen en daarna glasweefsel aanbrengen samen met een tweede laag epoxy, laat het weefseldoek ook enkele cm oplopen tegen de muur zo creëer je een waterdichte bak. ( voor het geval dat ....)
Op deze manier zorg je voor een optimale ondergrond om de vloerdelen te verlijmen.

Voordelen van de tweede optie: de totale dikte van de vloer is beduidend dunner, je hebt tegelijk een waterdichte laag, en het oppervlak van de chape word verstevigd.

Bij vloerdelen van 50mm breedte is een dikte van 12mm ruim voldoende, maar ik zou wel aanraden om de delen op 58mm breed te laten schaven, er moet nadien immers nog langs beide zijden een sponning aan gefreesd worden van 4mm breed en 6 à7mm diep, de zichtbare breedte word dan ong. 50mm.

Daar de afmetingen van gezaagd Afzelia altijd op ongeveer 25mm, 36mm, 48mm, 63mm, en 78mm gezaagd worden, heb je minder afval als je op 58mm laat schaven.
De plankjes worden dan uit een balk van 63mm gezaagd, geschaafd levert dit dan ong. 58mm op.

Voor de afwerking zijn er ook twee opties:

1°- blank laten ( enkel bij Afzelia & teak) je moet dan wel het vloertje regelmatig eens schrobben met een sopje van bruine zeep, of inderdaad met water en een schepje zout. Het hout word dan mooi egaal lichter en eventuele vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon, bijkomend voordeel, het zout heeft ook een conserverende werking, hier niet direct nodig, maar je krijgt het er gratis bij.

2°- je zet de vloer in de bootolie, praktisch geen onderhoud, enkel eens opdrogen na gebruik, en om de zoveel jaar even een nieuw laagje aanbrengen dat is alles.

Ps: die waterdichte laag is niet noodzakelijk op voorwaarde dat de vloerdelen en de polyurethaanlijm correct aangebracht zijn, dwz. ook de voegen tussen vloer en muur moeten gekit worden, je vloer is dan het waterdichte membraam. Maar op de chape zou ik sowieso toch minstens één laag epoxy Impregneer of injecteer aanbrengen, je verstevigd het oppervlak van de chape, en zo creëer je ook een perfecte ondergrond om de vloerdelen te verlijmen met beddingcompound.

Ps II: probeer Azelia Doussié te krijgen, dat is de beste van de verschillende Azelia soorten( komt uit Kameroen)

Mvg,

André

Chris_belgium
07-09-10, 12:24
Hallo,even dit oude onderwerp vanonder het stof halen. Houtsoort gaat afzelia worden, is het bij deze houtsoort noodzakelijk het hout enige tijd te laten acclimatiseren of mag het gelijk na levering geplaatst worden?

Heb tijdje terug een kleine parketvloer verlijmd met mapei Ultrabond p990, is deze ook geschikt voor de badkamer, is namelijk een heel stuk goedkoper dan de sikaflex compound eerder vermeld dit onderwerp.

Details:
Ultrabond p990 gebruiksklare oplosmiddelenvrije 1 componenten polyurethaanlijm met lage emissie van vluchtige organische stoffen.

Groeten Christof.

tuoh
07-09-10, 18:43
Afzelia mag direct na levering geplaatst worden, het is een houtsoort met zeer lage krimpcijfers.
Er is maar één maar, de ene soort is namelijk de andere niet.
Er zijn twee verschillende varianten op de markt waarvan de Afzelia Doussié( uit Kameroen) het stabielste maar ook het duurste is, deze soort mag je zeker direct verwerken.

De andere variant is Afzelia Lingué, deze dient wat kritischer bekeken te worden, is het kwartiers gezaagd, niet te warrig van draad, aanwezige barsten, etc...Deze soort durft al eens scheluw te trekken, en is over het algemeen iets levendiger dan Doussié.

Een tip om de juiste soort te kiezen is om te kijken naar de kleur van het insluitsel, enkel bij Doussié is dit geel van kleur, andere varianten laten hier een witte of rose kleur zien. Sommige "houthandelaren" kennen dit verschil niet :oops: laat je dus niks wijsmaken.

De genoemde 1K Pu lijm ken ik niet maar aan de specificatie 's te zien gaat die zeker voldoen.

Mvg,

André

Chris_belgium
09-09-10, 19:35
Nogmaals bedankt voor je tips!!

gandel69
09-09-10, 20:15
ik zie dit onderwerp nu pas, en ik weet niet of er al voldoende tips zijn...maar toch even mijn positieve ervaring.
In mijn vorige woning (oud huis met houten vloeren) heb ik in de badkamer ook een houten vloer geplaatst.
Ik ben begonnen met een zilverkleurige ondervloer (dezelfde die veel gebruikt wordt voor laminaat) om het piepen tussen de houten delen tegen te gaan.
Vervolgens heb ik de vloer (in mijn geval groenhart) planken met siliconen kit aan elkaar geplakt. Daarbij kan het hout werken en is de vloer waterdicht. Ook de plinten heb ik met siliconen kit op de vloer en tegen de muren geplakt.
We hebben er vijf jaar gewoond en het is altijd goed gegaan, ....en er zijn wat plassen water op gekomen door de kids ;)
gandel